Sizce pahalılığın sebebi kim?

Konu sahibi son olarak 1218 gün önce görüldü

SİZCE PAHALILIĞIN SEBEBİ KİM?

• Kullanılan toplam oy
    6
Ben bişi yazacam ama tepki çekerim diye korkuyorum.

Bazen pahalılık kriz vesair konuları tek argüman olarak sunup kendimizi tekrar ediyoruz diye düşünüyorum.

Rejimin en sıkıntılı konusu bu değil. Rejimin sıkıntısı dikta. Ortadoğululasma.

Eğer ekonomi ekonomi diye diye seçime gidersek adam düzeltir koyar önüne ekonomiyi oynayacak oyuncak bulamazsın.

Kaldı ki görününen o ki kontrollü ve istekli bir devalüasyon yaşadık. Bunun sebebi elbette anlatılan gibi rekabetçi kur ile yerli üretimi arttırmak yada ihracati arttırmak falan değildi. Bunun olmayacağını rejim biliyordu.

Aslında gülüp dalga geçtiğimiz, "Ortodoks ekonomik anlayıştan heterodoks kopuş" lafı bir manifesto idi. Amerika'nın kurduğu üç kağıt ekonomisine bir meydan okuma idi.

Adam çıkacak (Fed) parasal genişliyoruz arkadaşlar diyecek genişleyecez, daraldim arkadaşlar diyince darlanacaz. Niye lan. Biz senin eyaletin miyiz? Hadi onu da geçtim, dolar rezerv para peki dedik. Lan senin zottirik tarım dışı istihdam verin benim ekonomimi niye ilgilendirsin.

Koymuş adamlar (ABD Avrupa) cebine parayı. Vermiş yetkiyi uluslararası fonlara. Canı isteyince gelişmekte olanların borsasına girip sıkılınca çıkıyor. Al şimdi coni 10 liradan almadığı kağıdı 100 liradan alabilecek mi. Sonra wooow yabancı yatırımcı gelmiyor. Gelmesin o şekilde zaten. Yüksek kurdan gir. Küçük baliklari tak peşine. Kur düşsün borsa yükselsin. Sonra ver satışları düşük kurdan. Ohhhh. Yüzde yüz kağıttan yüzde yüz kur farkindan topla tezgahı git. Babanın şarap çanağı mi lan burası. Bu hâli ile gelen adam fiziki yatırım yapmak zorunda para kazanmak için. Ya ortak olacak ya fabrika kuracak. Risk alacak istihdam sağlayacak katma değer üretecek vergi verecek.

Konu ile ilgisi yok aslında ama aşağıda bir video paylaşacağım örnek olsun diye. Fırıncinin biri marketciye sallamiş. Güncel politik bi olay işte bim ceosunun konuşması sonrası gelişen şeyler.

Asıl söylemek istediğim bu foseptik siyaseti rejimin günahı. Bununla helallesilmez. Bu dolar kuru gibi bişe değil. Bak bu atarlı tombul CHP'den mv adayı da oldu. Tutunamayinca mahalle kabadayısı gibi atar yapıyor. Derdim o da değil. Bu lisanın bu tavrın bu dilin bu jargonun hayatta günlük reel politik yer bulması, kabul görmesi.

Not: ağır yanlama içerir.

Enflasyonun sorumlusu "Recep Tayyip Erdoğan" desem forumun 90% beni alkışlayacak. Nihayet birini yola getirdik sanacaklar. Sizi üzdüğüm için özür dilerim. Öpüyorum hepinizi.

Enflasyonun sorumlusu "Recep Tayyip Erdoğan" desem forumun 90% beni alkışlayacak. Nihayet birini yola getirdik sanacaklar. Sizi üzdüğüm için özür dilerim. Öpüyorum hepinizi.
Hiç mi sorumlulugu yok.
Bu iş böyledir. Otobüs tramvaya çarpınca kaza tespit tutanağıni niye İmamoğlu tutmadı diyorsun ama en yüksek enflasyon top 5' e girince ülkenin tapusunu elinde tutanın hiç sorumluluğu olmuyor.

Yo dostum.

Hiç mi sorumlulugu yok.
Bu iş böyledir. Otobüs tramvaya çarpınca kaza tespit tutanağıni niye İmamoğlu tutmadı diyorsun ama en yüksek enflasyon top 5' e girince ülkenin tapusunu elinde tutanın hiç sorumluluğu olmuyor.

Yo dostum.
Hiç sorumluluğu yok demedim. Sorumluluk ve sebep farlı şeyler. Bu gün hükümet CHP olsaydı, şimdi daha iyi bir durumda mı olacaktık? Pandemi de her yere çadır hastaneleri kurdurup ülkeyi kırıma uğratmış olurlardı. Şehir hastaneleri zaten var olmazdı.
Ukrayna savaşında da taraf tutup ülkeyi savaşa sürükleyecekleri de zaten kesin. Ve Esad ile anlaşıp, Türkiye sınırını bir savaş meydanına çevirirlerdi. Hatta şimdi savaş içinde olurduk.

Amerika bize teröristleri vurmayı yasaklar ve biz de orduyu iç anadoluya geri çekerdik ve doğuda yeni bir kukla devlet kurulmuş olurdu çoktan. İzmir de Yunanistan'a bağlanır, İstanbul elit şehir olur ve anadolu Türkü İstanbula anca vize ile girebilir duruma gelirdi. Zaten kısmen öyle oldu. İstanbul'daki kiralar Türkiyenin genelinin kat ve kat üstünde değil mi? ayda 5000 TL kazanan biri 15.000 TL kirayı nasıl ödeyecek?

Müsilaj felaketinden sorumlu olan kim? Felaketi önleyen kim?

Kış geliyor. İlk kar yağdığında İstanbul trafiğinin çökmeyeceğini söyleyebilirsin?

Hiç sorumluluğu yok demedim. Sorumluluk ve sebep farlı şeyler. Bu gün hükümet CHP olsaydı, şimdi daha iyi bir durumda mı olacaktık? Pandemi de her yere çadır hastaneleri kurdurup ülkeyi kırıma uğratmış olurlardı. Şehir hastaneleri zaten var olmazdı.
Ukrayna savaşında da taraf tutup ülkeyi savaşa sürükleyecekleri de zaten kesin. Ve Esad ile anlaşıp, Türkiye sınırını bir savaş meydanına çevirirlerdi. Hatta şimdi savaş içinde olurduk.

Amerika bize teröristleri vurmayı yasaklar ve biz de orduyu iç anadoluya geri çekerdik ve doğuda yeni bir kukla devlet kurulmuş olurdu çoktan. İzmir de Yunanistan'a bağlanır, İstanbul elit şehir olur ve anadolu Türkü İstanbula anca vize ile girebilir duruma gelirdi. Zaten kısmen öyle oldu. İstanbul'daki kiralar Türkiyenin genelinin kat ve kat üstünde değil mi? ayda 5000 TL kazanan biri 15.000 TL kirayı nasıl ödeyecek?

Müsilaj felaketinden sorumlu olan kim? Felaketi önleyen kim?

Kış geliyor. İlk kar yağdığında İstanbul trafiğinin çökmeyeceğini söyleyebilirsin?
Geçen karda balık yemeğe gitti onu savundular kime ne anlatıyorsun hep bir ağızdan aynı notayı söyleyecekler sabrına hayranım

Valla @ismail89 nasıl böyle çıkarımlarda bulundun anlamak mümkün değil. Yönetimde olmayan bir hükümet veya başkan için o öyle olurdu bu böyle olurdu demek zor. Çadır hastane senaryosu için bişey söyleyemem ama Rus savaşı politikası değişmezdi. Suriye meselesinde evet farkı politika güdüebilirdi. Lakin bu politika sonarasi sınır güvenliği bozulur demek haksızlık olur. Ama bu kadar mülteci alınmayacağı da bi gerçek. En azından bugünkü söylemlerden çıkarım yaparsak tabi. Aslında muhalefete de şans vermek lazım. Hiç iktidar olmadıkları için siz şunu böyle yaptınız onu böyle yapmadınız diye eleştiri de getirilmiyor.

Trafik sorunu belediye sorunu değil.
Bunu şehri 20 milyon yaparken düşünecektin

Geri