Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Sevgili @ihaveanidea, o zaman 6 yıllık bir meslektaşın olarak, hukuk sosylojisi ve hukuk başlangıcı(böyle bir dersin var mı bilmiyorum. Ama benzeri mutlaka vardır.) derlerini iyi dinlemeni tavsiye ediyorum.
Bir toplum var. Bunda hemfikiriz. Bi X toplumu olsun. Ben bu toplumda yaşıyorum ve bu X toplumunda yaşadığım sürece bazı kurallara uymak zorundayım. İşte bu kurallar ahlak.
Kişinin "toplum içerisinde" uymak zorunda bulunduğu biçim ve kuralları dedik.
Sen toplum içinde değilsen zaten bireyselsin.
Hayır henüz değilim juju hnm.
Bir toplum var. Bunda hemfikiriz. Bi X toplumu olsun. Ben bu toplumda yaşıyorum ve bu X toplumunda yaşadığım sürece bazı kurallara uymak zorundayım. İşte bu kurallar ahlak.
Kişinin "toplum içerisinde" uymak zorunda bulunduğu biçim ve kuralları dedik.
Sen toplum içinde değilsen zaten bireyselsin.
Hayır henüz değilim juju hnm.
bak bak toplumsal normlar falan... nasıl da serseri ya.....Arkadaş toplumsal normlarla ahlaki karıştırıyor. Fazla ustelemeyin
Boş konuşmanın bundan daha iyi bir örneklemesi olamaz.
Ayrıca forumda gördüğüm en boş ve gereksiz yazı olarak kaydediyorum bunu.
Biri arkadaşı akraba evliliği ve kardeş kavramı hakkında bilgilendirsin.
Yoksa inanmayan arkadaşları ensest ilişki ile suçlayacak ve kavga çıkacak.
Ayrıca forumda gördüğüm en bilgisiz yazı olarak kaydediyorum bunu.
Ben hırsızlığın kötü olduğunu biliyorum, sende hırsızlığın kötü olduğunu biliyorsun. Bizim yanımızda Ayşe Fatma Ali Veli'de herkes ayrı ayrı yanlış olduğunu biliyor. Herkes ayrı ayrı bilmesi ahlaktır. Bunu topluma yayabilirsin çünkü toplumun her bireyi bunu ayrı ayrı biliyor. Toplumsal olarak bilinmesinin nedeni toplumu oluşturan bireylerin hepsinin kötü olduğunu bilmesinden kaynaklanıyor.
Bundan sonra toplumumuza gelen her birey bizim toplum olarak oluşturduğumuz kurallara uymak zorunda çünkü bunu biz dayatıyoruz.
Kusura bakma ama bundan daha basit anlatamam.
Arkadaş toplumsal normlarla ahlaki karıştırıyor. Fazla ustelemeyin
Hah bu güzel işte.
Doğru diyorsun ahlak sende, bende, onda yaşar. Ahlak hem bizimle vardır hem de bizim dışımızda vardır.
Fakat şöyle bir şey var. Ahlak, her zaman doğru değil işte. Bir kural düşün: faydalı, insancıl, iyimser... lakin bir yönü var ki bu toplumun kabul edebileceği bir mesele olamıyor.
Misal mülteci meselesi... Teoride mültecileri kabul etmek doğru, faydalı, insancıl... Fakat tek yönü var ki maliyetli.
Tak! Sınır kapıları açıldı.
Demek ki ahlak da dogmatik iyiye ve çıkara hizmet eden değil; sadece ve sadece topluma hizmet eden bir olgu olarak kalmalı.
Azizim göbeği erit ondan sonra konuşuruz.
30 saniye burpee ile başla bakalım...
Lisedeki sosyoloji hocamız ergenlik rüyalarımızı süsleyecek cinsten bir ablamizdi. Oradan aklımızda kalmis. Yoksa nerdeebak bak toplumsal normlar falan... nasıl da serseri ya.....
Hah bu güzel işte.
Doğru diyorsun ahlak sende, bende, onda yaşar. Ahlak hem bizimle vardır hem de bizim dışımızda vardır.
Fakat şöyle bir şey var. Ahlak, her zaman doğru değil işte. Bir kural düşün: faydalı, insancıl, iyimser... lakin bir yönü var ki bu toplumun kabul edebileceği bir mesele olamıyor.
Misal mülteci meselesi... Teoride mültecileri kabul etmek doğru, faydalı, insancıl... Fakat tek yönü var ki maliyetli.
Tak! Sınır kapıları açıldı.
Demek ki ahlak da dogmatik iyiye ve çıkara hizmet eden değil; sadece ve sadece topluma hizmet eden bir olgu olarak kalmalı.
Azizim göbeği erit ondan sonra konuşuruz.
30 saniye burpee ile başla bakalım...
tahmin etmiştim..... skdffLisedeki sosyoloji hocamız ergenlik rüyalarımızı süsleyecek cinsten bir ablamizdi. Oradan aklımızda kalmis. Yoksa nerdee
Cevap verecek bilginiz yoksa sizi 3 hayırla uğurluyoruz.
Bu kadar bilgili bir yazıya yetecek bilgim yok sanırım. Toplum kuralları, ahlak kuralları, din kuralları, hukuk kuralları, örf-adet kurallarını ayıracak bilgimin olmaması beni üzdü.
Bu bir özeleştiri mi?Bilinçsiz insanlar gerçektende bilinçsiz olduklarını farkedemezmiş.