Osmanlı'nın atası olarak bilinen Süleyman şah Şii miydi?

Konu sahibi son olarak 3 gün önce görüldü
Hiç semediğim tartışma adabıdır. "Konuyu saptırmayın." diyip konuyu saptıranların tartışması yani.

Neyse, konumuza dönecek olursak, cevabımız; hayır. Süleyman Şah Şii değildir. Sünni İslam'ı benimsemiştir.

oysa ki asıl ahmak olanlar milleti keramet hileli oyunlarla kandıranlara kul köle olanlardır .. Tuvalet taşının allah ile konuştuğuna inananlardan ya da gavsın allah'a ültimatom verip " müridlerim girmezse cennete bende girmem " diye anlatanlara inananlardan daha ahmak bir kitle olamaz .. Bir de bana muciz tarifi yapmışsın :) sanki mucizelerin allah'tan gelmediğini sandığımı sanmışsın güldürdün beni ..
kutük peygamber efendimizle konuşuyorda allahın sevdiği bir kuluyla konuşamaz mı konuşturan kim evliya mı

şeytan allahü tealanın düşmanı olduğu halde bir anda şarkdan garbe gidiyorda evliyasında niye olmasın düşmanında oluyorda dostunda niye olmasın düşmanına kıyamete kadar mühlet veriyorda evliyasına niye ahıretle alakalı mükefatlar vermesin

kutük peygamber efendimizle konuşuyorda allahın sevdiği bir kuluyla konuşamaz mı konuşturan kim evliya mı

Ba ba ba evliyalardan peygamberimize geçti sıkışınca :)
Ama şu konuda haklısın .. Günümüzde bile hala konuşan çok kütük var ..

şeytan allahü tealanın düşmanı olduğu halde bir anda şarkdan garbe gidiyorda evliyasında niye olmasın düşmanında oluyorda dostunda niye olmasın düşmanına kıyamete kadar mühlet veriyorda evliyasına niye ahıretle alakalı mükefatlar vermesin

Evvela farkında bile olmadan Yüce ALLAH'ın zat-ı sübutunu karalama ( Bilinçsizliğinden yapıyorsun farkındayım ) .. Ne demek ALLAH'ın düşmanı şeytan !! Haşa o kim ki ALLAH'a düşman olabilir ? Var mı ALLAH'a düşman olabilecek kudrette bir başka güç ?
Şeytan İNSANIN DÜŞMANIDIR ALLAH'ın değil .. Önce bunu bir öğren ..

Şeytan ve taifesi zaten ışından yaratılmış varlıklar oldukları için ve ışık hızından hızlı hareket ettikleri için kısa sürelerede yol katetmeleri mucizeleri değil normaliteleridir ..

Yüce ALLAH'ın Peygamberimize vermediği mucizeleri maşaALLAH nice evliyalara vermiş !! Kimi ete kemiğe bürünüp ( haşa ) ALLAH diye gözükmüş, kimi havada düşen uçağı tutmuş kimi ALLAH ile konuşmuş muş da muş muş ..
Geçeceksin bunları ..

SEN ÖNCE SÜNNETULLAH NEDİR ADETULLAH NEDİR bunları öğren ..
Onun bunun peşinde keramet avcılığına düşmenin hiç kimseye faydası olmaz .. Bizleri cehennemden kurtaracak olanda başkalarının kerametleri değildir ..

Ve sana son sözüm .. Günümüzün en büyük keramet ehl-i nedir biliyor musun ? KUL HAKKI YEMEYEN AHLAKLI EDEPLİ DÜRÜST KİMSELERİN BİR MÜTTAKİ GİBİ YAŞAMALARIDIR .. Ben bunlardan daha büyük keramet ehli bilmiyorum .. Gerisini de sallamıyorum ..

Galip Tekin'e sordum cevap vermekten kaçındı .. Konusu açıldı madem hepinize sorayım ..

ŞİA MÜSLÜMAN MIDIR ?

