Osmanli Turk mu yoksa Din(islam) devleti miydi?

M
  • Kullanıcı Maria puder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Murat bardakçı bu soner gibi aynı laflar ediyorsa ve kaynak varsa göster bizde saygı duyar eywallah deriz .

Türkiye'de iş bölümü yok diye her meslek sıkıntı içinde. Tabiki işi bilen adam bilirkişi olur ve ilk ona danışırız . Tarihi bilmeyen adam ne kadar ne araştırabilir nerden araştırabilir ? Oda tarihçilerden araştırmaz mı ? Bu kendini bilmez spor yorumcuları gibi sallıyor belki tutarsa ayağı .

Talkan katliamı diyorsun kimsenin haberi yok ? Senin nerden haberin oluyor vahiy mi geldi ? Arkadaşım Padişah oğlunu boğdurtuyor milletinin selameti için bundan daha ötesi varmı ?

Buraya yazıyorsunuz ki bilim adamları adem ile havvanın aynı yerde değilde farklı yerlerden gelipte buluştukları . İlk okulda öğretmedilermi size aynı bilim adamları, karanlık çağı ? Nerden biliyolar karanlık çağda yaşananları ?

Osmanlı Devleti başlangıçta Türk devleti idi. Bu durum Fatih dönemine kadar devam eder. Fatih ile başlayan fetihler sonrasında sınırların genişlemesi, gayrimüslimlerin çoğalması ile beraber "İmparatorluk" seviyesine yükseldi. Milleti Müslüman ve gayrimüslim olarak ayırmaya başladılar. Halifeliğin gelmesiyle beraber "İslam" kimliği ön plana çıktı. Fransız İhtilaline kadar bu kimlikle devam edildi. Milliyetçilik akımlarıyla beraber bizde de önce Turan sonra da Türkçülük akımları başladı.

Sonuç olarak Osmanlı bir imparatorluktu ve bu tür devletlerin etnik kimliği olmaz.

İslam halifelik geldiğinde ön plana çıksa halifelikten önce şeyhülislamlar ne işe yarıyordu ?

Bknz : ''Şeyhülislam ya da Şeyh-ül İslam'', dini konularda en yüksek derecede bilgi ve yetkiye sahip olan kimse anlamına gelir. Aynı zamanda Osmanlı zamanında kazaskerlerin ve kadınlarında üstünde bir makamdır.

1424-1922 yılları arasında 131 şeyhülislam 175 defa bu makama tayin edilmiştir. Vikipedi de vardır . Yaklaşık 498 sene ediyor.
Ama arkadaşımın biride diyor ki islam kimliği halifeliğin gelmesiyle ön plana çıkmış . Buda ayrı bi garip .

Soner Yalçın'ı paylaşma sebebim bu konuda ehil olmasından ziyade kendisinin sıkı bir ulusalcı olmasıdır. Şu an kendisi Sözcü gazetesinde yazıyor. Diğer bir deyişle ulus üzerinden siyaset yapan bir gazetede. Kaldı ki tarihi yorumlama konusu da ehil olarak lanse edilen kişiler tarafından da farklı yorumlanabilir. Bununla ilgili ehil kişi diyorsak eğer ehil kişi kimdir nedir vasıflarını belirlemek gerekiyor. Neye göre ehil? Kime göre ehil? Tarihte yaşanmış olayları değiştiremeyiz ama yaşanmışları herkes, ehil olsun yada olmasın kendi penceresinden farklı yorumlayabilir.

Herkes yorumlayabilir sende yorumluyorsun bende yorumluyorum, soner de yorumluyor. Ehilden kastım örneğini verdim. Tam okuyamadınız sanırım. Konu hakkında bilirkişiler uzmanlar kimse onların kaynaklarını almanızı tavsiyemdir. Sapma olmasın, dediğim gibi herkes yorumlar bende bi ton isim veriyim burda ama tarihçi olmadıktan sonra bunlar boş iş. Sıkıntım şu, okuyucuları yanlış yönlendirmeyelim .

