Osmanlıdan Cumhuriyete ve ondan Recebistana doğru...

• Kullanıcı AOG
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Konu sahibi son olarak 7 gün önce görüldü
Osmanlı meselesine de iki çift sözüm var ..
Koyu bir milliyetçi olmama rağmen iyi ki Osmanlı yıkılmış diyorum ..
Sünnetullahdan uzaklaşan, rüşvet yiyen, adam kayıran, kaşının altında gözün var diye nice masumların kellesini alan, günlerini haremde geçiren,o haram bu haram diye akla zarar fetvaların peşine takılıp bilim ve teknolojide geri kalan, yozlaşan ve münafıklaşan bir Osmanlı iyi ki de yıkılmış diyorum ..

Değerli Nixie, ben şahıslardan bahsetmem, Kavramlardan bahsederim sadece.Şahıslar geçicidir.Ve kavramlar şahıslara göre tanımlanamazlar.

örneğin, "adalet" kavramı yüzlerce yıl önce ne ise, yüzlerce yıl sonra da, aynı olacaktır.Bu kavramı, işine göre şekillendirenler de çıkacaktır, işine geldiği gibi yoğurmaya çalışanlar da.

Birilerinin kendilerine göre şekillendirmesi, kavramın aslına dokunmaz.
Kavramlar evrenseldir.

bence yazdıklarınızı tekrar okuyun derim ben.
çünkü ''kavramlar kişilere göre mi şekilleniyor?'' sorunuz ile bu yazdıklarınızın bir bağını ne yazık ki ben kuramadım.

teşekkürler.

Mevcut düzeni yıkmak diktatörlük müdür sizce? Tek soru.

Olayın siyasi yönünü başka bir kenara bırakalım şuan ,
bir adam düşünelim , ömrünün tamamı savaşlarla geçmiş , savaşlardan arta kalan dönemlerde kendini geliştirecek icraatler de bulunmus , binlerce kitap okumuş , Bir kaç kez idama mahkum edilmiş , hakkında vatan hainliği propagandaları yapılmış , Sonrasında Mareşalliğe kadar gelmiş ..

Buna ragmen bir gun bile ülkesi adına ideallerinden vazgecmemiş , tek arzusu milletinin yücelmesi olan bir adam düşünelim , yine bir adam düşünelim , bir ülkeyi çöküşten alsın yeni bir ülke kursun , O ülkeye yeni bir alfabe versin , yeni bir ekonomi geliştirmeye çalışsın .. Kadına haklar tanısın , secım hakkı tanısın ..

Bir de bir ulke dusunelım , tamamıyle ekonomısı cokmus , Hiç bir savas yarasını saramayan , topraklarının cogunu kaybetmıs , gerı kalanını da neredeyse savas tazmınatı olarak dıger ulkelere vermıs bır devlet dusunelım , padısahı kacmıs veya gonderılmıs , baska devletlerın manda ve hımayesı altına gırılmesı Cok cıddı olarak dusunulsun ,

Askerlerı , cephanelerı dagıtılmıs bır ulke dusunelım , halkına zulmedılen , kadınlarına tecavuz edılen , erkek evlatları öldurulen , savasmak ve kazanmak ıcın hıc bır gucu kalmayan bır devlet dusunelım ..

Bugun surıye ırak mısır degılsek , M.Kemal Ataturkun eserıdır ,
Bugun sosyal medya olmasa 10 tane adamı , cep telefonu olmasa 100 kısıyı orgutleyemez toplayamazsın
o gunun sartlarında bınlerı toplayıp bır ulke kuruyorsan , Buyuk adamsındır zaten ..

Nı tekım Tayyıp Erdogan , ve Mustafa Kemal Ataturk'u kıyaslıyorsak ,
Nankorluk edıyor oluruz ..
Bırısı Tarıhe yon vermıstır , Bır devletı cokusten kurtarmıstır
Bırısı tarıhe kara leke dıye surulmustur ..
Bır ulkeyı Cokuse surukluyordur

Korkmak?
Çağa ve zamana ayak uydurmak modernleşme adına adimdir sonuçta.

Evrensel bi modernleşmeden bahsediyor hiç birimiz yöremizi temsil eden yöresel kıyafetleri giyip dolaşmiyoruz diye nereli olduğumuzu mu unutuyoruz ?

Tabii ki korkuluyor.
Çağa ve zamana ayak uydurmak için yapılan bir çok düzenlemenin gerek olduğuna kim karar veriyor? Halka sorulmuş mu referandum yapılmış mı?

Ben de aynı şeyi söylüyorum işte, kıyafetlerin nereli olduğumuzla ilgisi olmadığı gibi modernleşme ve çağa ayak uydurmayla da ilgisi yok.

Şuanki duruma baktığın zaman da ülkede her istediğini bir şekilde yaptıran bir adam var.
Ha Mustafa Kemal Atatürk, ha Recep Tayyip Erdoğan. Burada hiç bir fark yok.

