Neden Tartışamıyoruz?

🕒 Konu sahibi 4 saat önce aktifti
Biri çomar digeride terorist deyince tartışma banlanmayla son buluyor forumda
Özet olarak durum bu

Tartisabilmek icin once tartismanin ne oldugunu bilmek gerekir. Goruslerini hakaret etmeden dile getiremeyen kisiyle neyini tartisacaksin. Maalesef bizim gibi forum platformlarinin icersinde yasayanlarin sayisinin her gecen gun azalmasinin en buyuk sebebi budur.

Bilmiyor, bilmediginide bilmiyor. Cok korkunc bir durum. Bu ulkenin genel ozeti gibi birsey, ogrenmekte istemiyor. Acaba? bile demiyor yahu.
Lefty acilan munazara konularindaki kaliteli tartismalarin artmasi gerekiyor, biraz uslup duzeltmeye yardimci olacaktir.

Tartisabilmek icin once tartismanin ne oldugunu bilmek gerekir. Goruslerini hakaret etmeden dile getiremeyen kisiyle neyini tartisacaksin. Maalesef bizim gibi forum platformlarinin icersinde yasayanlarin sayisinin her gecen gun azalmasinin en buyuk sebebi budur.

Bilmiyor, bilmediginide bilmiyor. Cok korkunc bir durum. Bu ulkenin genel ozeti gibi birsey, ogrenmekte istemiyor. Acaba? bile demiyor yahu.
Lefty acilan munazara konularindaki kaliteli tartismalarin artmasi gerekiyor, biraz uslup duzeltmeye yardimci olacaktir.

Buna cidden inaniyormusunuz
Son cümlenize??

Neden?
Çünkü: Herkes kendi doğrusunu, inandığını kabul ettirmeye çalışıyor.
Yeni bir şeyler duyalım, karşımızdaki ne anlatıyor bakalım yok. Dinlemeyi bilmiyoruz ki tartışabilelim.
Tahammülsüzlük, anlayışsızlık hat safada.

Inanmakla mukellefim. Olurda bu inancimi kaybederim o zaman burada durmam. Kendimizce verdigimiz emegin almak istedigimiz tek karsiligi kaliteli bir platform haline getirmektir burayi. :)

Umarım alırsınız
Bi tartışmada bunu hatirlatirim sayın X

Yanlış kişiyle tartışıyorsunuzdur.
Çözüm 'neden cevap vermemeyi denemiyoruz' un içinde.

Düşünce farklılıklarına saygısızca davrandığımız için tartışamıyoruz.
Karşımızdakinin tercihini, kültürünü, yaşam farklılıklarını ne yazık ki göz önünde bulundurmuyoruz. En kötüsü de mesele tartışmak olduğunda argo ya da aşağılayıcı tabirler ile sonunu getiriyoruz.
Evvela karşıdakine saygı göstermek gerekir ki, sende saygı göresin.
Sen karşındakine nasıl bir hitap/üslup ile yaklaşırsan (şayet karşıdaki de insansa) o da sana aynı şekilde karşılık verecektir.
Vermiyorsa zaten ortam ve kişiler pek tartışmaya müsait değildir.
Yalnız ne yazık ki, ülkemizdeki tartışma konuları siyasi, dini ya da spor üzerine olduğunda dilimizin kemiği olmuyor.
Çok çabuk fevri hareket edip, irademize yenik düşüyoruz.
Adam gibi tartışabilen, adam gibi konuşabilen insanlara her zaman kapım açıktır.
Vesselam.

Kimse dönüp kendine bakmaz. :d hepiniz mükemmelsiniz.

Neden?
Çünkü: Herkes kendi doğrusunu, inandığını kabul ettirmeye çalışıyor.
Yeni bir şeyler duyalım, karşımızdaki ne anlatıyor bakalım yok. Dinlemeyi bilmiyoruz ki tartışabilelim.
Tahammülsüzlük, anlayışsızlık hat safada.

cok güzel söyledin, fakat sen de önyargilisin. Yani söylediklerin ile az önce bana davranislarin celisti. bence yani.
ben senden alinti yapmadim, sen de görmedin
(:

Bunun başlıca sebebi sanalın insana güven vermesinden kaynaklıdır. Bazı tipler sanaldan ona buna saldırmayı onu bunu aşağılamayı ve milleti tahrik etmeyi mizaçları haline getirmişler. Oysa ki bu tipler yüzünüze karşı cümle kuramazlar. Ama işte sanalda nasılsa bana ulaşamaz beni bulamaz kafasıyla davrandıkları için tartışmaları da polemiğe döndürürler. Şurada herkes kimlik numarasını ortaya koysun, iddia ediyorum o yüksekten atıp tutan tiplerin bir çoğu kuzuya dönerler kuzuya.

cok güzel söyledin, fakat sen de önyargilisin. Yani söylediklerin ile az önce bana davranislarin celisti. bence yani.
ben senden alinti yapmadim, sen de görmedin
(:

Konu yanlış değilsem "tartışmak" üzerineydi değil mi beyfendi?
Konu içerisindeki tanışma öbeğiniz bana ciddi gelmedi. Artı konuyu manipüle etmek istemedim, tanışmak isteyen olursa yemiyoruz elbette. Yoksa şefkatle ve cesurca uzatabileceğim bir ele sahibim.
Burdan çıkan sonuca göre hala ön yargılımıyım?
Sonuç değişir mi bilmem, ama ben elestiriye açık bir insanım bu yüzden görmedim diye bir şey yok.:)

Tartışmanın ne olduğunu bilen birileri olduğunda tartışma tartışma olur.
Hakaret,laf çarpma,kendine ters gelen yorumlara saygısızlık yapmakla tartışma olmaz.
Hıı bir de ''insanları azarlamak,dalga geçilmek'' olduğu sürece burada tartışılmıyor. : )

Sosyal medyada yaşanan olumsuz durumların temelinde, kendimiz gibi düşünmeyene asla katlanamıyor olduğumuz gerçeği yatmakta ve bu durumu mutlaka aşmak zorundayız.

