Şahsi kütüphanem

• Kullanıcı Elia
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Kitap Kulübü
Konu sahibi son olarak 1035 gün önce görüldü
Evvet, sıra geldi bu sene içinde okuduklarıma. Ay ay ayıracağım ki en çok okuduğum ayları da tespit edebileyim. Hadi başlayalım:

Ocak

1- Barbarın Kahkahası - Sema Kaygusuz
2- Mürebbiye - Stefan Zweig
3- Anayurt Oteli - Yusuf Atılgan
4- Belki Yine Gelirim - Ahmet Telli
5- Harry Potter ve Felsefe Taşı - J.K. Rowling
6- Ophelia'ya Mektular - Fernando Pessoa
7- Trendeki Kız - Paula Hawkins
8- Muhteşem Gatsby - F. Scott Fitzgerald
9- Pulbiber Mahallesi - Didem Madak
10- Mucizeler Çağı - Karen Thompson Walker
11- Uzaklıklar, Eski Denizler - Fernando Pessoa
12- Kuyucaklı Yusuf - Sabahattin Ali
13- Mutsuzluk Zamanlarında Mutluluk - Wilhelm Genazino
Toplam: 13 kitap

Şubat

14- Posta Kutusundaki Mızıka - A. Ali Ural
15- Ateşin Şarkısı - Tess Gerritsen
16- Ermişin Bahçesi - Halil Cibran
17- Bakışın Kirlettiği Ayna - Mehmet Erte
18- Korku - Stefan Zweig
19- Kim Bağışlayacak Beni - Birhan Keskin
20- Öyle Miymiş? - Şule Gürbüz
21- Eşref Saat - Şevket Rado
22- Seçme Şiirler - Emily Dickinson
23- Beşinci Düğme - Naime Erkovan
24- Rüya Günlüğü - Hakan Bıçakcı
25- Her Şey Bitmek İçin Başlar - Cicero
26- İvan İlyiç'in Ölümü - Tolstoy

Mart

27- Narcissus'un Zencisi
28- Ölmek İçin Güzel Bir Gün - Semra Aktunç
29- Rüyanın Öte Yakası - Ursula K. Le Guin
30- Alice Harikalar Ülkesinde - Lewis Carroll
31- Daktiloya Çekilmiş Şiirler - Nilgün Marmara
32- Seçme Hikayeler - Katherine Mansfield
33- Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi? - Philip K. Dick
34- Yalnız Kadınlar Arasında - Cesare Pavese
35- Kırmızı Karanfil - Gülten Akın

Toplam: 9 kitap

Nisan

36- Kafes - Josh Malerman
37- Ruhumu Öpmeyi Unuttun - İnci Aral
38- Körler Ülkesi - H. G. Wells​
39- 1002. Gece Masalları - Çeşitli Yazarlar
Toplam: 4 kitap

*

Görüldüğü üzere ilk iki ay epey sık okumama rağmen son iki ayda ciddi bir düşüş yaşamışım. Özellikle bu ayın yarısından fazlasını hasta geçirdiğim için neredeyse hiçbir şey okuyamadım. Nisan ayının sonuna dek bu listeye yeni bir şeyin eklenmeyeceğini düşünürsek (eklendi) 2017'nin üçte biri geride kaldı ve henüz 38 kitap okuyabildim. 120 kitap hedefi koymuştum ve henüz hedefimden uzaklaşmış da değilim. Bakalım zaman ne gösterecek.

Okuduklarım hakkında eleştiri yapmamı isteyen ya da direkt eleştirmek isteyen varsa dilediği gibi yazabilir. ^^

Yeniden merhaba.
Bu sefer de almak istediğim bir kitaptan ve deli gibi değer verdiğim bir yazardan bahsedeceğim kısaca.

GBgnd6.jpg

Oğuz'um Atay diye hitap eder bir arkadaşım, lafı geçince. Bu denli sevdiğim, değer verdiğim, kendime sakladığım hatta okumaya kıyamadığım bir yazar olmadı, olmayacak da.

