Muhalefetin adayı kim olmalı? ANKET

🟢 Konu yazarı şu anda aktif

Aday Anketi

• Kemal Kılıçdaroğlu

• Ekrem İmamoğlu

• Mansur Yavaş

• Sürpriz bir isim?

• İnan hiç fark etmez

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Şu masayı değiştirin artık.

Siyasi gelenek olarak makul adayın da, birleştirici adayın da, son bir senedir Cumburbaşkanlığına ciddi bir şekilde hazırlanan ve kısmi de olsa başarılı politikalar yürütebilen adayın da HDP den oy alabilecek adayın da, KK olduğunu düşünüyorum.

Mansur azgın azınlık alt-right ve küskün AKP tabanından oy alabilir.

Ekrem karadeniz ve müteahhit lobisinden oy toplayabilir, seçim çalışmaları sürecinde de Muharrem gibi rüzgar toplayabilir arkasına.

Babacan her yerdem oy toplayabilir ama zannımca adı hiç tartışılmıyor.

Tüm bu denklemleri ve ihtimalleri yanyana koyunca stratejik olarak doğru olanın da kk olduğu kanaatindeyim.

Kişisel olarak benim için bu arada zerre fark etmiyor. Herhangi birine karşı sempatim yok, daha antipatik bulduklarım var sadece. O da sonucu değiştirmiyor.

Bir masada dayatma ile kendini aday göstermeye çalışan bir lider varken (anket sonuçlarının birçoğunda Erdoğanı geçemiyorken), milletin sesini dinleyip doğru adayla devam edelim diyen Akşener mi yanlış yapmış oluyor ben anlamadım.

Demokrasi her parti liderine bakanlık ve milletvekilliği sözü vererek bir dayatma ile aday olma çabası değildir. Akp ve hdp seçmeninin Kemal beyin aday olmasını bu kadar büyük bir sevinç ve hoşgörüyle karşılaması baya tuhaf oldu.

Dönek gibi ifadeler var tanımadığınız, şahıs olarak tanışmadığınız birilerine böyle ağır ithamlarda bulunulmaz geçen aylarda bir konuda Meral Akşener’e methiyeler dizenler bianda karalamaya başlamış.

Büyük bir kitle onun alacağı kararı bekliyor, ona güveniyor çünkü milletin sesini duyuran ve beklentisini karşılayacak lider olarak tasvirleniyor. Alacağı her kararıda duruşundan dolayı destekleyecek büyük bir kitleside var şuan.

Milletimiz ve devletimiz için hayırlısı olur umarım.

İyi Parti'nin pek güvenilmez bir oluşum olmadığı konusunda hemfikir olmakla birlikte ben Kılıçdaroğlu'nun İyi Parti hususundaki oyun kuruculuğunu Türk siyasi tarihinin en başarılı adımlarından biri olarak görüyorum. Güçlü bir muhalif sağ partinin var oluşu bugünün seçim iklimini tamamen değiştirdi. Her ne kadar bu masa mizanseni beni rahatsız etse de şunu kabul etmek gerek, bu ülkenin seçmen kitlesi ne yazık ki Sağ'da kümelenmiş vaziyette. Ekseri radikallikten uzak, merkeze biraz daha yakın bu kitle için Chp'nin bir alternatif olamayacağı ortamda İyi Parti'nin varlığı muhalefet için önem taşıyor.