Osman beğin bastırdığı para bile dedesinin ismini veriyor daha ne diyelim bulunan paraya bakarım açıkça dedesinin ismini vermiş
Osmanlı tarih yazılımında tüm tarihçilerin ittifakla kabul ettikleri Aşıkpaşazede tarihidir.
Bu kaynak eserde Osman gazinin dedesi Süleyman şah olarak belirtilmekte. Her ne kadar bu iki Süleyman Şah'ın yaşadıkları tarihler arasında bir yüzyıldan çok bir zaman olmasına rağmen , Tarihçimiz Halil İnalcık'ın da belirttiği gibi Anadolu'ya ilk gelen Süleyman şah olduğundan Osmanlılar tarafından da ata olarak benimsenmiştir.
İnalcık, Osmanlı'nın kuruluşunda devrin siyasal gelişmelerinde Babai dervişlerinin önemli rolünün olduğu belirtmekte, ''Vefaiyye dervişlerinden Ede- Bali'nin Osman Gazi'ye Tanrı'dan Gaza önderliği beşaretini vermiştir ''(Ede- Bali'nin bu uc da Vefaiyye halifesi olduğunu çağdaş bir kaynak, Elvan Çelebi menakıbnamesi açıklar, bak.s. 22, 23) diyerek, ''Osmanlı Sultanlarının Vefaiyye Şeyhleriyle yakınlığı tarihi bir gerçektir'' tespitinde bulnuyor. ardından ''1300 lerde yazılmış Elvan Çelebi Menakıbnamesi, bize Şeyh Ede- Bali'nin Vefaiyye halifelerinden biri olduğunu 'dinsizleri ve kafirleri İslamiyete kazandırdığı' Hacı Bektaş'tan dünya saltanatına heves etmemeyi öğrettiğini kaydeder. Bu son kayıt önemlidir. Zira Babailer, genelde yerleşik devletin kontrolü ve baskısına isyan eden savaşçı dervişlerdendir.'' demektedir.
Osmanlının kuruluş aşaması bazılarının belirttiği gibi ''200 çadırdan bir cihan imparatorluğu inşa edilmiş'' değildir. Anadolu'ya ilk gelen selçuklular ve onların kurucusu süleyman Şah'ın İznik'i Bizanslılardan alması ve başkenti İznik yapması iyi tahlil edilmelidir. Balkanlara Osmanlıdan önce göçen Babai dervişleri (Sarı Saltuk) ve Oğuzlar, peçenekler, kumanlar da hesaba katılmalıdır. Anadoluda Aydın oğulları, germiyanoğulları, karamanoğulları, Candarlıoğulları, karesi beyliği gibi Osmanlıya gazalarda destek veren beylikler unutulmamalıdır.
Kutalmışoğlu Süleyman şah'ın ata olarak kabul görmesi onun uçlarda yaşayan ''Gaziyan-ı Rum'' dediğimiz uç beylerine moral kaynağı olmuş onları daha başarılı kılmıştır, diyebiliriz.

Öyle bir şey yok. Aşıkpaşazade'yle aynı devirde yaşayan Karamanî Mehmed Paşa bile Gündüz Alp'i Ertuğrul Gazi'nin babası olarak nakleder.

Boşuna diretme. Delille kavga etmeye çalışma :)

Öyle bir şey yok. Aşıkpaşazade'yle aynı devirde yaşayan Karamanî Mehmed Paşa bile Gündüz Alp'i Ertuğrul Gazi'nin babası olarak nakleder.

Boşuna diretme. Delille kavga etmeye çalışma :)
Delille kavga ettiğim yok. Süleyman Şah tarihçilerin ekseriyetinin görüşü olarak Osmanlı'nın da atası olarak kabul görür. AKP hükümeti bile Süleyman Şah'ın mezarını taşırken Osmanlının atası olarak izah ediyordu. Demek ki bir Süleyman Şah var. var olduğuna göre bu Kutalmışoğlu neden olmasın! Ayrıca bu kabulleniş Osmanlıya daha da güç ve kudsiyet kazandırır.
Ayrıca şii Fatimi devleti ile ilişki kurup onun halifeliğini tanımak sizleri neden bu kadar rahatsız ediyor. Ha şii olmuşsun ha sünni ikisi de İslam'da birer mezhep, ikiside siyasi hedeflerine ulaşmak için bazı kurmazların kendilerine uluhuyet kazandırma girişimlerinden başka bir şey değil.

Delille kavga ettiğim yok. Süleyman Şah tarihçilerin ekseriyetinin görüşü olarak Osmanlı'nın da atası olarak kabul görür. AKP hükümeti bile Süleyman Şah'ın mezarını taşırken Osmanlının atası olarak izah ediyordu. Demek ki bir Süleyman Şah var. var olduğuna göre bu Kutalmışoğlu neden olmasın! Ayrıca bu kabulleniş Osmanlıya daha da güç ve kudsiyet kazandırır.
Ayrıca şii Fatimi devleti ile ilişki kurup onun halifeliğini tanımak sizleri neden bu kadar rahatsız ediyor. Ha şii olmuşsun ha sünni ikisi de İslam'da birer mezhep, ikiside siyasi hedeflerine ulaşmak için bazı kurmazların kendilerine uluhuyet kazandırma girişimlerinden başka bir şey değil.

Kavga ettiğin yok ama hala Aşıkpaşazade şöyle demiş böyle demiş bu kabul ediliyor diyen, Ertuğrul Gazi'nin kardeşi diyen sonra oğlu diyen ben değilim.

Süleyman Şah türbesinde yatan kişi Gündüz Alp'tir.

Hiç semediğim tartışma adabıdır. "Konuyu saptırmayın." diyip konuyu saptıranların tartışması yani.