Oğuz Atay'ı kimse okumasın, anlamasın istiyorum. Sadece bana, bize özel kalsın. Seneler önce delirme raddesine geldiğim zamanlarda onun sayesinde günlük tutmaya başlamıştım.
"Kimse dinlemiyorsa beni -ya da istediğim gibi dinlemiyorsa- günlük tutmaktan başka çare kalmıyor. Canım insanlar! Sonunda, bana, bunu da yaptınız."
Ah, ahh diyorum. Böylesine naif bir adamı kıracak kadar kötü müydünüz, canım insanlar?

Bu kitabı almayı, onu daha da çok tanımayı, iyi ya da kötü her özelliğini ezbere bilmeyi istiyorum.

Bu denli değer verdiğim diğer yazarlar ise; Sadık Hidayet, Ahmet Hamdi Tanpınar, Georges Perec, Emil M. Cioran idir. Hepsi hakkında (Oğuz Atay da dahil) uzun uzun yazmak istiyorum bir gün.

Şimdilik burada son vereyim. Teşekkürler, okuyanlara..

Merhaba herkese.
Daha önce burada bahsettiğim 1002. Gece Masalları kitabını -nihayet- bugün bitirdim.

Okuma hızımda korkulacak seviyede bir düşüş var. Atlatamadığım hastalık ve yaklaşan jüriler derken bir süre bu sayfayı ihmal edeceğim gibi gözüküyor.

Neyse, kitaba gelelim. Arkasında yazdığı üzere, bir fantastik öyküler seçkisi. Gelgelelim ben öyle düşünmüyorum. Eleştirilecek birden fazla nokta var, fantastik addedilen öykülerden başlayalım. Kitabın girişinde de şöyle yazıyor: Fantazi edebiyatı öyküden ziyade romana daha yatkındır. Bu nedenden ötürü hikayelerin üzerinde bir hamlık var. Hamlık da demeyeyim ama o evrene giremeyiş ya da hikayenin insanı kendi içine almaması denilebilir.

Buraya bir parantez açalım, her hikaye aynı değil. Hatta her biri aynı kategoriye sokulamayacak kadar farklı. Mistik konuların işlendiği de olur, gerçeklik algısının yitirildiği de, büyüler iksirler de konuştu, vampirler baş kahraman da oldu. Bu çeşitlilik hoşuma gitmedi değil.

Kitabın ilk kısmını okuması daha zor olsa da ikinci kısmı akıp gitti sanki. (İkinci kısım delilik teması etrafında dönüyordu genel olarak.)

Son olarak kitabın içindeki gerçekten hoşuma giden birkaç hikayeyi yazarları ile birlikte not edeyim buraya:

Oyun - Altay Öktem
Ellerinizi Arkanızda Tutun! - Arzu Çur
Sfenksin Doğuşu - Evren İmre
Çiçekler Dondu - Levent Şenyürek
Bekleme Odası - Sadık Yemni

Özellikle Bekleme Odası son zamanlarda okuduğum en iyi psikoloji temelli hikayeydi, denk gelirseniz mutlaka okuyun derim.

Okuyan, takip eden herkese teşekkürler!

Evvet, sıra geldi bu sene içinde okuduklarıma. Ay ay ayıracağım ki en çok okuduğum ayları da tespit edebileyim. Hadi başlayalım:

Ocak

Şubat

18- Korku - Stefan Zweig

Mart

27- Narcissus'un Zencisi

Nisan

*

Görüldüğü üzere ilk iki ay epey sık okumama rağmen son iki ayda ciddi bir düşüş yaşamışım. Özellikle bu ayın yarısından fazlasını hasta geçirdiğim için neredeyse hiçbir şey okuyamadım. Nisan ayının sonuna dek bu listeye yeni bir şeyin eklenmeyeceğini düşünürsek (eklendi) 2017'nin üçte biri geride kaldı ve henüz 38 kitap okuyabildim. 120 kitap hedefi koymuştum ve henüz hedefimden uzaklaşmış da değilim. Bakalım zaman ne gösterecek.