Bana göre AKP’nin en büyük başarısı sağın alternatifinin yine sağ olduğu, muhalefetin de sağın diliyle konuşması gerektiği, halkın özü itibariyle sağcı bir karakter taşıdığı yönündeki ezberin genel bir kanaat haline getirebilmesi ve kanıksatmış olmasıdır. Muhalefet açısından siyaset “sağın oyunu kim alacak” gibi bir yarışa girmiş durumda. Dolayısıyla bu CHP’nin tarihiyle, geleneğiyle, ilkeleriyle yabancılaşması anlamına geliyor ve karşı tarafı da meşrulaştırıyor. Özellikle Türkiye siyasi tarihinde yaşanmış birçok hadise CHP eliyle dolaylı olarak temize çekiliyor(örneğin Sivas Katliamı gibi). CHP bugün laiklik kelimisini utanarak ağzına alıyor.vs. Peki şunu soralım kendimize: İYİP’in ülkücülükten, Saadetin islamcılıktan vazgeçmediği ortamda CHP neden sosyal demokrasiden, cumhuriyetten vazgeçmek zorunda? İttifaklar olsun evet, asgari müşterek kimi konularda buluşulsun ama bu ilkelerinden ödün vermek anlamına gelmemeliydi. Sağı sağcılaşarak meşrulaştırdığı zaman, yani ittifaklarla beraber sağın oyunu almak için partiyi de sağa çektiğiniz zaman özellikle sol yanı ağır basan yurttaşlar şikayet ediyordu. Ama zaten halk sağcı diyorsanız şikayet etmemelisiniz neden bunu-şunu söyledi diye. Oysa tüm bunların aksine ben halkın sağcı olduğunu düşünmüyorum. Halkı ne yöne çekerseniz o tarafa doğru gidebilme refleksi de var. Bunun kolay olmadığını da biliyorum ama 20 yılda (sağcılaşarak)bir arpa boyu yol alamamış olmak bir yana, daha da geriye gidildiğini görmek zor değil. Bu ülkede halkın sol değerler ile buluştuğu zamanlar da oldu ayrıca. Zaten Kılıçdaroğlu’ndan kimse sol yelpazenin en solunda durmasını beklemiyordu ama en azından asgari düzeyde toplumu-seçmeni dönüştürmeyi bir plana dahi koymadılar ve o şekilde oy almak istediler. Bu da bugün ve belki de yarın(bu şekilde devam ederse) AKP’siz AKP rejiminin devamlılığına neden olacak.

Özellikle son 3 yılda Kılıçdaroğlu için siyaseten çok büyük bir alan açıldı. Pandemi ve yarattığı toplumsal tahribat, ekonomik çöküş, açlık, adaletsizlik vs… Bu süreçte şuna dikkat ettim: Kılıçdaroğlu ne zaman “5’li çeteden hesap soracağım, haksız elde ettiği varlıkları kamulaştıracağım”, “elektriği kamulaştıracağız” minvalinde sol söylemler ürettiğinde anketlerde oyları arttı. Ve “ilginçtir” bu tür söylemlere yönelik ilk tepki AKP’den önce İYİP’lilerden geldi. Tüm bu açlığı yokluğu vs bırakıp sağın diliyle(örneğin türban çıkışı) konuştuğu zaman da oyları düştü. Yerden yere vuruldu(bence haklı olarak, ama Türkiye halkının sağcı olduğunu bu nedenle sağcılaşması gerektiğini söyleyenler tarafından haksız olarak). Beraberinde toplumsal tahribat yaratabilecek bazı gelişmeler daha yaşandı. Örneğin iyip çevresi Kılıçdaroğlu’nun Alevi olmasını seçilmesi önünde engel olarak propaganda etti. 6-7 milyon oy almış bir parti ile diyalog kurmaya çalışmasından rahatsızlık duydu, masadan kalkarız dedi. Kamuculuğun kıyısından köşesinden söz edince yerlerinden zıpladılar. Aklıma ilk etapta gelen bu 3 şey ve belki daha fazla şey Türkiye’nin en kilit konuları ve İYİP’liler masada sırf “halk sağcı mecburlar” retoriği ile hareket ederek tehdit etti. Çözülmesini de yada bu yönde bir adım atılmasına da RTE’den önce onlar karşı çıkar-çıkıyor. KK’nın yerine de merkez sağdan gelen Karadenizli müteahhit imamoğlu yada ülkücü harekettin bağrından kopmuş Mansur’u görmek istemeleri boşuna değil.

İyip her ne olursa olsun MHP’den kopmuş ülkücü bir fraksiyon. Yani geçmişleri ve bağlı oldukları siyasi gelenek belli. MHP’den ayrılma sebepleri ülkeyi çok sevip demokrasi aşığı olmalarından değil, mevcut siyasi konjonktürde kendilerinin yer alabileceği bir alan bulamamaları. “Kazanacak aday olsun” diye bir söylem türettiler ama bunun esas karşılığı “seçimden sonra bize konum kazandırabilecek biri olsun” şeklinde özetlenebilir. Bu konum sadece bakanlık değil, bakanlık ve dolaylı olarak onun altında yer alan yüzlerce bürokrat koltuğu ve onun da kendilerine açacağı rant sahası. Çok uzattım farkındayım lakin yine de yazmasam bir yerleri eksik bıraktığımı düşünecektim o nedenle bitireyim;

Seçim kazanılır, geçer gider ama aday-ittifak tercihlerimiz yarını değiştirecek. Ben şahsi olarak bu kadar rezilliği AKP’siz AKP rejimi devam etsin diye çekmiş olmak istemiyorum. İyip’de bana göre o rejimin garantörü konumunda. Selamlar

@Lefty hanım sana müjdeyi vereyim kılıçdaroğlu aday olacak.. bunu bi Rte sevdalısı olarak söylüyorum skjj daha öncede söyledim ama pek ciddiye alınmadım bence.p
Değişim zamanı geldi.. İlk tur da olmasa kesin 2. tur da yönetim değişicek.. şimdiden bayrakları asın.. hayırlı olsun... teşekkürler.......

Bir masada dayatma ile kendini aday göstermeye çalışan bir lider varken (anket sonuçlarının birçoğunda Erdoğanı geçemiyorken), milletin sesini dinleyip doğru adayla devam edelim diyen Akşener mi yanlış yapmış oluyor ben anlamadım.

Demokrasi her parti liderine bakanlık ve milletvekilliği sözü vererek bir dayatma ile aday olma çabası değildir. Akp ve hdp seçmeninin Kemal beyin aday olmasını bu kadar büyük bir sevinç ve hoşgörüyle karşılaması baya tuhaf oldu.

Dönek gibi ifadeler var tanımadığınız, şahıs olarak tanışmadığınız birilerine böyle ağır ithamlarda bulunulmaz geçen aylarda bir konuda Meral Akşener’e methiyeler dizenler bianda karalamaya başlamış.

Büyük bir kitle onun alacağı kararı bekliyor, ona güveniyor çünkü milletin sesini duyuran ve beklentisini karşılayacak lider olarak tasvirleniyor. Alacağı her kararıda duruşundan dolayı destekleyecek büyük bir kitleside var şuan.

Milletimiz ve devletimiz için hayırlısı olur umarım.
8612EEEC-94FB-41FE-AFB9-B224C203917E.jpeg

Meşazını aldım İnanna, büyük Türkiye için sen de var mısın <3

al işte. bunlar gibi çevresinden üç beş kişi mutlu olacağına halk mutlu olsaydı.

Liderlerden ve masadan resmi açıklama gelmedikçe hiçbir söyleme itibar edilmemelidir. İyi Parti tarafından da bazı açıklamalar geldi ve sonra silindi.

Meral Akşener'in en yakın kurmayı önce paylaştı sonra sildi. Ümit Dikbayır, sosyal medya hesabından yaptığı 'Millet beşten büyüktür' paylaşımı gündeme oturdu.

Akşener'in kurmayı önce paylaştı sonra sildi

209396.jpg

@Lefty hanım sana müjdeyi vereyim kılıçdaroğlu aday olacak.. bunu bi Rte sevdalısı olarak söylüyorum skjj daha öncede söyledim ama pek ciddiye alınmadım bence.p
Değişim zamanı geldi.. İlk tur da olmasa kesin 2. tur da yönetim değişicek.. şimdiden bayrakları asın.. hayırlı olsun... teşekkürler.......
Sevgili @Anna Karenina yorumunla çok mutlu oldum.:)
Bayraklar hazır ve o günü heyecanla bekliyoruz.:emoji_revolving_hearts::emoji_revolving_hearts::emoji_revolving_hearts:

Liderlerden ve masadan resmi açıklama gelmedikçe hiçbir söyleme itibar edilmemelidir. İyi Parti tarafından da bazı açıklamalar geldi ve sonra silindi.

Meral Akşener'in en yakın kurmayı önce paylaştı sonra sildi. Ümit Dikbayır, sosyal medya hesabından yaptığı 'Millet beşten büyüktür' paylaşımı gündeme oturdu.

Akşener'in kurmayı önce paylaştı sonra sildi

209396.jpg
lefty şu masada bir sandalye çekelim sana.
oldu bitti, daha konuşmaya gerek yok.

lefty şu masada bir sandalye çekelim sana.
oldu bitti, daha konuşmaya gerek yok.
Masa liderlerinin ortak kararı ne ise başından beri destek olacağımı biliyorsun ve Yavaş da olsa bizler destek olacağız. Kararı veren onlar ve benim masada ne işim var?:)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri