Kocasından Sonra Kalkan Karıdan

F
  • Kullanıcı Fenerbahçe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Atasözleri Sözlüğü
Zemheriden sonra ekilen darıdan, kocasından sonra kalkan karıdan hayır gelmez. Atasözünün Anlamı, Atasözleri Sözlüğü ve Açıklamalı Anlamları

Zemheri kelime anlamı ile ayaz, dondurucu soğuklar anlamına gelen bir gün dönümüdür. Bu soğuklarda veya bu soğuklardan sonra ekilen tohum toprakta çürür, tutmaz, hiçbir verim alınamaz. Tıpkı kocasından sonra kalkan, onu uğurlamayan, gönlünü almayan duyarsız bir eş gibi. Bu atasözü genellikle evine sahip çıkmayan, görevlerini tam anlamıyla yerine getiremeyen evli kadınlar için söylenir. Türk kültüründe ve geleneklerinde bu tip bir davranışa yer yoktur, tahammül edilemez bir durumdur.

simdiki adamlar sen rahatsiz olma ben cikarim diyorlarr (turktur kendileri bizzat kendisi dedi arkadaslarla sohbet ederkn)

Doğrudur, hasta değilse kocadan sonra kalkılmaz :)

Sacma :dusun:

Isine oyle gelen birisinin ortaya attigi bir sacmalik :honk:

Bırakın Kocasından Sonra Kalkmayı
Cocuklarını Okula Kahvaltısız Gönderen Kadınlar Var

Ne Çekmişse Bizim Garip Analarımız Çekmiş.

hasta ve rahatsiz olmadigi halde yerinde soylenmis bir sozdur

Saçmalık, kimin işi daha erken başlıyorsa o erken kalkar, gider. Diğerinin uykusunu kısıtlamaya hakkı yoktur.

Eskidenmis yahu bunlar, eskinin kurukafa erkeklerinin , kaynanalarinin uydurmasi

Simdilerde herkes bunun farkinda , kimse kimsenin kolesi degil bu hayatta.

Evet güzel bir söz, ama eksik kalmış. Karşılıklı anlayış hepsinden önemli...

Ben kölelik olarak düşünmüyorum. Erkeğine saygıdır. Ataerkil bir toplum yapımız var ve her daim erkeğe saygı duyulması gerektiği öğütlenmiştir kız çocuklarına. Erkeğin yaşı kızdan küçük olsa bile saygı duyulması gerektiği izlenimi verilmiştir. Atasözlerinin oluşumuna baktığımız zaman tecrübeyle oluşmuştur. Günümüzde bunlar rafa kalktı; ama bazı yerlerde hâlâ var. :)

hayatımda bu kadar boktan bi atasözü duymamıştım

Bi kac tane de benden ;

kadinin sittindan sopayi , karnindan sipayi eksik etme.
Al atin iyisini yiyeegi bir yem , al karinin iyisinu giyecegi bir don ..
Erkegin elinin kiri kadini yuzunun karasidir..

Bisuru var...

Kadin bunu icinden gelerek yapmalidir. Gorevi sayilip, yapilmasina karsiyim. Hayat müsterek, öptüm.

oldu nöbet tutalım o zaman. Bu ne hürmet anlayışıdır böyle.Ataerkilliğin bo'unu çıkarmaya gerek yok.

Erken kalkmasınlarda görsünler o mutfağın başına neler geliyor . :S

Geri