Tanrının Varlığını kanıtlamak için bir İnsana İhtiyacı varmıdır?

Konu sahibi son olarak 4380 gün önce görüldü
Örnek güzel ve ilginç ama mantığım son kısımda takılıyor.Misal bir kişi deist ya da ateist,ama bu kişi çok yardımsever,tüm canlıları seviyor,ömründe çok hata yapıyor ama inanmıyr.Şimdik bu insanın cehenneme gitmesi adil olurmu?Sırf Kelime-i Şehadet getirmediği için?Ya da medeniyetten uzak bir kabilede yaşayan,dinlerden dahi haberi olmayan bir kişinin cehenneme gitmesi adil olur mu?

Hocam şimdi şöyle söyliyim. İnsan ölürken yahut ölmeden önce gerçekten müslüman oldu mu olmadı mı bunu bilemeyiz ama örnekle vermişiz ordan devam edelim dediğin gibi atesit ise çok iyi biri de olsa çok yardımsever de olsa inanmadığı için kaybeder. Çünkü son din islam her din ve o dine mensup peygamber benden sonra gelecek peygambere iman edin demişken son dine inanmayanlar yahut hiçbir dine inanmayanlar malesef ki cehennemlik diyorum bildiklerim doğrultusunda.

Dünya ile bağlantısı olmayan bi yerde bi kabilede dünyaya gelmiş bir insanın da. bu konuda bilgim yok fakat duyduğum kadarıyla şöyle ki; insan hiçbirşeyi bilmese bile aynı tek başına kalsa ve hiçbirşeyle irtibatı olmasa bile Allah'ın varlığını hissediyormuş. Tabi isminin Allah olduğunu bilmiyor belki. hiçbir dine mensup olmadığından daha doğrusu araştıracak bişey olmadığından yada bir bilgi bulamadığından sadece üstün birşeyin olduğunu bilmesi ve inanarak ölmesi onları kurtarır diye biliyorum. Çünkü birşeyi bilmemek ayrı bilip yapmamak ayrı.

5. sayfa oldu hala tartışmanın t 'si yok bayağı yol almışız forum olarak sanırım,güzel güzel sevindim :o

5. sayfa oldu hala tartışmanın t 'si yok bayağı yol almışız forum olarak sanırım,güzel güzel sevindim :o

Çünkü düşüncelere saygı duyan bir kısım içeride kanka :D
Çünkü islam konusunda olmasi gereken bu. Şaka maka benimde çok hoşuma gitti:)

Arkadaşlar dahi anlamındaki de ayrı arkadaşlar, lütfen arkadaşlar, birbirimizi düzeltelim arkadaşlar, biz saksı değiliz arkadaşlar

Hocam şimdi şöyle söyliyim. İnsan ölürken yahut ölmeden önce gerçekten müslüman oldu mu olmadı mı bunu bilemeyiz ama örnekle vermişiz ordan devam edelim dediğin gibi atesit ise çok iyi biri de olsa çok yardımsever de olsa inanmadığı için kaybeder. Çünkü son din islam her din ve o dine mensup peygamber benden sonra gelecek peygambere iman edin demişken son dine inanmayanlar yahut hiçbir dine inanmayanlar malesef ki cehennemlik diyorum bildiklerim doğrultusunda.

Dünya ile bağlantısı olmayan bi yerde bi kabilede dünyaya gelmiş bir insanın da. bu konuda bilgim yok fakat duyduğum kadarıyla şöyle ki; insan hiçbirşeyi bilmese bile aynı tek başına kalsa ve hiçbirşeyle irtibatı olmasa bile Allah'ın varlığını hissediyormuş. Tabi isminin Allah olduğunu bilmiyor belki. hiçbir dine mensup olmadığından daha doğrusu araştıracak bişey olmadığından yada bir bilgi bulamadığından sadece üstün birşeyin olduğunu bilmesi ve inanarak ölmesi onları kurtarır diye biliyorum. Çünkü birşeyi bilmemek ayrı bilip yapmamak ayrı.

Dediğim gibi hocam bir insanın o kadar iyilik yaptığı halde,yardımsever olduğu halde sadece Kelime-i Şehadet getirmediği için cehenneme gönderilmesi adil gelmiyor bana.Yaratıcının adeletinin bu olduğunu düşünmüyorum kendimce.