Savaşarak ülkeyi temizlemişsin Allah razı olsun bin kere. E tamam da, neden rejim değişti?
Sorsak, "Osmanlı yıkıldı." denir. E tamam da, Osmanlı'nın yıkılması yeni bir rejim ihtiyacını neden doğurdu? Öyle bir ihtiyaç yok ki ortada?

bence yazdıklarınızı tekrar okuyun derim ben.
çünkü ''kavramlar kişilere göre mi şekilleniyor?'' sorunuz ile bu yazdıklarınızın bir bağını ne yazık ki ben kuramadım.

teşekkürler.

yazdıklarımı tekrar okudum.Bi daha ifade etmeye çalışayım;

Ben dedim ki, ''kavramlar kişilere göre mi şekilleniyor?''
Yani, demek istedim ki(kısaca), Neden kavramları işimize göre değerlendiriyoruz.?

Son yorumumda da, demek istedim ki; Ben, sen ,o, her kim kavramları işine göre şekillendirmeye çalışsa da,bu boşunadır.Kavramlar evrenseldir, bana ,sana ,o na göre aslı değişmez.

Anlatabildim mi, değerli Nixie.

Laiklik istesin türbanlı bacımın başını açarım aman Allah maruz görsün ne olcak diyen insanlara denk geldim geçen Mısır Çarşısında.
Sonra dedim ki ulan ne güzel insanlarız.

@usta abi sana sorayım kimse cevap vermedi mevcut düzeni yıkmak diktatörlük müdür ? :)

@usta abi sana sorayım kimse cevap vermedi mevcut düzeni yıkmak diktatörlük müdür ? :)

Benim benimsediğim sistemi yıkmışsa, diktatördür.:asd:
Benim sevmediğim sistemi yıkmışsa YENİLİKTİR/İLERİCİLİKTİR. :asd:

bilmem anlatabildim mi :cici:

(işime geldiği gibi yani )

Benim benimsediğim sistemi yıkmışsa, diktatördür.:asd:
Benim sevmediğim sistemi yıkmışsa YENİLİKTİR/İLERİCİLİKTİR. :asd:

bilmem anlatabildim mi :cici:

(işime geldiği gibi yani )

ben cevabımı aldım :)

yazdıklarımı tekrar okudum.Bi daha ifade etmeye çalışayım;

Ben dedim ki, ''kavramlar kişilere göre mi şekilleniyor?''
Yani, demek istedim ki(kısaca), Neden kavramları işimize göre değerlendiriyoruz.?

Son yorumumda da, demek istedim ki; Ben, sen ,o, her kim kavramları işine göre şekillendirmeye çalışsa da,bu boşunadır.Kavramlar evrenseldir, bana ,sana ,o na göre aslı değişmez.

Anlatabildim mi, değerli Nixie.

Sevgili usta,

Kavramlar anlam olarak evrensel.
senin bir önceki postunda verdiğin ''adalet'' örneğinin bana, sana, ona, buna göre aynı olmadığı gibi uygulamada da aynılığı yok.

Hersey adamı isaret parmağına bakiyor adam padisah olmus siz hala baskanlik diyonuz adam Osmanli torunu oldugu defalarca kanitladi Fatih Sultan denizin ustunden gemi goturdu bizimki tuzlu suyun icinden tatli su goturdu akparti sidik yaristirmiyo yaptiklari yol su elktrik refaranslari tabi bunlarida durust olup gormek var veya at gozlugunu takip ufka bakmak

Tabii ki korkuluyor.
Çağa ve zamana ayak uydurmak için yapılan bir çok düzenlemenin gerek olduğuna kim karar veriyor? Halka sorulmuş mu referandum yapılmış mı?

Ben de aynı şeyi söylüyorum işte, kıyafetlerin nereli olduğumuzla ilgisi olmadığı gibi modernleşme ve çağa ayak uydurmayla da ilgisi yok.

Şuanki duruma baktığın zaman da ülkede her istediğini bir şekilde yaptıran bir adam var.
Ha Mustafa Kemal Atatürk, ha Recep Tayyip Erdoğan. Burada hiç bir fark yok.

Savaşarak ülkeyi temizlemişsin Allah razı olsun bin kere. E tamam da, neden rejim değişti?
Sorsak, "Osmanlı yıkıldı." denir. E tamam da, Osmanlı'nın yıkılması yeni bir rejim ihtiyacını neden doğurdu? Öyle bir ihtiyaç yok ki ortada?

Nereden biliyorsun olmadığını ?
Osmanlı neden yıkıldı ? Fransız devrimi ile değişen dünya ya ayak uyduramadigi için.
Bu değişim sence kötü mü yoksa iyi mu olmuş oldu bu durumda ?

Kıyas yaptığın kişilerin vizyonlari bakış açıları ve ön görüleri elma ve armut kadar alakasız .

Bir kendi çıkarlarına göre ülke yönetmek var bir de kendi hayalini bir milletin ilerlemesi için kullanmak var.

Araplasmis topluma Türk kimliğini m.kemal empoze etmeseydi hangi savasta bu kadar başarılı olurdu?

Her şeyden önce ümmet anlayışı yerine vatan ve millet bilincine o dönemde ihtiyaç vardı şu an bile var.

