Okul öncesi din eğitimi olmalı mıdır?

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
2601D5F0-8561-4254-8519-D64F724BBBB7.jpeg

Kısa bir süre önce 20. Milli Eğitim Şûrası düzenlendi. Milli Eğitim Şûrası katılımcıları bazı bakanlıklar, devletin bazı kurumları ve AKP’nin sendikaları oluşturuyor. Burada alınan kararlar uygulayıcı değil tavsiye niteliğindedir. İşte bu şûrada alınan en önemli kararlardan biri okul öncesi(4-6 yaş grubu) için zorunlu din eğitimi oldu. Devletin kurumları eğitim alanındaki en önemli sorunlardan biri olarak bunu görmüş anlaşılan. Ani kur hareketleri nedeniyle konu siysi gündemden düşse de önemli bir konu olarak duruyor.

AKP’nin halka yönelik ideolojik dönüşümü içeren politikaların devamı niteliğinde de yorumlanabilecek bu tavsiye kararına MEB sessiz kalmadı ve 4 farklı kurs programını sessiz sedasız onayladı. Pedagojik, ideolojik, sosyal ve sınıfsal açıdan tartışılacak bir konu.

Sizce gelişme çağındaki çocuklara(4-6 yaş grubu) zorunlu din dersi verilmeli mi? Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Bu ülkedeki en büyük sorun denetim olmaması ve zorla dayatma.

Din, inanç meselesi toplumun farklı kesimlerinde farklı bakış açılarıyla bakılmakta.

Bana kalırsa öncelik iyi bir birey nasıl olunur, hayvan doğa sevgisi aşılanmalı bu da ailenin vereceği eğitimle olunur.
Sen çocuğunu iyi bir insan olarak yetiştirmeden doğruyu yanlışı göstermeden zorla din eğitimine gönderirsen değişecek bişey olmayacak…

Bakınız: cami hocası Kuran kitabını yalamış yutmuş din adamı ama tecavüz ettiği haberlerini gördük.

Ekonomik krizin, geçim sıkıntısının unutulup bazı kesimin ilgisini çekebilmek için gündemi farklı yere çekme çabası için yapılmış.

Bu tarz kararlar oy icin alinir. 20 yil oldu yediriyor adamlar hala ayni taktikleri size.

Adamin umrundami ya senin cocugunun alacagi herhangi bir egitim. Buradan yakalamis bir damar, bir kisim muhalifi bagirtiyor, kendinede oy devsiriyor.

Cozun artik bu iktidarin taktiklerini genclik.

Bu tarz kararlar oy icin alinir. 20 yil oldu yediriyor adamlar hala ayni taktikleri size.

Adamin umrundami ya senin cocugunun alacagi herhangi bir egitim. Buradan yakalamis bir damar, bir kisim muhalifi bagirtiyor, kendinede oy devsiriyor.

Cozun artik bu iktidarin taktiklerini genclik.
Onun için önce beyinlerini çalıştırmaya gayret etmeleri lazım, süs olsun diye taşıdıkları için hala beyinlerinin ne işe yaradığının farkında değiller.

Din, bireysel mi? Toplumsal mı? Aslında önce bunu tartışmak gerekiyor.
Konu ile ilgili kısa görüşümü söylemek istiyorum.
İslâmî bir ülkede olmamıza rağmen din dersi tamamen kaldırılmalı. 1982 anayasası ile zorunlu hâle getirildi tekrar okullarda.
Din bireyseldir, bu yüzden özellikle ailelerin baskısı ve kısmi yönlendirmeleri ile dayatılan din eğitimi ne okulda ne aile de faydalı olmaz.
Okul öncesi din eğitiminin çocukların gelişimine ne gibi bir faydası olacak. Bunun teklif edilmesi bile saçmalık.
Bilime, sanata yatırım yapmak gerekiyor gelecek için. Toplumsal normlar bu ülkenin felaketi zaten, bir de buna okul öncesi din dersi eklenmesin lütfen.

Değişik sorular içeriyor bu konu.

Din eğitimi olmalı mı.
Din eğitimi zorunlu mu olmalı.
Din eğitimi olacaksa ne zaman olmalı.
Din eğitimi belli bir yaşa kadar opsiyonel bir yaştan sonra zorunlu mu olmalı.

Eğitimi kim vermeli.
Eğitim almak istediğimiz dini seçebiliyor muyuz.

Bu soruları herkes inancına göre cevaplar. Sofuysa eğitimi ana rahminde vermeye başlasınlar der. Dinsizse hayatta olmaz öyle saçma şey der. En fazla mitoloji yada dinler tarihi olarak anlatılmasına onay verir.

Tatlı su müslümanı ise okul öncesi olmasın okul çağında seçmeli olsun der.
Sorun yaşadığım grup da budur. Bunlardan hiç hazetmem.

Ben pedagoji falan anlamam. El kadar çocuğa piyano öğretirken de zarar verebilirsin eğer hırsını çocuğa yansıtırsan ve istemediği birşeyi kafaya vura vura yaptırmaya çalışırsan.

Ülkede eğitim mi var dini eğitim olsun. Zaten hükümetin de umurunda değil verilmiş verilmemiş. Hatta hiç eğitim olmasın daha işine gelir. Amaçları tabanının gönlümü hoş tutmak. Çünkü onlar zorlamalı zorlanmalı itişmeli kakışmalı işlere bayılır. İntikam almaya çalışıyor ya hesapta, zevklenir. Böyle camiydi türbandı falan diye bedava gönül almalarla yaşattıkları sefaleti unutturmaya çalışacaklar.

