Türkiye'nin ilk astronotunun uzaya gönderilişi

🕒 Konu sahibi 6 saat önce aktifti
gece izledim gercekten muthis bi olay
5-10 sene icin cok degisik planlar var
oyunlarda animelerde dizilerde gordugumuz uzay yakit tankeri denemeleri yapiliyo
ilerde turizm de baslar oradan diger gezegenlere gidis gelis de baslar
insan dusunurken kafayi yiyo

Benim bu mesele ile ilgili dikkatimi çeken en önemli husus, milletimizin içine düştüğü aşağılık psikolojisi bataklığı. Sosyal medyadaki yorumlara inanamadım. Toplumun genç kesiminin çok kısa sürede bu denli yoğun bir aşağılık psikolojisi bataklığına sürüklenmesi inanılır gibi değil. Bu iş Akp eliyle yapıldığı için haklı bir şüphe ve sonuçlarına dair makul bir küçümsemeyi kabul edebilirim ama meseleyi muhaliflik noktasından gerizekalılık noktasına çeken tiplere gerçekten hiç tahammülüm yok. Atılan her adıma "ona ne gerek var" veya "ona para harcamak yerine rererö yapılsın" şeklinde yaklaşan tipler artık gerçekten can sıkıcı olmaya başladı. Cehaletin bu yoğun özgüveni ve bunun muhaliflik kisvesi altında yapılması muhalefetin de tıpkı iktidar gibi makul ve sağlam bir taban yaratamadığının kanıtıdır. Daha fazlasını yapabilecek potansiyeli zorlamak yerine "ona ne gerek var" muhalifliği yüzünden ne iktidar görevlerini yerine getirebiliyor ne de muhalefet. Üzülerek söylüyorum, biz birbirimizi aşağı çeken, ilerlemeye göğüs gerip tek bir adım atmamak için direnen toxic bir toplum haline geldik. Bu durumda 5. Kol faaliyetleriyle birtakım odakların bu toplumun damarlarına aşağılık psikolojisini de zerk etmesi hiç zor olmadı.

@glu,

Ülkede her alana siyaseti karıştırdıkları yetmiyormuş gibi bir de bilimsel çalışmaları siyasi ele alıp küçümsüyorlar.

niye 1.11 mesela?
uzay hava usssu başka türlü kalkış izniz vermiyor mu?
takometre yasağına mi takılıyor nedir

23:00 da gitseler, istasyona erken varırlar, henüz dükkanlar ve toplu taşıma açılmamış olur. 2 saat beklerler orsa boş boş.
aynısı başıma geldi çünkü. 22:00’ da İstanbul’ dan İzmir otobüsüne bindim sabah 5’ te İzmir’ e vardık. Otogarda beklemek zorunda kaldım.
aynı sebeptendir diye düşünüyorum

Ya @glu, zamaninda Aziz Sancar Nobel odulu aldiginda kutlama yapacaklarina adamin yedi ceddini sorguladilar, tebrik etmediler bile. Pes artik demistim o zaman, su an da oyle diyorum. Guzel seyler oldugunda da takdir etmek lazim, daha ne yapilabiliri zorlamak gerek.

Yani küçümsemiyorum tabii ki; bi yerden başlamak lazım fakat bunu bilimle soslayip abartmak da dogru değil; epey geriden bile gidiyoruz. Bu girişimin 30-40 sene evvel çoktan yapılmış olup şimdilerde uzay çalışmaları ile alakali kendi çapımızda da olsa çalışmalar yapıyor olmamız gerekirdi. Parayla hazir bir atom bombası da satın alabilirsiniz. Savunma sanayii bazında bu ülkeniz adına iyi bir şeydir, bi noktaya kadar övünebilirsiniz de açıkçası fakat bu övgü, çalıştırmayı ve kullanımını bizzat kendiniz yaptığınız bi nükleer santraliniz varmış gibi, icinde kendi mühendisinizi koymuşsunuz da harıl harıl uranyum zenginleştiriyormussunuz gibi bir psikolojiye de sokmamali sizi. Elon Musk gibi babam olsa, vasifsiz asi bi ergen bile olsam param ile uzaya gidebilirdim sanırım. Yaşadığım ülke alkislasin tabii beni 'bizden biri uzaya çıktı vaov' desin. Peki yıl 2023, bu noktada benim yapmış olduğum üretim ve verimlilik nedir? Övünülmesin demiyorum, tepeden tırnağa bok atılmasın da. Sadece bunca yıldır halen bu noktada oluşumuza ve buna atom parçalama şeklinde yüklenen anlamlara eleştiri getirilmesine salt aşağılık psikolojisi ile yaklaşmıyorum ben. Az laf çok iş diye bi hakikat var, verimlilik ve üretim bu noktada başlar. Bir yerde işten çok laf varsa oturup bir düşünmek lazım.

