Raskolnikov
Gümüş Üye
Uç örnekler mi ?
Bir fikir daha güzel nasıl açıklanabilir ki, bakkalımı yoksa otobüs şoförünü mü örnek vermeliydim. Daha da iyisi nickinizin neden baş harfinin büyük olduğunu mu sormalıyım ?
Burada fikirleri tartışıyorsak istediğim örneği vermekte özgürüm.
Siz fikri benimsemekten bahsediyorsunuz bense fikirlerden önce kişiye saygı duyulmalı diyorum. Yani karşınızda ki insanı her neyi savunuyorsa savunsun sadece kendi mantığınızla değil onun mantığıyla da düşünmek zorundasınızdır. Yani burada tartışırken haklı veya haksız olsak bile kendimi senin yerine sende kendini benim yerime koymalısın-koymalıyız.
Yani karşılıklı saygı fikir savaşının ilk kuralıdır. Ortada bir fikir olduğu gibi karşıt bir fikirde olacaktır. Saygı karşında ki her ne derse desin sakinliğini ve terbiyeni bozmamaktır.
Karşınızda ki kişi cahil ve saçma konuşsa bile saygı duymak zorundasınızdır aksi halde sürekli argo konuşup küfür edenlerden bir farkımız kalmaz. Sonuçta onlarda ortaya fikir sürebiliyor.
Fikirlerini ya da ifade ettiklerini tartışırken neden kişiye odaklanalım ki? Aynı şeyi x kişisi söylerse farklı, y kişisi söylerse farklı mı bakacağız? Ortada bir tartışma mevcutsa beyan esastır, ne söylenildiğiyle ilgilenirsin, kimin söylediği daha sonra gelir. Söyleyene duyduğun/duymadığın saygı en fazla tutumunu değiştirebilir, fikir yine aynı fikirdir, desteklersin veya desteklemezsin.
Öyle ya da böyle saygısızlık etmeme konusunda hemfikiriz zaten ama teröristler üzerinden örnekleme yapılmaz, hiçbir şekilde geçerliliği yoktur. Daha ciddi bir ortamda "Düşüncelere saygı duyacaksak Işid'inkilere de saygı duyalım o zaman" gibi çiğ laflar edersen ciddiye alınmazsın, söyleyeyim.