Truth is a pathless land

Konu sahibi son olarak 13 gün önce görüldü
37oX2j.jpg

Benim bir dinim var. Kendi dinim; hatta,onların bütün gülünç, sahte törenlerine, hokkabazlıklarına karşılık, hepsinden daha çok dindarım ben! Tanrı'ya taparım ben. Bu tanrı ne olursa olsun, hiç önemi yok. Yurttaşlık, aile başkanı görevlerimizi yerine getirmek için bizi yeryüzüne yerleştiren yüce varlığa, yaradana inanıyorum. Kiliseye gitmeye, gümüş kapıları öpmeye, bizden daha iyi beslenen bir yığın maskarayı kendi cebimden semirtmeye hiç ihtiyacım yok.

Hoş geldiniz Tanrıçam.

Çoğu medeniyet korkaklık üzerine kurulmuştur.

Korkak olmayı öğreterek medenileştirmek epey kolaydır.

Cesaret sınırlarını düşürürsün, istekleri sınırlarsın, iştahları denetim altına alırsın. Ufkun etrafını çiftle çevirirsin. Her faaliyet için bir kanun yaparsın. Kaosun varlığını inkar edersin.

-Kızgın bir sesle konuşan Vahşi, " Eğer Tanrı' yı biliyorsanız niye onlara anlatmıyorsunuz?" diye sordu.

"Tanrı hakkındaki bu kitapları niye vermiyorsunuz insanlara?"

+"Onlara Othello' yu neden vermiyorsak, bunları da aynı nedenle vermiyoruz; eskiler de ondan, yüzlerce yıl öncesinin Tanrısını anlatıyorlar. Şimdinin Tanrısını değil."

-"Ama Tanrı değişmez ki."

+"İnsanlar değişir ama."

Mademki çocuklarınızı beslemekte zorluk çekiyorsunuz, onları satarak yoksulluktan kurtulun. Hem çocuklar, hem de siz açlık ve sefaletten kurtulmuş olursunuz.
Nasıl olsa sizi yemeye doymayan zenginler ve toprak sahipleri var ve çocuklarınız da onların hakkı olmalıdır.

Aşkın çok çeşidi vardır. Biri bencil, cimri, açgözlü, egoist ve aşkı kendini beğenmek için kullanır. Bu aşkın, çirkin ve sakat çeşididir.

Diğeri, senin içindeki iyi olan her şeyi dışa vurmanı sağlar. İyilik, itibar ve saygı… Sadece toplumsal saygı meselesi değil, bir başkasını eşsiz ve değerli göre bilmeni sağlayan o daha yüce saygıyı da.

İlk çeşidi, seni hasta, küçük ve zayıf yapabilir, ikincisi seni güçlendirir, sahip olduğunu bilmediğin cesareti, iyiliği ve bilgeliği ortaya çıkarmanı sağlayabilir.

Aşkın amacı en iyi ve en güzel amaçtır. Ona ulaşmaya çalış. Eğer birine aşıksan o kişiye açılmakta bir tehlike yoktur. Bazen hislerine bazı sebepler dolayısıyla karşılık alamazsın; ama bu hissettiklerinin değerini ya da güzelliğini azaltmaz.

Genly Ai, gelecek hakkında öngörüde bulunabilen Gethen halkına beş yıl içinde Ekumen’e üye olup olmayacağını sorar. Her şeyi hoyratça tüketebilen biz insanların hayat felsefesi yapabileceği niteliktedir Genly Ai’nin aldığı cevap: ''Yanlış sorunun yanıtını bilmek yararsızdır.''

Huzur aklın ürünü değildir; buna rağmen onları gözlemlediğinizde organize dinlerin akıl yoluyla huzuru bulma çabası içinde olduklarını görürsünüz. Savaş ne kadar yıkıcı ise gerçek barış, gerçek huzur da o kadar yaratıcı ve saftır ve insanın huzuru bulabilmesi için güzelliği bulması gerekir, işte bu nedenle henüz gençken çevremizdeki güzelliğin, uygun orantılarla yapılmış binaların güzelliğinin, temizliğin güzelliğinin, ileri gelen kişilerle sakin konuşmanın güzelliğinin farkına varmanız çok önemlidir. Güzelliği anlamak suretiyle sevgiyi öğreniriz, çünkü güzelliği anlamak kalbin huzurlu olması demektir.

Kimse korkularından, acıdan veya enfeksiyondan ölmek istemez. Kimse bir daha sevişmeyeceğinin nasıl bir şey olduğunu bilmek istemez. Kimse bazen ne kadar klostrofobik hissettiğimi bilmek istemez.

Bütün kadınlar yalanların, dolanların kurbanıydı. Erkekler kadınları aldatır, aldandıkları için de onları cezalandırır; evlenmeye zorlar, sonra da ömür boyu hizmetçiliğe, küfürlere ya da dayağa mahkum ederlerdi.
En az aldatılan kadının fahişe olduğunu kavramıştım artık. Evliliğin kadınların en zalim şekilde acı çekmesine dayalı bir sistem olduğunu anlamıştım.

Geri