Günlük Hadi bakalim..

• Kullanıcı W
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Üye Günlüğü
🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Sarkiyi prince biseksuel oldugu zamanlarda yazmis bir kiza, Sinead O'connerda ne kadar benimsediysem farkli bir kisinin soylemesi hosuma gitmiyor. Ama sarkinin gercek sahibi olarak burada yer almali diye dusunuyorum.

Maalesef bu dediklerine katılamayacağım sevgili W hanım.. Bu şarkının zirvesi Prince`in Rosie Gaines ile yaptığı düettir.. Sıklıkla dinlerim : ))

• Beğen
Tepkiler: W
1987 yılının temmuz ayında, Tacoma`da on dört yaşında bir kız çocuğu Gerald Friendisimli bir kişi tarafından kaçırılır. Adam, küçük kızı evinin tavanına ters şekilde astıktan sonra ona, günler sürecek bir tecavüz ve işkence girişiminde bulunur. İşkence aracı olarak tıraş makinesi, deri kırbaç, sıcak mum gibi psikopat objeler kullanmıştır ve daha sonra bir gün, arabada beraber giderlerken arabanın benzini biter. Bunu fırsat bilen kız, bir yolunu bulup kaçar ve kurtulur. Adam ömür boyu hapse mahkûm edilmek üzere tutuklanır. Kurt Cobain olaydan o kadar etkilenir ki, bunu bir şarkı haline getirmeye karar verir. Zaten birçok şarkısında tecavüz konusunu işleyen Cobain, küçük kızın hikâyesini de o kervana katmaktan çekinmez. Kızın ve şarkının adı, Polly`dir.

Hep neşeli ortamlarda el çırparak söylenen bu türküde aslında Suat Bey ve Şadiye Hanım’ın hüzünlü aşkı anlatılır… Şadiye zengin bir ailenin kızıdır. Suat ise fakir bir gençtir. Kader ikisini bir yaz Ada’da buluşturur ve birbirlerine âşık olurlar. Fakat babası, kızını Suat Bey’e vermek istemez. Kış geldiğinde Şadiye ve ailesi Ada’dan ayrılır. Suat ise Ada’da kalır ve sahilde hep Şadiye’nin ona geleceği günü bekler.

Bu arada mektuplarla haberleşmeye devam ederler. Fırtınalı bir akşam Suat bu özleme dayanamaz ve kendini denizin azgın sularına bırakır. Ertesi sabah, fırtına nedeni ile gelemeyen tekneden Suat’a bir mektup gelir, bu Şadiye’nin mektubudur. Mektupta Şadiye “Suat, babamı nihayet evlenmemize ikna ettim, gelip beni ailemden isteyebilirsiniz.” yazıyordur.

Bir sarki dusunun herkeste aci yaralar birakmis. Orjinal hikayesi nedir acaba ? Youtube yorumlarini paylasmak istedim. Buna benzer bir suru daha...

Ekli dosyayı görüntüle 45319Ekli dosyayı görüntüle 45320Ekli dosyayı görüntüle 45321

Bu şarkıyı her içtiğimde mutlaka dinlerim ama Melek Mosso`dan dinlemedim hiç.. Dinlememekte de ısrarcıyım.. Hikayesini, o kadar dinlememe rağmen, bilmiyordum.. Şöyle bir şey buldum hikayesi diye : )

Erzincan’ın, eski adıyla Pekeriç yeni adıyla Çadırkaya köyünde bir muhtarlık seçimi sonrası, seçimi kazanan Mehmet Bey’in eşi ve çocukları, eski muhtarın adamları tarafından öldürülmüş, olay çevrede büyük bir yankı uyandırmıştır. Âşık Nihâni Erzincan’a gidince bu köye uğramış, durum Mehmet Bey’in kayınbiraderi tarafından Nihâni’ye anlatılmıştır.

