Hükümetin ekonomi politikası hakkında ne düşünüyorsunuz?

🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
E239286E-1D87-46DD-8B31-FF1FFC730ACE.jpeg
Hazine ve Maliye Bakanlığı hükümetin yeni ekonomi politikasının ismini duyurdu. Türk lirasının tarihi değer kayıpları yaşadığı, enflasyonun yükselmeye devam ettiği bu modele “Türk Ekonomi Modeli” adı verildi. Faizlerin, enflasyonun, Nas’ların konuşulduğu bu zamanlarda bir gece yarısı Erdoğan çıkıp “Dövize garantili Mevduat Sistemi”ni açıkladı. Aynı gün 18 liraları gören dolar bir anda 12-13 liralara düştü. Yani aynı gün içinde koskoca bir ülkenin para birimi dolar karşısında 2-3 lira değer kaybedip 4-5 lira değer kazandı. Bu esnada kim ne kazandı kim ne kaybetti ayrı bir tartışma konusu(yeni bakan kaybedenin küçük yatırımcı olduğunu itiraf etmişti zaten). Muhalefetten, iş dünyasından, çeşitli kurumlardan farklı açıklamalar geldi ancak çok uzatmadan haftanın tartışma konusunu da bu eksende açmak istiyorum;

- Hükümetin ekonomi politikasına güveniyor musunuz?

- Hükümetin ekonomi politikasına dair görüşleriniz nelerdir?

- Sizce bu Döviz Garantili mevduat sistemi sürdürülebilir mi? Amaç nedir? Kim ne kazanır, ne kaybeder?

Son düzenleme:
Çok güzel politika. 8 den aldık 18 den verdik. 10 dan geri aldık. Bi tur daha takla attırırsa reis dolara, Ümraniye'den Suadiyeye terfi edebilirim. Sağol var ol nur ol...ayağına daş değmesin. Şimdi beyaz Türkler düşünsün.

Herhangi bir politikaları olduğunu düşünmüyorum. Teşekkürler.

Ekonomi politikalarıyla insanımızın karakterini gerçekten göstermelerini sağladığı için tşk ediyorum kendilerine.

Biz de ayin sonu zor geliyor sorumlusu benim sanirim jahdhx bakici parasi ile maasim denk geldiginden calisamiyorum

Çok gozel maşallah uçuyoruz Allah'a şökir. Dij mihraklara Türkün gücünü gösterdik, $ yakıyoruz artık $,.....

Para parayı çeker boşa dememişler. Birileri kazanacak birileri yine dibin dibini görecek

Burada tam olarak neyi tartışmamız gerekiyor? Popüler bir söylem olacak ama Akp'nin ve dolayısıyla Akp genel başkanının halihazırda herhangi bir ekonomi politikası olduğunu sanmıyorum. Daha doğrusu bildiğimiz ekonomi ile bağdaştırabileceğimiz bir politika yok.

Herifler kainatin kendisinden bile eski olan ekonomi bilimini ve temellerini ıskartaya çıkartıp 14 yüzyıl öncenin Arap çöllerinde dahi taraftar bulamamış bir ekonomi anlayışını Aksaray'da update ederek sözümona Yeni Ekonomi Planı diye yutturmaya çalıştılar bu millete.

"Bunu sakın ülkenizde denemeyin" denebilecek hemen bütün aksürt uygulamaları sırasıyla uygulamaya sokup sıkıldıkça bir diğeriyle değiştirdiler. Ama bir konuda haklarını yemeyeyim, bütün bu denemeler hep aynı sonucu verdi, zengin çok daha zengin, fakir çok daha fakir oldu. Gören gözler için bu "Yeni Ekonomi Modeli"nden çıkartılacak çok ders var..

Bu arada absürt yazacağıma aksürt yazmışım. Typo hatasından yeni bir kavram doğmuş. O halde hemen tanımlayalım.

aksürt: Akp'nin akla hayale sığmayacak fikir ve yaklaşımları.

Konu başlığı tartışma olsa da şahsen tartışılacak bir şey göremiyorum. Bir konuda tartışabilmemiz için taraflar gereklidir. Tarafların savunduğu tez ve antitez gereklidir. Ekseriyetle savunulan tez ortada ama antitez nerede?
Yok.
Bizim yaptığımız şey fırtınadan sonraki durağanlıkta tüm yaşanılanları değerlendirmek ve infiale neden olan gündem hakkında öfkemizi belirtmek dışına çıkamayacak maalesef.

Neyse, ilk soru zaten cevap vermeye dahi değmeyecek türden. Soru sahibini eleştirmiyorum, yanlış anlaşılmasın; Dünya’nın güvenmediği bir anlayışa güvenip güvenmediğimizi sormanın absürtlüğünden bahsediyorum. Geçiniz.

