İnançsız insanlar şehitliğe nasıl bakar.

• Kullanıcı Yabani
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Öküzün trene baktığı gibi olabilir

Bir toplum var. Bunda hemfikiriz. Bi X toplumu olsun. Ben bu toplumda yaşıyorum ve bu X toplumunda yaşadığım sürece bazı kurallara uymak zorundayım. İşte bu kurallar ahlak.

Kişinin "toplum içerisinde" uymak zorunda bulunduğu biçim ve kuralları dedik.

Sen toplum içinde değilsen zaten bireyselsin.

Hayır henüz değilim juju hnm.

Ben hırsızlığın kötü olduğunu biliyorum, sende hırsızlığın kötü olduğunu biliyorsun. Bizim yanımızda Ayşe Fatma Ali Veli'de herkes ayrı ayrı yanlış olduğunu biliyor. Herkes ayrı ayrı bilmesi ahlaktır. Bunu topluma yayabilirsin çünkü toplumun her bireyi bunu ayrı ayrı biliyor. Toplumsal olarak bilinmesinin nedeni toplumu oluşturan bireylerin hepsinin kötü olduğunu bilmesinden kaynaklanıyor.

Bundan sonra toplumumuza gelen her birey bizim toplum olarak oluşturduğumuz kurallara uymak zorunda çünkü bunu biz dayatıyoruz.

Kusura bakma ama bundan daha basit anlatamam.

Bir toplum var. Bunda hemfikiriz. Bi X toplumu olsun. Ben bu toplumda yaşıyorum ve bu X toplumunda yaşadığım sürece bazı kurallara uymak zorundayım. İşte bu kurallar ahlak.

Kişinin "toplum içerisinde" uymak zorunda bulunduğu biçim ve kuralları dedik.

Sen toplum içinde değilsen zaten bireyselsin.

Hayır henüz değilim juju hnm.

Arkadaş toplumsal normlarla ahlaki karıştırıyor. Fazla ustelemeyin

Hergun benzer tartışmalardan hic mi sikilmiyorsunuz? Hayır, onca tartışma yaşanıyor. Hiçbir zaman biri,diğerine "evet,ben yanlis biliyormusum. Teşekkür ederim bilgilendirdigin için" falan dediğini de görmedim. Hayat bir realitedir ve hangi açıdan bakarsanız, o acıya göre yorumlanabilir. Benim ki doğru,senin ki yanlış isimli sidik yarısının kazananı hiçbir zaman olmaz.

Boş konuşmanın bundan daha iyi bir örneklemesi olamaz.
Ayrıca forumda gördüğüm en boş ve gereksiz yazı olarak kaydediyorum bunu.

Biri arkadaşı akraba evliliği ve kardeş kavramı hakkında bilgilendirsin.
Yoksa inanmayan arkadaşları ensest ilişki ile suçlayacak ve kavga çıkacak.
Ayrıca forumda gördüğüm en bilgisiz yazı olarak kaydediyorum bunu.

Cevap verecek bilginiz yoksa sizi 3 hayırla uğurluyoruz.

Ben hırsızlığın kötü olduğunu biliyorum, sende hırsızlığın kötü olduğunu biliyorsun. Bizim yanımızda Ayşe Fatma Ali Veli'de herkes ayrı ayrı yanlış olduğunu biliyor. Herkes ayrı ayrı bilmesi ahlaktır. Bunu topluma yayabilirsin çünkü toplumun her bireyi bunu ayrı ayrı biliyor. Toplumsal olarak bilinmesinin nedeni toplumu oluşturan bireylerin hepsinin kötü olduğunu bilmesinden kaynaklanıyor.

Bundan sonra toplumumuza gelen her birey bizim toplum olarak oluşturduğumuz kurallara uymak zorunda çünkü bunu biz dayatıyoruz.

Kusura bakma ama bundan daha basit anlatamam.

Hah bu güzel işte.

Doğru diyorsun ahlak sende, bende, onda yaşar. Ahlak hem bizimle vardır hem de bizim dışımızda vardır.

Fakat şöyle bir şey var. Ahlak, her zaman doğru değil işte. Bir kural düşün: faydalı, insancıl, iyimser... lakin bir yönü var ki bu toplumun kabul edebileceği bir mesele olamıyor.

Misal mülteci meselesi... Teoride mültecileri kabul etmek doğru, faydalı, insancıl... Fakat tek yönü var ki maliyetli.

Tak! Sınır kapıları açıldı.