Zaten yakında kafayı yemem an meselesi olacak bu sorular sorular sorular nedeniyle :)

hocam şahsen okumayanlardanım, okumayı sevmeyenlerdenim lakin dinlemeyi izlemeyi sevenlerdenim. Bu konuda da sağlam kişileri tercih edenlerdenim. bilmediğim konuda da ya konuşmam yada bildiğim kadarını söylerim.

çok eksiğimiz var (: inşallah daha aydınlatıcı bilgilerle diğer arkadaşlar konuya dahil olurlar.

Dediğim gibi hocam bir insanın o kadar iyilik yaptığı halde,yardımsever olduğu halde sadece Kelime-i Şehadet getirmediği için cehenneme gönderilmesi adil gelmiyor bana.Yaratıcının adeletinin bu olduğunu düşünmüyorum kendimce.

Zaten yakında kafayı yemem an meselesi olacak bu sorular sorular sorular nedeniyle :)

İyilik ve yardımsever olan müslümanlar da cehenneme gider bilir.

Hem Kelime-i Şahadet getirmek yeterlimi cennete gitmek için. Allah'ın diğer yasakları ne olacak. Ya da diğer farzları ne olacak. Adam iyilik yapabilir, yardım sever olabilir. Ama diğer tarafta zina yapar içki içer. Ne biliyim gıybet yapar. Nereden bilebiliriz ki.

Aslında bunlardan önce Allah neden yasaklar koymuş bunları bir düşünmek gerek.

Neden içkiye yasak koymuş.
NEden zinayı yasaklamış.
Neden hırsızlık kötü birşey olmuş. (zengin bir sürü kişii var fakirler onlardan çalabilir bence desem)
Neden gıybeti yasaklamış.

Bir insan çıkıyor ve diyor ki benim Tanrım bunları bunları söylüyor. Kötü olanlar bunlar iyi olanlar bunlar. Yapmak ya da yapmamak sizin elinizde.
Ve sen inanıyorsun...

Neden inanıyorsun?

tanrı olabilir ama allah yok. yok olmasının nedeni insanın iddia ediyor oluşu.

özet: tanrı insana ihtiyaç duymaz.

Çiçi_yabgu , önceden pek konuşma fırsatımız olmadı ama konu ne olursa olsun konuşmaya, tartışmaya açık bir arkadaşsın gördüğüm kadarıyla. Nacizane tavsiyem, interaktif sözlüklere yönelmen. Eski forum kafası kalmadı. Artık her biri troll yuvası ve denetimi de zor. Örnekte olduğu gibi. Bir süre sonra tahammül sınırlarını zorluyor.

Örnek:
Arkadaşlar dahi anlamındaki de ayrı arkadaşlar, lütfen arkadaşlar, birbirimizi düzeltelim arkadaşlar, biz saksı değiliz arkadaşlar

Sen ne diyon la değişik?

@Çiçi_yabgu , önceden pek konuşma fırsatımız olmadı ama konu ne olursa olsun konuşmaya, tartışmaya açık bir arkadaşsın gördüğüm kadarıyla. Nacizane tavsiyem, interaktif sözlüklere yönelmen. Eski forum kafası kalmadı. Artık her biri troll yuvası ve denetimi de zor. Örnekte olduğu gibi. Bir süre sonra tahammül sınırlarını zorluyor.

Örnek:

Sen ne diyon la değişik?

Bak burada diyecegini demis, ama kacirmissiniz heralde.
İnsan bir şekilde eksik yaratılmıştır diyorum ben de, şöyle ki;
Çocuk yetiştirirken iyiyi ve doğruyu anlatmaya çalışırken, sizin söylediğiniz şeyleri yaparsa ona dondurma alacağınızı söylersiniz(ödül), aksini yaptığında ise sokağa çıkma yasağı gelir(yaptırım). Ders çalışmayan çocuğu bu şekilde olumlu ve olumsuz pekiştireç kullanarak motive edersiniz, daha doğrusu ihtiyaç duyarsınız, neden? Çünkü kendi aklı ve eksik hayat tecrübesiyle doğruyu ayırt edemez bazen ya da kolay olan işine gelir.kendi sınırlı düşünceleri içinde direkt olarak iyiyi idrak edemeyebilir , bu yüzden ödül ve ceza gereklidir.

