Ikinci dunya savasinda bombalanan bir bina dusunun. Ve savas sonrasi aynisi cevredeki hicbir degisiklik yapmadan yeniden nasil insa ettiklerine bakin. Ve sadece bu ev degil bombalanan her yer disiplinli bir sekilde orjinalini bozmadan yeniden insa edilmis.
Peki bu Hollanda da oluyor da neden Turkiyede hala olamiyor hic dusundunuz mu ?
Iste chatgpt'nin cevabi;
1. Marshall Planı ve Batı Desteği
Hollanda, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Marshall Planı sayesinde ABD’den ciddi miktarda yardım aldı.
Bu yardımlar sadece para değil, aynı zamanda altyapı, sanayi ve tarım için teknolojik destek, danışmanlık ve pazar açılımıydı.
Türkiye de Marshall Planı’na dahil oldu ama çok daha sınırlı miktarda yardım aldı ve bu yardım çoğunlukla askeri ve tarımsal ekipmanlara yönelikti.
---
️ 2. Devlet Planlaması ve Disiplin
Hollanda, savaş sonrası detaylı, bilimsel ve merkezi planlamayla ülkesini yeniden inşa etti.
Kent planlaması, kanalizasyon, ulaşım, toplu konut gibi konularda çok disiplinli ve uzun vadeli hareket ettiler.
Türkiye ise o dönemlerde sık sık hükümet değişikliği, plansız büyüme ve kurumların zayıflığı nedeniyle istikrarlı bir kalkınma rotası izleyemedi.
---
️ 3. Demokrasi ve Kurumsallaşma
Hollanda, II. Dünya Savaşı’ndan sonra istikrarlı bir demokrasi ve güçlü kurumlarla yoluna devam etti.
Türkiye ise çok partili hayata geçmesine rağmen 1960, 1971, 1980 darbeleri gibi birçok siyasi kesinti yaşadı. Bu durum ekonomik ve sosyal istikrarı da engelledi.
---
4. Sanayi ve Ticaret
Hollanda, erken sanayileşmiş ve güçlü ticaret geleneğine sahip bir ülkeydi. Limanları (Rotterdam gibi), ulaşım ağı ve kolonilerden gelen ekonomik güçle daha hızlı toparlandı.
Türkiye ise geç sanayileşti, tarıma dayalı bir ekonomiden sanayiye geçişi çok daha yavaş oldu.
---
5. Eğitim ve İnsan Kaynağı
Hollanda’da eğitim seviyesi yüksek, teknik bilgiye dayalı bir iş gücü vardı. Bu, toparlanmayı hızlandırdı.
Türkiye’de ise eğitim ve teknik beceriler hem bölgesel olarak eşit dağılmadı hem de yetersiz kaldı.
---
6. Çevre Düzenlemesi – Neden Hollanda Başarılı?
Hollanda’nın çevre politikaları çok ileri düzeyde çünkü topraklarının büyük bölümü deniz seviyesinin altında ve korumak zorundalar.
Çok iyi işleyen bir kentsel planlama, altyapı ve denetim sistemi var.
Türkiye’de şehirler genelde plansız büyüdü, imar affı gibi uygulamalarla kaçak yapılar meşrulaştırıldı ve çevre düzenlemesi hep ikinci planda kaldı.
---
⛔ Türkiye Neden Toparlanmakta Zorlanıyor?
Kurumsal zayıflık
Siyasi istikrarsızlık ve sık sık değişen politikalar
Eğitim ve beşeri sermaye eksiklikleri
Rant temelli şehirleşme
Bilimsel planlama yerine kısa vadeli çıkarlar
Yolsuzluk ve kaynakların verimsiz kullanımı