Ölenin ardından kıymalı pide yemek

Konu sahibi son olarak 590 gün önce görüldü
Babaannem vefat ettiğin de İstanbul'dan yola çıktığımız için başsağlığına çoktan gelenler olmuştu. Sağolsun kuzenim pide ve ayran işini halletmiş, geldiğimde taziyeleri kabul etmeye geçmiştim.

Ben seviyorum böyle gelenekleri, cenaze evinde kuran okunuyor, insanlar desteklerini sunmak için yanımızda kalıyor.
Toplum birliği oluşuyor, elbette ki kayıp yaşayanların acısı daha ağır basıyor.
Cenazeye kimsenin gelmediğini görüp dımdızlak orta kaldığınızda, pide ikram ettiğimiz insanları arıyor gözlerimiz.

Acılı günlerde destek için gelen insanlar keşke daha uzun kalsalar.

zengine daha çok hoca gelir
daha bol dua edilir
mezarı zaten bellidir
içi eşit

Ölünün akrabaları ve komşularının ölü evine yemek yapıp götürmesi müstehaptır. Çünkü rivayet edildiğine göre,

"Cefar b. Ebu Talib (ra) öldürülünce, Hz. Peygamber (as) şöyle buyurdu:

"Caferin ailesine yemek yapıp götürün. Çünkü başlarına kendilerini meşgul edecek bir musibet gelmiştir."(Ebu Davud, Cenaiz, 25-26)

Komşular, yaptıkları yemekleri ölü ailesine yardımda bulunmak ve kalplerini kazanmak için gönderirler.Çünkü cenaze sahipleri musibetle, gelen gidenlerle meşguliyet sebebiyle yemek yapamamış olabilirler.

Bunun aksine ölü evinin gelen gidenlere yemek hazırlaması mekruhtur, bidattır, aslı esası yoktur.Çünkü böyle yapmakla ölü ailesinin sıkıntı ve kederi bir kat daha arttırılmış olur, meşguliyetlerine meşguliyet katılmış ve cahiliyye döneminin adetlerine benzetilmiş olur. Hele ölünün varisleri arasında ergenlik çağına girmeyen çocuklar varsa, böyle
böyle bir evde yemek hazırlayıp misafirlere ve ziyaretçilere takdim etmek haramdır.

Cerir b. Abdullah şöyle demiştir:

"Eğer yemek yapmaya ihtiyaç varsa caizdir. Çünkü ölü evine cenaze ve taziye için köylerden ve uzak yerlerden gelenler olur, ölü evinde gecelemeleri gerekirse, o takdirde yemek yapılıp yedirilebilir.

(bk. Prof. Dr. Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi)

Kaynak; Ölünün evinde yemek yemek doğru mudur? Eğer yanlış veya sakıncası varsa, nedir? | Sorularla İslamiyet

Cizre’de köydeyiz. O kadar üşümüşüz ve açız ki yarı baygın oturuyoruz. Cenaze var dediler gidelim madem dedik. Sıcacık sobanın başında yemek yedik gözlerimiz açıldı. Düşününce oldukça absürt geliyor ama o an karnımız doyduğu için normaldik. İnsanoğlu kendi ayrıntılarında oldukça tuhaf, yapacak bir şey yok.

Babannecim vefat ettiğinde daha kabre girmeden kocaman bir koli gelmişti.
O anda düşüneceğim en son şey bile değil

Benim rahmetli babaannem vefat ettiğinde 15 gün boyunca aralıksız yemek, etliekmek geldi. Ölüyü mezara koyduk geldik. Kardeşleri ve 1.dereceden büyük halalarımız bile oldu yatılı kaldı.

Ardından evden biri yaptıramasa bile enişte dayı vs etliekmek ayran alır bizlerde servis ederiz. Ha çayımızda durmadan kaynar. Hatta ve hatta şeker veyahut çikolata bile dağıtıyoruz. Bazen yaşlı nenelerimiz vefat ettiğinde tülbent bile veriliyor...

Sizin saçmalık olarak gördüklerinizi ben seve seve söylemekten asla çekinmem. Bunu bildim bunu gördüm ve bunu uygularım...

Sanirim Hanibal, o aci ile bu adetleri dusunemeyen kisilerin arkasindan yapilan yorumlara, insanlarin bunu yargilamasina laf soylemis. Ki hakli da.

Gelenek, gorenekler konusundaki dusuncelerim benim cok degisiyor zamanla. Bir araya gelmek, olenin arkasinda biraktigi kisilere destek vermek cok hos. Ama, hic bilmedigi 100 kisi ile de konusmak zorunda kalmak, onlarin karsisinda guclu durmaya calismak, yemek vs ile ugrasmak da belki o ilk hafta yerine, ilk soku atlattiktan sonra halledecegi seyler icinde olsun.

• Beğen
Tepkiler: Han
Geri