Siyâsi görüş, dostluğu etkilemeli mi sorunsalı (?)

Konu sahibi son olarak 1025 gün önce görüldü
tarikat ve cemaatlerin gizli buluşma evlerinde gecelerini salak saçma beyin yıkama ayinlerinde geçirerek, sarıklı hocaların eteğini öpüp el pençe kapanan, sürekli ak parti propagandası yapan ve sofi olan 25 yıllık çocukluk arkadaşım ile ilişiğimi kestim yaklaşık 4 yıldır da görüşmüyorum. aynı şey babam için olsa onla da keserim. çevremde gerizekalı insan olmasını hazmedemiyorum.

Komunist bir arkadasimiz vardi ismi veysi. Mardinli bir cocuktu...
Adam is dolayisi ile gittigi izmir-mugla seyahatlerinden sonra ataturkcu oldu.
Meger sevgili yapmis. Yavas yavas muhabbeti kestik. Simdiler de ne yapiyor bilinmez ama ortamdan meric yaftasi ile ilk aforoz edilen arkadasimiz oydu. Kiz zaten cocugu kullaniyordu. Ulan olm sen kim levanten hatunla ask yasamak kim. Dinlemedi bizi.

Her kuş kendi cinsiyle uçar. Dostluk başka, iletişim başka. Alenen ülkeye ihaneti yoksa herkesle tanış olunabilir. Komşu komşunun külüne muhtaç. Bu hayat öyle garip hikayelere gebedir ki, hayatta dost olmam diyeceğin adam gelir hayatını kurtarır. Tamam yine dost olma ama düşman da olma, kınama, dudak bükme. Ağır mahcup olunacak günler gelebilir yoksa. Dünyanın en zorlu coğrafyasında yaşadığımızı düşünüyorum. Madem bu hayat bizi bu topraklarda ortak hareket etmeye mecbur kıldı, madem beraber üretip beraber tüketiyoruz, o halde renklerimize değil ortak temel çıkarlarımıza odaklanmalıyız. Dostlarla yürümek kolaydır, çünkü seninle aynı renktedir ruhen. Önemli olan zıt renklerle idare etmeye ve mümkünse huzurlu bir hayat için çabalamaya devam etmektir. Şu partili ise işim olmaz, bu partili ise uzak olsun diyerek insan ancak sığlığını ve çocukça hislerini deşifre etmiş olur. Farkında değildir ama ona çocuk muamelesi yapılır. Farkındalık denen mefhum önce insanın kendine uğramalı galiba. İnsan önce kendinin farkında olmalı. Ormanda onca vahşi hayvan sınırlar aşılmadığı sürece iç içe yaşarken, insanların onlardan daha aşağı bir seviyeye düşmesi ne acıdır. Dostun senin olsun, çevrene gülümse yeter.

Her kuş kendi cinsiyle uçar. Dostluk başka, iletişim başka. Alenen ülkeye ihaneti yoksa herkesle tanış olunabilir. Komşu komşunun külüne muhtaç. Bu hayat öyle garip hikayelere gebedir ki, hayatta dost olmam diyeceğin adam gelir hayatını kurtarır. Tamam yine dost olma ama düşman da olma, kınama, dudak bükme. Ağır mahcup olunacak günler gelebilir yoksa. Dünyanın en zorlu coğrafyasında yaşadığımızı düşünüyorum. Madem bu hayat bizi bu topraklarda ortak hareket etmeye mecbur kıldı, madem beraber üretip beraber tüketiyoruz, o halde renklerimize değil ortak temel çıkarlarımıza odaklanmalıyız. Dostlarla yürümek kolaydır, çünkü seninle aynı renktedir ruhen. Önemli olan zıt renklerle idare etmeye ve mümkünse huzurlu bir hayat için çabalamaya devam etmektir. Şu partili ise işim olmaz, bu partili ise uzak olsun diyerek insan ancak sığlığını ve çocukça hislerini deşifre etmiş olur. Farkında değildir ama ona çocuk muamelesi yapılır. Farkındalık denen mefhum önce insanın kendine uğramalı galiba. İnsan önce kendinin farkında olmalı. Ormanda onca vahşi hayvan sınırlar aşılmadığı sürece iç içe yaşarken, insanların onlardan daha aşağı bir seviyeye düşmesi ne acıdır. Dostun senin olsun, çevrene gülümse yeter.
okumayın, kısaca etkilemez demek istemiş

