Müjdat Gezen: İnce'ye açık mektup

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Seni diğerlerinden farklı gördüğüm için alıntı yapıp siyasi konuda yazışmak istedim. Ama sen de diğerleri gibi ırkçılıkla suçlayacaksan bu son olur bir daha tartışmam olur biter. O yüzden o kısmı atlıyorum cevap vermeye tenezzül etmiyorum.

Bu ülkede insanlara seçme ve seçilme hakkı verilmiş. Bir vatandaş olarak ben de tıpkı diğer insanlar gibi gidip oyumu kullanacağım. Senin de belirttiğin gibi Bir çok kimliği bünyesinde barındıran adaylardan birini seçeceğim.

Ama adaylar belli olduktan sonra çok ciddi bir baskı var seçmene. KK yı desteklemeyenler öcü gibi gösteriliyor. Nerdeyse vatan hainliği ile suçlanacağız.
Yüzde 2 oyunuz var yok oyları bölüyorsunuz yok zart yok zurt.
Ben mecbur muyum Erdoğan gitsin diye KK ya oy vermeye? Neden bu baskı? Zorbalık değil mi bu?

Biz 2 senedir halk olarak Mansur Yavaş diye bir taraflarımızı yırtmadık mı? Kürtler Mansur Yavaş a oy vermez diye seçime 90 gün kala kim ortaya çıktı da bu muhabbetleri yayıp,karalama kampanyasını başlattı? Mansur Yavaş ın videosunu ortaya çıkartıp ırkçılıkla suçladı?

Siz bizim yolumuzdan gelmeyi red edip kendi yolunuza çağırıyorsunuz. Ben bir Türk Milliyetçisi Atatürkçü olarak neden sizin yolunuzdan geleyim?
Sizin yolunuzdan gelmeyincede ırkçı oluyoruz değil mi? :)
Kaygılarını anlıyorum. Kaygılarında kendi hayat görüşün çerçevesinde sonuna kadar da haklısın. Ama bir noktada farklı bakıyoruz seninle ;

Eğer Erdoğan gitmeli diyorsak, ülkenin yönetilemediğine inanıyorsak Erdoğan gitsin diye karşısındaki en güçlü adaya oy vermeye mecburuz.

Çünkü bu mecburiyeti de Erdoğan yarattı. Türk tipi başkanlık sistemi ve ne idüğü belirsiz bir başkanlık sistemi ve ittifak sistemi geldi ülkeye.

Sistem bu malesef. İttifaklar içinde ön seçim yapılmıyor. Yapılsa keşke, millet ittifakındaki partiler cb adaylarını halka sunsa sonrasında halk önce ittifaklarin adaylarını oylasa ve ittifakin başkan adayını halk seçmiş olsa, ya da ne bileyim delege seçsek önden delegeler sonrasında cb adayı seçse. Ama sistem bu değil sistem ucube, iktidar için de muhalefet için de masa başında liderlerin karar verdiği bir sistem.

Ve mecburen bu seçimi bu sistem içerisinde yapıyoruz. Dönülsün parlementer sisteme, zaten kim kime ne diyebilir ki? Herkes kendisini temsil etmesini istediği partiye oy verir, herkes kendi görüşüne uygun başbakan oylar.

Kimse kimsenin yolunda gitmesin diyorum ben yani, yol Erdoğanı gönderip parlementer sisteme geçmekse mevcut sistemde bu yol zaten tek. Sisteme yabancı olduğumuz için bu sancılar toplumdaki.

Kaygılarını anlıyorum. Kaygılarında kendi hayat görüşün çerçevesinde sonuna kadar da haklısın. Ama bir noktada farklı bakıyoruz seninle ;

Eğer Erdoğan gitmeli diyorsak, ülkenin yönetilemediğine inanıyorsak Erdoğan gitsin diye karşısındaki en güçlü adaya oy vermeye mecburuz.

Çünkü bu mecburiyeti de Erdoğan yarattı. Türk tipi başkanlık sistemi ve ne idüğü belirsiz bir başkanlık sistemi ve ittifak sistemi geldi ülkeye.

Sistem bu malesef. İttifaklar içinde ön seçim yapılmıyor. Yapılsa keşke, millet ittifakındaki partiler cb adaylarını halka sunsa sonrasında halk önce ittifaklarin adaylarını oylasa ve ittifakin başkan adayını halk seçmiş olsa, ya da ne bileyim delege seçsek önden delegeler sonrasında cb adayı seçse. Ama sistem bu değil sistem ucube, iktidar için de muhalefet için de masa başında liderlerin karar verdiği bir sistem.

Ve mecburen bu seçimi bu sistem içerisinde yapıyoruz. Dönülsün parlementer sisteme, zaten kim kime ne diyebilir ki? Herkes kendisini temsil etmesini istediği partiye oy verir, herkes kendi görüşüne uygun başbakan oylar.

Kimse kimsenin yolunda gitmesin diyorum ben yani, yol Erdoğanı gönderip parlementer sisteme geçmekse mevcut sistemde bu yol zaten tek. Sisteme yabancı olduğumuz için bu sancılar toplumdaki.
Size katılıyorum, benim de muhalefet içerisindeki belirli çevrelere, görüşlere itirazım var ama bugün bu farklılıklarımızı masaya yatırma ve aday beğenmeme gibi bir lüksümüz yok, söylediğiniz gibi bu ucube sistem bizi buna zorluyor. CB adayı Kılıçdaroğlu değilde başka bir lider olsaydı ben bugün gene aynı düşüncede olurdum. Olayın ciddiyetini ve son fırsatın değerini seçmen ve vatandaş olarak iyi anlamamız gerekli. Muhalif aday ve partilerin şahsi hırslarına, kavgalarına ve siyasi manevralarına alet olmamamız gerekli.