Konu başka yerlere de saptığı için yazılan yorumları okumadım. Genel itibariyle bu konularda ehil dendiğinde çoğunlukla akla akademi gelir. Ama akademi de olsa yorumlama da yine farklılık gösterir. Örneğin eski Türk Tarih Kurumu başkanı sıkı bir milliyetçidir. Yorumlamasında buradan etkiler olacaktır. Bir başka tarihçi olan Mustafa Şener veya Halil Berktay birer Marksist'tir. Onlarda olaya sınıf ekseninde bakacaklardır. Ama tüm yorumlar belirli veriler üzerinden yapılır. Veriler sabittir, değişmez. Bir önceki mesajımda kitaptan alıntı yaptım. Adam bir veri vermiş. Diyor ki Osmanlı hanedanında Türk demek hakaret sayılıyor. Bu ya doğrudur yada yanlıştır. Çünkü bu da bir veridir.

Tartışma diyalektik olmalıdır. Birimiz tez sürer, birimiz antitezini sürer ve bir sentez çıkarmaya çalışırız.

İslam halifelik geldiğinde ön plana çıksa halifelikten önce şeyhülislamlar ne işe yarıyordu ?

Bknz : ''Şeyhülislam ya da Şeyh-ül İslam'', dini konularda en yüksek derecede bilgi ve yetkiye sahip olan kimse anlamına gelir. Aynı zamanda Osmanlı zamanında kazaskerlerin ve kadınlarında üstünde bir makamdır.

1424-1922 yılları arasında 131 şeyhülislam 175 defa bu makama tayin edilmiştir. Vikipedi de vardır . Yaklaşık 498 sene ediyor.
Ama arkadaşımın biride diyor ki islam kimliği halifeliğin gelmesiyle ön plana çıkmış . Buda ayrı bi garip .

Öncelikle dediğimi yanlış anlamışsınız. Halifeliğin Osmanlı hanedanına geçmesiyle beraber İslamiyet politikada da daha fazla etkili olmaya başladı. Öncesinde de var. Kuruluşunda bile var. Bütün kurallar İslamiyet ve töreye göre hazırlandı.

napsakkia Osmanlı bir imparatorluktur bu nedenle çeşitli milletleri egemenliği altına almıştır O yüzden sadece Bir Türk devleti dememiz doğru olmaz.. devlet-i aliyye-i osmaniye buradan da anlaşılacağı gibi osman bey ve hanedanının sahip olduğu devlet anlamına gelir.. yavuzla birlikte halifelik bize geçiyor buradan da islam devleti diyebilirsiniz fakat şunu hatırlatmak isterim ki 1. dünya savaşına kadar osmanlı padişahları hiç bir ferman ve belge de islam dünyasının halifesi olduğunu söylememiştir çünkü gücünden dolayı buna gerek duymamıştır ama 1. dünya savaşında arapların desteğini almak için bunu kullanmış fakat işe yaramamıştır. bana göre osmanlı Örfi hukukla yönetilen bir imparatorluktu...

Hey Allah'ım ne saçmalık ya .. 1. si Ha devlet ha imparatorluk ha sultanlık ha krallık, yani ha hasan kel ha kel hasan, terimlere bu kadar takılıpta konuyu cıvıtmayı anlamsız buluyorum. 2. si ne olmuş yani İmparatorluk dediysek? Atalarımızı küçültmek isteyen ne kadar insan varmış ..

Ne demişler etme cahil ile muhabbet küstürürsün silme cam kırığıyla ..

1. devlet ve imparatorluk arasında fark vardır imparatorluklar asimile politakası güder osmanlıya asimile politikasını yakıştırıyorsan burda inan bana atalarını küçülten ben değilim.

Ne demişler etme cahil ile muhabbet küstürürsün silme cam kırığıyla ..

1. devlet ve imparatorluk arasında fark vardır imparatorluklar asimile politakası güder osmanlıya asimile politikasını yakıştırıyorsan burda inan bana atalarını küçülten ben değilim.
Hala terimlere takılıp kafana göre edebiyat yapıyosun anlatmak istediğimi anlamayıp anlamak istediğini anlıyorsun ve bana cahil demeye çalışıyosun. Haddini bil efendi, laflarına dikkat et. Kimse kimseyi saf yerine koymaya çalışmasın, sizin güttüğünüz koyun kadar bizim neyse ..

