TL’nin Dramı.

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
@melnur

Bu ekonomistler boşa kendini yoruyor. Hesap basit.

Almanya'da bir kilo et için 12 veriyorsun, Çin'de 78. Alman ekonomisi Çin ekonomisini ezer.
Senin kafan basmaz, hadi git kumda oyna ve Reisine dua et. Almanya seni kıskanıyor, her konuda taktir ediyor ama Alman turist gelsin diye ayaklarına gidip yalvarıyor. Ve Almanya direnince eyy Almanya demeye başlıyor. Bir ortaokul mezunu sizin zihniyetten daha iyi ekonomist olur. Yallah dua etmeye kendisini bir nimetten sanan zat.

@melnur bu kadar basit birşeyi anlamayacak kadar gerizekalı olunamayacağına göre başka birşey var. Hala kalkmış Ecevit diyo, kitapçık diyo yazar kasa firlatmış diyo yok efendim kılışdar sskyi batırmış bilmem ne.. hiç ar da yok.
Artık ne olduklarını kendileri açıklasın, gerçi ben biliyorum ama kendime saklayacağım.
Adam uzaya otoban yapacağız dese ayakta alkışlıyorlar. Bu tipler tabiiki bay Recep ne anlatsa peygamber misali söylediği her lafa tapıyorlar, inanıyorlar,....
Bay Recep siyasi manevra olsun diye atıyor, tutuyor,.... ve o bahsettiğin güruh ise sorgulamadan, araştırmadan,...... taparcasına inanıyor ve papağan misali tekrarlıyorlar.

Tarim ihracatimiz bizim Konya kadar topragi olan Hollandadan daha az.. Ayrica son donemlerde tutun bitirildi.. Findik surunuyor.. caykur batti satilmaya calisiliyor anlayacaginiz durum pek parlak degil adimiza.. Sanayi uretimi demissiniz bunun icin yeterli teknik donanimimiz yok.. Ayrica sanayi ihraci icin kurumuzun cok dusuk olmasi da gerekmiyor.. Sizin yaptiginiz hesapla yola cikarsak Almanyanin euronun bu degeriyle Amerikaya hic mal satamamasi gerekiyor ya da tum avrupa birliginin.. Satiyorlar.. Gelismekte olan ulkelerin paralari daha degersiz ve rekabet gucu var soylediginizden bu anlasiliyor.. Neden peki biz tercih edilmiyoruz?

Ben bugünü konuşmuyorum. 1927'de tarım ülkesi olan Türkiye süreç içerisinde tarımdaki ağırlığı azaltıp hizmet ve sanayi sektörlerinin ağırlığını artırmıştır. İzmir İktisat Kongresi kararlarına bakarsanız durumu daha iyi kavrarsınız.

Yahu kur yüksekken ihracat yapamazsın veya kur düşükken ihracat yapabilirsin. Bu sadece kurla ilgili değil. "Para biriminizin değerli olması salt iyi bir gelişme değildir" düşüncesinin anlatılma çabası. "Düşük enflasyon her zaman iyi bir şey değil" düşüncesini geliştirebilmek için Yunanistan örneğini verdim. Üretmen ihya olacağın anlamına gelmez. Bundan bahsediyorum. Yormayın artık.

Bir şey savunmuyorum. Ekonomi konuşabilecek elinizde veri yok zaten. Hebele hübele. O zaman çalış, ekonomiyi sen yönet.

Senin kafan basmaz, hadi git kumda oyna ve Reisine dua et. Almanya seni kıskanıyor, her konuda taktir ediyor ama Alman turist gelsin diye ayaklarına gidip yalvarıyor. Ve Almanya direnince eyy Almanya demeye başlıyor. Bir ortaokul mezunu sizin zihniyetten daha iyi ekonomist olur. Yallah dua etmeye kendisini bir nimetten sanan zat.

Şu yazdıklarında 1 gram doğruluk payı olsa geri kalan kısmı kabul edebilirdim. Benimle ilgili hiçbir fikrin yok. Yazdıklarımdan da hiçbir bok anlamıyorsun.

Şimdi sadece bu yabancı para birimlerine göre bakacak olursak, sadece dünyada ki o konjektöre bakacak olursak (dolar çok pahalı.) Çok daha âşşağılarda olmalı.

