Fetişistlere kötü haber

🕒 Konu sahibi 19 saat önce aktifti
tıp çevresinden olmadığım için bendeki yansıması "çin aşısı güvenli olanmış" şeklinde oldu, fakat onunda bir negatif etkisi var ise bu bilgiye kolaylıkla erişemem.
şu sıralar kalbim kaygı ve stres bazlı sıkışıyor ama bunu malum yaş aralığında oluşuma ve iki doz aşı yaptırmış olmama bağlayamam.
benim için yayının hiç bir karşılığı yok. he tamam birileri ölmüş ve ölmeye devam ediyor, belki ben de öleceğimden ibaret.

zaten konu birazdan ziyadesiyle sulanır.

Sadece lefty'e atıf dersek kendisine haksızlık etmiş oluruz. Milyonlarca insan obsesyon düzeyinde sağlık takıntısı yaşıyor. Şunu ye bunu yeme. Şundan korun bundan sakın.. Erken tanı çılgınlığı yüzünden tonla para gereksiz tetkikler için harcanıyor. Her grip salgınında dünyayı resesyona sokacak hezayanlardan ve kanıta dayalı olmayan koruyucu veya sağalatici tedavilerden kurtulmamız lazım. Bel ağrısı ile acile gelen hastanın sekiz ayrı tomografisi olmaz. Olamaz. Bu hastaya da zarar ülkeye de.
@climax Sana geçen gün beni bir daha konularına dahil etme demiştim. Nikim geçtiği için son kez cevap vereceğim.

Her insan bir şeylere karşı olabilir ancak bunu ifade ediş tarzında sorun varsa yaptığı eleştiri değil, saldırmaktır ve yobazca bir tavırdır. Kimseye aşı olduğu ya da maske taktığı için hakaret edilemez, aşağılanamaz ve bu durum da yapan kişinin güvenilir olmadığının teyididir.

Salgınları önlemenin yolu aşıdır ve bu salgın da aşı sayesinde kontrol altına alındı. Toplumsal bağışıklık aşı ile sağlandı. Aşının yan etkileri olması güvenilir olmadığı anlamına gelemez. Konu başlığı ise tam bir komedi ve yine birilerine sataşıp şov yapma amaçlı atılmış bir başlık.

@Sux tarafında da vurgulandığı gibi eklediğin içerikte MRNA aşılarının herkese uygulanmaması gerektiği söyleniyor ve risk grubunda olanlar diğer aşıyı tercih edebilir. Yani aşı karşıtlığı palavrasını desteklemediği gibi aşı olanlara hakaret etme hakkı da tanımıyor.

Ailemi ve kendi hayatımı nasıl koruyacağımın kararını kendim veririm ve aşı olmakla da çok doğru bir karar aldığımdan hiç şüphem olmadı. Salgına karşı korunaklı bir şekilde virüsü kapmadan yolumuza devam ediyoruz.

Yakın çevremdeki bilim insanlarını bu forumdaki hiç kimse küçümseyemez çünkü çoğunun tanışma ihtimali ile bile olmayan isimler.

Mütevazı davrandıkça birileri sürekli haddini aşıyor madem, bundan sonra kimseye tolerans tanımayacağım. Gerçek yaşamda benimle yan yana gelemeyecek ya da çevreme dahil olamayacak tipler burada bana hakaret edip saldırmaya çalışıyor ve çoğu da senden yüz buldu.

Dostluğumuz sona ermiştir ve lütfen bir daha beni saçma sapan konularına dahil etme.

Bilim ile din kıyaslaması da saçmalığın zirvesi.

Bilimsel olana her koşulda itibar eder ve asla da bu bakış açımdan taviz vermem. Herkes kendi işine baksın.

Sadece lefty'e atıf dersek kendisine haksızlık etmiş oluruz. Milyonlarca insan obsesyon düzeyinde sağlık takıntısı yaşıyor. Şunu ye bunu yeme. Şundan korun bundan sakın.. Erken tanı çılgınlığı yüzünden tonla para gereksiz tetkikler için harcanıyor. Her grip salgınında dünyayı resesyona sokacak hezayanlardan ve kanıta dayalı olmayan koruyucu veya sağalatici tedavilerden kurtulmamız lazım. Bel ağrısı ile acile gelen hastanın sekiz ayrı tomografisi olmaz. Olamaz. Bu hastaya da zarar ülkeye de.
İmmünoloji tezi yazıyormuşçasına bir şeyleri iyi ya da kötü hararetle savunan,savunmanın ötesinde bunun için baskı uygulayan ve farklı düşüneni bilim karşıtı diye yaftalayan herkes sorumludur bu olaydan benim gözümde.
Ben hiçbir zaman aşı karşıtı olmadım şahsen, sizin de bahsettiğiniz gibi denek olunabilme durumuna dikkat çektim.Burada da halk sağlığı kavramının,halk sağlığı eğitimlerinin ve toplum bilincinin önemini bir kez daha anlıyoruz.İnsanlar RNA viruslarının tabiatını bilse baştan zaten soğuk bakar corona aşısına.Bakın aşı demiyorum,'corona aşısı' diyorum.Beş doz aşı oldum,güvende hissediyorum diyen bir insan eğitim almalı minimal düzeyde de olsa.Dünya yanıyor çabuk aşı ol paranoyasından ziyade eğitici biliçlendirici davranılabilir,insanlara daha sakin bir şekilde karar verme ortamı oluşturulabilirdi.Yangından mal kaçırır gibi, identifikasyonunda bile bi ton soru işareti olan bi virusun aşısını dayatmak mı bilim?Belki de bilerek sakin böyle bir ortam oluşturulmadı.
Dünya hepimize yetmeyecek.
Askerdeyken emir üzerine bir doz olmuştum.
Yazıyı sağlam varsayarsak neyse ya kalpten gitmek de fena değil...kanser olup sürünmekten iyidir deyip mi avunsam...
O değil de ben seyreltilmiş,zayıflatılmış virus aşısını da çok masum bulamıyorum hocam.(corona)Virus hala muallak,aşı olmayı geç virusu doğal yollarla alanlarda bile hasar kaldığına dair sağlam makaleler var.Virusu zayıflatılmış alınca ileride bir sorun olmayacağına dair sunulan doneler çok tatminkar değil falan.
Göreceğiz zamanla..

