Kanuni'nin öz oğlunu öldürdüğünü 500 yıl sonra öğrenen bu millet

Konu sahibi son olarak 2809 gün önce görüldü
Tarih elbet onlardan ibaret değil ama kıyaslama yaptığınız şeyler elma ve armut kadar alakasız.
Taht kavgalaarini kardeşlerin birbirini oldurmesini İmparatorluğu hanedanligi eleştirmek neden saygısızlık olsun ? 90 yıllık Cumhuriyet tarhimize enkaz diyen devletin başında onca Hain varken tarihte ki hainleri mi kabul etmiyorsunuz ?:/

Bundan 100 yıl sonra da uzun için vatan haini diyen kesim olacak devlet adamı diyen kesim de.

Ağzınıza sağlık, mantık işte:)

Birileri her zaman birilerini hain ilan etti,etmeye de devam edecek, kısır döngüye giriyoruz şuan. Osmanlı 'da hatalar olmamış olsaydı zaten hala ayakta olan bir devlet olurdu demek ki bir yerlerde yanlışlar yapılmış ki şuan öyle bir devlet yok ortada, aynı şeyi şuan ki hükümet için de söyleyebiliriz son dönemlerde herkese sempatik görünmek amacı ile bir dünya yanlış karara imza atıyorlar. Benim savunduğum tek görüş bir kesime düşman olup objektifliği yitirmek. Burada Tarihimiz sadece Osmanlı ve Cumhuriyet 'ten ibaret değil dediğim için Atatürk düşmanı ilan ediliyorsam pes doğrusu.

Tuncay ben sana Atatürk düşmanı demedim :/ kimseyi de böyle bir şey ile itham edemem kaldı ki olabilirsin senin düşüncelerin kimseyi ilgilendirmez ama her Osmanlı konusuna hataya hata demeden karsiliginda Atatürk konusunu açana da iyi niyet gösteremem.

Tuncay ben sana Atatürk düşmanı demedim :/ kimseyi de böyle bir şey ile itham edemem kaldı ki olabilirsin senin düşüncelerin kimseyi ilgilendirmez ama her Osmanlı konusuna hataya hata demeden karsiliginda Atatürk konusunu açana da iyi niyet gösteremem.

Ben sana demedim onu canım zaten, seninle çoğu şeyde fikir birliğimiz var. Körü körüne bir şeyleri savunanlara söyledim onları ben.

Bakın arkadaşlar, burada Atatürk düşmanlığı yapmıyorum Tarihimiz ne Osmanlı ne de Cumhuriyet tarihinden ibaret, çok daha önceleri de var. Tarih mezunu bir insan olarak taktığım şey sadece bu burada Atamızın neyi yapıp yapmadığını ya da Osmanlı Padişahlarının neyi yapıp yapmadığını tartışmıyorum.

İzah etmeye çalıştığım şey Türk Tarihinin sadece Osmanlı ve Cumhuriyet 'in ilanından oluşmadığı. Sizlere bunu bir türlü izah edemedim sorun bende sanırım.

Hay ağzına sağlık be kardeşim, ne güzel yazmışsın öyle. Şahsım üzerine konuşursak bir Tarih öğrencisi olarak Osmanlı'nın kendi ülkesine ihanet eden padişahlarının olduğunu söylememizin yanlış bir tarafı yoktur nitekim kaynak olarak verilen ve Tarihten bir haber olan yazarların Tarihimizi değiştirmeye çalışan yobazlaşmış ve başkalarının himayesine girmiş kişiler olduğunu da biliyoruz. Türkler eski dönemlerden beri zaten kendi içlerinde fikir ayrılığına düşmüş ve farklı Devletler kurmuştur. Osmanlıdan eski devletlerin olduğunu ve günümüzdeki demokrasi anlayışının da ötesinde bir demokrasi anlayışını sağlayabilmiş ve göze çarpan devletlerden birisi Bizans Devletidir, Bizans Devletinde demokrasi, anlayış, ekonomi son derece üstündür, son dönemlerde gulam sistemi yaygınlaşsa da tüccarlar köle olarak sattıkları kişileri sigorta olarak nitelendirebileceğimiz sözleşmeye bağlarlar buna göre kölesine yapması istenen davranışların dışında ağır işlerde çalıştıran köle sahiplerine hem maddi hemde manevi ceza verilerek zengin sınıf dediğimiz burjuva sınıflığından men edilerek köleleştirme politikası uygulanır. Burada arkadaş herşeyi anlatmış zaten, bende kendisinin izin de bir öğrenci olarak kendisini en net anlayan kişilerdenim, herkes kendi bilgisine kendi görüşlerine göre aktarım yapar, yalnız netliğinden emin olmadığınız şeylerle de aklımızı karıştırmayalım bilmediğiniz Tarih sahnesinde yok olup gitmiş çok devlet bulunuyor bu dediğim bilgileri üniversitelerin online pdf kaynaklarında bulabilir TTK'nın Tarih araştırmaları üzerine çıkarttığı makalelerin ilk 5 sayısını temin edebilirsiniz ki aynıları da orada yazmaktadır.