Demek ki ahlak da dogmatik iyiye ve çıkara hizmet eden değil; sadece ve sadece topluma hizmet eden bir olgu olarak kalmalı.
Arkadaş toplumsal normlarla ahlaki karıştırıyor. Fazla ustelemeyin

Azizim göbeği erit ondan sonra konuşuruz.

30 saniye burpee ile başla bakalım...

Hah bu güzel işte.

Doğru diyorsun ahlak sende, bende, onda yaşar. Ahlak hem bizimle vardır hem de bizim dışımızda vardır.

Fakat şöyle bir şey var. Ahlak, her zaman doğru değil işte. Bir kural düşün: faydalı, insancıl, iyimser... lakin bir yönü var ki bu toplumun kabul edebileceği bir mesele olamıyor.

Misal mülteci meselesi... Teoride mültecileri kabul etmek doğru, faydalı, insancıl... Fakat tek yönü var ki maliyetli.

Demek ki ahlak da dogmatik iyiye ve çıkara hizmet eden değil; sadece ve sadece topluma hizmet eden bir olgu olarak kalmalı.

Zannediyorum sorunu cevapladım.

Konu amacından uzaklaşıyor, afedersin ama konuya ensest mesajları atan bile olduğuna göre başka bir konuda tartışırız.

Üslubun ve ilgin için teşekkür ederim.

Hah bu güzel işte.

Göbeğimle tartışmaya davet ediyorum seni.

İnançlı birini anlarımda inançsız insanın dünyevi Manevi düşünceleri olmazki zaten hepsinin sonu hiçliğe dayanıyor inançlılara gelirsek içler acısı fetöyü örnek verirsek bu olay olmadan önce ölen fettulahçı askerler vardı yani sağ olsalardı bugün fetöden içerdeydiler onların şehitliği ellerinden alınacak mı böyle bir pazarlık payı varmıdır allah katında

Cevap verecek bilginiz yoksa sizi 3 hayırla uğurluyoruz.

Bu kadar bilgili bir yazıya yetecek bilgim yok sanırım. Toplum kuralları, ahlak kuralları, din kuralları, hukuk kuralları, örf-adet kurallarını ayıracak bilgimin olmaması beni üzdü.

Toplumsal Ahlak kurallarını sosyal normlar besler fakat, ahlak kurallarına uyup uymamayı bireyler tercih eder. Bugün bizim toplumumuzda şort giymenin ahlaksızlık olmadığını kabul ettirebilmek için hala çaba sarf ediyoruz ama dünyanın bazı ülkelerinde çıplak dolaşmak ahlaksızlık sayılmıyor. Ahlak, ahmaklıkla karışınca pırasa bir toplum çıkıyor ortaya. Ahlakı sadece din besliyor da diyemeyiz bazı tarikatlar "erkek kardeşlerini cennete gönderme uğruna taciz ve tecavüz etmeyi serbest görüyor" demek ki dindar olduğunu söyleyen insanlara göre "ahlak" esnetilebilir bir şey. (Bunların dinle alakası olduğunu düşünmüyorum) (bence ahlak hepimiz için esnetilebilir bir şey)

Arabistanda erkeklerin parmaklarını iç içe geçirerek (biz de eşlerin tutuşması bile ahlaksızlık olmaktan yeni çıktı sayılır) el ele tutuştuğunu görebilirsiniz bu onların çok yakın arkadaş olduğunu gösterir. Hollanda'da ise böyle el ele tutuşmuş erkeklerin 'eşcinsel' olduklarını hatta sevgili veya evli olduklarını gösterir. Arabistanda'da toplum bunu ayıplamaz, Hollanda'da da. Türkiye'de böyle bir şeyi biz görünce ne yapıyoruz? Ayıplıyoruz. Neden? Çünkü toplum bunun bir örneğini görmemiş.
Bizim ülkemizde toplumsal ahlak neyi denetler? -Kim, nerede, ne zaman?
Çünkü; bir şeyin doğru olup olmamasını bu soru kalıpları belirliyor(ironi yapıyorum).
Bakınız "Arabistan'da iki erkek" dediğimde veya "Hollanda'da iki erkek" dediğimde konu kökten değişiyor.

Şu durumda toplum ve ahlak ne kadar dürüst onu tartışmak gerekiyor bence ama, başlık ahlak değil, konu neden ahlak acabaaa.

Son düzenleme:
Bu kadar bilgili bir yazıya yetecek bilgim yok sanırım. Toplum kuralları, ahlak kuralları, din kuralları, hukuk kuralları, örf-adet kurallarını ayıracak bilgimin olmaması beni üzdü.

Bilinçsiz insanlar gerçektende bilinçsiz olduklarını farkedemezmiş.

Vatanı için öldü denilir, der.

Geri