-
-
-
-
Münazarada tartışılan "İdam bazı suçlar için çözüm müdür yoksa değil midir?" başlıklı konuyu tüm üyelerimizin görüşüne açıyoruz.
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Değildir ancak kısasa kıssas hakkı korunmalıdır.
Bazı suçlar için çözüm olabilir.
Nedeni ise ülkemizdeki hukuk sistemi yetersiz.
Çocuk istismarı / tecavüz gibi suçlara idam getirilirse bu suçlara yönelim azalır diye düşünüyorum.
Bu konuda hala kesin bir karar veremiyorum. Özellikle toplumu derinden sarsan olaylarda-hele ki çocukların olduğu- içim başka şeyler söylüyor.
Sonra çok sevgili hocamın söyledikleri aklıma geliyor, idamın bir çözüm olmayacağı, bugüne kadar da olmadığı(istatistiki verileri veriyordu ancak aklımda değil şu an).
Yine idam gelmesi halinde, şu soruyu soruyordu; masum bir insanın idam edilmesi mi, suçlu bir kişinin serbest kalması mı? Hangisi vicdanınızı daha çok yaralıyor öyle karar verin derdi.
Herkese ve genel olarak bir soru sormak istiyorum.Çünkü biliyorsun ki juju herşey vicdanımızla orantılı gelişmeyecek. Halen 80 darbesiyle yürürlükte olan bir anayasa ile devam ediyoruz. ( mevcut anayasanın en uyduruk maddelerine bile kimi zaman itiraz ediyor iken) ve bir donem yeni anayasa çalışmaları komisyonuna verdikleri adam,şuan twitter da şaklabanlık, trollük yapıyor iken(burhan kuzu)
Neyse soruya geçeyim farz edelim ki ülkemiz de idam cezası "katilleri, tecavüzcüleri, terör suçlularını" kapsayacak bir şekilde yasallaştı. Peki hükümetin fikrini beyan eden muhalifleri "terör suçu" kapsaminda ele alıp idam etmeyeceģini kim garanti edebilir ki ? Mesele sadece AKP değil, yarin bir gün secimle veya darbeyle yönetimi ele geçirecek olanlara karşi muhaliflik yapacak olanlara kullanacaği yasal bir kılıf olmayacak mı bu mesele ? Bu tehlikeli bir risk değil mi ?
Tamam biz "çocuk katilleri, tecavüzculer" için istediydik der iken, o zaman şartlar bu yöne evrildiğinde(hemde yasal olarak) kim engel olabilecek ?
Daha önce münazara konusunu tartışırken küçük bir araştırma yapmıştım.
şu içerikten Türkiye de ki idam tarihine ve istatistik verilere ulaşabilirsiniz: https://www.bbc.com/turkce/36828182
İstiklal mahkemeleri haricinde idam edilenlerin kaçı siyasi saikle idam edilmiş bir incelemek lazım. Çünkü bu ülkede bu istenci yaparken meselenin özünde bu olduğunu bilmek gerekir.