Felsefenin Gerekliliği Üzerine

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
Düsünmek zor zanaat.
Hadi biz gidip yukardaki üyeyi tartakliyalim.

Impresyonizm ile yakalayabilirsin bu sorunun cevabini.
Aaa izm dedim.
Ay dur..
AsMr videosu izlemiyorum.

Evet bana ikili bir diyalogda iken izm deme Süreyya, yani bence dememen gerekir, seni anlayamayabilirim çünkü ben felsefeci değilim, galiba alanına vakıf olmak zorunda da değilim.Amacın soruma cevap vermek yerine anlamamamdan tatmin olmaksa farklı,mutlu ettiğime sevinirim.

Öneririm; stres deşarjında etkili.

Son düzenleme:
Dışardan sosyoloji okuyan biri olarak 1-2 şey aktamak isterim.
Öncelikle; Felsefe psikolojiyle iç içedir.
Felsefe'nin kategorileri vardır.
Felsefe,mantık,sosyoloji,psikoloji ve fizyoloji.
Bunların tümünü kapsar. Fakat psikolojiyle olan ilişkisi daha baskın. Bazi felsefik yazıları anlamama güçlüğü de psikolojiye dayanmasındandır. Buna Örnek: Kişisel gelişim kitapları diyebilirim.
Belli bir sistem içinde sürdürülen temel amaç,örnekler ile çok sebepli yaklaşımlar geliştirerek tek yönlü bakış açılarının getireceği engelleri aşabilmek.
Felsefe'nin amacı filozofların hakikate giden yoldaki çıkarımlarıyla tanışan gencin, entellektüel kapasitesini farketmesi ve böylece kendisini ve sınırlarını keşfetmesine yardım etmek. Bu keşif ile kendine güvenen; okuyan, yorumlayan, eleştirebilen yapıcı ve yaratıcı gençler yetiştirmeyi amaçlar. Felsefe'nin temel amacı budur.
Bir de bilime ayrılan felsefe var. O daha bilişsel daha paradigma.
İdealist felsefelerin sonucu olarak ortaya çıkan mentalist yaklaşım mental olayları içgözlem metodu ile açıklamaya çalışır. Burada birinci şahıs tecrübesindeki algılama, hatırlama, hayal etme ve düşünme gibi, tecrübe eden süjenin farklı fonksiyonlarının verileri psikolojinin objektif verileri olarak kullanılır. Mentalizme ve metoduna karşı bir reaksiyon olan davranışçı yaklaşım felsefedeki pozitivizmin bir yansıması olup organizmanın davranışını objektif bir biçimde araştırmak ister. Psikolojideki biyolojik yaklaşım ise hem mentaa hem de davranışçı işlemleri nöro-biyolojik metodlar ve terimlerle açıklamaya çalışır.
Bunlardan ziyade başka bilimin katı kurallarının psikolojiye uygulanması çabası hem psikolojinin sahasını daraltmakta hem de fakirleşmesine sebep olmakta. O halde yapılması gereken şey zihnin yapısı ile ilgili düşünceler ve bilimsel araştırma zeminindeki genel prensipler yoluyla psikolojinin sahasına giren felsefenin onunla işbirliğini arttırması sonucunda ortaya çıkan bu ve benzeri aksaklıkların ortadan kaldırılmasında daha etkin bir rol oynamasındandır.
Felsefenin olayı bu. Kendini soru sormaya dayatır. Amacı tek, dağılışı çoktur.

Evet bana ikili bir diyalogda iken izm deme Süreyya, yani bence dememen gerekir, seni anlayamayabilirim çünkü ben felsefeci değilim, galiba alanına vakıf olmak zorunda da değilim.Amacın soruma cevap vermek yerine anlamamamdan tatmin olmaksa farklı,mutlu ettiğime sevinirim.

Öneririm; stres deşarjında etkili.

Madem öyle; bu konuda,böyle sorulari neden soruyorsun?Felsefi bir soru sordun.Ben de cevapladim.Bu kadar.Biraz da laklak attim.
Sendeki kabahat bu galiba.
Alinganlik. :yimaa:

Madem öyle; bu konuda,böyle sorulari neden soruyorsun?Felsefi bir soru sordun.Ben de cevapladim.Bu kadar.Biraz da laklak attim.
Sendeki kabahat bu galiba.
Alinganlik. :yimaa:

Anlamayayım diye değil bence.Mesela biri bana kedisinin hastalığının sebebini sorsa,vereceğim cevabı karşı taraf anlamadıktan sonra anlamı yok dimi ama onun anlayabilmesini sağlamak elimdedir ya da değildir ya da elimdedir ama değildir.
Alıngan sensin,pek çok konuda,fazlasıyla.
Asmr izlemeye gidiyorum by

Anlamayayım diye değil bence.Mesela biri bana kedisinin hastalığının sebebini sorsa,vereceğim cevabı karşı taraf anlamadıktan sonra anlamı yok dimi ama onun anlayabilmesini sağlamak elimdedir ya da değildir ya da elimdedir ama değildir.
Alıngan sensin,pek çok konuda,fazlasıyla.
Asmr izlemeye gidiyorum by

Evet agliyorum bak.
Iste sana alingan gelmem senin empresyonist bir yaklasimin bana karsi.
Ögrendin iste..
Yalniz köke odaklanma.Dallara da firsat ver.
Izle :10h96c0:

@Süreyya yavaştan başlayalım mı...
Önce senin sorularını cevaplamakla giriş yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Felsefe nedir?