siyasi görüşümüz aynı kafa yapılarımız aynı olan cok kisiyle forumda kavgalıyız birbirimize gıcık oluoz ama ufaktanda seviyoruz bence birbirimizi kin beslemiyoruz xs

Önce konuya ilişkin fikir ve iddialarımı öne sürüp sonrasında yanlış algılandığını ve tanımlandığını gördüğüm birkaç kavrama açıklık getirmek isterim konunun uzmanı olarak. (Hep bunu söylemek istemişimdir ama HaberTürk'ten bir teklif gelmemişti maalesef, buraya kısmetmiş.)

Olmaz arkadaşlar. Siyasi görüşü yani dünya görüşü, hayata baktığı pencere, adalet-haysiyet-eşitlik anlayışı farklı olan kişilerin değil dost, arkadaş olması dahi mümkün değildir. Ancak iş arkadaşı, komşuluk gibi mecburi durumlarda bir araya gelebilir bu kişiler.

Öncelikle siyaset; haberler değildir, genel-yerel seçimler değildir, ben şu partiye oy veriyorum değildir, ben ABD seçimlerini bile takip ediyorum yavvv değildir, biz dededen komünistiz değildir diye uzar gider.

Siyaset hayata ve yaşamaya dair birden fazla seçeneğin olduğu her alanda seçim yapmanızı veya fikir beyan etmenizi sağlayan o hayat tecrübesi, idealler ve dürtülerin toplamıdır. Yani "bence benim maaşım yaptığım işe göre az", "şurada bir park olsa müthiş olur", "insanlar hiç mutlu görünmüyor", "sosyal aktiviteler çok pahalı", "bizim oralar da hiç güvenli değil", "el alemin dedesi kapmış buradan arsayı" cümlelerinin her biri yukarıdakilerin aksine siyasetin ta kendisidir. Yukarıdakiler ise siyasetin araçları, genellenmiş formları, siyaset aygıtlarına yansımış gölgeleridir yalnızca.

Türkiye'de siyaset=politika denklemi 80'ler itibarıyla çok derine işlenmiş bir apolitikleştirme operasyonunun ürünüdür. Descartes'in "Düşünüyorum, öyleyse varım." ile nihayete erdirdiği varoluşçu retoriğinin bir noktasında şunu görürüz: İnsanın düşünmesinin ürünü başta kendisi olmak üzere insanların hayatına dair bir "ideale" yani siyasete sahip olmasıdır. Ki bunun daha radikal örneği Antik Yunan düşünce dünyasına "birlikte yaşadığı topluma dair en ufak düşüncesi olmayan insanın, o topluma faydası olmadığı için o toplumla yaşamaya hakkı yoktur" şeklinde yansımıştır.

O sebeple "ben siyasetle ilgilenmiyorum" diyen kişi ya 7 kuşağını doyuracak zenginliğe sahip olduğu için toplumdan ayrıksı yaşıyordur ya da o toplumun sırtında yük olan bir asalaktır. Hakeza ben başka siyasi görüşlerden biriyle dost olabilirim diyen kişi de ya siyasetin ne olduğunu bilmiyordur ya da dostluğun.

konu başlığı dostluk olduğundan doğal olarak arkadaşlık, dostluk üzerinden ele alınıyor. olmaz, etkiler diyerek bu duruma olumsuz bakanlar aile bireyleri ile siyasi görüş farklılıklarını nasıl yorumluyor merak ettim. anne babayı geçtim kardeşle bile siyasi görüş farklılıkları oluyor. kardeşlikten mi çıkartıyorsunuz? mesafe mi koyuyorsunuz?

Siyasi görüşünüz farklı olsa da aynı iş yeri ya da arkadaş grubunda yer alma olasılığınız mutlaka vardır. Sosyal çevrenizde herkes aynı siyasi görüşe sahip değildir ve olamaz çünkü yakın görüşte olsanız bile mutlaka arada fikir ayrılıkları olacaktır.

Dost ve arkadaş olunabilir ancak eş / sevgili seçiminde elbette farklılık uzun vadede sorun yaratır ve kimse de tercih etmek istemeyecektir.

benim etkiliyo
akplilerle çoooook uzaklardan merabalaşıyorum
artık yakından muhabbet etmiyorum
bir de oyun oynadığımız @ibadeath var
onu da yakında chpli yapcaz az kaldı

konu başlığı dostluk olduğundan doğal olarak arkadaşlık, dostluk üzerinden ele alınıyor. olmaz, etkiler diyerek bu duruma olumsuz bakanlar aile bireyleri ile siyasi görüş farklılıklarını nasıl yorumluyor merak ettim. anne babayı geçtim kardeşle bile siyasi görüş farklılıkları oluyor. kardeşlikten mi çıkartıyorsunuz? mesafe mi koyuyorsunuz?
Aile verili birlikteliktir dostum, tıpkı din ve ırk gibi seçilemeyen bir bağdır. İstediğin kadar mesafe koy veya kopardığını zannet yine de o bağ olduğu yerde durur. Ailenle görüşmeyebilirsin, ama ailenin sendeki gölgesi hep baki kalır.

O yüzden bu yaptığın kıyas elma ile armut yani. Ki yine yukarıda anlattığım konuya geri dönmek istiyorum, siyaset babanın akpli senin chpli olman demek değil. Farklı partilere oy vermek farklı siyasi görüşlere sahip olmak demek değildir her zaman. Ben hayat görüşü ve siyasi görüşü bire bir aynı akpli ve chpliler biliyorum, görüyorum. Ve sayıları öyle azımsanacak kadar değil. :)

Bu örneğe "ama nasıl olur??" diyen kişi de iddia ediyorum siyasetin ne olduğunu bilmiyordur.

Aile verili birlikteliktir dostum, tıpkı din ve ırk gibi seçilemeyen bir bağdır. İstediğin kadar mesafe koy veya kopardığını zannet yine de o bağ olduğu yerde durur. Ailenle görüşmeyebilirsin, ama ailenin sendeki gölgesi hep baki kalır.

O yüzden bu yaptığın kıyas elma ile armut yani. Ki yine yukarıda anlattığım konuya geri dönmek istiyorum, siyaset babanın akpli senin chpli olman demek değil. Farklı partilere oy vermek farklı siyasi görüşlere sahip olmak demek değildir her zaman. Ben hayat görüşü ve siyasi görüşü bire bir aynı akpli ve chpliler biliyorum, görüyorum. Ve sayıları öyle azımsanacak kadar değil. :)

Bu örneğe "ama nasıl olur??" diyen kişi de iddia ediyorum siyasetin ne olduğunu bilmiyordur.
hocam farklı partiler üzerinden değil de yukarıda yazdığın gibi siyasi görüşü, hayata baktığı pencere vs. vs.. buralardan da ele alsak da hayatın gerçeklerinden kopuk yorumlanıyor gibi geliyor bana. senle beni ele alalım, şurada yıllardır az çok tanıyoruz birbirimizi. gündeme dair birçok konuda hak, hukuk, eşitlik kavramlarında seninle karşı karşıya geldik. sen uç sınırlarda yaşarken ben çoğu kez bunun bir sınırı var diyerek karşısında yer aldım. seni iyi bir insan olarak görürken sence bu ilişkimizi etkiler mi? dostluğu geç, arkadaş olması dahi mümkün değil diyerek çok keskin bir sınırla belirliyorsun bu durumu. mecburi ilişkiler dışında arkadaşım dediğin ama hayata farklı pencereden bakan hiç mi kimse yok çevrende. aynı kalıp mısınız?

