Sürekli kitap satın alıp da okumama hastalığı hakkında ne düşünüyorsunuz?

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Kütüphaneler güzeldir ama kitabı süs eşyası olarak kullanmamak lazım.

Okuduğum kitabı tekrar okumayı, izlediğim bir filmi tekrar izlemeyi hiç sevemedim. Kütüphane mi :) ben kitabı okuyup kitapta önemli bulduğum birkaç notu aldıktan sonra saklamaya gerek duymadan ya bir arkadaşa, ya bir öğrenciye veririm. Asıl olan kitabı kütüphanende tutmak değil, fazla sayıda kişinin faydalanmasını sağlamaktır.

• Beğen
Tepkiler: f5
Okumak için alınan kitapların çoğu zamansızlıktan raflarda beklerken, insan "Acaba ben de kitap istifleme hastalığına mı yakalandım?" diye düşünmeden edemiyor maalesef.

Karl Lagerfeld: ‘’Satın aldığınız her kitap ile onu okuyabilecek zamanı da satın almalısınız.’’

Tsundoku Sendromu (Kitap Satın Alma Hastalığı) Nedir?

Tsundoku Sendromu, bireyin okuyamayacağı kadar kitap alması ve henüz okunmamış bir yığın kitabı olmasına rağmen ‘’okuma niyeti ile ’’ yeni kitaplar almaya devam etmesi durumunu ifade etmektedir. Bu kelime kökenlerini Japoncadan almaktadır. Japoncada, bir şeyi herhangi bir amaç ile istifleyip daha sonra yola çıkış amacına uygun şekilde kullanamadan istiflediklerinden ayrılma durumunu ifade eden ‘’ tsundae-oku ’’ ve kitap okumak anlamına gelen ‘’doku’’ kelimelerinin harmanlanması neticesinde Tsundoku kavramı doğmuştur.

Ünlü İtalyan yazar Umberto Eco’nun şu sözü bugün Tsundoku olarak nitelendirdiğimiz sendromu oldukça güzel açıklamaktadır: ‘’Elindekileri okumadığı halde yeni yeni kitaplar almaktan vazgeçmeyen okur, aldığı kitapları kısa bir süre sonra ‘okumuşluk’ duygusuyla muhafaza eder. Bu muhafazanın koleksiyonerlikle bir alakası yoktur; çünkü burada söz konusu olan disipline değil yanılsamaya dayalı bir muhafazadır.”

Kitap alirken mutlu olan tek ben olamam. 2-3 sene bekletip okuduklarimda oldu, aptalca bir mutluluk duyuyorum kitap satin almaktan.

Mesela Farabi’nin İdeal Devlet Kitabi’ini aldim ne zaman okuyacagim Allah bilir. Birgun ucak yolculugunda Fatih Portakal’in Aklimla Dalga Geçme Kitabini almistim onuda bitiremedim ama bu soyledigin hastaliga girmez sanirim @Lefty

Ahmet Hamdi’nin Saatleri Ayarlama Enstitusu’nun ilk 10 sayfasini bitirirken bu kitabi 20 yilda okuyamam herhalde demistim, sonradan aldi icine bir sekilde beni. Pulitzer ödüllü Sempatizan isimli kitabi pandemi basinda aldim hala baslayamadim filan.

Yani bilmiyorum Zeytindagini mesela baya bir sora okumustum. Kitap alip bekletip okumakta sakincs varmidir @Lefty cigim :)

Kitap alirken mutlu olan tek ben olamam. 2-3 sene bekletip okuduklarimda oldu, aptalca bir mutluluk duyuyorum kitap satin almaktan.

Mesela Farabi’nin İdeal Devlet Kitabi’ini aldim ne zaman okuyacagim Allah bilir. Birgun ucak yolculugunda Fatih Portakal’in Aklimla Dalga Geçme Kitabini almistim onuda bitiremedim ama bu soyledigin hastaliga girmez sanirim @Lefty

Ahmet Hamdi’nin Saatleri Ayarlama Enstitusu’nun ilk 10 sayfasini bitirirken bu kitabi 20 yilda okuyamam herhalde demistim, sonradan aldi icine bir sekilde beni. Pulitzer ödüllü Sempatizan isimli kitabi pandemi basinda aldim hala baslayamadim filan.

Yani bilmiyorum Zeytindagini mesela baya bir sora okumustum. Kitap alip bekletip okumakta sakincs varmidir @Lefty cigim :)
Aslında hepimiz aynı durumdayız ve özellikle kitap fuarlarını gezerken çok sayıda kitap alıp sonradan okumak için bekletiyoruz fakat bazıları da yıllarca bekliyor ve o arada yenileri alınıyor derken, kendi adıma rahatsız olmaya başladım çünkü o kadar kitabı okuyacak zamanı yaratamama korkusu başladı.:) Benim biraz kitap almaya ara verip elimdekileri okumam gerekiyor. Senin bahsettiğin gibi 3-5 kitap olsa keşke bekleyen fakat çok abartmamakta fayda var.
Seninki hastalık grubuna girmez ancak çok sayıda kitap alıp da hiç okumayanlar var.

