Neden Tartışamıyoruz?

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
üç harflinin yine birimizden birine uyduruk bir sebeple çatması jdjdj bu başlıkta beni seçmiş. shini ya da ben oluruz zaten, şaşmaz.
Haha sen diyince fark ettim. Uc harfli kim ki diyorum kklhfk Ne guzel huzurluyuz ne zamandir, cagirma simdi :d

Konuyu tartışmak yerine kişiyi hedef alanlar sebebi ile nitelikli bir tartışma yapmak çoğu zaman mümkün olmayabiliyor ancak bu durumda hiç cevap vermemek en mantıklı olandır.

Elit zihniyet tartışır, manevi olarak taşra kimseler tartışamaz, bu forumda da , dışarıda da bu durum mevcut, tartışılmaz, kavga doğar, başka lafa gerek yok.​
Burada mısın hala bilmiyorum ama böyle gerek Kendini elit mi sanıyorsun hahaha.

Konuyu tartışmak yerine kişiyi hedef alanlar sebebi ile nitelikli bir tartışma yapmak çoğu zaman mümkün olmayabiliyor ancak bu durumda hiç cevap vermemek en mantıklı olandır.
Konuya değil kişilere yorum yapıldığı için tartışma anlamını kaybedip kişisel atışmaya dönüşüyor.

Dinlemeyi,saygı duymayı bilmediğimiz için olabilir. İnsanlar fikir ayrılığı nedeniyle değil üslup ayrılığı nedeniyle anlaşamiyor

Uğraşamam anlamıyor ise söver geçerim

Anlamıyor ise tamam sen haklısın der çekilirim

İnsanlar istiyor ki herkese her lafı etsinler, kendilerine en ufak laf edilmesin.
oldu.

Hemen hemen bütün yorumlara baktım ve herkes tartışabilir insanlarmış. Hatta bunu ispat etmek için burada bile uygulamalı gösterilmiş. Sorun nerede o zaman anlayamıyoruz. Forum yorumları ekseri "ben tartışma bilirim ama bilmeyenler şundan şundan bilmiyor" olarak gelmiş ve bu konuyu hangi yorumlu sitede açarsak açalım benzer cevaplar yine bilgeç bilgeç dolacak. Madem hepimiz bu işi biliyorduk o zaman sorun neredeydi?

Gerçekten ben sırf bu sebeple demek ki tartışmanın ne olduğunu hala anlayabilmiş değilim. Zaten aldığım eğitim gereği münakaşa hayatımızdan çıkarılan ilk kavramlardan biriydi. Fikrini dayatma girişimi eğer korku ile tazyik edilmiyorsa genelde başarısız olur ve en az misliyle karşılık alınır.

Münakaşa kelimesi eskiden yapılmaması gereken bir ağız dalaşı olarak görülür ve edep dışı sayılırdı. Kelime tartışmaya çevrilince uzay çağı uçuşu hayal ediliyor ama bir bakıyorsun küfürler uzaya kadar çıkmış.

Münakaşa değil de münazara üzerinde durulmalı. Kelimelerin kendilerine has büyüleri vardır ve insanın bakış açısını, yaklaşımını, tahammül eşiğini, üslubunu ve enerjisini ve daha birçok şeyini değiştirip güzelleştirir.

Münakaşa çirkindir ve çirkin hallere gebedir. Münazara güzeldir ve güzel hallere gebedir. Neden münakaşa edemiyoruz sorusu, neden çirkinleşmeyi beceremiyoruz ile aynı minvaldedir.

Tabii başlıkta münazarayı becerebiliyor muyuz diye sorulsaydı ne değişecekti? Hiçbir şey. Farklı başlık ama aynı yorumlar. Herkes her şeyi çok çok iyi biliyor ama trafiğe çıkınca kural kaide kalmıyor.

Orjinde olmak yerine marjine çekilmek evlâdır. Herkesin aksine ne münakaşayı ne de münazarayı bilmiyorum. Hiç yapmadım ve yapmak gibi bir hevesim de yok. Yapanlar kötü örnek olunca biraz da biz yapmayalım diyoruz ve marjin ekseninde yürümeye devam ediyoruz. Nefes egzersizleri, sağlıklı yiyecekler, dürüst çalışma hayatı, iyileştirici bir spor programı ve bütünüyle sessizlik. Kendimizi bilmeye devam ediyoruz.