Okuduklarım hakkında eleştiri yapmamı isteyen ya da direkt eleştirmek isteyen varsa dilediği gibi yazabilir. ^^

Muazzam daha ne olsun :) özendim

Nazlı, ya çok teşekkür ederim yorum için. :benmi:
Daha fazla okumaya çalışıyorum ama elimden bu kadarı geliyor ancak. Özenilecek kadar çok değil ama yine de çok mutlu oldumm çok teşekkür ederim. :oy:

Herkese merhabalar.
Okuma hızım epey yavaş ve elimdeki kitap da oldukça sıkıcıyken buraya gelip şu kitabı bitirdim yazamıyorum maalesef..
Yarın İzmir'e gidiyor olmam sebebiyle birkaç gün hiçbir şey okuyamayacağım gibi gözüküyor. (Havaalanı ve uçakta okuyabilirim gerçi) Sonuç olarak, bu sayfayı birazcık boşlayacağım.
Şu an İstanbul'da yurtta kalıyorum ve sürekli kitap ala ala koyacak yerim kalmadı artık. Ben de dedim ki kitaplarımın bir kısmını İzmir'e götürmeden önce bi' fotoğrafını çekeyim de buraya koyayım.

7qJ76a.jpg

Bazı kitapların isimleri belli olmuyor ama idare ediverin artık. Ders kitaplarımı da görmezden gelin. ^^ Yani sizde de öyle mi bilmiyorum ama ben başkasının kitaplığını incelemeye bayılırım. Benim gibi bayılan biri varsa, buyursun incelesin. :p

İzmir'deki tüm kitaplarımın fotoğrafını da çekmek isterim ama maalesef oradaki oda küçük olduğu için asla kadraja sığdıramıyorum çok zor oluyor. Ama yeri gelince bir gün onları da paylaşırım.

Şimdilik bu kadar gibi. Kitap fuarı sonrası aldıklarımı da bi' gelir yazarım buraya. Okuyan herkese teşekkürler!

Selamlar herkese.
Kısa bir yazıyla İzmir Kitap Fuarı'ndan bahsedeceğim. 9 senedir aralıksız olarak gittiğim bu fuar bu sene yorgunluğumdan ötürü biraz sönük geçti. Uyuyakaldığım için Kör Baykuş söyleşisini kaçırdım. Kendime öyle kızdım ki.
Her sene fuarı birden fazla kez dolaşır bir sürü muhabbet ederdim fakat bu sene yorgunluğum buna izin vermedi. Toplamda 6 kitap almış oldum. Şöyle ki:

DPb9av.jpg

Ben Buradayım kitabından bahsetmiştim yukarıda. Beni gerçekte tanıyanlar ne büyük bir Oğuz Atay aşkına sahip olduğumu bilirler. Yalnız yayınevi beni şaşırttı. En az yüzde 25 indirim beklerken yalnızca yüzde 20 indirim yapmışlardı.

Gelelim Gertrud'a. Demian ile başlayan Hermann Hesse sevdamı Gertrud ile devam ettirme kararı aldım. Sonrasında yazarın Thomas Mann ile olan mektuplarını okumayı düşünüyorum.

Nagazaki ise fuarın sürprizi oldu. Her sene fuardan mutlaka hiç duymadığım bir kitap alırım. Bu kitabın ise kapağına bayıldım. Üstelik konusu da biraz mistik. Seveceğimi düşünüyorum.

Ve son olarak, yine Tanpınar aşkım depreşti. Aslında daha önce hiç Tanpınar kitabı bitirmedim ama yine de bu denli seviyorum. Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nü öyle sevdim ki bitirmeye kıyamadım. Başlayıp başlayıp bitirmiyorum o denli değerli. Yalnız bir noktaya takıldım. Hep Aynı Boşluk kitabının ş harfinde bir tipografi/basım hatası mı var yoksa bilerek yapılmış bir şey mi acaba? Bilerek yapılmış ise çok ince bir hareket olduğunu belirtmeliyim.

Şimdilik bu kadar işte. Bir süre bu sayfayı ve forumu boşlamak zorunda kalacağım. Okuyanlara teşekkürler!