• Beğen
Tepkiler: X
bu kişilerle ilgili bir şey düşünmüyorum.

ben tek seferde 1-2 kitap anca alırım, onları okuyup bitirmemde zaman alır. ilkokul çağlarımda uzun süre yalnız kaldım, komşumuzun üniversite kitaplarını ve ansiklopedileri okurdum. okumaktan yoruldum ya da mutlu hissettiğim zamanlar okumaya daha çok şevkleniyorum da diyebilirim.
şu hukuk derslerinin kitapları epey yorucu anlamak için çoğu kez başa dönüyorum, başka kitapları okumaya takatim kalmıyor.

Hastalık uydurmayın.d
Eskiden evlerine köşe bar / mini bar yaptırıp onunla övünenler, şimdi de kütüphane yaptırıp hiç okumadıkları kitapları sosyal medyada sergiliyorlar. Bazıları için hastalık gibi görünse de herkes için geçerli değil elbette.

• Beğen
Eskiden evlerine köşe bar / mini bar yaptırıp onunla övünenler, şimdi de kütüphane yaptırıp hiç okumadıkları kitapları sosyal medyada sergiliyorlar. Bazıları için hastalık gibi görünse de herkes için geçerli değil elbette.
Evet kitabın süs eşyası olarak kullanılmasına ben de karşıyım. O dediklerinin hastalıkları başka, kitap alma hastalığı değil.

Evet kitabın süs eşyası olarak kullanılmasına ben de karşıyım. O dediklerinin hastalıkları başka, kitap alma hastalığı değil.
Şov amaçlı alıyorlar ancak bir de biriktirme takıntısı olanlar var ki onlarınki hastalık sayılıyor.

• Beğen
Ayda 2-3 kitap okuyorsam ayın 15'i maaş yatar yatmaz bunun iki katı kitap alıyorum. Bu döngü böyle devam ediyor. Biriktikçe birikiyor.
okumayacağım bir kitabı almam. bir hafta, bir ay, bir yıl, belki iki üç yıl sonra olur bilemiyorum ama elbet zamanı gelince okunur.

makas fazla açılmadı. iyi gidiyoruz şimdilik.

Ayda kaç kitap okuyabiliyorsun ortalama? @Plesk

Ayda kaç kitap okuyabiliyorsun ortalama? @Plesk
kitap var kitap var. genelde tarih/araştırma kitapları okuduğum için iki, üç kitabın sayfa sayısına denk kitaplar oluyor. yoğun olabiliyor. kitabına göre ve durumuma göre ağır ilerleyebiliyorum. duruma göre değişiyor yani. kitap sayısından çok sayfa sayısıyla ilerletiyorum işi. günlük 50 sayfa kuralım var, uygulayabildiğim kadarıyla.

bilmem. heves olabilir iste.

her sabah otobus duraginda beklerken, karsi taraftaki evin oturma odasi gorunur. o abinin oturma odasinin iki duvari kitaplikla dolu. cidden her seyi okudu, okuyor mu yoksa koleksiyon olarak mi kullaniyo, kucuklukten bu yana kullandigi kitaplar mi hepsi, deli deli sorular aklima geliyo. ustelik haftada veya ayda bir cok kitap okuyup bitirenler var. bence bu kesimin cogu bazen gereksiz zorluyo kendini. okuduklarini da unutuyorlardir. ben misal sadece okuyacagim kitabi alirim. buyuk bi zevkle okurum ve o okuduklarimi da unutmam, yillar da gecse

bilmem. heves olabilir iste.

her sabah otobus duraginda beklerken, karsi taraftaki evin oturma odasi gorunur. o abinin oturma odasinin iki duvari kitaplikla dolu. cidden her seyi okudu, okuyor mu yoksa koleksiyon olarak mi kullaniyo, kucuklukten bu yana kullandigi kitaplar mi hepsi, deli deli sorular aklima geliyo. ustelik haftada veya ayda bir cok kitap okuyup bitirenler var. bence bu kesimin cogu bazen gereksiz zorluyo kendini. okuduklarini da unutuyorlardir. ben misal sadece okuyacagim kitabi alirim. buyuk bi zevkle okurum ve o okuduklarimi da unutmam, yillar da gecse
Aldığım her kitabı mutlaka okuma hevesim vardır ve önceden de kolaylıkla bitirirdim fakat şu aralar sanırım zaman bulmakta zorlanıyorum ancak ilgimi çeken kitapları almadan da duramıyorum ki zaten kitaba da zam gelmiş, çoğu insan eskisi kadar kolay kitap alma şansı bulamayacaktır.

Ömründe hiç kitap okumamış olan ben,bakalım bu konuda ne yorum yazmışım daha önce :)

Abaris öyle yazmış ben de onu hicvetmişim.Oysa sana değil mi Nefii misin be adam :d

Hoşbuldum sevgili Leftie evimizin Orhan Pamuk'u.

Nerelerdesin, uzun zamandır yoktun ve kitap da okumadığına göre her şey yolunda mı?

Geri