İdam bazı suçlar için çözüm müdür?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
İdam bence hiçbir suç için çözüm değildir.

Merak ettiğim husus. İdama karşı olanlar yakınlarınn başına çirkin bir olay gelse yine idama karşı olabilir miydi?

O zaman linçe kalkışırlar.

Cocugunuzu cinsel istismara ugratan,cesedini bir cöp gibi bir konteynere atip,o da yetmiyormus gibi cesedin üzerine isemis bir yaratik düsünün..
Idam belki toplumdaki suc oranini düsürmez ama magdurun ailesi icin bir intikam aracidir.

Mağdur olanların içini soğutur.
Dışarıdan gazel okumak kolaydır .
Sırf kadınına , kızına dil uzattı diye kavga çıkaran insanlar tecavüz , vahşet yaşasa yine aynısını der mi acaba ? 'Yatsın cıksın , cezasını ceksin arkadaş , idam ne ola !'

Öncelikle bu konuyu önerdiğimde ve tartışma konusu olarak seçildiğinde tartışmanın heyecanlı ve aktif olacağını düşünmüştüm ama değildi, bu beni biraz üzdü.
Münazaranın o ateşli tartışma anları ne yazık ki bu konuda pek yaşanmadı.
(Ben bir süre sonra okumayı bıraktım, o süreden sonra ne oldu bilemiyorum.)
Diyalog eksikliğini çok fazla hissettiğim bir münazara oldu benim için.
Eleştiri değil yanlış anlaşılma olmasın sadece görüşüm bu benim. (:

Öncelikle başlıktanda anlaşılacağı gibi 'bazı suçlar' için idam ne denli çözüm? Olmalı mı? Olmamalı mı?
Benim bazı suçlar diye düşündüğüm suçlar kadın cinayetleri, tecavüzler vs.
Küçücük bir bebeğin yaşama hakkını elinden alan ve ona tecavüz eden bir birey bence hapishaneye atılıp 3 öğün beslenmemeli! Çözüm müdür bilmem ama hiç değilse cezalandırılması gerekliliği kesin ve nettir benim için.

Son düzenleme:
İdam bir çözüm değildir. Kötülük karşısında ölümü bir intikam yöntemi olarak uygulamak caydırıcılığı değil adalet ibresini iyice öldürme eylemine cevirip halki suc karsisinda daha cok suc islemeye itecektir. Daha buyuk bir kaos. Cözümü öldürmekte bulup, ölümden zevk almak toplumda sagliksiz bir durum yaratacaktir.
Ülkemiz acisindan yorum yapmak gerekirse cocuk tacizcilerinden ziyade devlet butunlugunu bozmaya yonelik dusunceler barindiran/barindirdigi iddia edilen insanlardan kurtulus olarak uygulanacak bir yontem olarak goruyorum idami. Bu etiket ile harcanacak insanlar oldugunu da dusunuyorum. Uygulanacak bir yontem degil.

Eşitlik sağlansın diye bi sağ dan bi sol dan astık diyen Diktatör Kenan olaydı da görüşünü belirteydi şurda :)
İdam çözüm asla değildir !

Ben şahsi olarak herkesin 'aynısı size olsa böyle diyemezdiniz' görüşüne saygı duyuyorum ve kabul ediyorum böyle diyemezdik. Bu yüzden kanunları bizler hazırlamıyoruz.(Gerçi onlar da ne kadar düzgün hazırlıyor tartışılır.) Ancak staj dönemimdeyken, bir olayla karşılaştım ve ufakta olsa bahsetmek isterim. Bir hanımın cinsel saldırı suçundan mağdur olduğu bir duruşmaya katılmıştım, ilgimi çektiğinden takip ettim sonrasında da. Çok ayrıntılarına girmeden söyleyeyim, sonucunda mağdurun küçükken aile içinde yaşadığı tacizlerden dolayı oluşan travmadan kaynaklı patronuna kendisine tecavüz ettiği iftirasını attığı ortaya çıktı. Anca sanık bu sırada eşi tarafından terkedilmiş, ailesi tarafından reddedilmiş, iş yeri batmıştı.
Demek istediğim, idamın dönüşü mümkün olmadığından telafizi olanaksız sonuçlar doğurabilir. Düzgün işlemeyen bir adalet sisteminde son derece sakıncalı olduğu kanaatindeyim.

Psinoza zaten yorumumda idam çözüm değildir diye yazdım başta ama kesinlikle insanların kısas hakkı da korunmalıdır.
En basitinden; evine hırsız girdiğinde ve bir şeylerini çaldığında zararının karşılanmasını beklersin değil mi?
Yıllarca emek verip büyüttüğün çocuğunu birileri öldürdüğünde de bu acının bir nebze de olsa hafifletilmesini de isteyeceksin ve bunu istemeye de insanların hakkı olmalı.
Olaya çözüm gözüyle bakmıyor bu insanlar zaten. Sadece yaşadıkları travmanın karşılığını almak istiyorlar.
Yoksa idam olsa da olmasa da suçlu yine suçunu işleyecek. Bunda pek bir değişim olmaz.