Ancak piyasada algı açısı diye bir şey var. Algı açısından baktığımız zaman malesef dolar kuru buralarda bu da tamamen Türkiye'nin algısının yurt dışı algısının ekonomik gerçeklerine göre çok çok kötü olmasına kaynaklanıyor.Türkiye'nin çok kötü bir algısı var dışarıda.
İşte bu algı konusunda yabancılar çok rasyonel değiller. Özellikle Türkiye söz konusu olduğunda gerçeklere gözlerini kapatıyorlar. Bu cümleleri kullanırken de yandaş biri olduğumu düşünmeyin. Ben tamamen rasyonel bir insan olarak bunu söylüyorum. Bunun da en güzel ıspatını geçtiğimiz günlerde gördük. Nedir?Bütün dünyada bir salgın hastalık var değil mi?
Ve bizde de diğer batılı ülkelere karşılaştırıldığında daha düşük ölüm oranımız. Daha düşük seviyede.
Oysa bu adamlar kalkıp burada bir dk Türkiye neyi doğrü yapıyor diye araştıracakları yerde makale çıkıyor lansette o makaleye itibar ediyorlar. "Diyor ki makale; eğer bu sıtma ilacı kullanılırsa ölüm daha da artıyor.." Peki normal şartlar da Turkiye örneği olmasa adam makaleye itibar edicek. Bilimsel makale neticede. Kisaca biz bunu kullanıyoruz, başarili oluyoruz diyoruz. "Adamlar diyor ki, hayır siz hiç bir şey değilsiniz." Bu insanları öldürüyor biz bunu kullanmayacağız hastalarımızda deyip on binlerce insan şu batılı insanlar buna itibar etselerdı şuan hayattalardı.Oxford bile olaya el attı da makaleyi kaldırdılar.Türkiye'nin imajı kötü. Bu yüzden başarlı olan sağlık stratejimizi bile reddettiler.
Şimdi böyle ölüm kalım meselesinde bile rasyonel olamıyorlar. Kisacası her seyi olumsuz yönde değerlendiriyorlar.
Öyle ve ya böyle gerçekler ortaya çıkıyor.
Bizim de ekonomimiz yavaş yavaş toparlanmaya başladı. Bu yurt dışındaki hava da dönmeye başladı. Kur üzerinde de etkili olacak tabiki. Süper trende de bize gösterdiği yukarı doğru hareketlenmeler mevcut. Kısacası konjektör bizim lehimize göre. Devlet iç borçlanmarına bir miktar para girişi var. Baş ve omuz seviyesinde şuan tam oluşum saglamasa da yakın tahminlerimize göre öyle.
Bizim güney afrika randından ayrışmamızın negatif ayrışmamızın sebebi enflasyondaki artıştı. Tabi bu da moral bozdu insanlarda. Işte ben TL de kalırsam param eriyor gidip Dolar alayım gibi işler yapan oldu. Haliyle de Dolar kuru yükselmiş oldu. Tamamen algı bu olayın müsebibi.
Kafam ayıkken bu konuya yine dönmem lazım sanırım.

Salt para birimi üzerinden yapılan değerlendirmelerin birçoğu doğru sonucu vermez. Eldeki verilerin çeşitlendirilmesi ve karşılıklı değerlendirilmesi o ülkenin ekenomi durumu hakkında daha tutarlı sonuçlar verir bu sonuçlara ek ülkenin uluslararası piyasalara sağladığı güven de ekonomi hakkında bize birtakım doğru veriler verir.