Sevgili Bardak, itinayla kitap okuma aşkı aşılanır. ^^
En sevdiğim iş. :p

Merhabalar.
Aldığım ve şu an okuyor olduğum bir kitaptan kısaca bahsetmeye geldim. Kitap fuarı yetmezmiş gibi İzmir'deki son günüme bir kitap daha sıkıştırdım:

01JXQo.jpg

Fark ettim ki son zamanlarda öykü okumaya epey sarmışım. Romancılardan ziyade öykücülere her zaman özenmişimdir, o kısıtlı kelimelere kocaman bir dünyayı sığdırabiliyorlar. Kitapçıda gezinirken de bu kitap çarptı gözüme. İçinde yazdığı üzere 2017'nin öykü yıllığıymış. İçinde sevdiğim üç beş yazarı görünce de dayanamadım aldım.

Okuyor olduğum Yalnızlık Kime Benzer kitabını aptal gibi İstanbul'da unuttuğumdan o kitabı yarım bırakmış oldum. Yani bir kitabı böyle tanımlamak istemem ama zaten çok sıkıcıydı demek istiyorum. Bayağılaşmış bi' yalnızlık tasviri vardı ki bu kadar fazlasına katlanamadım.

Her neyse, bu kitabı an itibariyle okumaktayım ve bitmek üzere de. En geç yarın bir incelemesini yazarım. Okuyanlara teşekkür ederim. ^^

Merhabalar herkese.
Öncelikle okumuş olduklarımın listesini güncel bir şekilde bu sayfaya da kopyalayayım.

Ocak

Şubat

18- Korku - Stefan Zweig

Mart

27- Narcissus'un Zencisi

Nisan

Mayıs

40-Yeni Öyküler (Öykü Yıllığı 2017) - Çeşitli Yazarlar​
41-Fakir Kene - Birhan Keskin​
42- Peter Schlemihl'in Olağanüstü Öyküsü - Adelbert von Chamisso

Toplam: 3 kitap

*

Gelelim yukarıda bahsettiğim Öykü Yıllığına. Açıkçası görünce epey heyecanlanıp büyük bir hevesle almıştım fakat beklentimi birazcık bile karşılayamadı.
Epey sevdiğim yazarlar vardı ama kitaba bir türlü ısınamadım. Sanki öykü değil de upuzun bir romanın içinden alınmış bir kesit gibi geldi. Halbuki durum öykülerini de severdim ama bunlarda bir acemilik ya da yalnızca yazmış olmak için yazılmışlık sezdim.
Tamam aslında bu kadar da kötülemeyeyim içinde sevdiğim öyküler de oldu. Onlardan bahsedeyim en azından.
Öncelikle Nazlı Eray. Kadın o denli iyi yazıyor ki o büyülü gerçeklikte kendimi kaybediyorum adeta. Mutlu Yuvalar, Sıcak Yuvalar adlı öyküsü sanırım son zamanlarda okuduklarımın arasında en iyilerden. Güldürdü beni.
1002. Gece Masallarındaki öyküsünü beğendiğim Sadık Yemni'nin bu kitaptaki Her Gece Paris öyküsünü de sevdim fakat o diğer öyküsünün yanında çok fazla sönük kalmış maalesef.
Feridun Andaç'ın Ölüm Oyunu öyküsü bu kitaptakilerin arasında en iyisiydi. Güzel bir psikolojik derinliğe sahipti.
Murat Şahin'in Çeyiz öyküsü de en az üstte bahsettiğim öykü kadar iyiydi. Hüzünlüydü. İçinde hüzün barındıran her şeyi seviyor olmalıyım.
Ve son olarak Hakan Bıçakcı ve Otomatik Ayrılık Öyküsü. Bunu başka bir yerde okumuştum. Hakan Bıçakcı'yı ve yazdığı fantastik korku temalı şeyleri her zaman sevmişimdir.

Diğer öyküler ise ya ilgimi çekmedi ya da okurken deli gibi sıkıldım. Şimdilik bu kadar. Uzun bir süre kitap okuyamayacağım gibi gözüküyor. Yine de burayı aktif tutmaya çalışacağım. Okuyanlara teşekkür ederim! ^^

Selamlar herkese. İki yeni kitap bitirdim ve kısıtlı vaktimden dolayı kısacık yorumlayacağım onları.