Moderatör tarafında düzenlendi:
@glu,

Ülkede her alana siyaseti karıştırdıkları yetmiyormuş gibi bir de bilimsel çalışmaları siyasi ele alıp küçümsüyorlar.
Birinin diğerini vatan haini, diğerinin de berikileri koyun ve yobaz olarak nitelendirdiği ve her ikisinin de kendini oldukça zeki ve haklı sandığı iki gerizekalı grubun arasında sıkışıp kaldık.

Ya @glu, zamaninda Aziz Sancar Nobel odulu aldiginda kutlama yapacaklarina adamin yedi ceddini sorguladilar, tebrik etmediler bile. Pes artik demistim o zaman, su an da oyle diyorum. Guzel seyler oldugunda da takdir etmek lazim, daha ne yapilabiliri zorlamak gerek.

Aynı grup sonra şey diyor, "BİLİM İNSANLARI NEDEN YURT DIŞINA GİDİYOR?!!!!!"

Ben bilim insanlarının yurt dışına gitmesini salt iktidarın yarattığı Yeni Türkiye ortamına bağlamıyorum. Bizim muhalifimizin de yaratılan yeni makbul ve yandaş vatandaş tipinden farkı yok. Salaklığın bu denli zekilik addedildiği başka bir yer de görmedim. Daha iyisi için talepte bulunmak, şartları zorlamak ve gerekirse baskı yapmak yerine "Yeaaa ona ne gerek var yeaaaaaa" şeklinde aptalca bir tavır içerisindeler. Ona gerek yok, bu boşa harcama, şu şöyle diye diye hemen her şeye ve gelişmeye karşı çıkan kötü bir karikatür haline geldiler.

düşünsene 55 milyon dolar verip propaganda yapmanın derdindesin ama adamın ağzından çıkan ilk şey Atatürk'ün "istikbal göklerdedir" sözü oluyor. Atamın kaybettiği hiçbir savaş yok valla.

Tabii ek olarak bir ustteki posttaki gibi tesadüfi bi manidarlik söz konusu.
Eleştirilerin yerli-yersiz oluşunu, bilhassa seçimlerden sonra uzay teknolojisine yapılacak olan muhtemel yatırımlar belirleyecek.
Yapılırsa tabii.
Bekleyip görelim.

-İlk postum da "salt asagilik psikolojisi ile yaklaşmıyorum " olacakti

Son düzenleme:
Siradaki;Kanal Istanbul

Eski Türkiye bitti, artık yerli ve milliyiz, ne yaparsa AKP yapar, uzayı da fethediyoruz reis sayesinde.

Ben gönderilmesine karşıyım. Ne gerek var o kadar paraya? Oturun oturduğunuz yerde Allahın çomarları. Sizin ne işiniz olur uzayla muzayla.

Ben gönderilmesine karşıyım. Ne gerek var o kadar paraya? Oturun oturduğunuz yerde Allahın çomarları. Sizin ne işiniz olur uzayla muzayla.

türkiyeyi geride birakan zihniyet ayni senin zihniyetinden iste
ne gereyi var isiniz ne uzayda gibi

bilmiyorsan bil
dünyada 200uzerinde ülke var
uzaya gidebilen ülke sayisi 11 tane bunlardan biride türkiye
türkiyenin gururunu anlayamiyon gücünü burdan bari anla bari

türkiyeyi geride birakan zihniyet ayni senin zihniyetinden iste
ne gereyi var isiniz ne uzayda gibi

bilmiyorsan bil
dünyada 200uzerinde ülke var
uzaya gidebilen ülke sayisi 11 tane bunlardan biride türkiye
türkiyenin gururunu anlayamiyon gücünü burdan bari anla bari
Evet turist olarak başkasının teknolojisine sığınarak üstüne milyonlarca $ para ödeyip giden nadir ülkelerden birisi ve birde bununla övünen. La olum önrmli olan kendi becerinle gidebilmek. Bak mesela Japonya neye hazırlanıyor bir bak.

Geri