Size katılıyorum, benim de muhalefet içerisindeki belirli çevrelere, görüşlere itirazım var ama bugün bu farklılıklarımızı masaya yatırma ve aday beğenmeme gibi bir lüksümüz yok, söylediğiniz gibi bu ucube sistem bizi buna zorluyor. CB adayı Kılıçdaroğlu değilde başka bir lider olsaydı ben bugün gene aynı düşüncede olurdum. Olayın ciddiyetini ve son fırsatın değerini seçmen ve vatandaş olarak iyi anlamamız gerekli. Muhalif aday ve partilerin şahsi hırslarına, kavgalarına ve siyasi manevralarına alet olmamamız gerekli.
Tamamen katılmakla birlikte ;

Muhalefetin de KK nin Erdoğan gibi bir Cumhurbaşkanı olmayacağını, geçiş sürecinin Cumhurbaşkanı olacağını. Tek adam gibi yönetmeyeceğini daha çok vurgulaması lazım.

Bu haliyle sanki Erdoğanın yetkileri için yeni bir isim seçiyormuşuz gibi bir algı oluşuyor. Oysa bir çok yetkiyi kullanmayacağını açıkça taahhüt ediyor zaten. Sadece geçiş sürecini hazırlayacak kişi, yeni bir lider yeni bir politik aktör seçmiyoruz.

O sistem değiştikten sonraki seçimde seçilecek. Şu an seçtiğimiz sadece yarı sembolik bir Cumhurbaşkanı.

Bunun da daha çok vurgulanması lazım.

Tamamen katılmakla birlikte ;

Muhalefetin de KK nin Erdoğan gibi bir Cumhurbaşkanı olmayacağını, geçiş sürecinin Cumhurbaşkanı olacağını. Tek adam gibi yönetmeyeceğini daha çok vurgulaması lazım.

Bu haliyle sanki Erdoğanın yetkileri için yeni bir isim seçiyormuşuz gibi bir algı oluşuyor. Oysa bir çok yetkiyi kullanmayacağını açıkça taahhüt ediyor zaten. Sadece geçiş sürecini hazırlayacak kişi, yeni bir lider yeni bir politik aktör seçmiyoruz.

O sistem değiştikten sonraki seçimde seçilecek. Şu an seçtiğimiz sadece yarı sembolik bir Cumhurbaşkanı.

Bunun da daha çok vurgulanması lazım.
Doğru bir tesbit. Öyle bir CB olmayacağını ittifak çerçevesinde kamuoyuyla paylaştı ama dediğiniz gibi seçime kadar olan zaman diliminde bunu her gittiği yerde seçmene tekrar tekrar beyan etmeli. Umarım ileriki günlerde bu tür söylemleri sıkca duyarız.

muharrem ince'nin saraya çalıştığı gibi iddiaları mantıklı bulmamakla birlikte siyaseten varlığını devam ettirebilmesi ve arkasındaki rüzgarı koruyabilmesi için adaylık konusunda sonuna kadar direttiğini düşünüyorum. bu adamın seçim süreci dışındaki söylemlerini dinlerseniz chp'yi ve chp'nin kılıçdaroğlu'yla birlikte atatürkçülükten uzaklaşmış olmasını birincil mesele olarak eleştiriyor. hal böyleyken, kendi kitlesine bunu satıyorken, ilk virajda chp'nin ve kılıçdaroğlu'nun dümenine "hızlıca" girmiş görüntüsü vermek istememesi normal. kendi bir umut olarak doğma iddiası olan birinin, yanlışlarından ötürü yol ayrımına gittiği partisiyle kolayca yan yana gözükmesi hoş olmaz. fakat burada çok ince bir çizgi var; bu süreci yönetmeyi beceremezse iki tarafa birden yaranamaz. seçime girip beklenenin altında oy alırsa hem kitlesinde hüsran olacak, hem de millet ittifakının kazanmasının önüne geçmiş olacak. ya da yok yere 2. tura götürecek. ve bence süreç buraya gidiyor. ama hala daha 1.5 aylık süreç olduğu için izleyip görmek lazım. yanlışından dönebilirse daha farklı senaryolar doğar.

genellemedim ki oy vereceklerin bir kısmının bunlar olacağını belirttim. bir diğerleri de hdp vs diye oy vermekten çekinenler işte. başka oy verecek bir sebep göremedim ben henüz. bu kesim mevcut iktidarın en sevdiği kesim. ama bana kalırsa, son yaptığı hareket ve söylemlerden sonra ince'nin değil cumhurbaşkanı siyasetin herhangi bir alanında başarılı olabileceğini sanmıyorum. daha iki günde nevri döndü ne dediğini bilmiyor.
Atatürkçü ve Milliyetçi olmak bir sebep, terör örgütünün siyasi uzantısı olan partiler iktidarda olmasın diye sandığa gitmek bence gayet geçerli bir sebep, suriyelileri gönderme vaadi var bu da önemli bir sebep. Daha sayarım İnce'ye oy vermek isteyene sebep çok.
Genel olarak muhalefet etme konusunda başarılı buluyorum. Ülkenin gerçek sorunlarını görüp, doğru noktalara parmak basabiliyor her konuşmasında. Çözebilir mi bu sorunları onu bilemem ama görüyor en azından. Mental yönden daha güçlü olması gerekiyor, bu noktada sana katılıyorum.

Geri