10.jpg

Kanuni'nin öz oğlunu öldürdüğünü 500 yıl sonra diziden öğrenen bu millet, ülkede neler döndüğünü acaba kaç yüzyıl sonra öğrenir...
Metin AKPINAR

Öncelikle sevgili Metin Akpınar, öldürmekle öldürtmek arasındaki farkı anlamalı. Kanuni'nin oğlunu öldürtmeyle alakalı bu konuyu da bir diziye göre anlamamak gerekir.

Dizide üzerinden çok hızlıca geçilmiş bu konunun aslı; şehzadenin farklı imparatorluklarla Kanuni'nin tahttan indirilmesi gerektiğine dair yazışdığı mektuplardır. Dolayısıyla vatana ihanet suçu işlediğinden dolayı, o zamanki ceza yöntemlerine göre idam edilmiştir. Ben bunda hiç bir problem göremiyorum.

He Metin Akpınar'a şu yönden katılabiliriz; "Bu millet neden tarihini okumuyor da dizilerden öğreniyor?" Belki de insanlar hangi tarihi okuyacağını bilemiyordur he? Okulda okutulan kitapları açıp okuyacak olsak, kukla oluruz.

Kimin sözüydü o; "Okuma-yazma öğrendikten sonra verilen eğitimin tamamı kafa yıkamaktır."

Öncelikle sevgili Metin Akpınar, öldürmekle öldürtmek arasındaki farkı anlamalı. Kanuni'nin oğlunu öldürtmeyle alakalı bu konuyu da bir diziye göre anlamamak gerekir.

Dizide üzerinden çok hızlıca geçilmiş bu konunun aslı; şehzadenin farklı imparatorluklarla Kanuni'nin tahttan indirilmesi gerektiğine dair yazışdığı mektuplardır. Dolayısıyla vatana ihanet suçu işlediğinden dolayı, o zamanki ceza yöntemlerine göre idam edilmiştir. Ben bunda hiç bir problem göremiyorum.

He Metin Akpınar'a şu yönden katılabiliriz; "Bu millet neden tarihini okumuyor da dizilerden öğreniyor?" Belki de insanlar hangi tarihi okuyacağını bilemiyordur he? Okulda okutulan kitapları açıp okuyacak olsak, kukla oluruz.

Kimin sözüydü o; "Okuma-yazma öğrendikten sonra verilen eğitimin tamamı kafa yıkamaktır."

Metin Akpınar'ın tarihin okunmaması konusun söylediğini düşünüyorum ve haklı da dizilerle öğrenmeye çalışılıyor yani bazıları daha düne kadar nerde yattığını dahi bilmeyenler sonra akın etmişti türbesine:)

Ayrıca kesin yargının olmadığı noktalarda devlet adamlarını hain diye yaftalamak da yanlıştır.
2. Abdülhamid'in hain olduğu bir kanun maddesi midir ki, direkt olarak "O bir hain" yaftası vuruluyor? Belki de gerçekten suçlu veya haindi bunu kimse net bir şekilde söyleyemez. Ama ben bunu Mustafa Kemal Atatürk için de aynı şekilde düşünüyorum. O yüzden tarafsızlık gözünden bakınız. Kendi ideolojinize göre x haindir ama y bu ülke için çok şey yapmıştır, bunu görmezden gelmeyin diyerek o görüşü savunan tarihçilerin yazılarıyla bir şeyler ispatlamaya çalışarak kendinizi küçük düşürmeyin lütfen.

2. Abdülhamid'in bir hain olmadığına inanmak istiyorum. Öte yandan hain olsaydı acaba Osmanlı topraklarında petrol bulup, Musul'u şahsi parasıyla satın alıp sömürgecilerin orayı işgal etmesine engel olur muydu diye düşünüyorum.

2. Abdülhamid bir hain olsaydı, Yahudilerin milyonlarca altın teklifine karşılık Filistin'e yerleşmelerine izin vermez miydi diye düşünüyorum. Zaten Abdülhamid tahttan düşünce bunu yapıyorlar.

Eğer konu ispatı tarihçilerin sözleriyle oluyorsa; bir çok otorite tarafından tarafsız olduğu düşünülen Yılmaz Öztuna veya İlber Ortaylı'nın sözlerine neden bakamıyoruz?
“Osmanlının son hükümdarı,son evrensel imparator II.ABDÜLHAMİD’dir”

En öte yandan; bu konuyla karşılaştırmak için Mustafa Kemal Atatürk'ün yönetimi zamanında bir çok noktayı masada kaybetmememizi gündeme getirip, Osmanlı devlet adamlarını bu şekilde temizmiş gibi göstermek te yersiz.

