TL’nin Dramı.

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
@Outis Pessoa

Evet, kur politikalarından biri de sabit kur uygulaması. Sabit kurla ihya olamamış ülkelerden biri Türkiye.

Ülkelerin gelişmişlik ölçütlerinden biri hizmet ve sanayi sektörünün gelişmiş, tarım sektörünün ağırlığının düşük olması. Türkiye uzun yılların tarım ürünleri ihracatçısı.

İfade etmeye çalıştığım düşüncem şu; ekonomiyi 1-2 veriyle değerlendiremezsiniz.

Ekonominin değerini belirleyen şey para birimi değildir ama istikrarlı bir para birimi ekonomiye olan güveni gösterir.

Devletlerin kefen parasi dedigi ihtiyac akcesini bile alip kullanmis bir hukumet, basinda cokomelli bir bakan varken istirham ediyorum ekonomi guzellemesi yapmayalim.

Satin alma gucun nedir senin kardesim? Bugun 4 kisilik ailenin yoksulluk siniri 8 bin tlye dadanmis ne para gucunden bahsediyorsun hangi satin alma gücünden bahsediyorsun.
Vallahi diyecek soz bulamiyorum bazen.

Devletlerin kefen parasi dedigi ihtiyac akcesini bile alip kullanmis bir hukumet, basinda cokomelli bir bakan varken istirham ediyorum ekonomi guzellemesi yapmayalim.

Satin alma gucun nedir senin kardesim? Bugun 4 kisilik ailenin yoksulluk siniri 8 bin tlye dadanmis ne para gucunden bahsediyorsun hangi satin alma gücünden bahsediyorsun.
Bu yazdıklarınızı idrak edemeyenler bize ders vermeye çalışıyor ve yüksek perdeden konuşuyorlar.

Acilen TL'yi kaldırıp EURO'ya geçmek için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Tavizse taviz, şartsa şart.

Şöyle söyleyeyim, mesela Türkiye'de çalışıyorsun ve maaşın 3000 ve bir başkası Almanya'da çalışıyor ve onun maaşı da 3000.
Birisi bir litre benzine 7 veriyor ama diğeri 1,4 veriyor. Birisi bir kilo et için 59 veriyor diğeri 12 veriyor. Birisi lokantaya gidiyor yemek ve meşrubat için 50 veriyor diğeri 20 veriyor,..... ve bu tip örnekleri çoğaltabiliriz. Şimdi soruyorum hangisi olmak istersiniz? Ve hangisinin parası daha değerli ve ekonomisi daha güçlü?

Ekonomi güzellemesini kim yapıyor, kim yaptı?

@melnur bu kadar basit birşeyi anlamayacak kadar gerizekalı olunamayacağına göre başka birşey var. Hala kalkmış Ecevit diyo, kitapçık diyo yazar kasa firlatmış diyo yok efendim kılışdar sskyi batırmış bilmem ne.. hiç ar da yok.

@melnur

Bu ekonomistler boşa kendini yoruyor. Hesap basit.

Almanya'da bir kilo et için 12 veriyorsun, Çin'de 78. Alman ekonomisi Çin ekonomisini ezer.

AKP'li bir kafaya laf anlatmak için çırpınan insanları görünce benim yüreğim daralıyor :)
Yozlaşmış bir beyinden daha kötü bir şey yoktur maalesef. İnsanlar ile herhangi bir konuyu tartışma yaparken "ne duymak istiyorsun söyle onu söyleyeyim" diyorum bu aralar. Çünkü ne söylüyor olduğunun önemi yok. Okumuyor, dinlemiyor ve anlamaya çalışmıyor. Ülkenin sosyoekonomik yapısına bakmadan "TL" konuşmak nedir?
Boktan hayatlar yaşayıp, boktan düzeni savunanların beyin ölümü gerçekleşmiştir.

@Outis Pessoa

Evet, kur politikalarından biri de sabit kur uygulaması. Sabit kurla ihya olamamış ülkelerden biri Türkiye.

Ülkelerin gelişmişlik ölçütlerinden biri hizmet ve sanayi sektörünün gelişmiş, tarım sektörünün ağırlığının düşük olması. Türkiye uzun yılların tarım ürünleri ihracatçısı.

İfade etmeye çalıştığım düşüncem şu; ekonomiyi 1-2 veriyle değerlendiremezsiniz.

Tarim ihracatimiz bizim Konya kadar topragi olan Hollandadan daha az.. Ayrica son donemlerde tutun bitirildi.. Findik surunuyor.. caykur batti satilmaya calisiliyor anlayacaginiz durum pek parlak degil adimiza.. Sanayi uretimi demissiniz bunun icin yeterli teknik donanimimiz yok.. Ayrica sanayi ihraci icin kurumuzun cok dusuk olmasi da gerekmiyor.. Sizin yaptiginiz hesapla yola cikarsak Almanyanin euronun bu degeriyle Amerikaya hic mal satamamasi gerekiyor ya da tum avrupa birliginin.. Satiyorlar.. Gelismekte olan ulkelerin paralari daha degersiz ve rekabet gucu var soylediginizden bu anlasiliyor.. Neden peki biz tercih edilmiyoruz?

Geri