Ben batılı olsun demiyorum çağ a ayak uyduracsk kapasitede olalım diyorum .

Yozlaşma Osmanlı'dan başlıyor .

Nereden biliyorsun olmadığını ?
Osmanlı neden yıkıldı ? Fransız devrimi ile değişen dünya ya ayak uyduramadigi için.
Bu değişim sence kötü mü yoksa iyi mu olmuş oldu bu durumda ?
Kıyas yaptığın kişilerin vizyonlari bakış açıları ve ön görüleri elma ve armut kadar alakasız .
Bir kendi çıkarlarına göre ülke yönetmek var bir de kendi hayalini bir milletin ilerlemesi için kullanmak var.
Araplasmis topluma Türk kimliğini m.kemal empoze etmeseydi hangi savasta bu kadar başarılı olurdu?
Her şeyden önce ümmet anlayışı yerine vatan ve millet bilincine o dönemde ihtiyaç vardı şu an bile var.
Ben batılı olsun demiyorum çağ a ayak uyduracsk kapasitede olalım diyorum .
Yozlaşma Osmanlı'dan başlıyor .

Yahu kesin bir kanunmuş gibi Fransız Devrimi'ne ayak uydurmadığı için demen yanlış bir kere. Sana göre öyledir, bana göre başka bir şeydir. Değişimin iyi olup olmadığını bilemem. Bunu kimse tam olarak bilemez. Bildiğini iddia edenler de sadece bildiğini sanır. Ben o yıllarda neyin yaşandığını tam anlamıyla bilmeden bu konuda yorum yapamam.

Ama bu yıllarda yaşayan birisi olarak, insanların dini özgürlüklerine, bir insanın yarı çıplak gezip te "Ben gezerim, benim orama burama kimse bakamaz." deme özgürlüğü kadar önem verilmediğini görmüş durumdayım.

Recep Tayyip Erdoğan'ın kendi çıkarlarını düşündüğünü ben de düşünüyorum. Ama öte yandan, Cumhuriyet'in kurulma aşamasında da ülkemiz dışında farklı kişi veya devletlerin de kazandığını düşünüyorum.

Osmanlı kazandığı savaşların tamamını İslami kimliğiyle kazandı. Bunu da unutmayalım. Buna bağlı olarak Türk kimliğiyle veya İslami kimliğiyle savaş kazanılmasını tartışmak ta yersiz.

Çağa ayak uydurmak batılılık değilse, neden orta doğunun kültürünü kazanmaya çalışmıyoruz. Burada benim sorduğum ilk soru ortaya çıkıyor: Çağdaşlık kime göre nasıl bir çağdaşlıktır?

Ben çağdaşlık diyince"İnsanların, gerektiğinde çarşafı bile giymek istediğinde, giyme özgürlüğünü kullanmalıdır." diyorum.

Sen çağdaşlık diyince "İnsanların, çarşaf giyenleri görmeyi istememe özgürlüğünü kullanmalıdır." diyorsun.

Çarşaf sadece bir örnek tabii.

Yani kısacası, halka sorulmadan yapılan her şey, atılan her adım; %100 diktatörlüktür.
Recep Tayyip Erdoğan'da referandum yaptığı dönemler haricinde yine diktatördür. Mustafa Kemal Atatürk hiç referanduma gitmediği için zaten diktatördür.

İlk defa karşılıklı görüşler bu kadar güzel tartışma üslubu ile yazıyor, arada bir iki mesajı düzenledim. Lütfen kişilere değil konu ile ilgili yorumlar yapalım arkadaşlar. İyi forumlar.

%52 destekle yıkıyorsa ve kafasına göre bir sistem kuruyorsa bu diktatörlük elbette olur... çünkü %48 karşı buda büyük bir kitle. az buz değil yaklaşık 35milyon eder. böyle bir çoğunlukla olmaz...
En az %95 desteği almalı ve %5 geri kalan kısmın endişelerini gidermesi gerektiriyor...

Atatürk diktatör mü değil mi sorusuna elbette diktatördü... Diktatör kelimesi itici geldiği için tek adam, paşa, başbuğ gibi terimler üretmişiz... ne dersen de diktatörlüğün tanımıdır...

O dönem ve ondan sonraki dönemlere bakıldığın da cumhuriyetin felsefesine ters gelen hususlar zorbalıkla devrilmiştir... ve halktan da çok destek görmüştür...
12 eylülü bir düşünün, çok yakında 28şubat süreci, aynı durum diğer darbeleride...

Aynı sürece girdiğimizi sanıyorum. Belki öyle kanlı değil, ama yakında ne geleceği bilemeyiz. HDPlerin meclis dışına itilmesi yeni bir şidet dalgası doğrabilir. buda hükümetin daha sıkı önlem almasına sebep olabilir... buda kurunun yanında yaşın yanmasına sebep verebilir...

bugünler haberlere baktığımızda 19.mayısı yürüşü vali iptal edebiliyor... bunu düşünebiliyormusunuz -19 MAYISI İPTAL....

nereye evrildiğini görebiliyoruz...

Geri