Yakın çevremdeki bilim insanlarını bu forumdaki hiç kimse küçümseyemez çünkü çoğunun tanışma ihtimali ile bile olmayan isimler.

.fdakjadsjajsdahdqwe.

Ben dun oturup, isim de yokmus gibi su makaleyi anlamaya calistim. @climax cidden hic bir sey anlamadim yayindan, belki sen yardim edersin.

Simdi sorduklari soru sanirim, asili veya asisiz insanlarin kalp hastaliklarindan olme ihtimali nedir? Bunun icin de 28 gun araliklari kullanmislar. Ancak, kac bin kiside kac kisi olmus gibi cok basit bir soruya cevap bulamadim ben bu makaleden. Ilk 28 gunde olme ihtimallerinin, diger 28 gunlere gore olme ihtimalini mi karsilastiriyorlar ne yapiyorlar tam olarak burada?baseline group, risk group diye adlandirdiklari icin anlamadim.

Sundan dolayi anlamaya calisiyorum. Mesela 1 milyon kiside normalde 4 kisi oluyordur, asili grupta bu oran 7 kisiye cikmistir. Alin size kalp ile alakali sorundan dolayi olum oranindaki artis %75. O yuzden istatistikleri tek basina degerlendirmek pek dogru olmuyor.

Makalenin sonunda kendileri bile kabul etmisler, bu yayinin bazi sorunlari var diye. Asinin buna neden oldugunu tamamen kanitlayamayiz veya olen insanlarda baska bir problem olup olmadigini bilmiyoruz vs vs gibi sorabileceginiz sorular var.

Baska bir yayinda da kovid olanlarin kalp ile ilgili sorun yasama ihtimali ile asili olanlarin kalp ile ilgili sorun yasama ihtimalini karsilastiriyorlar. Kovid olanlarda bu oran cok daha fazla artiyor. Sormaniz gereken soru aslinda bu. Kovid olma durumundaki risklere gore, ne durumdasiniz? Sonucta elbette ki bir risk. Ama salgin doneminde, boyle bir risk goze alinip, kabul edilmis bir durum.

(The incidence of cardiac outcomes after mRNA COVID-19 vaccination was highest for males aged 12–17 years after the second vaccine dose; however, within this demographic group, the risk for cardiac outcomes was 1.8–5.6 times as high after SARS-CoV-2 infection than after the second vaccine dose. The risk for cardiac outcomes was likewise significantly higher after SARS-CoV-2 infection than after first, second, or unspecified dose of mRNA COVID-19 vaccination for all other groups by sex and age (RR 2.2–115.2). These findings support continued use of mRNA COVID-19 vaccines among all eligible persons aged ≥5 years.)
Kisaca diyor ki, bu yas grubu kovid oldugunda, 2-6x kat daha fazla kalp ile ilgili sorun yasiyor mRNA asisi olanlara gore.

Simdi sunu sorabilirsiniz, bu dataya guvenirsek eger, bundan ne sonuc cikartiriz?

Bilim din gibi bir sey degil ki, bilimsel data eger bunu kanitliyorsa, artik asinin mesela kullanim alanlarini kisitlayabilirsin. Herhangi bir kalp hastaligi riski tasiyan insanlara asi yapmazsin. Hipotezini degistirirsin, sorunlri kabul edersin. Neden oldugunu anlamaya calisip, yeni versiyonlarda bunlari engellemeye calisirsin.

Zaten kimse de hic bir problemi yok bu asilarin demedi, Amerika saglik orgutu bile acil durumlar icin kullanimini kabul etti. Ciddi anlamda hayati felc eden, dunyada milyonlarca olume neden olan bir salginin ortasindayken, ellerindeki en iyi asinin kullanilmasinin onaylanmasi neden sorun oldu ben hala anlayamadim? Hic bir sey yapmayip, insanlarin olmesini mi beklemeliydi ulkeler, devletler? Koru korune sen kalkip, yok asinin icinde cip var, yok cocuk olmasina engel oluyor diye bik biklarsan, elbette ki insanlardan da tepki alacaksin.

Aşı karşıtlığı ile hedeflenen ne yazık ki bilim insanlarını karalama ve halkta bilime karşı güvensizlik yaratma çabasıdır ancak neyse ki o kadar çok saçmaladılar ki aklı başında hiç kimse bu saçmalıklara itibar etmedi ve aşısını da oldu. Kafası karışanlar ise ya virüse yakalandı ya da aşı sayesinde oluşan toplumsal bağışık ile salgından yakayı kurtardı ancak bunun bile bilincinde olmayan ve aşı olmadan da salgın bir şekilde bitecekti sananlar var.

Her neyse sonuç olarak salgın kontrol altına alındı ve bu aşamadan sonrasında aşı olup olmamak kişilerin bileceği ya da doktorlarının tavsiyesi ile verecekleri bir karardır.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in yolu açık olsun.

Geri