Nihâni, sözü edilen acı olayı şu ağıtla dile getirmiştir:

• Beğen
Ben gamlı hazan, sense bahar, dinle de vazgeç
Sen kendine kendin gibi bir taze bahar seç
Olmaz meleğim böyle bir aşk, bende vakit geç
Sen kendine kendin gibi bir taze bahar seç

Şarkının bestecisi Melahat Pars, söz yazarı Sıtkı Angınbaş’tan musîki dersleri almaktadır. Birlikte geçirdikleri vakitler arttıkça Melahat Hanım’ın gönlü Sıtkı Bey’e doğru engellenemez biçimde kayar. Bir müddet sonra hocası bu ilginin farkına varır; ancak aralarında büyük yaş farkı vardır ve bu aşkın imkansızlığını daha sonra Melahat Pars’ın bestelediği dizelerle dile getirir Sıtkı Bey…

Hernando Cortez (Hernán Cortés) adlı ispanyol, 1500'lerin başlarında kalkıp Meksika'ya, aztek topraklarını fethetmeye gitmiş.. Orada imparator Montezuma'yı da rehin alıp, bir sürü aztek vatandaşını katletmiş ve kölelerin el emeği, göz nuruyla günümüzün "mexico city"sini inşa etmiş ta o zamanlar.. ispanya'ya döndüğündeyse doğal olarak bir kahramanmış artık.. buraya kadar tamam.. ama kafalar asıl neil amcamızın şarkısından sonra karışmış anlaşılan..

bu arada hemen bu şarkının franco rejimine aykırı bulunduğu için ispanya'da yasaklanmış olduğunu not düşelim.....

"internet alemine şöyle bir bakıldığında, hernando cortez hakkındaki iyi ya da kötü neredeyse tüm tartışmaların kaynağının neil young'in cortez the killer şarkısıyla bağlantılı olduğunu görmek hem ilginç, hem de ürkütücü!"

Bazıları neil young'in bu şarkıyı gerçekleri saptıran bir romantik anlayışla yazdığını savunuyor ve kabaca diyor ki: "young'in şarkısında aztekler haddinden fazla iyi kalpli, ideal bir toplum olarak sunulmuş, tek taraflı bakılmış olaya.. şarkının sözlerinde geçen aztek toplumu tanımları ( "nefret sadece bir söylenceydi", "savaş nedir bilinmezdi" gibi satırlara atıfta bulunarak) gerçeği hiç de yansıtmıyor.. aztekler gayet savaşçı insanlardı, komşularıyla hiç geçinemezlerdi, tanrıların gazabından korunmak için ikide bir insan kurban ederlerdi.. aslında doğrusu "barış nedir bilmezlerdi" olmalıydı.."

yukarıdaki görüşlerden sonra bir başkası çıkıp, young'in aslında yukarıda yazanları demek istemediğini, cortez'in dünyada cenneti bulmaya kendini adadığını ve fakat aztek diyarında gördüğü üzere, bunun bir illüzyon olduğunu nihayetinde anladığını söylüyor..

(Ekşi)

Konu hakkında çok çeşitli tartışmalar var.. Belkide Cortez sadece bir metafor ve bu şarkı aşk şarkısı : ))

• Beğen
Bu şarkının orijinal versiyonu romanca. Anlamı ise özgürlüklerine düşkünlüklerinden dolayı toplumda bir türlü yer bulamayan ve ötekileştirilen, yoksulluğa mahkum edilen çingenelerin baharın gelişi ve tüm bu olumsuzluklardan kurtulmak amacıyla Allah'a ettiği bir dua ve yakarışmış. Balkan çingenelerinin türküsüymüş bu. Boşnak kızlar için bir Sırp yani Goran Bregoviç bestelemiş. Edit ederlerzi bizim hidrellez oluyormus .p

Alinti

Hislerime tercuma olmus Fatmanur hanim
Screenshot_20220125-223715_YouTube.jpg

Milyonlarin vebalini aldin Leyla.... hikayesini daha once yazmistim, babasi istemiyor ona ragmen evleniyor. Babasi ona o babasina bi dunya siir yaziyor. Tabi sanatci adamlarin kafasi baska calisiyor ince ruhlu insanlar neticede.

Sarki yillar sonra benim icin yeniden anlam kazandi,hani kiyida kosede durur ama pat diye hayatinin parcasi olur ya ? Heh iste tam olarak boyle. Hayat pahaliligini protesto eden bir grup ellerinde selaleler son ses bu sarkiyla kapimizdan gecti. ( ayyy simdi 2 3 kepcuk cikar mamsterdam muhabbeti yaparsa agzina tukururum ) .
Simdi anliyorum "all i want to say is that; they don't really care about us." evet her devrin sarkisi imis meger. Ayni sarkinin birde hapishane klibi varmis ama bulamadim yasaklanmis galiba. Bulsam da ilgimi cekmez cunki bu klip cuk diye oturmus. Bu klibi cekmek hayli zor olmus, Brezilyan yetkilileri "onca guzel yerlerimiz varken neden cingene mahallesini dunyaya gostermek istiyor" diye biraz itiraz etmisler ama sonunda kabul etmisler.

Keske Brezilya yerine Havzada olsaydi klip :d bizim yabangullerini dunya tanimis olurdu...

Gozlerinizi kapatin, ve sakin bi sekilde dinleyin nasil iyi gelecek goreceksiniz.

Bence Şimdi Sen De Herkes Gibisin​

Gözlerim gözünde aşkı seçmiyor
Onlardan kalbime sevda geçmiyor
Ben yordum ruhumu biraz da sen yor
Çünkü bence şimdi herkes gibisin

Yolunu beklerken daha dün gece
Kaçıyorum bugün senden gizlice
Kalbime baktım da işte iyice
Anladım ki sen de herkes gibisin

Büsbütün unuttum seni eminim
Maziye karıştı şimdi yeminim
Kalbimde senin için yok bile kinim
Bence sen de şimdi herkes gibisin

Sarkinin Yunus peygamberin hikayesinden esinlenerek yazildigini ogrenince sasirsim.
Yunus Peygamber’in başına gelenlerle alakali. Kisaca, Yunus Peygamber balik tarafindan yutulur, 3 gun balıgın karninda kalır fakat umidini yitirmez surekli dua eder.Aslında buradaki metafor umitsizlik, karanlik icinden cikilması zor bir durumu sarkiya uyarlamislar. Kendisine aci cektiren bir sevgiliye seslenen bir asigin, umitsiz durumunu metafor üzerinden anlatmaya calismislar
Yani demek istemislerler ki umudunu kaybetmezsen bir sekilde kazanirsin....

Hangi dua ? Derseniz aynen sunu tekrar edelim lutfen ;

Lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn.

Bu iyiliginimi de unutmayin ha .p

Son düzenleme:
Bu sarkiyi hep sevmisimdir, asik insana nasilsin diye sorulur mu ? Sorulmaz elbette. O donemler asiktim belki de biraz duygusaldim. Foruma " gun agrinca boynum bukukur" yazdim. Shinigami gorunce " nilu cok mu romantiksin" dedi. Beynimden kaynar su dokuldu..... degilim aslinda shini... ya da belki de romantigimdir bilemedim .p bendeki hikayesi bu, zaman zaman aklima gelir dinlerim.

Ya ama sen de asik oldugunu filan hic yazmamistin ki Nilu… Yine de bak, icime dogmus, bilmisim :p Kizlar kusura bakmayin, ben arada azcik odun olabiliyorum : ))))

• Kalp Gözler
Bob Marley'in kız arkadaşına göre Marley bu şarkıyı doğum kontrol üzerine yaptıkları bir tartışmadan ilham alarak yazar ve şarkıdaki şerif aslında doğum kontrol hapını simgelemektedir.

every time i plant a seed,
he said kill it before it grow -
he said kill them before they grow.

• Beğen
Ben aslinda kendimi bildim bileli Levent Yuksel hayraniyim, her sarkisini farkinda olmadan ezberledigimi fark ettim. Ve her sarkisi beni mutlu ediyor eslik ediyorum. O zaman bu gece Levent Yuksel gecesi olsun mu ?

Geri