- Çözümleri
- 2
@Jose Chilavert
@R-K
Calistigim icin cok uzun yazamayacagim simdilik ama ben aslinda halil sarlataninin harici konuya egilmistim. Halil zaten mevcut hukumetin stepnesi. Herhangibir kriz agninda acil durum manivelasi onda hem fikiriz.
Fakat dinin diger boyutu olan ve akli olarak modernist "ilahiyatcilarin" anlattigi din ile arada fark var.
Halilin hakli oldugu tek kisim tagutculukla alakali "tanrinin yasalari harici bir yasaya boyun egmemek"
Burda da hakli dememin sebebi seriatin tek gecerli yonetim olmasi gerektigi.
Islamin laikligi kabul etmesi ne mumkun
Tamam siz kabul edebilirsiniz. Ben de laiklikten yanayim ancak din boyle dusunmuyor. Yasalariniz kur-an da diyor tanri. Zorlama yok kismini cok karistirmayacagim bu konu icinde @Jose Chilavert zira "sinav" dedigimiz sey herkes esit olarak basladigi zaman anlam kazaniyor.
Abi benim söylediğim şu: Halil’in savunduğu şey İslam’ın mutlak gerçeği değil bak. Orayı atlıyoruz. Buna olsa olsa klasik fıkhın tarihsel devlet anlayışı diyebiliriz.
O yorumdan bakınca tabii ki şeriat tek geçerli yönetim modeli gibi duruyor.
Ama bu, dinin kendisi değil, tarihsel bir yorum.
Kur’an’ın kendisi kesin bir devlet modeli koymuyor ki ortaya.
Yönetim biçimiyle ilgili bir durum yok, önemli olan adalet ilkesi.
Mesela modernistler bu konuda ne diyo? İslam laikliği reddetmez diyo. Çünkü devlet modeli dinin konusu değil.
Yani anlayacağın İslam laikliği kabul etmez savunması belli bir mezhebin ya da belli bir tarihsel yorumun iddiasıdır olsa olsa.
İslam = fıkıh denemez.
Bu ayrımı görmeden din böyle söylüyor demek bence doğru değil