Ülkemizde -ve tabii forumda- sadece "seçimden seçime", "gelişmeden gelişmeye, olaydan olaya" görülen durumdur. İnsanların siyaseti "ideoloji çatışması" olarak görmesinden mütevellit herkes siyaseti "partiler", "o gün yaşanan olaylar", "mitingler" vs. üzerinden şekillendirir ki aslında "siyaset" yaşamın ta kendisidir. Bir söz vardı kime ait hatırlamıyorum ama beğenirim, bu duruma çok uygundur: Nefes almak, ideolojik bir eylemdir.
Velhasıl gerekli donanımdan, bilgiden, kaynaktan ziyade önce edep-adap gerektiren bir şeydir forumda yada herhangi bir yerde başka bir insanla tartışmak.
Misal olarak, arkadaşlar örnek vermişler "AKPlilere koyun, cahil vs. diye hakaret ediliyor" diye. Gayet haklılar, çok şahit oluyorum bu duruma. Hiç hoş olmayan sözler ve yakıştırmalar. Ama uzaktan bakan biri olarak, aynı kişilerin daha birkaç gün önce başka bir görüşü savunanlar için "adi şerefsizler" dediğini de gördüm. Hatta ve hatta burada kendilerine hakaret edilmesine sitem eden arkadaş aynı mesajında kendilerine hakaret eden -ve aynı zamanda bu hakaretlerin kimse için sarf edilmemesini savunan kişi- diğer insanlara "at gözlüklü, bencil, hoşgörüsüz" diyor. Şimdi bunu sataşma amacıyla yazmıyorum ama kendi kapının önündeki pisliği temizlemeden komşunun damından şikayetçi olma derler eskiler. En basitinden aynı mesajdaki "biz, siz, bu tip insanlar, şu partililer" gibi kalıplar bile çirkin, bölücü, ayrıştırıcı şeyler. Siz kimsiniz? Biz kimiz? İnsanları neye göre "bu tip insanlar" diye ayırıyorsunuz? İnsanları görüş ayrılığı yüzünden ayrıştırmak ve tabiri caiz ise etiketlemek aslında en büyük sorun ve bu tartışmaların böyle çirkin haller alması.