Mundane Astroloji

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
arap ülkelerinin hali, abd'nin ayakta zor duran kukla başkanı biden'ı, kuzey kore'nin kapalı olma durumunu, ne bileyim ülke insanının bu halini kadim kitaplarla da açıklamayazsın.

Agabey,benim bahsettigim mevzu astrologlarin gaybden haber vermesi veya insanligin kendi irkina verdigi zararin otesin de,varolos ve kainatin hilkatina dair bir mevzu.

Burc yorumlari benim ilgi alanimin disinda bir konu.Dikkat ederseniz astrofizik kelimesini kullaniyorum.Batililar bahsettigim kadim kitaplari yeni kesif,element ve bilimsel bulgular acisindan okurken,biz acaba kimin ask hayati ne olacak,gelecekte ne olacagim,maddi olarak halim ne olacak,meraki ile irdeliyoruz.

Nasa yillarca,bizim cografyamiza ait olan kitaplari,inceledi ve pratiklerini bu dogrultuda gelistirdi.Ogrenilmesi zaruret gerektiren,hayati bir mesele degil,ancak bilinmezi/varolusun sirlarini temasa edenler icin,bilgi her zaman kiymetlidir.Siz kendinizi nasil rahat ve mutlu addediyosaniz o yonde yorumlayin ve yasayin hayati.Ben bu tur konu ve eserleri okurken ideolojiik bakmiyorum.Cunku bu eserlerde ideoloji yok,fikrin temelini olusturan bilgiler var.

Son düzenleme:
Cevheri ferd eflatunun idealar teorisi ya da aristonun nous anlayisidir.hani felsefi boyutunu sordugun icin söylüyorum.
Mantik ilmidir.

Zamana gelecek olursak, nerede (mekan)
bir cisim varsa, orada zaman vardir.
Evrenin genislemesi bana zaman acisindan sadece zamanin kisitli oldugunu ve cisimleri degistirerek varligini sürdürdügüne bir delildir.
Zaman sadece yoklukta yoktur.

Hep var olan ve kisitli zamana bagli olan seylere mi yemin edilmis diye düsündüm sadece.
Öyleyse cok rasyonel bir yemin.

Dogrudur hocam.Benim mitolojik felsefeyle pek isim olmuyor,lakin islam felsefesi isim geregi ilgimi cezbediyor.Bu raddede Arabi,Farabi,Sina,Gazali,İbn-i Rust gibi adamlarin Aristo'dan ileri derece de etkilendigini ve fikirleri uzerine dusundugunu biliyorum.Zira bir cogu eserlerin de bunu dillendiriyor.

Tasavvuf da bir hiclik mefhumu var,Yokluk dedigimiz sey,belki de varligin ozunu gorup bir ust boyuta cikip,esyayi dogrudan yaraticiyla iliskilendirmektir.Birbirinden farkli onlarca teori var.Ve gun gecmiyor ki,bu konuda yeni bir fikir ortaya cikmasin.

Rasyonel olmasi kisinin biraz da,perspektifinin menziline dayaniyor bence. : )

Mitolojik felsefe degil sevgili Frithjof.
Doga felsefesi..neyse.
Bu konulari sevmiyorsun zannimca.dd

Islami felsefe var mi?
Ya da klasik felsefeyi islam ile harmanlamaya calisan düsünürler mi var?

Tasavvuf bir nebze felsefi bir islam yorumu olabilir.Hiclik ile yokluk biraz farkli gibi..yine de siz bilirsiniz.:)

Neyse konudan iyice saptik.
Astroloji ilmine de iki laf edip,konudan ayriliyorum.

Astroloji ilmi, deneysellige dayanan bir gelisimdir.
Gökyüzü seyr ve tutanaklari bircok seyden daha eski ve tutanakli.
Gökyüzündeki olaylar periodik oldugundan, bir takim gecmiste vuku bulmus olaylari, bugüne transfer etmek mumkun.Kisilik horoskopu da buna dayanir.Toplanmis verilerle, karekter analizi.
Matematik,biraz gözlem ve tutanak.
Hepsi bu.
Ah bu da doga felsefesi.

Geri