Bence etkilememeli herkesin fikri düşüncesi savunduğu kendine. Ben bana olan saygısına sevgisine bakarım. Ha Atatürk'e, Cumhuriyet'e karşı varsa olumsuz bi düşüncesi o zaman değişir.

Sağ veya sol gerici zihniyette olan birisiyse dost olmamız mümkün değil.

hocam farklı partiler üzerinden değil de yukarıda yazdığın gibi siyasi görüşü, hayata baktığı pencere vs. vs.. buralardan da ele alsak da hayatın gerçeklerinden kopuk yorumlanıyor gibi geliyor bana. senle beni ele alalım, şurada yıllardır az çok tanıyoruz birbirimizi. gündeme dair birçok konuda hak, hukuk, eşitlik kavramlarında seninle karşı karşıya geldik. sen uç sınırlarda yaşarken ben çoğu kez bunun bir sınırı var diyerek karşısında yer aldım. seni iyi bir insan olarak görürken sence bu ilişkimizi etkiler mi? dostluğu geç, arkadaş olması dahi mümkün değil diyerek çok keskin bir sınırla belirliyorsun bu durumu. mecburi ilişkiler dışında arkadaşım dediğin ama hayata farklı pencereden bakan hiç mi kimse yok çevrende. aynı kalıp mısınız?
Evet taban olarak, en azından asli konularda benzer çerçevelerden bakıyoruz hayata çevremde arkadaşım, dostum dediğim hemen herkes ile.

Bu tamamen senin baz ve taban değerlerini nerede çizdiğinle alakalı. Örneğin adalet tabanında toplumsal ideallerimizin örtüştüğü fakat kendini milliyetçi olarak tanımlayan biriyle uzun yıllardır süren bir dostluğum var, fakat etnik ve kültürel sebeplerle belli toplulukların birbirleriyle eşit olmaması gerektiğini düşünen sol görüşlü, Marksist hiçbir arkadaşım yok.

Tam da bu yüzden örneğin çok doğru. Sen hiçbir noktada çocukların çalıştırılması, seçme şanslarının olmayacağı politik/dini dayatmaların yapılması, hırsızlık ve yağmacılıkla gelir eşitsizliğinin derinleştirilmesi, zengin azınlığın fakir kitleleri açlıkla terbiye etmesi gibi şeylerin taraftarı olmadın diye hatırlıyorum. Tam da bu sebeple ben seninle arkadaşlık ederim Plesk, şu yukarıda saydığım gibi benim "baz" değerlerime dokunan bir şey söylemediğin sürece.

Farklı takım tutanları da egale ediyor musunuz hayatınızdan

• Hehe
Tepkiler: W
Dünya görüsü (weltanschauung) siyasi görüs degildir.
Ne bu deli samasi?
Bireyin Dünya görüsünü,yasadigi tecrübeler, bulundugu toplum normlari, kolektif düsünce bicimi, onu oraya getiren arketipler belirler.Yani kuşaklarca aşilan bir sürecttir.
Siyasi görüs de bu mekanizmalardan biridir.Siyasi görüs cikar üzerine isler..her bir bireyin cikari ise, dünya görüsünü belirleyebilir..o da yalnizca bulundugun cografyada.
Dünya görüsü de facto inanc sistemidir ve her kültürde farkli bicimlenir.
Senin "ortadogu" siyasi ideolojin, güney amerika da kültürel olarak zeminlememez.Kalirsin öyle dünya görüsü hayal dünyanda.

Dostluk kavraminin gelismesini insanin hisettikleri tetikler, düsüncesi (idea ideoloji) degil.
Digeri dostluk adina yalniz polerizasyon yaratir ve önyargi.
Dostlukta aranilan sey, insanin her etkilesiminden arinmis halidir..bir nevi detoks.

@No Pasaran ile benim siyasi görüsüm tamamen zit.
Keza @Run ile de öyle.Ama dostuz.
Ve bazi üyelerin benim görüsümde olmalarina ragmen, birbirimize günahimizi bile vermeyiz.
Forumdan örnek verecek olursak.

Dostluk baska bir sey.

Geri