Hala terimlere takılıp kafana göre edebiyat yapıyosun anlatmak istediğimi anlamayıp anlamak istediğini anlıyorsun ve bana cahil demeye çalışıyosun. Haddini bil efendi, laflarına dikkat et. Kimse kimseyi saf yerine koymaya çalışmasın, sizin güttüğünüz koyun kadar bizim neyse ..

Iyi de elma ya armut diyemezsin.

Ne o sen bana yazdığın yorumlar cıvık derken sıkıntı yok da ben sana saf deyince mi sıkıntı oldu? Edebiyat falan yaptığım yok sadece yaptığınız hatayı söyledim her zamanki gibi beyninizin üstüne oturarak iş yaptığınız için bunu da yanlış anladınız. o koyunlar üstüne bindirir neyse.

Ne o sen bana yazdığın yorumlar cıvık derken sıkıntı yok da ben sana saf deyince mi sıkıntı oldu? Edebiyat falan yaptığım yok sadece yaptığınız hatayı söyledim her zamanki gibi beyninizin üstüne oturarak iş yaptığınız için bunu da yanlış anladınız. o koyunlar üstüne bindirir neyse.
Bana elma ile armutu karıştırıyorsun diyosunuz, ama kendinize bakmıyorsunuz.
Yapılan yorumun cıvık olup olmadığını değerlindirip söylemek başka, birine hakaret etmek onu küçük düşürmeye çalışmak başka! Sen benim yorumumu ADAM gibi değerlendirip ADAM gibi yorum yapsaydın, bende ADAM gibi cevap verirdim sana. Çok edebiyat parçalarsınız, çoktarihçiyim böyle ben bilirim havalarına yatarsınız, ama iş sizin fikirlerinizi katılmayanlara gelince hemen yobazlaşıp hakaret edersiniz cahil diye..

Bana elma ile armutu karıştırıyorsun diyosunuz, ama kendinize bakmıyorsunuz.
Yapılan yorumun cıvık olup olmadığını değerlindirip söylemek başka, birine hakaret etmek onu küçük düşürmeye çalışmak başka! Sen benim yorumumu ADAM gibi değerlendirip ADAM gibi yorum yapsaydın, bende ADAM gibi cevap verirdim sana. Çok edebiyat parçalarsınız, çoktarihçiyim böyle ben bilirim havalarına yatarsınız, ama iş sizin fikirlerinizi katılmayanlara gelince hemen yobazlaşıp hakaret edersiniz cahil diye..

Arada oturduğun yerden kalkta beynine biraz kan gitsin o ne demek birinin yorumuna cıvık demek normal ama birine saf demek anormal, kafan mı güzel yoksa öyle mi davranıyon?
Sen bana karşı adam gibi yorum yapsaydın adam gibi değerlendirirdim. Senin gibi adamlar oldukça ben bilirim.

Hatrım Kalır recepppppp hic mi hatrim yok?

Ne guzel konusuyor tartisiyorken neden bu noktaya geliyor lutfen arkadaslar.

Yorum begenmezsiniz anlarim da hakaret niye ediliyor?

James bond imparator diyorsun osmanli imparatorluk kavramini kendide kabul etmiyor gelmis osmanlinin tartisilmasina laf ediyorsun.

Kendinle celismis oluyorsun bu durumda.
Kavramlari istedigin yone cekince anlami degismiyor maalesef.

Imparatorluk kavramini biliyor ve hala imparatorluktur diyorsan o halde savundugun seyleri iyi dusun.