Tüm yaşanılanları kronolojik olarak tekrar tekrar düşündüğümüzde iktidarın çaresizce çırpınışları anlaşılacaktır diye düşünüyorum.

Bundan 1-1,5 ay önce forumda bir yerlerde kur bile isteye yükseltiliyor ve saraydaki jöle kafa bu sayede ihracatın ithalatı karşılama oranını düşürmeye çalışıyor demiştim.
Bu tespit için aman aman ekonomi bilgisine sahip olmaya gerek yok, takip eden zaten bilir bu dengeyi. Tabii herhangi bir planı ve bu doğrultuda kalifiye elamanı olmayan Akp, yine yanılmıştı. Dış ticaretteki dengeyi yakalamak için kur dengesini de, faiz dengesini de yakalamak gerekiyordu. Ama biz bu iki konuda da oldukça dengesizdik.
Kur yükseldikçe panik havası arttı ve bu panik havasını nass söylemleriyle yönetmeye çalıştılar; olmadı.
Zaten aklıselim insanlar, “25 yıldır iktidardasın, nass aklına yeni mi geldi?” diye sormuşlardır ve bu söylemin sıvamadan başka bir işe yaramayacağını da anlamışlardır. Kendileri de anladı ama biraz geç oldu.
Tüm Dünya’nın bilimle değerlendirdiği ekonomiyi, 1500 yıl önceki dini vecibelerle değerlendirmek de din istismarlarından başkasının aklına gelmezdi zaten.

Plansızlar demiştik ya baktılar halk isyan ediyor ve fiyat istikrarsızlığına cezalar kesilerek çare bulunamıyor, bir akşam çıktılar ve yeni model diye önümüze koydukları şeyleri anlattılar. Belli ki bahsettikleri “şey” panik havasını dindirmek ve günü kurtarmak içindi. Çünkü sıkı bir çalışmanın, planın ürünü olmadığı kur hareketlerinden belliydi. Yani bir ekonomik modelden ziyade çaresizliğin reaksiyonuydu açıklanan şey.
O gün “içeriden” bilgi alanlar Bakan Nebati’nin de bahsettiği üzere zarar görmedi ama yüksek enflasyona karşı parasını korumak isteyen ve küçük yatırımcı olarak adlandırılan halk, tepe taklak oldu maalesef. Ve bu değerlendirmeyi yapan kişi ilk ağızdan planlı şekilde paranızı hiç ettik diye de açıklamış oldu.

Tüm bu yaşanılanlardan sonra bugün piyasaya baktığımızda hala güvensizlik ve hala fiyat istikrarsızlığı sürmekte. Çünkü faizin adını değiştirip de yeni model diye açıkladıkları şey enflasyonu düşürmek bir yana tırmanmasının da önüne geçemedi. Hal böyle olunca ekonomi adına atılan adımlar ne güven veriyor ne de ekonomik istikrara bir fayda sağlıyor.
Eğer böyle plansız ve projesiz devam edilirse, dini söylemler eşliğinde ekonomi biliminin kuramları yok sayılmaya devam edilirse, çok daha kötü günler yaşayacağımız aşikar.

Abi bilim bu işe ne diyor? Herifler direkt insanlı deneylere başladılar. İnsanlı deneylerden evvel farklı bir iki aşama yok muydu? Ne yaptılar o bir iki aşamayı da mı yürüttüler?
Hocam bilim yok ki. Bilim, daha önce test sonuçlarına bakar. Bu dolara endeksli TL meselesi daha evvel iki kez denenmiş ve patlamış.

11. kattan atlarsan ölürsün. Bunu test etmeye gerek var mı.

En fazla döviz alan iller; Aksaray, Nevşehir, Yozgat ve Kayser,​

Anadolunun yerli ve milli vatansever evlatlarına, ak parti den 20 yılına özel kazık​

Nereden baksan çok çarpıcı bir model!
Çarpılan küçük yatırımcı (çamarlar) oldu! BAKAN NEBATİ

Yeni ekonomik model, Anadolunun irfanı, necip türk milletine hayırlı olsun!

bakanımızın gözleri güvenilmeyecek gibi değil. güveniyorum.

Hocam bilim yok ki. Bilim, daha önce test sonuçlarına bakar. Bu dolara endeksli TL meselesi daha evvel iki kez denenmiş ve patlamış.

11. kattan atlarsan ölürsün. Bunu test etmeye gerek var mı.
Hocam sana çok soru sordum ama 11. kattan düşen birini Nass masajı yaparak hayata döndürebilir miyiz? Belki de bunu deniyorlardır, bilemeyiz.

Sokakta "yeme kardeşim onuda, ölmessin! şükretmesini bil ile cebinde milyarlih tilifon var" cı yetiştirdiler. Ekonomik anlamda mutant yetiştirmekte iyiler sanırım.
Bu da RTE yi kel profesor x yapar.
images (46).jpeg

Geri