İlk olarak Fakir Kene. Birhan Keskin'in. Zaten tagimden anlamışsınızdır, Kışın Bana Yaptıkları başta olmak üzere birçok şiirine aşığımdır. Ama bu kitaptakiler diğer okuduğum şiirlerine hiç benzemiyordu. Daha çok güncel olaylara değinen, onların üzerine yazılmış düzyazı şiir karışımı şeylerden oluşuyordu. Evet, böyle şeylere de değinmesini sevdim ancak Birhan Keskin'in ben duygusal yönünü seviyorum, sevdim. Hep öyle yazsa da onları okusam derim. Minik bir parantez açayım, kitabın sonundaki o kısacık hikaye beni öylesine etkiledi ki tüm bu olumsuzluklar siliniverdi. Sırf o naif hikaye için alınır, okunur...

İkinci kitap ise Peter Schlemihl'in Olağanüstü Öyküsü. Uzun öykü sevdiğimi yazmıştım daha önce, buna ise ba yıl dım. Ya epey absürt bir kitap, öncelikle bunu söyleyeyim. İsminde geçen olağanüstülüğe sahip. Ama öylesine keyif aldım ki okurken. Gölgesini birine satan bir adamı ve onun talihsizliklerini anlatıyor. Fazla alakaları yok ama Dorian Gray'in Portresi'ni anımsattı bana. Gerçekten sevdim, bir yerde denk gelirseniz mutlaka okuyun derim.

Şimdilik böyle kısa keseyim; birkaç satır karalarım arada, bitirdiğim kitap olursa. Fotoğrafsız bir yazı oldu fakat üşenmezsem bir ara çekip burasını düzenlerim. :p Finallerin/jürilerin biteceği o güzel güne dek şimdilik hoşçakalın, okuyanlara teşekkür. ^^

Merhabalar.
Kendimi tutamayıp yaptığım bir kitap alışverişi daha.. Tutamamak değil de, gerekli gördüğüm birkaç kitabı aldım diyeyim. Şöyle ki;

r37VQP.jpg

Önce alttaki iki kitaptan başlayayım. Pınar Kür ve Murat Gülsoy uzun zamandır okumak istediğim, aklımın bir köşesinde duran ama alıp da herhangi bir kitabının arkasını incelemeyi akıl edemediğim yazarlarmış. Bunu fark ettim ve pişman da oldum. Aslında kitapçıya girip Türk edebiyatından herhangi bir roman alma niyetindeydim ama Murat Gülsoy'un 602. Gece incelemesini de almadan edemedim. İçerisinde sevdiğim birkaç yazar ile ilgili incelemeler var. Ki inceleme okumak -hele incelenen eseri seviyorsam- benim için çok büyük bir zevk.

Pınar Kür ise epeyce yabancı kaldığım bir kadın. Postmodernizm'in ilk örneklerinden elimdeki kitabı. Şu an onu okuyorum. Kitabın örgüsü o kadar tuhaf ki bitince yazmaktan zevk alacağım.

Gelelim diğer üçüne.

Bende bir yazarın tüm kitaplarını alıp okuma huyu vardır. Azra Kohen'in diğer kitaplarını almışken aralarında en çok sevilen Aeden'ı almamak olmazdı. Seveceğim ya da sevmeyeceğim, bilemem. Ama tüm kitaplarını okumadan asla yargılamayacağım.

Ah, Rüzgarda Giden Aşk'ın arkasındaki şiir ise beni ağlatacak derecede güzel. Şimdi hemen yazmak istemiyorum buraya, kitabı bitirdikten sonra incelerken yazacağım ki ne denli güzel olduğunu siz de anlayacaksınız...

Ve son olarak, Notos. Yeni tanıştığım bir dergi. Dergicilik tarihindeki (bana göre) en iyi edebiyat dergilerinden birisi. Yeni sayılarını bulmak çok kolay. Ben henüz tükenmeden eski sayılarını toplamaya çalışıyorum. Elimdeki 2014 yılından kalma mesela. Edgar Allan Poe'yu konu edinmiş bir sayı. (Ki çok severim.)

Neyse işte, yine okumaktan ziyade aldığım kitaplar hakkında yazdım. Okuyanlar umarım sıkılmıyordur artık. Şimdilik burada keseyim. Teşekkürler. ^^

Geri