Ben dun oturup, isim de yokmus gibi su makaleyi anlamaya calistim.
@climax cidden hic bir sey anlamadim yayindan, belki sen yardim edersin.
Simdi sorduklari soru sanirim, asili veya asisiz insanlarin kalp hastaliklarindan olme ihtimali nedir? Bunun icin de 28 gun araliklari kullanmislar. Ancak, kac bin kiside kac kisi olmus gibi cok basit bir soruya cevap bulamadim ben bu makaleden. Ilk 28 gunde olme ihtimallerinin, diger 28 gunlere gore olme ihtimalini mi karsilastiriyorlar ne yapiyorlar tam olarak burada?baseline group, risk group diye adlandirdiklari icin anlamadim.
Sundan dolayi anlamaya calisiyorum. Mesela 1 milyon kiside normalde 4 kisi oluyordur, asili grupta bu oran 7 kisiye cikmistir. Alin size kalp ile alakali sorundan dolayi olum oranindaki artis %75. O yuzden istatistikleri tek basina degerlendirmek pek dogru olmuyor.
Makalenin sonunda kendileri bile kabul etmisler, bu yayinin bazi sorunlari var diye. Asinin buna neden oldugunu tamamen kanitlayamayiz veya olen insanlarda baska bir problem olup olmadigini bilmiyoruz vs vs gibi sorabileceginiz sorular var.
Baska bir yayinda da kovid olanlarin kalp ile ilgili sorun yasama ihtimali ile asili olanlarin kalp ile ilgili sorun yasama ihtimalini karsilastiriyorlar. Kovid olanlarda bu oran cok daha fazla artiyor. Sormaniz gereken soru aslinda bu. Kovid olma durumundaki risklere gore, ne durumdasiniz? Sonucta elbette ki bir risk. Ama salgin doneminde, boyle bir risk goze alinip, kabul edilmis bir durum.
(The incidence of cardiac outcomes after mRNA COVID-19 vaccination was highest for males aged 12–17 years after the second vaccine dose; however, within this demographic group, the risk for cardiac outcomes was 1.8–5.6 times as high after SARS-CoV-2 infection than after the second vaccine dose. The risk for cardiac outcomes was likewise significantly higher after SARS-CoV-2 infection than after first, second, or unspecified dose of mRNA COVID-19 vaccination for all other groups by sex and age (RR 2.2–115.2). These findings support continued use of mRNA COVID-19 vaccines among all eligible persons aged ≥5 years.)
Kisaca diyor ki, bu yas grubu kovid oldugunda, 2-6x kat daha fazla kalp ile ilgili sorun yasiyor mRNA asisi olanlara gore.