Neden Tartışamıyoruz?

🕒 Konu sahibi 4 saat önce aktifti
Tartışma kültürünün temelinde, birbirine benzer ya da farklı görüşteki kişilerin bir problemi çözmek veya bir konuyu daha iyi anlamak için ortaya görüş sürmeleri yani fikir alışverişinde bulunmaları yer almaktadır. Günlük hayatta ya da internette yapılan her türlü tartışmada aynı ilkeler geçerlidir. Tartışmada amaçlanan, tarafların birbirine üstünlük sağlaması değildir. Tartışılan konu hakkında ortaya sunulan görüşler eleştirilebilir ancak o görüşü alaya almak ya da kişiyi aşağılamaya çalışmak, ne yazık ki tartışmayı nitelikli bir noktadan, anlamsız bir kavgaya taşımaktadır.

Sosyal medyadaki tartışmaların avantajlı tarafı ise çok farklı kültür, eğitim düzeyi ve yaşam şartlarına sahip insanları bir araya getirmesidir ki bu da tartışmaya zenginlik katar. Katılımcıların ‘saçma’ diye nitelediği yorumlardan bile çok şey öğrenilebilinir.

Yapılan araştırmalar, sosyal medya ortamında sağlıklı bir tartışma kültürünün henüz oluşmadığını gösteriyor çünkü bir çoğumuz, eleştiri ile hakaret etmek arasındaki farkı ya bilemiyor ya da biliyorsak bile görmezden geliyoruz.

İnsanların düşüncelerine karşı çıkmak ya da eleştirmek elbette en doğal hakkımızdır ancak bunu kuralına uygun yapmamız gerektiğini de aklımızdan çıkartmamalıyız. Herkes aynı şeyleri düşünüyor ya da savunuyor olsaydı zaten tartışmanın da bir anlamı kalmazdı. Nitelikli tartışmalar yürütebilmek için farklı görüşlere saygı duymasak bile, kişinin görüşünü özgürce ifade edebilme hakkına saygı duymak zorundayız.

Conflict-photo.png

Elit zihniyet tartışır, manevi olarak taşra kimseler tartışamaz, bu forumda da , dışarıda da bu durum mevcut, tartışılmaz, kavga doğar, başka lafa gerek yok.​

Elit zihniyet tartışır, manevi olarak taşra kimseler tartışamaz, bu forumda da , dışarıda da bu durum mevcut, tartışılmaz, kavga doğar, başka lafa gerek yok.​

İnsan sürekli gelişebilen bir yapıda olduğuna göre, kendi üzerinde bazı çalışamalar ya da eğitim ile bu sorunu aşamaz mı? Beyin ön bölgesi üzerinde yapılan çalışmalar sayesinde, insan spontane düşünceler üretme girdabından kurtulabiliyor fakat kaç kişi buna kafa yorar, tabii ki ayrı bir konu.

Hiç değilse başkalarının farklı düşüncede olma hakkına saygı duyabilir ya da değişik konuları ilgi çekici bulmasına anlayış gösterebiliriz ya da bize anlamsız geliyor diye insanların görüşlerini alaya almaz ya da "Bu konu niye tartışılıyor?" diye ortamı germeye çalışmayız.

Bu kadar mı umutsuz durumdayız sence?

İnsan sürekli gelişebilen bir yapıda olduğuna göre, kendi üzerinde bazı çalışamalar ya da eğitim ile bu sorunu aşamaz mı? Beyin ön bölgesi üzerinde yapılan çalışmalar sayesinde, insan spontane düşünceler üretme girdabından kurtulabiliyor fakat kaç kişi buna kafa yorar, tabii ki ayrı bir konu.

Hiç değilse başkalarının farklı düşüncede olma hakkına saygı duyabilir ya da değişik konuları ilgi çekici bulmasına anlayış gösterebiliriz ya da bize anlamsız geliyor diye insanların görüşlerini alaya almaz ya da "Bu konu niye tartışılıyor?" diye ortamı germeye çalışmayız.

Bu kadar mı umutsuz durumdayız sence?

Kahveli ve Kürk Mantolu Madonna'lar çok. Bi' de onlara soralım. Ben bilemedim.

Tüm sosyal medya -bura dahil- toplumun bi' yansıması. İnsan kendini geliştirir, mevcut toplumdakiler geliştirmez ve gelişime de müspet geri dönüşüm verecek potansiyelde değiller.

Evet, umutsuz değilim, olay 'umut' içeriğinden 10 milyon kilometre uzakta.​

‘Tartışamamak’ harika bir tartışma konusu olmuş sevgili Lefty

Cümlelerimizin dozunu ve gideceği yeri ayarlayamıyor, nedense hemen kavgaya dönüştürüyoruz.
Kimse bizim gibi düşünmek zorunda değil ama herkes fikrini dile getirmekte özgür değil mi?
Bunun çok açık örneklerine bir çok defa burada da şahit oldum.
Fikirlerini savunmak ya da sunmak karşınızdakinin görüşünü aşağılamak ya da illa ki hatalı olması demek değildir.
Öfkemiz fikirlerimizden büyük, sanırım hiç öğrenemeyeceğiz.

‘Tartışamamak’ harika bir tartışma konusu olmuş sevgili Lefty

Cümlelerimizin dozunu ve gideceği yeri ayarlayamıyor, nedense hemen kavgaya dönüştürüyoruz.
Kimse bizim gibi düşünmek zorunda değil ama herkes fikrini dile getirmekte özgür değil mi?
Bunun çok açık örneklerine bir çok defa burada da şahit oldum.
Fikirlerini savunmak ya da sunmak karşınızdakinin görüşünü aşağılamak ya da illa ki hatalı olması demek değildir.
Öfkemiz fikirlerimizden büyük, sanırım hiç öğrenemeyeceğiz.

