Günlük O Fotoğrafın Hikayesi

• Kullanıcı W
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Üye Günlüğü
🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Cok ilgimi ceken guvercin olayini paylasmak istiyorum. Birinci dunya savasinda isgal altindaki Hollanda, guvercinleri cepheye mesaj gonderme ve fotograf cekme, casusluk icin gonderiyormus. Bunu fark eden Almanlar, 1940'te Alman baskisi ile butun guvercinler kayit altina aliniyor o iki sene icinde 32 bin tane kayitli guvercin bulunuyor bulunuyor. Fakat Almanlar gittikce katilasip guvercinlerim olmesine karar verdi 1942de. Kayitli olam butun 32 bin guvercin oldurulmek zorundaydi, ayagindaki yuzukle birlikte delil olarak gonderiliyordu. (Hikayeler arasinda kus sahipleri yaris guvercinlerinin yuzugunu baska guvercine takip öldu diye gostermis) sonuc itibariyle butun guvercinleri öldurmeyi basarabilmis mi Almanya ? Hayir tabiki.

Screenshot_20220331-211119_Chrome.jpgScreenshot_20220331-211038_Chrome.jpgScreenshot_20220331-211029_Chrome.jpgScreenshot_20220331-211016_Chrome.jpg

Size biraz da adidas ve puma'nin cikis hikayesinden bahsetmek istiyorum. Ikinci dunya savasi oncesi 2 kardes Adolf ve Rudolf kendi caplarinda annelerinin camasirhanesinde ayakkabi yapiyorlar. Kendileri nazi partisine uye ve saf irkin ustunlugune inaniyordu, dolayisiyla siyahi karsitiydilar. 1936'da savastan hemen once olimpiyatlar oluyor ve bu iki kardes irkci olmalarina ragmen siyahi atlet Jesse Owensi ikna ediyor ayakkabiyi giymeye. Jesse'nin olimpiyatlarda odul almasi ikilinin islerini aciyor. Goruyorsunuz Allahin hikmetini degil mi....
Sonra aralarinda net bilinmeyen bir sebepten oturu bir kavga cikiyor ve kendi markalarini yapiyorlar Adolf kendine Adi denildigi icin Adidas yapiyor markasini, rudolf Rudi yapiyor ama sonradan degistirmis. Bu iki kardesin dusmanligi oyle bir hal almis ki sehir bu dusmanlik sebebiyle ikiye bolunmus. Tabi simdi dusmanlik yok, öküz oldu ortaklik bitti mi denir ne denir....

adidas-black-history-month-footwear-collection-honors-jesse-owens-3jpg.jpgScreenshot_20220404-212603_Chrome.jpg

Bosna-Hersek gelenegine gore, camiye giden cocuklari sevindirmek amacli ayakkabilarinin icine para konulurmus. Aklima Sinterklaas'in havuc seker koymasi geldi. Bunlar guzel adetler, yasayalim yasatalim, cocuklari mutlu etmekten daha guzel bir sey yok su dunyada.

Screenshot_20220418-103936_Twitter.jpgScreenshot_20220418-103926_Twitter.jpg

Son düzenleme:
ya ne hos ve tatli bir gelenek. bilmiyodum, ogrenmis oldum ben de. ramazan ayinda veya bayramda mi yoksa genel olarak mi yapiyorlarmis bunu?

Fotograftaki gelin benim annem. Hikayesi de soyle ; damat olacak kisi yani babam dugun gunu konvoyu kesip para isteyen gencleri dovuyor ve geceyi karakolda geciyor. Annemin omru boyunca yasayacagi aksiyon ve heycanli hayatin baslangici oluyor...... anneler gunun kutlu olsun annem....

Screenshot_20220508-075243_Photos.jpg

Fotografini gormus oldugunuz kesik kaftan, Fatih Sultan Mehmet'in olumunde uzerinde olan kaftan. Peygamberin ovgusune nail olmus, koskoca imparatorlugu yonetmis, zekasi, entelektuel kisiligi hala hayranlikla anlatilir tarihcilerimiz tarafindan. Gelgelelim ki 19 gun gun boyunca sarayda cesedi unutulmaya yuz tutulmus, donemin siyasi stratejisi padisah vefat ettiginde ic karisiklik olmasin, siyasi ayaklanma olmasin diye yeni padisah tahta gelene kadar gizlenirmis. Bu gizleme 19 gun kadar mayis sicaginda surmus. Padisah'in cesedi curumeye yuz tutmus ve uzerindekiler yapismis oldugunden kesmek zorunda kalmislar. Kesiklerin sebebi buymus. Sonra ic organlarini cikarip, eski turk geleneklerindeki gibi mumyalamislar ( buna da sasirdim ). Hayat boyledir iste arkadaslar, yasarken ismin vardir, ölunce adin cenaze olur, padisah olman bu gercegi degistirmiyor.

EBoF1_CXoAA2v3J.jpg

Cok gerilerde kalmis konum, biraz guncelleyelim.

Doganin butun ayiplari ortup, yenilemesine bayiliyorum ben. Koca bir medeniyetin ustunu zamanla kapatip yeni bir medeniyete merhaba diyebiliyor. Asil heyecanli kismi, altindan cikan medeniyet, muthis bir sey bu cok etkilendim...

FB_IMG_1666945713997.jpg

Belki daha once paylasmis olabilirim, dunki yedigimi unutuyorum cunki.Yine de paylasmak istiyorum, cunki gunumuzde bu tur incelikler yok artik. Bu tur ince detaylar kulturun guzelligini yansitir.

Birinci fotograf, 3 yil once gittigim Arcendeki eskiye donuk olan bir festivalden kare.Aslinda orjinali video. Efendimizin "bir elin verdigini diger el duymasin" sozu'nun canli hali. Eskiden dilencileri rencide etmemek icin kapilarda oyuklar oluyormus. Bu oyuklardan yiyecek ya da para verirlermis.

Screenshot_20221028_121658.jpg

Ikinci fotografta ise, kapi tokmaklarini goruyorsunuz. Ikisinin farkli olmasinin sebebi farkli ses cikariyor olmasi. Sert olan ses erkek, ciliz ses ise kadin misafirmis. Bu sekilde ev sahibi ile misafir aralarinda iletisim kuruyor.
Dahasi var, el figurlu tokmaklar ev halkinin medeni durumunu gosteriyormus, yuzuk varsa evdeki herkes evli, yuzuksuz bekarimiz var demekmis. Tokmaga ip baglamak evde yokum demekmis. .)

800x427-1457085392637.jpg

1 Mayıs 1947 yılında Evelyn McHale henüz 23 yaşındayken Empire State binasının 83. katından atlayarak intihar ederek; gelmiş geçmiş en güzel intihar etmiş insan fotoğrafını vermiştir. Empire State binasından atlamış ve bir arabanın üzerine düşmüştür. Ancak cesedi parçalanmamış, sanki hurdalıktaki bir arabanın üzerine yatmış uyuyan bir kadın gibi görünmektedir. Onun ölümünün fotoğrafı günümüzde “tarihin en güzel intiharı” olarak anılır.

CBHUPL.jpg

Fotoğraf 1954'te kainat Güzeli Güzellik Yarışması'na katılanlar basına poz verirken, aralarından biri olan Yeni Zelanda Güzeli, Long Beach, California'nın sıcak güneşi altında bayılıyor. Biri de cikip yardim etmemiş güzelliğiniz batsın hemi ..p

14966_22.jpg

Efsaneye gore bu evin 2 hizmetcisi varmis, ev sahipleri evde yokken evden sesler geliyor, hizmetcinin biri hirsiz oldugunu anlayip kaciyor. Fakat diger hizmetci ( ismi anna ) eline ekmek picagini aliyor ve 6 hirsizi da biciyor. Ev sahipleri eve geldiginde hizmetcinin bu cesur tavri karsisinda 6 hirsizin da kafasini evin disina asip ibreti alem olsun diyor ( sonradan heykeli yapilmis fotodaki gibi)Embassy2-9e270833.jpegsonra anna hanimcima odul olarak pirlanta yuzuk veriyor ev sahibi. Anna hanimla tanismak isteyen bir bey vardir, birlikte gezme fikrini kabul ediyor anna. Fakat adam 6 kisinin yaninda kacabilen 7. Kisiymis. Haydaaa bu ne la netflix dizisi gibi. Kadini ipe bagliyor ve yavas yavas oldurecegini soyluyor. Kadin pirlanta yuzuk ile ipi kesip kacmayi basariyor. Hikaye bu kadar bitti.

drobm-from-amsterdam.jpg

Son düzenleme:
Ilk Harley Davidson, 1908. 3 kafadarin soy ismi ile olusmus marka ( Davidson olan 2 kardes ) . Efsaneye gore ilk motor blogunun ilk karburatoru domates kutusundan yapilmis.

Screenshot_20221116_200558_Chrome.jpg

Gorsel 1958 yilina ait, bebekleri oglen uykusu icin dondurucu soguklarda disari birakiyormus Iskandinav ebeveynler. Arastirmalara gore bunlara maruz kalan cocuklarin bagisiklik sistemleri yasitlarina gore daha iyi calisiyormus.

Ben buna inaniyorum iste

FB_IMG_1674383688542.jpg

Geri