Uzun uzadıya yazarak,araya bilinmedik birkaç kelime kullanıp bunu dolaylı yollardan sıkıcı bir yazıya dökmek istemediğim için kısaca özet geçeyim;
Artık insanlar akıllarıyla değil,duygularıyla tartışıyor çünkü.Tartıştığını sanıyor,tartışamıyor.

Teşekküler sevgili diE. Forumda yaşanan gerginlikleri üzülerek takip ettiğim için, acilen böyle bir konu açmamız gerektiğini düşündüm.

İnsan doğası gereği kendine benzer olana sempati duyar fakat bu demek değildir ki herkes bizimle aynı şeyleri düşünsün yoksa nefret etmek en doğal hakkımızdır.

Ön yargıları aşamıyoruz ve farkı düşünen ya da davranana hiç tahammül gösteremiyor, hemen hakkında genelleme yapıp hüküm veriyoruz. Tüm bunları aşmaya çabalamak zorundayız çünkü başaran insanlar var ve bu da demek oluyor ki çok da imkansız değil.

Felsefenin gerekliliği konusunu da o yüzden açtım çünkü insana doğru düşünme becerisi kazandırdığı gibi, dünyayı sadece kendimizden ibaret görmememizi de salıyor.
Yaptığın yorumları gayet mantıklı ve düzgün görüyorum ancak; birkaç hususu atladığını söylemek zorundayım.

En basit örnek olarak bu gece geldim forumlara bakarken içinden geçeni söyle başlıklı bölümde cinsiyetinden şüpheli erkek dönmesi birisinin Herkesin bir şeyler yazdığı yere Hadi gel sevişelim yazdığını gördüm. Hem de olaya sofistike bir anlamı katarak ismini yazan birisinin.

Şimdi soruyorum tartışmalar güzeldir ayarında ve dozunda yapılırsa insana çok şey öğretir çok şeyin farkındalığını sağlar. Mesela ben o yaratığı günahım kadar sevmem ve onun da böyle belli bir kültür düzeyindeki insanların birçok şey yazıp paylaştığı platformda olmasını asla anlamıyorum anlayamayacağım. Buna tevazu gösteremem İbni Haldun demiş ki; Fazla tevazunun sonu, vasattan nasihat dinlemektir.

Konuyla ne alakası var diye soracak olursan da şöyle bağlayayım. Herkes ile konuşmayacaksın tartışmayacaksın. Can sıkıcı şeylerle karşılaşacağın için baştan çizgini belirlemek en güzeli. Yoksa bilgi dünyadaki en kıymetli şeydir Ancak; paylaşmazsan kafanda yalnızca külfettir..

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bi noktadan sonra ata konusuyorum gibi hissettigim icin

Uslup yok, adap yok, dinlemek yok, nezaket yok, saygı yok, hep bir laf sokma çabası, hep bir benim doğrum daha çok doğrudur anlayışı içerisindeyiz. Bende böyle oluyorum bazen ama sonra hatamı farkedebiliyorum. Çoğu insan kırk yıl geçsede ben şurda yanlış yaptım, yanlış bir şeyi savundum demiyor yani. Ben hep haklıyım diyoruz. Aslında tartışılan konuda kimin haklı olup yada ne söyleyip söylemediğinden çok daha kıymetli olan her iki tarafında birbirine saygılı olması, dinlemesi, fevri davranmaması, görüş bildirirken rencide etmeye çalışmamasıdır. Bu çok daha kıymetlidir.

Tartışmasını bilmeme nedenimiz, içimizdeki öfke, nefret gibi duyguların bahane olarak herhangi bir fikir ayrılığında göstermeye çalışmak ve bunu genele yansıtmak.​

Kahveli ve Kürk Mantolu Madonna'lar çok. Bi' de onlara soralım. Ben bilemedim.

Tüm sosyal medya -bura dahil- toplumun bi' yansıması. İnsan kendini geliştirir, mevcut toplumdakiler geliştirmez ve gelişime de müspet geri dönüşüm verecek potansiyelde değiller.

Evet, umutsuz değilim, olay 'umut' içeriğinden 10 milyon kilometre uzakta.
Düz fontlarla derdin ne

kesin özlü bişeyler yazmışımdır
bi bakın

Geri