Alım gücünde AB ülkelerinin çok gerisindeyiz bu bariz bir gerçek. Dolar'ın TL karşısında değer kazanması bizim gibi dışa bağımlı ülkeleri alım gücü noktasında daha da zayıflatacaktır bu da TL'ye olan güveni azaltacaktır. Nitekim öyle de oldu ve bugün Türkiye'de yabancı para mevduatları 202 milyar dolar seviyesine geldi. Bu da ülke olarak TL'ye inanmadığımızın göstergesi. Hükümet biraz bu algıyı kırmak biraz da dolara olan talebi azaltmak için bir dünya önlem paketi açıkladı ama nafile. TL kendi vatandaşına güven vermiyor. Bunun birden fazla sebebi var ve bence birinci sebebi uyguladığımız ekonomi politikaları ve siyasi politikalar. Avrupa ve Amerika'nın bize ve ekonomimize güven duymamasının altında yatan birincil sebep bu. Halihazırda dışa bağımlı bir ülkeyiz ve bundan dolayı kırılgan bir ekonomiye sahibiz. En ufak bir sürtüşme TL üzerine kabus gibi çöküyor. Tabii bir diğer problem ekonomik şeffaflığımızın olmaması. Sırf memura ve emekliye 3 kuruş fazla zam yapmamak için enflasyon rakamlarıyla oynanıyor hatta istedikleri enflasyon rakamını onaylamayan Tuik başkanları görevden alınıyor. Ee bütün dünya bu tabloyu görüyor bu adamlar bu olayları İç Anadolu seçmeni gibi değerlendirmiyor daha rasyonel yaklaşıyor ve Türkiye'yi yatırım yapılmaz kategorisine sokuyorlar. Biz de arkalarından "Eyyy Finch ey bilmem ne" deyip duruyoruz. Nitekim bütün bunların sonucunda VW biraz siyasi biraz da ekonomik kaygılardan dolayı yatırım yapmama kararı aldı. Bütün bunlara ek aldığımız siyasi kararlar ve kitleyi konsilide etmek için ortaya atılmış hamasi söylemler ekonomimize ciddi darbeler vuruyor. İçeride "Ey Almanya" dışarıda "Yav bize turist gönderin ehi ehi". Bu adamlar enayi mi? Şimdi bütün bunları alt alta toplayınca mevcut sonucun kaçınılmaz ve tehlikeli bir noktaya ulaştığını ifade etmek yanlış olmaz. Ben kendimce birkaç sonuca varıyorum. İlki beton ekonomisinin çöktüğü. Dışarıdan gelen sıcak parayı yatırıma çeviremedik ve onun yerine betona gömdük. Daha mercimeğimizi, nohutumuzu, ay çekirdeğimizi kendimize yetecek kadar üretememişken bütün parayı betona gömdük ve bu sürecin sonunda en küçük parçayı bile dışarıdan almak durumunda kaldık. Bir diğer sonuç, hamasi söylemlerin ve akılcı olmayan politikaların acısını vatandaşın çekmesi. Bütün bu yandaş kalkındırma ekonomi modelinin sonucunda akla hayale gelmeyecek yeni vergiler ve zamlar tepemizde patladı. 3-5 badem bıyıklının verdiği kararın ceremesini bizler çekmeye başladık ve üzülerek söylüyorum bunlar görece iyi günlerimiz. Yazının altına birkaç kaynak bırakacağım aktrolle, çer çöple uğraşmak istemiyorum. Okuma yazması olan açsın okusun.

Korkut Boratav - Yabancı Sermaye

QNB Finansbank Raporu

IMF - Türkiye'nin Rezevleri Tehlikeli Bölgede

Türk Lirasındaki Değer Kaybı Hızlandı

Uzmanların TL'nin Dolar karşısındaki Değer Kaybına Karşı Yorumları

Ayrıca konudan bağımsız DW'nin Conflict Zone programının İbrahim Kalın bölümünü izlemenizi tavsiye ederim. Yurt dışı algımız ne yazık ki parlak değil. Evet gidip Alman'a Fransız'a yaranmak gibi bir derdimiz olmamalı zaten bu bizim gibi bir ülkeye de yakışmaz ama elimiz kolumuz bağlı. Yerli ve Milli denilen tank, uçak, füze gibi şeylerin parçalarını bile bu ülkelerden alıyoruz. O yüzden aklıselim'e dönmeliyiz. Akıllı bir kalkınma projesine ihtiyacımız var ve bu projenin amacı CLK üçlüsünü kalkındırmak değil Türkiye Cumhuriyetini kalkındırmak olmalı.

• Beğen
Tepkiler: X
Şu yazdıklarında 1 gram doğruluk payı olsa geri kalan kısmı kabul edebilirdim. Benimle ilgili hiçbir fikrin yok. Yazdıklarımdan da hiçbir bok anlamıyorsun.
Çok bilmiş burhan kuzu misali Prof madem bir "bok" anlamıyorum neden hala sağını solunu yırtıp laf yetiştiriyorsun? Kendini bu kadar yorma, ekonomik sorunlar senden çözüm bekliyor. Damat her gün seni soruyor.

1€ = 1,12$ ama AB ülkeleri buna rağmen güzel ihraç ediyorlar. Neden acaba? Demek ki ihraç için illada para birimin $ karşısında değer kaybetmek zorunda değil. Ekonominin güçlü ise, kaliteli ürün varsa, ..... ihraç edersin. Para birimin güçlü ise alım gücün olur. TL bu bazda değersiz bir para birimi. Kendi ülkesinde dahi alım gücü yok. Dolayısıyla birim olarak birbirine yakın maaş varsa neden ben bir litre benzine 7 verirken diğeri 1,4 veriyor diye sorulur.