Ayrıca kesin yargının olmadığı noktalarda devlet adamlarını hain diye yaftalamak da yanlıştır.
2. Abdülhamid'in hain olduğu bir kanun maddesi midir ki, direkt olarak "O bir hain" yaftası vuruluyor? Belki de gerçekten suçlu veya haindi bunu kimse net bir şekilde söyleyemez. Ama ben bunu Mustafa Kemal Atatürk için de aynı şekilde düşünüyorum. O yüzden tarafsızlık gözünden bakınız. Kendi ideolojinize göre x haindir ama y bu ülke için çok şey yapmıştır, bunu görmezden gelmeyin diyerek o görüşü savunan tarihçilerin yazılarıyla bir şeyler ispatlamaya çalışarak kendinizi küçük düşürmeyin lütfen.

2. Abdülhamid'in bir hain olmadığına inanmak istiyorum. Öte yandan hain olsaydı acaba Osmanlı topraklarında petrol bulup, Musul'u şahsi parasıyla satın alıp sömürgecilerin orayı işgal etmesine engel olur muydu diye düşünüyorum.

2. Abdülhamid bir hain olsaydı, Yahudilerin milyonlarca altın teklifine karşılık Filistin'e yerleşmelerine izin vermez miydi diye düşünüyorum. Zaten Abdülhamid tahttan düşünce bunu yapıyorlar.

Eğer konu ispatı tarihçilerin sözleriyle oluyorsa; bir çok otorite tarafından tarafsız olduğu düşünülen Yılmaz Öztuna veya İlber Ortaylı'nın sözlerine neden bakamıyoruz?
“Osmanlının son hükümdarı,son evrensel imparator II.ABDÜLHAMİD’dir”

En öte yandan; bu konuyla karşılaştırmak için Mustafa Kemal Atatürk'ün yönetimi zamanında bir çok noktayı masada kaybetmememizi gündeme getirip, Osmanlı devlet adamlarını bu şekilde temizmiş gibi göstermek te yersiz.

tarafsız bakış açık için teşekkürler bunu yapamayanlar artıyor maalesef

Ecdad dediğin hanedan soyu. Sen Anadoludan geliyorsun canım

osmanlı demek osmanlı imparatorluğu demek
osmanlı hiçbir zaman hanedan olmamıştır
hanedan ülkesine layık olmazsa tahttan indirilir yasa tarihte iyi anılmaz
biz osmanlı torunuyuz osmanlı bu dünyaya adını yazdırmış en büyük imparatorluktur.
osmanlıya laf söylemek kimsenin haddine düşmez.

tarafsız bakış açık için teşekkürler bunu yapamayanlar artıyor maalesef

Ne Atatürkçülük Osmanlı'yı karalamak anlamına gelir, ne de Osmanlıcılık Atatürk'ü karalamak anlamına gelir.
Her iki dönemde hatalar olduğu gibi, her iki dönemde de başarılar olmuştur.
Sadece Osmanlı tarihine veya Cumhuriyet tarihine değil, tüm tarihimize sahip çıkalım.

Ne Atatürkçülük Osmanlı'yı karalamak anlamına gelir, ne de Osmanlıcılık Atatürk'ü karalamak anlamına gelir.
Her iki dönemde hatalar olduğu gibi, her iki dönemde de başarılar olmuştur.
Sadece Osmanlı tarihine veya Cumhuriyet tarihine değil, tüm tarihimize sahip çıkalım.

işte bunu anlamak büyük meseledir hepsi bizimdir iyisiyle de kötüsüyle de kimse en doğru stratejiyi kullanma lüksüne sahip değildi sırf bu yüzden hain dense oho:)

örneğin 2.Abdülhamit savaşmadan toprak vermiştir dendi Kerkük ve Musul 12 adalarda savaşsız verilmiştir birisine laf edenin diğerini görmezden gelmesi tarih gerçekliğinden uzaktır elbet

Maalesef tarih konusunda çok eksiğiz. Okumuyoruz araştırmıyoruz. Bence sadece Türk-İslam-Anadolu tarihini bile değil dünya tarihini de çok iyi bilmeliyiz. Zaten hep cehalet yüzünden kaybetmiyor mu bu ülke :/
Tarihe duygusal bakan kişiler de cabası üstelik, her yer buram buram cehalet akıyor. İnsanları övmek ya da yermek için tarih yapılırsa olacağı budur.
Sonuna kadar nesnel ve araştırmacı tarihçiliği destekliyorum. Şuna göre, buna göre, şu anlayışa göre, bu devlete göre, resmiye göre, gayri resmiye göre tarih olmaz. Tarih sosyal bir bilimdir ve sadece yöntemine göre olur. Bunu böyle anlamayan, idrak edemeyen kimselere cahil deyip geçin. Muhatap olmaya değmezler.

Geri