Evladim Kürdistan bir coğrafyanin adidir. Ayni Laziztan gibi, Osmanlı arşivlerinde bu şekilde geçer.
Tarih üzerinde Kürdistan ismiyle kurulmuş bir devlet yoktur. Kürt tarihini bu kadar merak ediyorsan Şerefhan Bitlisi’nin Şerefnamesini okuyabilirsin.
Şerefname -1. Cilt / Kürt Tarihi16. yüzyılın sonlarında Bitlis Meliki Şerefhan tarafından yazılan ve 1597 yılında tamamlanan Şerefname, Kürdoloji çalışmalarında araştırmacıların vazgecemeyip sürekli yararlandıkları ve üzerinde pek çok çalışma yaptıkları başucu eserlerinden biridir. Kürt tarihi...
bedavapdfkitap.com
Para vermeye kiyamiyorsan al pdf olarak indir oku. Sanmiyorum ama belki bir seyler ogrenirsin. Şuan Barzani ailesinin başında bulunduğu devlet Özerktir, Osmanli’da ki eyalet durumunun bir benzeri yani.
Hani burada bir devlet vardida Türkler geldi işgal etti gibi bir durum yok, hiç olmadi. Aksina Yavuz’a gayet kendi istekleriyle kürt beyleri biat etmislerdir, Osmanlinin sinirlarini yüzyillarca Iran’a karsi korudular. Osmanlida kürtleri tampon olarak kullandi karsilikli cikar ve menfaat iliskisi var yani.
Mustafa Kemal Kürtlere özerklik vaadetmistir, 1921 Anayasasinada kanun olarak koydurmustur. Adamlar yine bizzat kendi istekleriyle ayrilmayi istememisler, yani sen birine düşmanlik edeceksen varsa oralarda bir kökün dedelerine isyan edebilirsin neden ayrilmadilar diye.
İşin bagimsizliga gidecegini gorunce bundan geri adim atmis sert tedbirler uygulamistir. Merak edenler acsin istiklal mahkemeleri zabitlarini okusun.
Ama sen istismar ediyorsun derdin gercegi öğrenmek degil, bos konusmak ve manipulasyon sadece.