Şimdi siz bana şu kadar yıl yaşadıktan sonra veya şu kadar kitap okuduktan sonra sonsuz bir bilinç ve düşünce gücüne ulaşılabileceğini söyleyemeyeceğinize göre tabi ki ödül ve ceza sistemi dinde de gereklidir. Bu korku hükümdarlığı anlamına gelmemektedir. Burda belki tek eksiklik ödül ve cezanın gecikmeli gelecek olmasıdır veya belki de bir şekilde geliyordur ama farkında değilizdir.

Tanrının kitap-peygamber yoluyla insanlara ulaştığı ve 'doğru yola' bunların rehberliğinde ulaşılacağı iddia edilen dinlere genel olarak ilahi dinler deniyor.

İlahi dinlerin teolojideki adı teizmdir.

Daha önce de yazmış olabilirim. Bu tür metafizik ve kanıtlanması mümkün olmayan argümanlara yönelik birbirinden farklı görüşler sunulabilir ve bunun ötesinde komplo teorileri bile kurulabilir. Her biri de aynı kapıya, yani çözümsüzlüğe ulaşır. Çünkü bunu kanıtlamaya yönelik somut bir veri yoktur.

Fakat biz olaya somut veya nesnel verilerin olup olmaması ile değilde felsefi yaklaşalım.

Teizmin tanrısı herşeyi, geleceği ve geçmişi bilir, işitir, görür ve duyar. Evrende olmuş olan ve olacak olanlar onun bilgisi ve tercihleri dahilindedir. Bunun tersini düşünmek tanrının gücünü sınırlar. Ama herşeye kadir mutlak bir ilah için sınırlama düşünülemeyeceğinden tanrının geçmişi ve geleceği bilmemesine imkan yoktur.

Buradan hareketle şu sorulara varabiliriz:

Peygamber veya kitap insanların Tanrının yoluna rehberlik edilmesi için gönderiliyorsa ve madem geçmişimiz ve geleceğimiz belli ise, belli olan birşeyi değiştirmek için neden kitap yada peygamber gönderiliyor?

Tanrı kendisine itaat edilmesini ve yolundan ayrılmamasını buyur ediyor. Tanrı neden kendini göstermez de direkt araya aracı koyar? Gösterdi de diğer insanlar mı inanmadı? Neden varlığını açık açık değil de komplo teorilerine sebep olan etmenlerle açıklamaya çalışır? Kendini gizlemekle yapmaya çalıştığı şey ne?

Gibi gibi.

Ama bu soruların tutarlı bir açıklaması olmayacaktır ve açıklama da komplo teorisini geçmeyecektir. Çünkü teizmin kendisi tutarsızdır.

Çiçi_yabgu , önceden pek konuşma fırsatımız olmadı ama konu ne olursa olsun konuşmaya, tartışmaya açık bir arkadaşsın gördüğüm kadarıyla. Nacizane tavsiyem, interaktif sözlüklere yönelmen. Eski forum kafası kalmadı. Artık her biri troll yuvası ve denetimi de zor. Örnekte olduğu gibi. Bir süre sonra tahammül sınırlarını zorluyor.

Örnek:

Teşekkürler hocam,mümkün olduğunca tartışma sınırlarına çıkmamaya ve karşımdakinin görüşlerine saygı duymaya özen gösteririm.İnteraktif sözcüklere de yönelmeyi düşünüyordum.Forumların eski tadı kalmadı ama bu forumda karşılaştığım kişilerin büyük kısmı düşüncelere saygılı kişiler,o yüzden bu forumda bunu görmek sevindirici oldu benim için.

Örnek:

Sen ne diyon la değişik?

geri gelmelisin:)
en azindan su forumda sana ihtiyac var bence beni telkin ederken sen gittin ya film izleyesjim gelmiyor:(

İnanmak yada inanmamak sizin elinizde olan bir şey.
Aslında eksikleriniz, eksiklerimiz çok fazla.
Çünkü bu sorular hâlâ soruluyor ise araştırma yapılma olasılığınız çok düşük.
Tamam inanmıyorsunuz ama inananlarada saygı duyulsun ki,kendince kötüleyici yorumlar yapılmasın.
Sorularınızın cevaplarını forumlarda bulamazsınız.

