Osmanli Turk mu yoksa Din(islam) devleti miydi?

M
  • Kullanıcı Maria puder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Bence işin köküne inelim...
Osmanlının kurucusu kim ? Osman bey.
Osman beyin o zamanlar hangi boyudandı ? Oğuz kayı boyu..
Oğuz boyu bir Türk boyu mudur? Evet Türk boyudur.
O zaman Osman Bey bir Türktür.
Osman Beyin dini nedir ? İslam.
Şimdi bu bilgiler ışığında bir devlet kuralım. Osman adından esinlenerek Osmanlı olsun. Gerçi burada devletin adının bir önemi yok. Orhan adında biri kursaydı Orhanlı olurdu belkide, demek istediğim devlet ismine takılı kalmamak. Sonuçta bu Devleti kuran bir Türk. Bu bilgiler ışığında Osmanlının bir Türk Devleti olduğu ve islam kanunlarıyla yönetildiğidir.

peki elmalı adında biri kursaydı?

Şimdi bu bilgiler ışığında bir devlet kuralım. Osman adından esinlenerek Osmanlı olsun. Gerçi burada devletin adının bir önemi yok. Orhan adında biri kursaydı Orhanlı olurdu belkide, demek istediğim devlet ismine takılı kalmamak. Sonuçta bu Devleti kuran bir Türk. Bu bilgiler ışığında Osmanlının bir Türk Devleti olduğu ve islam kanunlarıyla yönetildiğidir.

baykus-reyiz-caps-40fb00.jpg

Adi ile ilgisi ne ki osmanlinin yonetilis bicimi ile ilgileniyorum ben. Atalarimizin gecmiste nasil bi dusunce yapisina sahip olduklarini merak ediyoruz. Ismi ile cismi ile ilgilenilmiyor ki:)

Osmanlı'da Hukuk birliği yoktu,o yüzden Osmanlı tamamen İslami Hukuk ile yönetiliyor diyemeyiz.Başlarda Şerri ve örfi hukuk vardı.19.yy'dan itibaren ise hukuk sistemi tamamen dağıldı ve Konsolosluk Mahkemeleri,Cemaat Mahkemeleri gibi mahkemeler kurularak hukuk sistemi parçalandı.

Ayrıca Osman Bey bir Türktür evet ama zamanla Osmanlı'nın Türklükten uzaklaştığı gerçeğini de inkar edemeyiz.Özellikle dağılme ve gerileme döneminde Türklükten bir hayli uzaklaştı.Yıkılış dönemine girdiğinde ise kaybedilen topraklardan gelen Türkler çoğaldıkça,aynı zamanda İtthat ve Terakki'nin de katkılarıyla Türk olduğunu hatırlamaya başladı.

Son olarak bir çok kişi Atatürk'ü putlaştırdığımızı söyler,bunu söyleyen kişilerin çoğunluğu da Osmanlıyı putlaştırmışltır.Osmanlı'ya yapılan en ufak bir eleştiriyi dahi hakaret olarak algılar,hatta daha ileri giderek eleştiri yapanları dinsizlikle,vatanhainliğiyle suçlarlar.Ama bilmezler ki eleştirerek,sorgulayarak doğrulara ulaşılır.Ben şahsen Osmanlıyıda diğer Türk devletlerini de araştırır ve eleştiririm.Eleştiririm ki aynı hatalar bir daha yapılmasın.

kurucusu türk eyvallah da koca imparatorluk tamamen türk imparatorluğu diyemeyiz. Fakat islam imparatorluğudur.

İsim ve köken olarak Türk olarak anılır. Toplum yapısına baktığımızda çeşitli etnik kökenlere mensup bir imparatorluk idi. Mesela Uygurlar da Türk diye anılır, Osmanlı da. Ayrıca Osmanlı imparatorluğunda genel olarak müslümanlık hakimdi; ama diğer dinlere de büyük ölçüde saygılı idi, dayatma söz konusu değildi.

İsim ve köken olarak Türk olarak anılır. Toplum yapısına baktığımızda çeşitli etnik kökenlere mensup bir imparatorluk idi. Mesela Uygurlar da Türk diye anılır, Osmanlı da. Ayrıca Osmanlı imparatorluğunda genel olarak müslümanlık hakimdi; ama diğer dinlere de büyük ölçüde saygılı idi, dayatma söz konusu değildi.

Evet bu yuzden gayrimuslimlerden hep daha fazla vergi alinirdi:)

2014 yılında bile insanların bırak gayri müslimlere sünni olmayanlara bile tahammülü yok, ülkenin en üst düzeyindekiler bile bunu açıkça söylemekten çekinmiyor ve birileri gelip diyor ki osmanlı zamanında gayrimüslimlere baskı yoktu :))

Osmanlıda cihan anlayışı vardır , bunu sağlarken cihat anlayışınıda sağlıyorlardı .Kültürümüz islam öncesindn gelir hiç bir zaman arab değiliz yada onların uşağı dğiliz .Biz Türküz ve islamada gönül verip yaymışız ...Kesinlikle TÜRK devletidir ..

Tam anlamıyla ikiside değildi.
Sadece kendi bildiklerini okuyanların saltanat sürdüğü bir imparatorluktu.
Suan cumhuriyetımız nasıl yonetiliyorsa o zamanda oyleydı.

Türk, ama islam dininin çizgisinden çıkmayan Peygamber aşıgı sultanların oldugu bir devletti bence.

Adi ile ilgisi ne ki osmanlinin yonetilis bicimi ile ilgileniyorum ben. Atalarimizin gecmiste nasil bi dusunce yapisina sahip olduklarini merak ediyoruz. Ismi ile cismi ile ilgilenilmiyor ki:)

Konunun başlığına istinaden cevap verdim ben. Senin soruna gelince monarşik devletlerde yönetim biçimi sultanların veya kralların kendi düşünceleri doğrultusunda yönettiği açıktır. Mesela sana ait bir tarlan olsa sen patates ekersin senden sonra gelende domates eker. Bu yüzdendir ki her padişahın dönemi ayrı ayrı incelenmelidir.

Konunun başlığına istinaden cevap verdim ben. Senin soruna gelince monarşik devletlerde yönetim biçimi sultanların veya kralların kendi düşünceleri doğrultusunda yönettiği açıktır. Mesela sana ait bir tarlan olsa sen patates ekersin senden sonra gelende domates eker. Bu yüzdendir ki her padişahın dönemi ayrı ayrı incelenmelidir.

Her padisahin izledigi yoldan ziyade devletin bekasi icin aldigi kararlari incelemek daha mantiklI degil m? Genel bir hanedanlik anlayisi zaten mevcuttu.

islam devleti hayatta degildide, Osmanlıyı kuran hanedan Türk'tü türk devletiydi bence.

Halâ böylesine basit sorularin sorulması veya tartışmaya açılması genç kesimin tarihle arasının ne kadar da kötü olduğunu gösterir. Tarihi gerçeklerden sapmak bir kenara dursun, iftira atma noktasına gelinmiş. Yazık, çok çok yazık.

Osmanlı her ırktan soy barındıran, Türklükten ziyade din devletiydi bence.

Geri