Maria Puder
Platin Üye
Şapka kanunu ne alemde ?
Önce bunlara cevabın var mı? Bunu öğrenmem lazım.
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Şapka kanunu ne alemde ?
Önce bunlara cevabın var mı? Bunu öğrenmem lazım.
Neye cevabım varmı ?
Osmanlı'da Türklüğün aşağılandigi gerçeğine.
Ayrica; buna karşı olduğun tek şey şapka kanunu öyle mi?
Iskipli atıf hoca nin Yunanlılar in propagandası nı yaptığını ve bu yüzden idam edildiğini biliyorsundur o halde. Şapka kanunu yüzünden değil yani.
ingiltere, avrupa ve asya’da, gerek doğrudan doğruya sultanın hâkimiyeti altında bulunan, türkçe konu?an ve gerekse özerklikten faydalanan vilayetlerde, türkiye’nin ecnebilere karşı bağımsızlığını ve memleket içinde sessizliği temin etmek için gerekli gördüğü yerleri 15 yıl süreyle işgal edecektir... ingiltere, dostluk hisleriyle duygulanarak osmanlı bakanlıklarında gerekli gördüğü yerlere ingiliz müsteşarlarının sultan tarafından tayinlerine izin verecektir. bundan başka ingiltere hükümeti, her vilayete birer ingiliz başkonsolosu tayin edecek ve bu konsoloslar 15 yıl süreyle vali yanında müşavirlik görevi yapacaklar. vilayet, belediye meclisleri seçimleri ve parlamento üyelerinin seçimi ingiliz konsoloslarının kontrolü altında yapılacaktır. ingiltere hem başkent istanbul’da, hem vilayetlerde maliyeyi çok sıkı kontrol etme hakkına sahip olacaktır. anayasa, doğu halkının siyasi anlayışına ve yeteneklerine uygun olarak sadeleştirilecektir.”
Osmanlı yı ben Türklüğü aşağıladigı için sevmiyorum. Siz Atatürk un şapka kanunu ve modernleşme konusunda dünyaya ayak uydurma çalışmasından ötürü rahatsız olmuş olabilirsiniz.
Ki ben bunu çok görmüyorum zaten mümkündür.
Lakin ortada olan bazı şeyleri de görmezden gelmeyi illa ki Atatürk un devrimleri ile mukayese ediyorsanız elma ve armut kadar alaka kuramam. Unutmayın ki memleket yangın yeri iken ingilizlerle işbirliği yapan padişahı görmezden mi gelmemi mi bekliyorsunuz ? ?
30 mart 1919 tarihinde sadrazam damat ferit aracılığıyla ingilizlere sunduğu teklifi
Ortalık yangın yeriykenOsmanlı yı ben Türklüğü aşağıladigı için sevmiyorum. Siz Atatürk un şapka kanunu ve modernleşme konusunda dünyaya ayak uydurma çalışmasından ötürü rahatsız olmuş olabilirsiniz.
Ki ben bunu çok görmüyorum zaten mümkündür.
Lakin ortada olan bazı şeyleri de görmezden gelmeyi illa ki Atatürk un devrimleri ile mukayese ediyorsanız elma ve armut kadar alaka kuramam. Unutmayın ki memleket yangın yeri iken ingilizlerle işbirliği yapan padişahı görmezden mi gelmemi mi bekliyorsunuz ? ?
30 mart 1919 tarihinde sadrazam damat ferit aracılığıyla ingilizlere sunduğu teklifi
Olurmu yahu.Senin osmanlıyı sevmemeni anlayışla karşılıyorum tabiki sevmeyebilirsin.
Aynı şekilde bende cumhuriyeti yanlış buluyorum yapılan yanlışları söyledin sen bunlara karşı çıkmadım doğrudur,bende yapılan yanlışları söylüyorum işte. Şapka kanunu şuan takan hiç kimse yok en kemalist insan dahil. Fakat onlarca insan asıldı şapka kanuna muhalefetten. Cumhuriyet bu olmamalı diyorum (:
Senin görüşüne muhalif olmak için değil ortadaki tezatlıkları eksiklikleri dile getiriyorum.
İstiklal mahkemeleri de mesela baş başına Cumhuriyete yakışmıyor.
Cumhuriyet'e yakışmaz demi sokak ortasında asılan insanlar ?
idam yobazların işi değilmi ? Çağdaş insan böyle düşünmezmi.
Ben yapılan tüm devrimleri doğru buluyorum demiyorum ki trajik olan şeylerden biride bu.
Bakın ama ortada vatana ihanet yada kimliği yok etmek var mı? Ha dini islam olan bir millet için şu söz hep referanstir
" kim bir kavme benzemek istiyorsa.... "
Devamını getiremedim aklıma gelmiyor .
Ama genel olarak bakış bu yönde. Değişime ve yeniliğe kapalı olmak Osmanlının çöküş sebebi de buydu şapka kanunu konusuna deginiyorsun hiç yoktan kelimesi vurulan insanları da savunabiliyor musun ?
O yüzden kimse bana sen Türk değilsin yok sen söylesin hainsin bilmem nesin diye demesin. Ki her şey den evvel insanım ve vatanimi aşırı seviyorum .
Türk um. Ama dindar değilim. (Hala ısrarcıyim Osmanlı millet değil ümmet üstüne kurulu bir devletti) Ortada olan gerçekleri görmezden gelecek kadar sığ dusunmemeye gayret ediyorum .
Kemalizmi ve Atatürku ideoloji haline getiren m.kemal değildir ki onu kusurlu bulalım bu konu da.