Yabancı insanlar bile Müslüman olmayı seçiyorlar.
Yani herkesin düşüncesi farklı olabilir.

Ama ALLAH Var peygamber var.

İyi günler :)

Şimdi insanlar görünmeyen veya görmediği birşeylere inanmak için kanıt göster derler, bunda hemfikiriz sanırım .

Bilmediğin birşeye veya görmediğin birşeye inanmak veya inandırılmak zordur. Bunu Peygamber efendimiz mucizeleriyle yapıpta şuanda 1.5 milyardan fazla Müslüman inanmışsa veya Hristiyanlar Hz. İsa'ya inanmışsa, Allah'ın varlığını hala inanmayanlar da sıkıntı var demektir .
.

İyilik ve yardımsever olan müslümanlar da cehenneme gider bilir.

Hem Kelime-i Şahadet getirmek yeterlimi cennete gitmek için. Allah'ın diğer yasakları ne olacak. Ya da diğer farzları ne olacak. Adam iyilik yapabilir, yardım sever olabilir. Ama diğer tarafta zina yapar içki içer. Ne biliyim gıybet yapar. Nereden bilebiliriz ki.

Aslında bunlardan önce Allah neden yasaklar koymuş bunları bir düşünmek gerek.

Neden içkiye yasak koymuş.
NEden zinayı yasaklamış.
Neden hırsızlık kötü birşey olmuş. (zengin bir sürü kişii var fakirler onlardan çalabilir bence desem)
Neden gıybeti yasaklamış.

Bir insan çıkıyor ve diyor ki benim Tanrım bunları bunları söylüyor. Kötü olanlar bunlar iyi olanlar bunlar. Yapmak ya da yapmamak sizin elinizde.
Ve sen inanıyorsun...

Neden inanıyorsun?

İyilik ve yardımsever dememdeki kasıt iyi bir insdan olması hocam.Demek istediğim iyi bir insan olan birinin sadece Kelime-i Şehadet getirmediği için cehenneme gitmesi ne kadar adil olur diyorumSorguladığım bu hocam.

Yukarıda bahsettiğiniz yasaklar ise dünyanın en eski inançlarında da mevcuttur.Şamanizmden Paganizme tüm inançlarda bunlar yasaklanmıştır.Yani peygamberler gelmeden öncede,insanoğlu varolduğundan bu yana yasaktır.Bunlar ilk başta toplumsal kural olarak ortaya çıkmıştır,ardından dinin insan üzerindeki etkisi arttıkça dini kural gibi görünmeye başlamıştır.

insanın görmediği birşeyi ispat edilmesini istemesi çok normal inanmak için bişeyi görmek istiyorlar. Fakat bu durumda sadece dinen değilde somut olarak görülmeyip inanılan birçok şey var.

Allah'ın görülmemside bir imtihandır. yani inandığında imtihan diyebilirsin haricinde inanması güç gelebilir. Peki peygamberlerin mucizelerini başka kim yapabilmiş? Kim ateşe atıldığında ateş suya ve balığa dönüşmüş, kim işaret parmağıyla AY'ı 2 ye bölmüş, kim asasını suya vurarak denizi yarmış, kim bir balığın midesinde yaşamış? kim carmaha gerildiğinde göğe yükselmiş.

bunlara benzer sıradan biri varmı? peygamberler harici böyle bir durumlar yok yani mucizeler yok. Kerametler mevcuttur ama mucizeler yok.

Çünkü Allah'ın elçisinin insan olması diğer insanlara Allah'ın varlığını kanıtlaması için birtakım üstünlüklerde olması gerekir.

Hayır.Allah hiçbirşeyi ihtiyactan yapmamıştır zaten..elçi olarak peygamberleri seçmesinin sebebi ise, insanlar insanlarla anlaşır onlara inanır.Allah elçi olarak bir melek gönderse idi bu ne kadar inandırıcı olabilirdi ki ? bizden olmayan bir varlıgın söyledikleri ne kadar dogru olabilir bizim için ? bu sebeple bizim gibi konuşan bizim gibi olan varlıkları yani peygamberleri seçmiştir ki.diledigimiz gibi konuşup anlaşalım

Geri