Konu başlıkları ya da içerik şayet ilgimizi çekmiyorsa o başlığa yorum yapmayabiliriz fakat nedense yorum yapanları ya da konuyu açanları, alaya almayı tercih ediyoruz. Bizim ilgimizi çekmiyor diye başkalarının tartışma özgürlüğüne müdahale hakkımız olmamalıdır.

İlgimizi çeken konularda ise farklı görüşe ya sabır göstereceğiz ve argüman üretip karşı çıkacağız ya da çok sinirlendiğimizi hissediyorsak başlıktan uzaklaşmaya çalışacağız çünkü yolda görsek tanımayacağımız insanlara, düşünceleri sebebi ile nefret yöneltmek cidden mantığın alacağı bir durum değildir.

Kişinin yazdığı yorumu tam okumadan, görüş bildiren kişilere de şahit oluyorum. Tüm yorumları okumaya vaktimiz olmayabilir fakat alıntı yaptığımız kişinin yorumlarını dikkatli şekilde okumadan yorum yaptığımız zaman, yanlış anlama oranı artıyor. Bazen aynı şeyleri farklı şekilde söyleyen kişilerin gerginliklerine de şahit oluyorum, oysaki aynı görüşü savunuyorlar fakat ön yargı ile okudukları için farkında değiller.

Sonuç olarak farklı görüşlere saldırmadan ya da konuyu kişisel kavgaya çevirmeden, tartışma becerisi edinmek zorundayız yoksa hem kendimize hem başkalarına zaman kaybettirmekten başka bir sonuç almamıza imkan yoktur.

Karşıt fikre tahammülsüzüz öncelikle.. Fikir beyan edildiği noktada doğruluğundan ziyade kendi fikrini karşı tarafa üstün kılma hali baskın gelmekte.. Karşı tarafın dile getirdiği düşünceyi mütalaa etmek şöyle dursun görmüyoruz dahi.. Bence bu konudaki esas problem fikir/ideoloji adı her neyse savunduğumuz duruma karşı olan aidiyet hissimiz.. Dile getirilen fikri doğru bulma olasılığını dahi inandıklarımıza ihanet addediyoruz. Sonrasında taraftar misali; fikrini holiganca savunanlar, olası karşıt fikre yaftalar, hakaretler.. Ki yıllar evvelinde bu durumdan nasibimi almıştım bende. Başörtüsü sorununun tartışıldığı dönemlerde inanan bireylerin başörtüsü ile eğitim hakkından istifade etmesi, bu durumun temel hak ve özgürlük ilkesinin gerekliliği olduğu yönündeki fikrimi belirttikten bir kaç dakika sonrasında yazdıkları arasında en net hatırladığım itham olan ‘örümcek kafalı’ diye mesaj almıştım. Sonrasında yine bana olmasa dahi saygı çerçevesinde fikrini ifade eden bir çok kişiye karşı yapılan hoş olmayan tavırlar yorum yapma yönündeki isteğimi köreltti.. Aynı dili konuşmadığımız insanlara defaatle doğru bulduklarınızı anlatmanın zamanı israf etmek olduğu kanaatine vardım. Bu sebeple fikirlerimi fazla paylaşmamaktayım. Geçtiğimiz günlerde forumda düşüncelerine değer verdiğim bir arkadaş suskunluğumdan dem vurmuştu. Ben de yorgunluğumdan..
Kısacası; düşünmeye, düşüncelerimizi ifade ve telakki etmeye, saygıya ve her şeye rağmen bizi ayırdığını düşündüğümüz farklılıkların yegâne zenginliğimiz olduğunu anlamaya çok ama çok ihtiyacımız var..

Yazılanları görünce şok oldum, daha dün cahil, bilgisiz diye insanlara laf atanlar bugün hoşgörü ve nezaket den bahsediyor. Şahsen ben samimiyetsiz ve sinsi insanlar ile tartışma yapamıyorum. Herkesin de düşüncesine ve görüşüne de saygı duymayan biriyim.

Kimin işine ne nasıl nerede geliyorsa, doğrusu o. Gerçeği o. Gereği de o. Yağmur nereye yağıyorsa, tarlasını oraya taşır olmuş herkes.

Aslında aynı şeyleri düşünüyor olunsa bile ifade şekilleri farklı anlamlar yüklüyor. Ve asıl sorun iletişimsizlik. Birbirini dinlememek. Anlamamak.

Doğru ifade edememek , yanlış kelime kullanımı.

Fazla uzatmayacağım. Bu videoyu çok severim. Dilin etkisini gücünü anlatmak adına.

https://youtu.be/KIk0CQNlpuA

Geri