İdam çözüm değil idam gelse bile idamın amacına uygun kullanılacağı da meçhul bu ülkenin idamdan çok düzgün yöneticilere ve adam akıllı bir hukuk sistemine ihtiyacı var bu ülkenin ortadoğu zihniyetinden kurtulmaya ihtiyacı varken idam sistemini istemek bizi geriye götürür.

Hiçbir ceza bazı suçlarda yaşanan kaybın acısını hafifletmediği gibi idam da her ne olursa olsun yaşanan acıyı hafifletmez. İdamı hiçbir koşulda savunamam, haklı-haksızı, suçlu-suçsuzu neye göre karar verdikleri bile belli olmayan bir adalet sisteminde idam kararının da aynı şekilde neye göre karar verildiği tam olarak açıklanamaz. İdamı tartışmak yerine toplumun neden bu hale geldiğini tartışmalı, suçu işleyen insanları tedavi etmeli ve cezalandırmalıyız. Kullandığımız dil bile bizi herhangi bir suçu işlemeye meyilli hale getirebilirken, çözümü sadece birini öldürmekle buluyorsak aslında çözüm istemiyoruz demektir. İdam bir çözüm değildir, çözüm sorunların tartışılması ve sorunlar için kalıcı yollar aranmasıyla olur. Evet belki başımıza geldiğinde bu kadar sakin düşünemeyeceğiz ama idamdansa ceza verildiğinde ve onu indirimsiz çektiğinde az da olsa adalete güveneceğiz. Adalet bunlar için var, yoksa her tecavüzcüyü asalım, her katili asalım, herkes kendi cezasını kendi kessin. Ee sonra? Bu sefer o benim amcamı öldürdü, ben de onun çocuğunu keseyim der herkes, ki hala deniyor, o zaman hiç önünü alamazsın.
Haksız yere hapis yatan da bir sürü insan var, hadi onları astık diyelim, 15 yıl sonra bir şey oldu ve ortaya çıktı suçsuz olduğu ne yapacaksınız? O zaman suçsuz birini asanlar, asılmasını isteyenler suçlu olmuş olacak. Bu sefer sizi asmaya geldiklerinde ne diyeceksiniz? Zaten bir şey dedirtmezler, tabureyi alırlar altınızdan. Bunun sonu yok.

Bugün 50'den fazla ülkede idam cezası uygulanıyor ve bu ülkelerde suç oranı pek düşük değil.
Bunun bir anlamı da idamın aslında herhangi bir çözüm olmadığıdır.
Ben bu konuya hangi cezai yaptırım suçu engeller mantığı ile yaklaşmak yerine, suçu da anlamak için çalışmak gerekir mantığı ile yaklaşmak gerektiğini düşünüyorum.
Çünkü, tüm cezai yaptırımlar aslında insanın , kendi doğasını engellemek için başvurduğu koşullardır.
Hal böyle olunca da insan davranışlarını ve bundan dolayı oluşan tepkiyi cezalandırmak , sadece günü kurtarmak anlamına geliyor v çözüm adına aslında herhangi bir şey yapılmadığını ortaya koyuyor.
Soruna sadece hukiki değil, felsefi açıdan yaklaşmak , suçu ve nedenlerini de anlamak gerekiyor.

Hiçbir ceza bir suça çözüm olmaz.. Çözüm kelimesi bence yanlış olmuş. Sorunun bana göre cevabı da hayır çözüm değildir..

bir insanın elinden
hayatını hayallerini her şeyini alan kişinin
hayatını alacaksın
sonrası olmayacak onun için

Bazı kişiler ölümden daha fazlasını hak ediyor da neyse...Idama karşıyım.İdam bu ülkede adaletin değil de,adaletsizin silahi oldu.İdam,gücü elinde bulunduranların sopası olmaktan öteye gitmez.Yine olan masumlara olacak.Sapıkların,hırsızların itibar gördüğü bu ülkede idam,sadece buna itiraz edenlerin sonudur.

Düzgün bir adalete sahip ortamda idam etkili bir silah olur ama bizim gibi geri kalmaya karar veren ülkelerde idam olmadan da hayatlar karartılabiliyor.
İyi insanların yaşaması için kötülerin ölmesi gerek gibi ilkel bir düşüncem olsa da medeni bir insanım. Ama bazı durumlar gerçekten de ilkel şekilde çözülüyor, insanoğlu her zaman medeniyetten anlayacak diye bir kural yok. Zaten ne kadar medeni isek?!?
İdam için hangi suçu önerebilirim mesela, vatana ihanet, çocuk tacizleri.

Idam cinayettir. Evet, tecavuz de dahil.
Yasam hakkina müdahale etmektir.
Ne idamin ne de cezaevlerinin çözüm endeksli olmakla bir alakasi yoktur. Suça sebebiyet veren toplum ceza degil cozum odakli bir anlayis edinmeli. Boyle meseleler bireysel degil olgusal cozulur.

Son düzenleme:
Idam cinayettir. Evet, tecavuz de dahil.
Yasam hakkina müdahale etmektir.
Ne idamin ne de cezaevlerinin çözüm endeksli olmakla bir alakasi yoktur. Suça sebebiyet veren toplum ceza degil cozum odakli bir anlayis edinmeli. Boyle meseleler bireysel degil olgusal cozulur.

Yeni bir sorun sundun şimdi. Sorunun parçası olmaktan çıkıp somut çözümlerle gelmelisin.

Geri