İlk zamanları''Osman bey ve Orhan Bey zamanları'' Türklük ön plandaydı diyebiliriz,Bektaşı geleneği hakim idi.Sonrasında yavaş yavaş Türklükten uzaklaştı.Gerçi İslamiyet'e geçişle birlikte hem Türk töresinden hem de Türk ideallerinden uzaklaştık diyebiliriz.Örnek verecek olursan Dil konusunu gösterebiliriz.Günümüzde farsça ve arapçanın Türkçe'yi işgalinin en büyük sebeblerinden biri budur.Diğer örneklere gelecek olursak Turan idealinden uzak bir devletti Osmanlı.Osmanlı'da Turan'ı düşünen hiç bir Padişahyoktu,Fatih Kızılelma'yı düşündü sadece.Diğeri Osmanlı'da kadın daima ikinci plana itildi,İslamiyetten önce Katunlar devlet yönetiminde söz sahibi idi,Toy meclisinde Hakan'ın yanında yer alıp alınan kararlarda onlarında mührü bulunurdu,Hakan yokken devlleti yönetirler,gerektiğinde orduya komutanlık ederlerdi(Tomris Hatun gibi).Hatta Metehan'ın Katun'unun sadece kendi emrinde olan kadınlardan oluşan 10bin kişilik ordusu olduğu söylenir.Ayrıca Toy Meclisi unutuldu ve Padişah tek karar merkezi haline geldi.Osmanlı ordusunun yüzde doksanını Tımarlı Sipahiler oluşturduğu halde,savaşların kazanılmasında en çok onların katkısı olduğu halde Türklere gereken önem verilmedi ve yönetimden uzaklaştırıldılar(Tımarlar sadece Türk olanlara verilirdi ve Tımarlı Sipahilerin tamamı Türktü''bu ve benzeri sebeblerden dolayı Osmanlı Devletine tamamen bir Türk Devleti diyemeyiz açıkcası.Ha birileri çıkıp ''Osmanlı Düşmanı''demeye kalkar şimdik ama Osmanlı'yı eleştirmek ne Türk düşmanlığıdır ne de vatanhainliğidir!Ayrıca Osmanlı kendisine hiç bir zaman''İmparatorluk''dememiştir.Daha çok ''Devlet-i Aliyye-i Osmanniye''demiştir.

Osmanli ummetcidir.
Lakin bu demek degildir ki Türkculer osmanliyi sevmeyecek.

Osmanli torunuyuz bununla gurur duyarim.
Türkiye cumhuriyetiyle duydugumuz gibi.

Konu cok dikkatimi cekti yorum yapmaktan kendimi alı koyamadım. Osmanlı devleti bir islam devletiydi. Türklerin dahi türklügü nasil ve ne zaman ne sekilde kabul ettiginin kesin bi yargisi yoktur yada ben henuz rastlayamadim. Ama osmanlının en kesib yargısı sudur ki hic bir zaman türklügü benimseyerek kabul etmediler ve türk dedirtmediler kendilerine. Son 100 yila kadarki donemdede bunun aksine hicbir metin yazlmamstr. Lakin turk yada islam yada yahudi yada vs herhangi bir dine mensupta olsalardı herhangi bir ırkı secmiste olsalardı. Nasil ki anamizi babamizi secemiyorsak atalarmzida secemiyoruz. Ve onlarin torunlari olarak yasammmzi idam ettirirdik. O yuzden olan olmus biten bitmis bunu tartsarak osmanlının serefle anlmasna sesim ckmaz. Ama soz konusu ecdadsa herkes haddini bilecek. Degistiremeyeceginiz yada kontrol edemeyeceginiz seylerle ugrasmak yerine kotu bile olsa gurur duymak gururla tasma kendi serefinizdir.
VE BEN OSMANLI TORUNU OLMAKTAB GURUR DUYUYORUM.
Not. Mumkunse bu cevabim alntlarla bir tartismaya cekilmesin.

Bence işin köküne inelim...
Osmanlının kurucusu kim ? Osman bey.
Osman beyin o zamanlar hangi boyudandı ? Oğuz kayı boyu..
Oğuz boyu bir Türk boyu mudur? Evet Türk boyudur.
O zaman Osman Bey bir Türktür.
Osman Beyin dini nedir ? İslam.
Şimdi bu bilgiler ışığında bir devlet kuralım. Osman adından esinlenerek Osmanlı olsun. Gerçi burada devletin adının bir önemi yok. Orhan adında biri kursaydı Orhanlı olurdu belkide, demek istediğim devlet ismine takılı kalmamak. Sonuçta bu Devleti kuran bir Türk. Bu bilgiler ışığında Osmanlının bir Türk Devleti olduğu ve islam kanunlarıyla yönetildiğidir.

Geri