La oğlum Hyundai i20ye 156.000 dediler ya la. Hem de sıraya girmek falan gerekiyormuş. Hahahahahah

Arkadaşlar Melnur'a bakmayın siz ekonomist olmak o kadar da kolay değil. Dışardan bu konuyu okuyan da aman efendim konuya ekonomistler teşrif etmiş diyecek. Halbu ki kopyala yapıştır cümlelerden ibaret.
Herkesin yorumunu okudum, sadece tek doğru ve alkışlanası cümle Prodesmotes arkadaşım yazmış.

*"İfade etmeye çalıştığım düşüncem şu; ekonomiyi 1-2 veriyle değerlendiremezsiniz."

Uzunca bir yazı yazdım ve TL ' nin dramının tamamen ALGI ile şekillendiğini belirttim.
Çok da sayfalarca yazılar yazmaya gerek yok.
Netice de ekonomist değilsiniz, Sizin başında olduğunuz bir kur yok, kurum yok. Strateji raporu yazmıyoruz burada. Ekonomi hassasiyeti sizden sorulmuyor, ya ekonomi takvimine bakanlar bile bu kadar sert ve olumsuz tepkiler beklemiyor.
Makrosuz ve tekniksiz konuşmamak lazım.

Arkadaşlar Melnur'a bakmayın siz ekonomist olmak o kadar da kolay değil. Dışardan bu konuyu okuyan da aman efendim konuya ekonomistler teşrif etmiş diyecek. Halbu ki kopyala yapıştır cümlelerden ibaret.
Herkesin yorumunu okudum, sadece tek doğru ve alkışlanası cümle Prodesmotes arkadaşım yazmış.

*"İfade etmeye çalıştığım düşüncem şu; ekonomiyi 1-2 veriyle değerlendiremezsiniz."

Uzunca bir yazı yazdım ve TL ' nin dramının tamamen ALGI ile şekillendiğini belirttim.
Çok da sayfalarca yazılar yazmaya gerek yok.
Netice de ekonomist değilsiniz, Sizin başında olduğunuz bir kur yok, kurum yok. Strateji raporu yazmıyoruz burada. Ekonomi hassasiyeti sizden sorulmuyor, ya ekonomi takvimine bakanlar bile bu kadar sert ve olumsuz tepkiler beklemiyor.
Makrosuz ve tekniksiz konuşmamak lazım.

Altın alalım mı onu de sen...

Saygıdeğer ekonomistimiz algı da algı demiş ama yandaşta değilmiş.
Para politikalarından ziyade, bir ekonomiste yaraşır bir şekilde komplo teorisyenliğine soyunmuş ve komik. Algı operasyonlarının allahını vatandaşa yapan bir mafyavari hareket var karşımızda ama bunu da görmüyor sayın beyaz yaka...
Bir sonra ki yorumunu merakla bekliyorum doğrusu "şakkadanak bir 10 milyar"dan filan bahsedebilir...

1 CHF en son 7.20 ydi. Bu sene daha fazla tarhana bulgur getirebilcez. Rte biz gurbetçi vatandaşlarını unutmamış tşk reis

İktidardaki ekonomiden sorumlularda aynen Lupe ve Prodomates gibi değerli ve bilgililer. Millet nankör olduğu için bolluk içerisinde yaşarken inkar ediyor, işsizlik var diye yalan söylüyor sırf bay Recep karşıtlığı için değerli TL'yi kötü gösteriyor,....
Avrupa bizi sağlık alanında olduğu gibi ekonomik alanda da taktir ediyor ve örnek alıyor. Sadece nankörlük yaptıkları ve bizi kıskandıkları için Türkiye'ye turist yollamıyorlar amdjdhkkk

Hiçdüşünce para kullanmıyor eski sistemle çalışıyor buğday arpa kuru üzüm yada tuz verip ihtiyaçlarını gideriyor Türkiye’ye giderken

İktidardaki ekonomiden sorumlularda aynen Lupe ve Prodomates gibi değerli ve bilgililer. Millet nankör olduğu için bolluk içerisinde yaşarken inkar ediyor, işsizlik var diye yalan söylüyor sırf bay Recep karşıtlığı için değerli TL'yi kötü gösteriyor,....
Avrupa bizi sağlık alanında olduğu gibi ekonomik alanda da taktir ediyor ve örnek alıyor. Sadece nankörlük yaptıkları ve bizi kıskandıkları için Türkiye'ye turist yollamıyorlar amdjdhkkk

Zarf başka mazruf başka.

@Karga

Para politikaları üzerine bilgilendirir misin?

Geri