Teşekküler sevgili diE. Forumda yaşanan gerginlikleri üzülerek takip ettiğim için, acilen böyle bir konu açmamız gerektiğini düşündüm.

İnsan doğası gereği kendine benzer olana sempati duyar fakat bu demek değildir ki herkes bizimle aynı şeyleri düşünsün yoksa nefret etmek en doğal hakkımızdır.

Ön yargıları aşamıyoruz ve farkı düşünen ya da davranana hiç tahammül gösteremiyor, hemen hakkında genelleme yapıp hüküm veriyoruz. Tüm bunları aşmaya çabalamak zorundayız çünkü başaran insanlar var ve bu da demek oluyor ki çok da imkansız değil.

Felsefenin gerekliliği konusunu da o yüzden açtım çünkü insana doğru düşünme becerisi kazandırdığı gibi, dünyayı sadece kendimizden ibaret görmememizi de salıyor.

Tartışma kavganın en düşük düzeyi. Fikir alışverişi ile bir ilgisi yok. Tartışan insan kendi fikrini dayatmak ister. Fikir alışverişine "görüşmek" deriz. Biz zaten tartışmaktan başka bir şey yapmıyoruz ki. Herkes kavga içinde. Ben birinin fikrini merak etsem, onunla kavga etmem. Sorarım.

Çünkü sabit fikirliyiz.
Kimse tartışarak karşısındakinin fikrini kabul etmiş değil. O yüzden en güzeli arkasından konuşmak hajdjadj

Tartışma kavganın en düşük düzeyi. Fikir alışverişi ile bir ilgisi yok. Tartışan insan kendi fikrini dayatmak ister. Fikir alışverişine "görüşmek" deriz. Biz zaten tartışmaktan başka bir şey yapmıyoruz ki. Herkes kavga içinde. Ben birinin fikrini merak etsem, onunla kavga etmem. Sorarım.

Tartışma ile kavga etmek aynı anlama gelmediği gibi "Tartışma Kültürü" diye bir tanımlama vardır.

Kavga etmek, bilgisizliği maskeleme yoludur çünkü hedef şaşar, konu da amacından çıkar.

Tartışabilmek bir kere masraflı iştir.. İki tarafta da beyin olacak, belli bir kelime dağarcığı olacak, beyni ve kelimeleri kullanabilme yetisi olacak, saygı olacak, anlama yetisi olacak, anlatma yetisi olacak, konuya hakimiyet olacak... Olacak da olacak.. Biri olmazsa ya da bir kişide olur diğerinde olmazsa tartışma biter kavga başlar.. Çok zahmetli..

Ben herkesin fikrine saygı duyuyorum diyen insanların, en ufak bir tartışmada sadece kendi fikrini benimsemiyor diye karşısındaki kişiye hakaret edebildiği bir dünyada tartışmaya çalışmak mümkün değil. O yüzden Başak'a katılıyorum, arkasından konuşuyoruz.

İki kişi tartışırken iki kişiyle kalamıyor :) ben onu tutuyorumm bence sen ona aşıksın bana da şunu yapmıştı..
Tutulan tarafa güç veren ne söylese onaylayacak asalaklar karsidakinin sinirlerini had safhada bozuyorlar ve konu dallanip budaklanıyor özünden sapıyor onlara laf yetiştirirken burasi icindi bu :)

Genel anlamda tahammülsuzuz cunku hayat tarafindan cok yoruldugumuz icin elestirildigimizde gerceklerle yüzleşip kendimizi uzup yormak istemiyoruz.

Bir digeri kabullenmemek olabilir sen demekten karsidakini suclamaktan kendimizi alamiyoruz. Ben bunu hiç yapamam :)

Taraf tutuluyorsa kavga var. Tarafsız bir tartışma da olmaz. Bilgi edinmek isteyen şunları yapar: Araştırır, dener, sorar, sorgular. Ama taraf tutmaz. Bir insan bilmediği bir şeyin neresini taraf tutsun ki? Bir konuda taraf tutluyorsa, bir doğru bilen ve bir de yanlış bilen var. Veya iki farklı yanlış bilen var. Bir doğru varsa, onun tartışılacak bir yönü yok. Bir eksik yönü varsa, o zaman doğru olamaz. Eksikler de tartışarak değil, araştırılarak bulunur.

Tartışmanın adabı vardır. Ne yazık ki forumda üstün çıkma ve oh laf soktum giydirdim derdine düşen insan çok. Herkes kendi fikrini söyleyip geri çekilebilir.
Ama inatla sırf aşağılamak için alıntı yapıp konuyu uzatan insanlar var. Doğru bulmuyorum. Özellikle ikili tartışmalara diğerlerinin atlaması çok sinir bozucu.
Tarafçı olmamak gerek. Bir kişinin üzerine 10 kişinin gitmesinin manası yok.
Bu terbiyesizliğe giriyor. Ne olursa olsun bir insanın yorumuna sen bana mı dedi bize mi dedin diye atlayıp sonra da aaa bak bana ne diyor yönetim nerede diye çığıran çok insan var.
Oraya rapor butonu eklenmiş rahatsız oluyorsan raporlarsın gereği yapılır.
Gereksiz çıkıntılık konuyu uzatıyor.
Yapmayın! Kendinizi küçük düşürmeyin.

Tartisma ortamini saglayan kisilerde var hata. Eger öyle bir ortam yarattiysan, OBJEKTIF olacaksin yönetici kardesler. Söylenilen fikirler senin fikirlerine aykiri diye adam veya kadin banlarsan, kavga cikar. tartisilmaz yani.
Genelde Müslüman mahallesinde salyangoz sattigimizdan oluyor bu tür kavgalar

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri