Kütüphanem, ihmal mi ettim siziiii
İçinizden iki şanslı kitabı tanıtacağım bugün
Sanırım 7-8 sene olmuştur okuyalı, sevdiğim ve kaliteli bulduğum biyografi türünden iki kitap
Can Dündar - Lüsyen
İpek Çalışlar - Halide Edib
Hemen resimlerinizi ekliyorum canlarım, evet
Önce Lüsyen kitabından başlamak istiyorum.
Can Dündar'ı okumayı çok severim.Akıcı anlatımı, dili usandırmaz, zoraki hale getirmez.Yaşanmış hayatlar, dönemler çok cezbeder beni.Bu da öyle bir kitap.
Abdülhak Hamit Tarhan'ı çoğumuz tanıyoruz.Şair-i azam.Türk edebiyatının en büyük isimlerinden.Makberin sahibi.
Abdülhak Hamit, 60 yaşlarında o dönemde ve Lüsyen'imiz 18inde henüz.Belçikalı.Bir davette karşılaşırlar ve ebedi bir aşkla bağlanırlar birbirlerine.Araya uzun yıllar sürecek ayrılık dönemi girsede mektuplarla iletişimleri kesilmez.Aşıklar ama Lüsyen evlilik yapmak durumunda kalıyor.Bu durum Abdülhak Hamit'i yıkıyor, alt üst ediyor.Daha sonra bu duruma dayanamayıp bir araya gelip evleniyorlar ikisi.Birçok şehirde yaşarlar.Avrupa ve Türkiye'de.O zamanlar 1.Dünya Savaşı, Balkan Savaşı, İstanbul’un işgali, son Osmanlı Meclisi, İstiklal Mücadelesi Cumhuriyetin yeşermesine tanıklık ederler.Dönemde karışık ve yeniliklerde oluyor sosyal hayatta.Bence hayatı kesinlikle okunmalı dediğim bir isim Abdülhak Hamit Tarhan.Tavsiye ederim.
Lüsyen de Lüsyen yani.
Kitabın kapağı şöyle der
Atatürk, dans etti Lüsyen'le Tevfik Fikret ona edebiyat dersi verdi. İnönü, evlerinde satranç oynadı. Nazım Hikmet, sofralarında yemek yedi. Kimler yok ki, bu belgesel romanın sayfaları arasında: Mehmet Akif'ten Victor Hugo'ya, Damat Ferid'den Oscar Wilde'a, Yahya Kemal'den Hindenburg'a, Necip Fazıl'dan, Karındeşen Jack'e, Abdülmecid'ten Namık Kemal'e, Sultan Reşad'dan Talat Paşa'ya Geçen asrın en ünlü portreleri... Ve onların arasında bir çağ yangınının tam ortasında yaşanmış inanılmaz bir aşk hikâyesi....
Halide Edib'imize gelelim.
O dönemin entelektüeli, bence tüm zamanların diyebiliriz.Öncü ve korkusuz kadın.
Belgeler ve resimlerle dönemin hatları gerçekliğiyle ortada.Ateşten gömlek giymek deriz ya, zaten öyle de kitabı var.Tam hayatına ve o döneme uygun bir isim.
Kadınsınız, savaş yılları ve aydınlanma için .çaba gösteriyorsunuz.Çok fazla epey fazla o yıllarda.İlham kaynağı bence Türk kadının.
Sadece edeviyatın değil, siyasetin de tam ortasında.
Biyografi okumak isterseniz hem de resimli belgeli tam da o kitap bu kitap derim.