Prof. Dr. Naci Görür'ün ve jeologların depremden önce yaptığı uyarılar

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Derin Tartışmalar
🕒 Konu sahibi 6 saat önce aktifti
Taşiyin ,taşinin diyorlar kaplumbaga miyiz mk kolaydi oyle taşimak .

Naci Görür bir videoda kuzey fay hattı enerjisini büyük oranda attı. Birkaç yüz yıl büyük deprem ihtimali beklemiyorum diyordu ama belli de olmaz.

Asla. Ben inanmıyorum çok acayip yıkıcı deprem olacağına İstanbulda. O da 50 sene sonra falan olur olsa olsa.

hocam seneler önce arkadaşımın tavsiyesiyle gram altın almaya başlamıştım, tam altını aldım sen forumda "altın çok uzun süre 300 lirayı geçmeyecek" gibi bi analiz yapmıştın. aldığıma pişman olmuştum ama sonra altın kısa sürede aldı başını gitti. forum kariyerimde senin tutturamadığını gördüğüm tek analizin : ) "suriye bölgenin en güvenilir ülkelerinden biri" analizi gibi bi analizdi.
inşallah sen haklı çıkarsın şu deprem konusunda :)

hocam seneler önce arkadaşımın tavsiyesiyle gram altın almaya başlamıştım, tam altını aldım sen forumda "altın çok uzun süre 300 lirayı geçmeyecek" gibi bi analiz yapmıştın. aldığıma pişman olmuştum ama sonra altın kısa sürede aldı başını gitti. forum kariyerimde senin tutturamadığını gördüğüm tek analizin : ) "suriye bölgenin en güvenilir ülkelerinden biri" analizi gibi bi analizdi.
inşallah sen haklı çıkarsın şu deprem konusunda :)
Evladım.. altından bi bok olmadı ki, yine olmaz. TL fiyatına bakma. Sen aldığında altının onsu 1800 liraydı. Bugün yine 1800 lira.. farkı yaratan USD kuru.

Naci Görür bir videoda kuzey fay hattı enerjisini büyük oranda attı. Birkaç yüz yıl büyük deprem ihtimali beklemiyorum diyordu ama belli de olmaz.
Ben nacinin o lafını duymadım. Dinlemem ben naciyi. Prof adam aksanlı mı konuşur doblocu dayı gibi bişi o

Ben nacinin o lafını duymadım. Dinlemem ben naciyi. Prof adam aksanlı mı konuşur doblocu dayı gibi bişi o
Hocam valla Maraş depremine de dikkat çekenlerden biriymiş. Depremle videoları kol geziyor. Adana ve İskenderun diyor şimdi de.

İlk sayfaya eklediğim linkleri incelediyseniz şayet, deprem olmadan yıllar / aylar / günler öncesinde yapılan uyarı ve alınması gereken önlemlerle ilgili raporları da görmüşsünüzdür. Bilim insanlarının yaptığı uyarıların yetkililerce dikkate alınmamış olması yapılan çalışmaları önemsiz kılmaz.

Yaşanan deprem sonrası çıkartılması gereken dersler var ve bu konuda çok hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Süreç ne kadar hızlı ve bilinçli şekilde yürütülebilinirse yeni olası depremde yaşanacak yıkım da can kaybı da en aza indirilmiş olur.

Uzmanların bu konuda yaptığı uyarı ve önlemlerin başında, acil olarak Afet Bakanlığı kurulması ve çalışmaların da konusunda uzman bilim insanları tarafından takip edilmesi yer almaktadır.

Afet koordinasyon / kurtarma ekiplerinin her ilde hızlı bir şekilde yapılandırılması ve olası bir risk durumunda profesyonel ekibin devreye girmesi gerekmektedir.

Toplanma alanları kurulmalı ve insanların acil durumlarda nereye gideceğinin bilgisi tüm topluma aktarılmalıdır. Mersin'de yaşanan korku ve panik durumunda çoğu insan sokaklara dökülüp yağmur altında saatlerce beklemek durumunda kalmıştı.

Deprem açısından en riskli iller başta olmak üzere;
  • Her ilin zemin yapısı, fay hatlarına yakınlık durumu gibi detaylara göre yeni imar planları oluşturulmalıdır.
  • Mevcut yapılardaki hasar durumu tespit edilip güçlendirilmesi gereken ve yıkılıp yeniden inşa edilmesi gereken binalar hızlı şekilde tahliye edilmelidir. Bu durumda devlet kira desteği vermektedir.
  • Deprem riski olan illerdeki binalarda kullanılan malzeme ile risksiz bölgelerde kullanılan malzeme aynı değildir, bu konuda sıkı denetim yapılması şarttır. Depremde yıkılan çoğu binanın deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmediği tespit edilmiştir. Bazı yıkılan binalarda temel atılırken zemine uygunluk ve kat sayısına göre temelin derinliği dikkate alınmamıştır. Bu gibi mühendislik hatalarını yapan kişilerin yetkinlik belgesi / diploması iptal edilmeli ve yaptırım uygulanmalıdır. Denetim konusunda yetersiz kalan birimler ve yetkililer için de aynı yaptırım mutlak surette uygulanmalıdır
  • Deprem sonrasında enkaz altında kalan kişilere hızlı şekilde ve profesyonelce müdahale edebilecek ekipler kurulmalıdır. Yaşam üçgeni oluşturabilen ya da bir şekilde sağ kalmayı başarabilen insanlara kısa sürede ulaşılması büyük önem arz etmektedir.

Deprem kuşağında olmak ülkemizin gerçeği olsa da depremde ölmek ya da yakınlarını / evini kaybetmek kimsenin gerçeği değildir. Yapılması gereken ne varsa bir an önce başlanırsa en azından yeni bir deprem durumunda can kaybı ve yıkım miktarı da azaltılacaktır.

Bilimsel olanın takibinden hiçbir koşulda vazgeçilmemelidir.

Toplum olarak da bilinçli davranıp ilinizdeki belediye / valilik gibi birimlerden deprem için alınması gereken önlemlere yönelik çalışmaları sürekli takip etmek gerekmektedir. Toplumsal dayanışma ile yetkili birimler görevini hakkı ile yapmaya teşvik edilmeli ve "olmuşa çare yok" gibi öğrenilmiş çaresizlik yaklaşımından uzak durulmalıdır.

İncelemek isteyen olursa İTÜ tarafından hazırlanan ön rapor aşağıda yer almaktadır.

Rapor: İTÜ’den 2023 Deprem Raporu

İTÜ, Kahramanmaraş depremlerine ilişkin ön raporunu tamamladı: İşte yıkımın nedenleri...

Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'da fay hattına en yakın yerleri sıraladı

Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'da fay hattına çok yakın olan yerleri sıraladı.

Şengör, “Kırmızı noktalar en büyük ivmelerin hissedileceği yerler. Yukarıya doğru etiler azalıyor. Büyükçekmece ve Küçükçekmece arası, Küçükçekmece-Haliç arası buralar sahile paralel giden yerler. Avcılar, Samatya, Yedikule… Karşı tarafa (Anadolu Yakası) geçtiğimiz zaman Fenerbahçe biraz daha ileriye gittiğimiz zaman Kartal-Tuzla ve Adalar… Bu bölgeler faya çok yakın” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'da fay hattına en yakın yerleri sıraladı

Türkiye'de yaşanan depremleri değerlendiren Fransız Jeofizikçi Profesör Xavier Le Pichon Türkiye'nin 4 metre batıya kaydığını açıkladı.

Habertürk'te Kürşad Oğuz'un sorularını yanıtlayan Jeofizikçi Xavier Le Pichon, "23 yıldır gözüm Türkiye'de. İşin ciddiyetini yetkililere ve halka anlatamamışız. Hazırlanmanız gereken deprem çok" dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremleri değerlendiren Le Pichon Türkiye'nin 4 metre batıya kaydığını söyledi. Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta görülen ikinci depremin "şaşırtıcı" olduğunu belirten jeofizikçi, ikinci depremdeki kaymanın çok ciddi olduğunu söyledi.

Fransız jeofizikçi, "Türkiye'deki fay hattı, Kaliforniya'daki fay ile aynı tipte bir fay. Kaliforniya, faylara karşı nasıl bina yapılması gerektiğini öğrendi. Geçmişteki binaların aynısını yapıp farklı sonuç bekliyorlar. Bina yapalım ama Kaliforniya'daki gibi" açıklamasında da bulundu.

Kaynak: https://halktv.com.tr/gundem/turkiye-4-metre-batiya-kaydi-720015h

Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi: Mersin, deprem açısından ciddi riskler barındırıyor

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin yoğun olarak hissedildiği Mersin'de, Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Erkan Demir, "Kentin yapı stokunun yarısından fazlası 40 yılın üzerinde binalardan oluşuyor. Bu da yakın civarda olacak 6 ve üzeri depremde risk barındırıyor" dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından dün Hatay'da meydana gelen 6.4 ve 5.8 büyüklüklerindeki depremlerin yoğun olarak hissedildiği Mersin'de de vatandaşlar dışarı çıktı. Özellikle yüksek katlı binalarda oturanlar, geceyi araçlarında geçirdi. Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Erkan Demir, kentte binaların risk barındırdığını söyledi. Mersin'in konumsal olarak depremden 300 kilometre uzakta olmasına rağmen yoğun şekilde hissettiğini belirten Demir, "Son günlerde birçok vatandaşımız evine giremedi. Binalarının sağlam olup olmadığı konusunda büyük bir endişeleri var. Bu kaygıları çok normal. Bu depremi belki yıkımla yaşamadık ama Mersin'i de bekleyen bir deprem var. Ülke olarak aslında bir fay kuşağındayız. Neredeyse fay hattının geçmediği bir kentimiz yok. Büyük deprem oluşturan fay hatlarının bir kısmı uzantı olarak bölgemizde devam ediyor. Mersin'den geçen fay hatlarının uzunlukları 150- 200 kilometre değil ama içinden ve civarından geçen birçok fay hattı var. Bu fay hatları ve olası depremler, yapılan araştırmalar sonucu incelenerek işaretlendi. Mersin bir depremle yıkılabilecek risk taşıyor. Kimse fay hatlarının geçmediği, tehlike olmayan bir kent olduğuna aldanmasın" dedi.

'YAKIN ÇEVREDEKİ 6 VE ÜZERİ DEPREMDE CAN KAYIPLARI YAŞABİLİR'

Adana'nın Ceyhan ilçesinde 1998'de meydana gelen depremde kentin ciddi anlamda hasar oluştuğunu kaydeden Demir, "Mersin'in yapı stokunun yarısından çoğu maalesef 40 yılın üzerinde binalardan oluşuyor. Bu da yakın civarda olacak 6 ve üzeri depremde can kayıplarının yaşanabileceği riskini barındırıyor. Tarihsel kayıtlara baktığımız zaman Viranşehir, Tarsus, Anamur geçmiş yıllarda yaşanan depremlerde yerle bir olmuş ve buraların üzerine kentler kurulmuş. Viranşehir'in 3 kez depremle yerle bir olduğunu biliyoruz, Tarsus altında bir kent barındırıyor. Bu kayıtlar aslında bizi şunu anlatıyor, bu bölge deprem açısında suskun bir bölge. 20 yıl öncesinde bu bölgede 30 ile 50 yıl arasında deprem bekliyorduk diye açıklama yapılmış ve aradan ciddi zaman geçti. Bu şunu gösteriyor; büyük bir risk barındırıyor. Burası sağlam bir kent değil. Zeminimiz alüvyon üzerine kurulmuş bir kent. Kıyı şeridinde devasa binalar inşa ediliyor. Sıvılaşma tehlikesinin olduğu, çok katlı binaların yapılmaması gereken bölgeler" diye konuştu.

Kaynak:
Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi: Mersin, deprem açısından ciddi riskler barındırıyor

Herkes böyle düşünüyor neden se. (Bir kaç medya maymunu hariç:))
Toplumu hezeyana sürüklemek çok riskli. Belediye kapıları şimdiden doldu benim binam çürük mü, ölecek miyim diyenlerle. Buna nasıl cevap verecek belediye yada inşaat odası. Can korkusuna çok para kaybedecek insanlar

Geri