regl izni

Konu sahibi son olarak 32 gün önce görüldü
evet sevgili seyirciler, chp milletvekinin çalışma hayatında kadınlara regl izni verilmesi için yasa teklifini meclise sunmasının ardından Ankara Barosu kadın çalışanlarına ayda 1 gün regl izni verme kararı aldı. yine baro üyesi avukatlara yanında çalışan kadın çalışanlarına da regl izni vermesini tavsiye etti. bence forumda da bi regl izni olsun. mesela banlanırsak banımız açılsın. nası fikir?

ayrımcılığa hayır. bize de kafa izni.

hatta ayın bir gününü size regl izni olarak verirken geriye kalan ayların her gününü bize osbir izni olarak verebilirler, anlaştık.

aha şimdi elime düştünüz.
birileri toplumsal cinsiyetten mi bahsediyor?

ya bu izni bunlarla bir tutamazsınız ama..

hani eşitlik, hani demokrasi.. hani kolektif bilinçdışı.. hani halkların kardeşliği.. dişil diliniz batsın.

Her ne kadar güzel ve şirin bir teklif gibi görünse de, kadınların iş hayatını olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum. Askerlik yapmamış erkeklerin istihdamı sıkıntılıdır; çünkü askerlik gerekçesiyle işten çıkmak haklı fesihtir, kıdem tazminatı alırlar, işveren bundan dolayı bu topa girmez. Aynı şekilde bekâr kadınların da istihdamı sıkıntılıdır; evlilik nedeniyle işten ayrıldıklarında haklı fesih olur, kıdem tazminatı alırlar, işveren bu topa da girmek istemez.

İşveren ayrıca; Ayda 3 günden yılda 36 gün regl izni, 14 iş günü yıllık izin, 10 gün resmi tatili olacak bir personeli de çalıştırmak istemez. Kaldı ki mâzeretler ispat gerektirir; kadın regl olduğunu nasıl ispatlayacak? Süresi ve târihi sürekli değişen bir durum. Her iki taraf için de suistimale açık bir konu. Ayda 3 gün hak verilse, işveren şu günlerde kullan dese bu sefer amacından sapacak.

Velhâsılıkelâm; Kadınlar için sevinirim, ancak bu uygulamada onların aleyhine olur diye düşünüyorum.​

Yani ayın herhangi bir günü mü yoksa illa regl olduğu gün mü olacak izin? Olduğu günse kontrol nasıl olacak?

• Beğen
Tepkiler: 0
Birincisi ilk kez bizim ülkemizde uygulanacak bir şey değil, Japonya gibi ülkelerde de zaten mevcut.
Kaldı ki şu eşitlikten, dişil dilden bahsedenler işte toplumsal cinsiyet kavramı için bizlere örnek teşkil ediyor. Görüyorsunuz ki bu insanların kadınların nasıl görüldüğü, biçilen rolleri, nasıl davranmamız gerektiği konusunda hemen yargılayıcı fikirleri var.
Burada kadının sağlıkla ilgili extra sancılı olduğu dönemde bile işe gitmesini önemsemiyor ancak izin istendiğinde karşı çıkıyorlar. Doğru, eşit değiliz çünkü bizim aylık 4-7 gün arasında değişen sancılı bir dönemimiz var. Aksine bunu sağlamak, eşitliğe sebebiyet verecektir.
İşte bu yüzden eğitim, eğitim ve eğitim...
Ama doğru bir eğitim..

Bir araştırmaya göre erkekler de regl oluyormuş. İlk okuduğum hass oradan dedim ama şu an mantıklı gelmeye başladı. Biz de isteriz.

gereksiz buluyorum çünkü izin kullanımı konusunda kadınlara pozitif ayrımcılık yapılıyor zaten. yani bir kadın yıllık izninden kullanmak istediğinde sorgu sualden daha muaf. ya da en azından "özel sebeplerle" dediğinde üstelenmiyor. erkeğe yaklaşım daha katı bu konuda. o yüzden özellikle "regl izni" diye isim verip uygulamak manasız. belki kadın erkek ayırmadan "mazeret izni" gibi bir isimle herkese hak tanınması daha mantıklı olur. bazı iş yerlerinde bu uygulanıyor mesela. örneğin personelin hastaneye ya da atıyorum sınava gitmesi gerektiğinde, resmi bi dairede hafta içi çözmesi gereken işleri olduğunda vs.

kaldı ki her ay 1 gün regl izni demek yılda neredeyse 2 hafta izne denk geliyor. zaten işçiye 6 yılını doldurana kadar verilen izin gün sayısı bu kadar. o yüzden bizim memlekette işvereni kadın istihdamından uzaklaştırır bu hadise. halihazırda şikayetçi olunan konulardan biri zaten bu. teoride iyi ama pratikte kötü cuk oturuyor bu meseleye.

İlk günün tatil günümüze denk gelmesine dua ederken tatil günümüzü ilk gününe çekmeye bile razı olunur

Geri