Neyse, konumuza dönecek olursak, cevabımız; hayır. Süleyman Şah Şii değildir. Sünni İslam'ı benimsemiştir.
İster sizin Süleyman Şah'ınız olsun İster benim kabul ettiğim Kutalmışoğlu Süleyman Şah her ikisi de Türklerin atası olarak kabul görür. Bu sebeple kabri ''Mezar-ı Türk'' olarak anılmış.
Kutalmışoğlu, siyasi davranmış Şii Fatimi devletinden kadı ve hatip talet etmiş. Şiileri kendine yakın görmüş bu tarihi vesikalar ile de sabittir. ister kabul edin ister etmeyin bu gerçek tüm tarihçiler tarafından kabul edilmiştir.
Diğer Süleyman'ın hangi mezhebe yakın olduğu ise Osmanlı beyliğinin kuruluşundaki gelişmeler ve başta Ede- bali olmak üzere birçok Babai dervişinin Osman gazinin yanında yer almaları ve vefaiyye şeyhlerinin Osmanlı sultanlarına yakınlığı ile sabittir.

Kavga ettiğin yok ama hala Aşıkpaşazade şöyle demiş böyle demiş bu kabul ediliyor diyen, Ertuğrul Gazi'nin kardeşi diyen sonra oğlu diyen ben değilim.

Süleyman Şah türbesinde yatan kişi Gündüz Alp'tir.
Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın Anadolu Selçuklu Devletinin kurucusu olduğu tüm tarihçiler tarafından kabul edilir. Osmanlı'da kendisine güç ve Tanrısallık kazandırmak için Selçuklu sultanlarıyla akraba olmayı kendisine uygun görmüştür, diyebiliriz..
Gerisi o bunu demiş bu bunu demişten öteye gitmez..

İster sizin Süleyman Şah'ınız olsun İster benim kabul ettiğim Kutalmışoğlu Süleyman Şah her ikisi de Türklerin atası olarak kabul görür. Bu sebeple kabri ''Mezar-ı Türk'' olarak anılmış.

Benim anlamadığım şey; bu bilgiye ne hacet? Bu konuda sana benim bir itirazım mı oldu?

Kutalmışoğlu, siyasi davranmış Şii Fatimi devletinden kadı ve hatip talet etmiş. Şiileri kendine yakın görmüş bu tarihi vesikalar ile de sabittir. ister kabul edin ister etmeyin bu gerçek tüm tarihçiler tarafından kabul edilmiştir.
Diğer Süleyman'ın hangi mezhebe yakın olduğu ise Osmanlı beyliğinin kuruluşundaki gelişmeler ve başta Ede- bali olmak üzere birçok Babai dervişinin Osman gazinin yanında yer almaları ve vefaiyye şeyhlerinin Osmanlı sultanlarına yakınlığı ile sabittir.

Her şeyi geçtim; bahsettiğin olay kaynağı belirsiz bir rivayet. Gerçeklik payı yok.
O zaman bildiğimiz tüm rivayetlere inanalım. Bir çoğu da İslam inancına ters olan rivayetler.

Rivayetin gerçek olduğunu kabul etsen bile; bahsettiğin İbn Ammar isimli şahsın Şii olduğuna dair de bir kanıt yok. Bir çok kaynakta Şii olduğu değil, Şii'leri sevdiği yazar.

Haydi rivayet gerçek, bu adam da Şii diyelim. Onlardan destek talep etmesi bile Süleyman Şah'ın Şii olduğunu göstermez.

Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın Anadolu Selçuklu Devletinin kurucusu olduğu tüm tarihçiler tarafından kabul edilir. Osmanlı'da kendisine güç ve Tanrısallık kazandırmak için Selçuklu sultanlarıyla akraba olmayı kendisine uygun görmüştür, diyebiliriz..
Gerisi o bunu demiş bu bunu demişten öteye gitmez..

Bu bir Galattır. Çünkü Süleyman Şah'ın da buna benzer bir menkıbesi vardır. Aşıkpaşa öyle yazarken Karamani Mehmed Paşa diğer türlü yazar. Bir şey kazandırmaya çalışan yok.

Şahsım Süleyman Şah'ın ne şii ne de sünni olduğuna inanmaktadır. Ailevi sebepten Melikşah yönetimine karşı rekabet içersinde olması sebebiyle siyasi davranıp Şii fatimileri ile işbirliği yaptığını düşünüyorum.
İbn Ammar'dan kadı ve hatip talebi bu rekabetin sonucudur. aslında şiilik ile sunnilik arasında fazla bir fark yoktur. Bunlar birer siyasi parti gibidirler. birbirlerini karalayıp dururlar.
Aslolan Türk Milletinin varlığının korunması ve ilelebet yaşatılmasıdır. Babai dervişleri de Türkmen hayat tarzını ve Türk dilini ön planda tutup bu uğurda uçlarda gaza ruhuyla savaşmışlardır.

anadolu selçukluların kurucusu şiiyse bu osmanlıyı ne kadar ilgilendirir?osmanlının özel olarak atası sayılmaz genel olarak türklerin atası sayılabilir bu adam dolayısıyla bu adamı özel olarak selçukluların değilde osmanlının atası olarak görmek saçma olur.ayrıca osmanlıda şiilik vardı mesela yeniçerilerin bağlı olduğu bektaşi ocağı.ama osmanlı sünni politika yürütmüştür kimse osmanlı şiidir diyemez.

Geri