Ölenin ardından kıymalı pide yemek

Konu sahibi son olarak 589 gün önce görüldü
bana da çok saçma geliyor. İnsanlar cenaze için değil sırf yemek için geliyor taziye evine. Belli bir müddet geçtikten sonra hayr olsun diye verilebilir ama ilk zamanlar zaten insanların acısı var birde yemeğin derdine düşüyorlar. Bizim burda taziye çadırı kurarlar ve taziye evinin durumu olsun olmasın cenazeye gelenler gönüllerinden ne koparsa para toplarlar kendi aralarında yemektir ikramlık ne varsa onları gelenler karşılar.

• Beğen
Tepkiler: Han
Bizde mevlit okunduktan sonra dağıtılır.
Ayrıca yanlış bilmiyorsam vefattan sonra aile yemek vermez , vefatın olduğu eve yemek getirilir komşular tarafından.

olması gereken aslında budur. Bende öyle biliyordum komşular yemek yapar getirirler uzaktan gelenler ve cenaze evi sakinleri için. Ama devir değişti :)

Bizde cenaze evine bırakmazlar öyle işleri. Bütün hepsini akrabalar, komşular halleder. Kimisi evinde yemek yapar getirir dağıtır, kimisi lahmacun/pide yaptırıp getirir.

Evet ben ukalayim.sen hanimciksin.yaptigin yorumdan belli ne kadar hanimefendi oldugun.seninle ugrasamam simdi.

Eskiden bizim köyde 2 hafta günde 2 öğün yemek verilirdi şimdi bir kaç güne inmiş onuda firmalara yaptırıyorlar özel gelen yasa değil karnını doyurmaya geliyor sonra başlasın ağıtlar yakınmaya

• Beğen
2004'te dedem vefat ettiğinde bizimkiler dağıtmıştı. cenaze evine yemek getirilme olayına ben hiç şahit olmadım. doğru olanı o tabii ama cenaze evinin pide ayran dağıtma olayı da helva kadar yaygındır, hiç duymayanlar olmasına şaşırdım. pide dağıtılır sonra helva kavrulur.
toplumumuzun tartışmaya açık birçok saçma adetinden bir tanesidir tabii ki.

Ala'turka benden önce giderse onun arkasından yicem

Matem yerini restorana çevirmek. Karabiber yok mu şeklinde isteklerin bile duyulabileceği, ayh küçüğe bi ayran fazladan alabilir miyiz çok severlerin havalarda uçuştuğu saçma sapan bir durum. Vefat eden zat-ı muhteremin adının anılmadığı (girişte ve çıkışta hariç), Galatasaray/Fenerbahçe’nin konuşulduğu, Beşiktaşlıların mazlum mazlum konuya girmek için beklediği, kahkahaların dahi duyulduğu bir ortam... Sinir harbidir kendisi. Ananemin vefatında bana “Bana bi pide getirir misin assanım” diyen asla tanımadığım bir zat-ı lüzumsuza “Git de restoranda ye pideni andaval” dediğim için küçük dayımdan aferin büyük dayımdan zılgıt yediğim anımın olduğu bir gelenek. Susamam... Saçma... Bitmeli...

Cenaze evinde 7 gün boyunca yemek verme adeti var çoğu yörede ve pide-lahmacun da en pratik yemek kabul ediliyor.
Komşuların getirdiğine ben de hiç şahit olmadım fakat taziye çadırı kurulursa o zaman getiren oluyor.

Cenaze evinde 7 gün boyunca yemek verme adeti var çoğu yörede ve pide-lahmacun da en pratik yemek kabul ediliyor.
Komşuların getirdiğine ben de hiç şahit olmadım fakat taziye çadırı kurulursa o zaman getiren oluyor.

Bizim yorelerde cumaligi 52.gunu ve yilliginda kurban kesilip yemek verilir coguna bakiyorum da sanki ilk kez duymus gibi davraniyorlar bunlar Anadolu gelenekleridir

Bir ölüye yapılacak en iyi şey, mezarını derin kazmak
O kişinin işi Allah'a kalmıştır,
Yakınlarının yapabileceği bişi yok artık

ibadeath benden önce ölürse kabrine çiçek dikerim

• Beğen
Asla mantığıma yatmayacak. Öyle ki bazen vefat eden kişiyi sevdiği için değil karnını doyurmak için geldiğini hissettiren tipler var.

• Beğen
@Sanem

Merhumun en sevdiği yemekti-tatlıydı diye ikram yapanları da gördüm yani bu bir şekilde ölen kişiye son vazife kabul ediliyor.

Ayrıca 40’ı çıksın 50’si gelsin 60’ına kurban keseriz olayları sonradan gelenekleştirilmiş birer Şaman inancıdır. Bu da “Ben bi şeyler biliyorum” postu olsun.

@Sanem

Merhumun en sevdiği yemekti-tatlıydı diye ikram yapanları da gördüm yani bu bir şekilde ölen kişiye son vazife kabul ediliyor.

Benim anlattigim daha cok köylerde oluyor suan sehir yasantisiyla birlikte bu adetler haliyle terk edilmis durumda belkide cogu gencimiz bundan dolayi bilmiyor olabilir

Siz olayı yanlış anlamışsınız. Cenaze sahipleri o durumdayken yemek yapamayacağı yemek yemeyi bile düşünemediği için o eve yemek gider. Kimsenin yemek yapmayla sofra kurmayla hizmet etmeyle uğraşacak mecali olmadığı için de genelde pide dağıtılır. Hatta bir kaç gün o eve sıcak yemek götürülür ki zorlanmasınlar diye.

Geri