Yoksa bu mu lan bizim derdimiz

Bu soruyu sormadan önce,dinin toplumdaki ihtiyaci ve ya gerekliligini arastirmak gerekiyor.Bu ciddi bir arastirma gerektiriyor.Öyle allaha inaniyor musunuz ile bitmez is.Yasamin hangi alaninda etkili,dinsiz bir topluma bakis aciniz vs vs.
Bir önceki tartisma konusu tarikat ve cemaatlarin isi yarayip yaramadigi idi.Diyelim yasal olarak din egitimi yasaklandi emin olun bu yandan carkli cemaatlar mantar gibi yerden fiskiracaktir.960 lilarda yasandi bu olay.Cünki kolektif ve bireysel varolus anlayisinda,bizim insanimiz, su an, dinsiz yasamaya musait degil.Illa bir yerden patlak verecektir dinsel bir yasam bicimi.

Endoktrine edilmis bir egitime kesinlikle karsiyim.

Her çocuk beyaz bir sayfa gibi, kendi potansiyelleri ile pırıl pırıl.
Ne iktidarların ve yönetim hırslarının aracı ne de ebeveynlerin ya da akrabaların piyonu.
Çocukların ileride kendi belirlediklerinin umduklarının dışında olması korkusu ile determinist baskılarla uyarlamaya, adaptasyona daha hayatın başında malzeme edilmemesi gerekir. Onlar kendi yolculuklarına çıkabilmelidir. Keşif şansı tanınmalı.
Özgürlük sahi var mıydı?

Son düzenleme:
3 yaşında bebeye zorla ailesi rıza göstermese de eğitim verecez diyor adamlar diyoruz. @Süreyya da diyor ki dini eğitimi yasaklarsan görevi tarikat üstlenir diyo. Biz yasaklansın mi dedik. Uç örnek vererek faşizmine dayanak arayamazsın

3 yaşında bebeye zorla ailesi rıza göstermese de eğitim verecez diyor adamlar diyoruz. @Süreyya da diyor ki dini eğitimi yasaklarsan görevi tarikat üstlenir diyo. Biz yasaklansın mi dedik. Uç örnek vererek faşizmine dayanak arayamazsın
Tmm.

Zorunlu degil gonullu olabilir. Sonucda Turkiye bir Musluman ulke lakin icinde baska renkleride barindiran bir ulke. Arti 4-6 yas arasi cocuk kres cocugu oyun yasinda cocuk. Ilerde zaten kendi o yolda gitmek isterse gider diye dusunuyorum.

Miniko yegenime 1.5 yasindayken biri amin deyip iste yuzunu avucuyla sivamayi ogretmis. -O hareketin adi ne bilmiyorum ben- abim sey diyo.. (sanirim burada lafi kaynanasina.. cakaal) bi daha bu cocuga boyle sacma seyler ogretmeyin. Isteee aranan okul oncesi din egitimi…

Ben olumlu bakıyorum. Uygun bir karar olmuş.

kendileri bilmedikleri şeyin eğitimini bi de çocuklara mı verecekler? her sene aynı palavralar, aynı gündemler. neyi doğru öğrettiler de bi de buna dini ekleyecekler mesela? ilkokulda zorla dua ezberlettirip tahtaya çıkarıp sözlü yapıyorlardı, ee? sübhaneke travmasından başka bir şey katmadı bana. korkudan hala unutamıyorum... geçiniz bu işleri. dini eğitim kimseye kalmamış, insan isterse kendi öğrenir bu kadar basit.

Arkadaşlar zaten dinin gereğini yerine getirmek mümkün değil, özellikle kendini bu kadar övdüren bir Tanrı varken.
Şu forumda kadınlı erkekli karışıklı alıntı yapıp, beğeni vermek caiz değil.
Yani yolda yürürken karşı cinse bakmak, markette alışveriş yaparken para üstü alırken karşı cinsin elinin eline değmesi. Hani komik örnekler çoğaltılabilir, bunların hepsi günah ve yasak dinimizce.
Bir robot üretsen program yüklesen yine dinin gereklerini yerine getiremez.
Zaten ülkenin adı müslüman sadece, yoksa İslam ülkelerinde yaşanan üçkağıt, dalavere hiçbir yerde yok.
Dinin hâlâ yeryüzünde varoluş sebebi çok kullanışlı olması ve mevcut hükümet bunun kaymağını çok güzel yiyor. Başörtüsü mağduriyeti ile geldiler ülkenin başına ama dindarlık adı altında yapmadıkları şey kalmadı.
Çevremde çoğu kişi artık inanç konusunda umutlarını yitirmiş durumda, namazı bırakanlar, hiç cuma kaçırmayan kişiler cami yolundan geçmez oldu.
Dinimizi daha iyi anlamak için lütfen Kur'an'ı Kerim'i okuyun, okurken sorgulama yapmayı da unutmayın lütfen.
Müslüman bir ülkede yaşıyoruz, ufacık yaşta din eğitimi alıyoruz ve akşam haberleri açıyorsun. Hırsızlık, tecavüz, cinayet, dolandırıcılık vs vs dinin yasakladığı her şey var. E hani Müslümanlık nerede kaldı. Bence çocukları bu dindar değil de dincilerin elinden kurtarmak gerek, o yüzden herkes dikkatli olsun.

Geri