@Heimlich Manevrası, kendi üye sözlüğüne yazamadığı için ben yazıyorum en azından tekrar tekrar sormaları engellemiş oluruz diye, iyi forumlar..
Nickimin ne anlama geldiğini soranlar olmuştu. Baktım bu başlık altında kimse bu hareketin ne olduğuna ve nasıl yapıldığına değinmemiş, büyük eksiklik. Belki bir gün lazım olur eksik kalmasın, bilgilendireyim. Bu bahaneyle kendi üye sözlüğüme de yazmış olacağım =)
Heimlich manevrası üst ya da alt solunum yollarına kaçan yabancı cismin çıkarılması amacıyla tanımlanmış kurtarıcı bir manevradır. Doktor Heimlich tarafından tanımlanmıştır. 1974 yılında bu manevra kullanıma başlamıştır.
Heimlich manevrası ile bugüne kadar 100 binden fazla kişinin hayatı kurtulmuştur. Üst solunum yollarına yabancı cisim kaçan kişinin arkasına geçilir. Yumruk sıkılır ve baş parmak üste gelir. El döndürülerek yumruk kişinin göğüs kafesinin altına yerleştirilir.
Kişinin arkasından yumruğa diğer el ile bastırılarak geriye doğru bastırılır. Sıkışan hava cismi itmek için kullanılır. Bu karın itici manevra ile cisim itilir. Hızlı yapıldığında cisim çıkar.
uzmantv