Bana göre bilginin ilkesel bir teorisidir. Başka bir deyişle ulaştığımız bilginin, yaşadığımız çevrenin, etkileşimde olduğumuz toplumun aynı zamanda eleştirel bir teorisidir. Yani daha geniş anlamıyla evrenin kavramsal ve düşünsel bir levhası diyebiliriz galiba...

Şu halde felsefe dediğimiz şeyi kendi zihin dünyamızda yoğurduğumuzda, bilgi serüveninde oluşturmaya çalıştığımız aklımızı ve kalbimizi tatmin etme arayışındaki bir evrensel anlayış tarzı olarak ta bakabiliriz.

Felsefe nasıl yapılır?

Hayatı ve evreni, bilgi ve yaşam arasındaki bağı hem teorik hemde pratik bağlamda anlamaya çalışarak, algılama çabası içine girerek ve etrafındaki herşeyi belli bir disiplin içerisinde yorumlayarak, bun da bir yaşam biçimi haline getirerek yapılır...

Tabi bu benim bakış açım...

Peki O halde felsefe ne değildir?
Mesela yukarda bir çok tanım yapılmış, mizahmı yapılmış yoksa olaya cidden böylemi bakıyorlar anlayamadım ama mizah değilse durum vahim.
Buda felsefenin ne olmadığını konuşmamız gerektiğini ortaya koyuyor.

Mesela en basiti felsefe yapmak, ünlü filozoflardaa alıntılarla, yada onlardan örneklerle, hikaye ötüntüleriyle yazılarımızı süslemek midir, yoksa kendimize has bir düşünce biçimi ile hayata varlığın özüne bakmakmıdır, yoksa başka bir şey mi?
@Süreyya
Güzel bir muhabbet olacağını bu alandaki bilgi ve trcrübenden hepimizin payına düşeni alacağına inanıyorum.
Aralıklı gelsemde böyle bir söyleyşinin güzel olacağını düşünüyorum.
Saygılarımla..

Son düzenleme:
Felsefe, kişisel açıdan bakıldıdığında, kendine bir yol çizmektir. Kendine kurallar koymak diyelim, böyle herkes anlar.
Toplumsal açıdan bakıldığında, topluma bir yol göstermektir. (Yararlı kurallar koymak)
Felsefenin kendisi bu kuralların nedeninin açıklamasından ibaret.

Felsefe, kişisel açıdan bakıldıdığında, kendine bir yol çizmektir. Kendine kurallar koymak diyelim, böyle herkes anlar.
Toplumsal açıdan bakıldığında, topluma bir yol göstermektir. (Yararlı kurallar koymak)
Felsefenin kendisi bu kuralların nedeninin açıklamasından ibaret.
Bahsettiğiniz şey felsefe değil metodoloji...

Düşünmek sorgulamak adına gerekliliğine inanıyorum

Felsefenin evrimin addettiği bilinc sayesinde gerekliliğini tartışan insan türü ve varoluşun anlamsızlığından bihaber sokakta havlayan şu köpek. Felsefe mi bir bilinç hatası yoksa hayvanlar mı eksik, bilemedim ben bu gerekliliği hocam? :) Sorgulayan, keşfetmeye açık olan insanları takdir etmeye meyilliyiz evet ama bu idealize etmek demektir ve hayat idealize edilebilirlikte anlam kazanan bir olgu değil. Bu yaptığımız bu okumalar ve suruklendigimiz soruların "gerekliligi" bambaşka bir mefhum. Felsefe gereksiz demiyorum, ama gerekli de degildir.

Son düzenleme:
Yalin felsefeyi cocuk bile yapiyor.
Felsefenin kelime anlaminda gizli albenisi.Insan kendini üst düzeyde bildirmek icin bilmek ister.Herkesin "felsefi" alani farkli.Ilgi alanina göre degisiyor..sosyal acidan sosyal medyalardaki kurulan gruplarda bunu cok iyi gözlemleyebiliyoruz.Hatta bu forumda bile var.Birinin ilgi alaninda degil iseniz,onun icin varolusunuz yok sayilir.Bu insanin yaratilis modelinden kaynaklaniyor.Grup davranislari karsi konulmaz bir insani reflekstir.Bu davranislarin vazgecilmezi,alan ilgilerinin esit olmasidir.Kültür ve dil acisindan bakmiyorum bile.O ap ayri bir dal.
Bilginin dogrusu yanlisi yoktur aslinda.Gerekliligi ve ya gereksizligi vardir..Ona da grup karar verir.."kara koyunlar" yoksa.
Querdenker,Zeitgeist belirler felsefe dönemlerini.Felsefi terimlerini ve filozoflarin calisma alanlarindan bihaber insanlarla gercek anlamda felsefe yapamazsiniz.Bir seyler yaparsininiz belki ama bu felsefe olmaz.Sorgulama olur,meraktan kaynaklanan kafaya takilan soru tartismalari olur..
Cografi acidan bakildiginda,felsefe degisiklik gösterir.Konfucyus daha cok idealizm üzerinde durur iken,iste harmonik toplum yaratma etc pp.,Avrupa da olan ve antik Yunan'dan baslayan ve günümüze kadar süren felsefi ekolu,her konuyu ele alip,dönemlere damgasini vurmustur.Felsefe bir prosestir.Gelisen ve büyüyen.Gercek felsefe yapilmak isteniliyorsa,bu prosesten haberdar olunmak zorunda.
Ama havada atip karada tutamadigimiz seyleri tartismak felsefe olmaz,kafa daginikligi ve ya malumatfurusluk olur.Onu da herkes yapiyor.
Sonuc;Philosophie her yigidin harci degil.

Geri