Dini (İslamî) konularda tartışmak doğru mu?

• Kullanıcı Mavi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
🕒 Konu sahibi 4 saat önce aktifti
tartismazsak din dogmatik dusunceler bogazinda bizi yutup gider, kilisenin uygladigi duzende buydu insanlari somururken

Kavga kültürümüz var, hatta linç kültürümüz dahi var. Fakat tartışma, sorgulama kültürümüz henüz hamlaşmadı. Haliyle ortaya en kızgın tavayı degil de, soğuk bardaÄ£ı koysan o tartışma başka yerlere gitmek zorunda.

Konunun içeriğine baktım da yüze yakın mesaj silinmiş, sanırım başlığın cevabı konunun içerisinde mevcut. Dindar bir kafa ile bir şeyleri tartışmak kolay değildir, mantıklı şeyler de söylesen fayda sağlamaz, iletişim konusunda fazla gelişmemiş bir ülkede bu tür konuların tartışma konusundan çıkıp genelde hakaret ve küfürle son bulduğu bir gerçek.

Vahy bir çok yerde; düşünmezmisiniz? Akletmezmisiniz? Gibi sorularla insanı düşünmeye akl ve fehm etmeye sorgulamaya, konuşmaya, araştırma ve tartışmaya sevk eder...

Vahyin kendisi bunu isterken buna sınırlar çizmek ancak kendi ideolojimizi dayatmak demektir.
Yeryüzünde tartışmaya kapalı hiç bir şey yoktur. İdeolojik sapma ve kalıplarımızın başkalarına dayattığı şeyler vardır...

Sen karşındakini dindar kafa, islamcı budala olarak tanimlar, aşağılık gibi davranırsan tabii ki konuşmaz, anlaşamazsın araya küfür, hakaret girdiği zaman bunu karşı tarafa yıkmak, zamanla yığın haline getirerek toplumsal kin, nefret doğurursun.
Ama neyse ki benim;
“Dilimdeki edep susmama sebep”

Sen karşındakini dindar kafa, islamcı budala olarak tanimlar, aşağılık gibi davranırsan tabii ki konuşmaz, anlaşamazsın araya küfür, hakaret girdiği zaman bunu karşı tarafa yıkmak, zamanla yığın haline getirerek toplumsal kin, nefret doğurursun.
Ama neyse ki benim;

Her bir cümlesine ayrı ayrı imzamı atarım...
Sevgi se saygılarımla

Ama neyse ki benim;

Benim dinim benim kişisel konumumdur der malcolm x
Şahısların hatalarını topluma yayarsanız ve her şey de islamı suçlarsanız bide üstüne hakaret ederseniz evet kavga kıyamet kopar orda

dünyanın farklı coğraflarında yaşayan yüz milyonlarca insan, herkes başka bir tanrıya veya dine inanıyor, hepsi de kendininkinin doğru olduğunu sanıyor, tıpkı bizim de sandığımız gibi. çok basit bi tablo var ortada tartışmak çok anlamsız ve bir o kadar da saçma, inanır veya inanmazsın. dinde mantık aramak zaten başlı başına mantıksızlıkdır.

Tabi ki tartışılır.Tartışma ille de kavga, gürültü demek değildir.

Kiminle tartıştığınıza göre değişir. Örneğin böyle bir ortamda dini tartışmak doğru değil.

Din zaten bir dogma değil mi? Neyini tartışacaksın?

Inanc dedigimiz olgunun bir haysiyeti var. Basli basina kutsal olarak gorunuyor. Sorgulama ve ogenme harici sahislarla tartisilmasi inandigin dogruya zarar verir.

Karsindaki sahsin tutumuna ve durumuna bagli biraz.

Hangi konuda tartıştığına göre değişir. Kimsenin inancı ve kimsenin inancı olan saygısı sorgulanamaz! Herkesin özgürce inancını dile getirmeye hakkı vardır.

Dinimizde dinin tartışılmasını yasaklayan bir şey yok diye biliyorum. Din ne kadar tartışılırsa, o kadar yaygınlaşıyor gibi görünüyor.

Bilen degil, bilmeyen tartisir. Allah bilmeyenlere de iman nasip etsin.

Her şey tartışılır fakat inançlar %99,9 oranında aile ve dolayısıyla ailesinin yaşadığı ülke ve inancından çocuklara aşılandığı için sağlıklı bir tartışma olacağı kanısında değilim. İnsanlar doğduğu ortama ve mekana göre inanç sahibi oluyorlar, gerçekten araştırıp tartıp, sorgulayıp,...... değil.

BuqRi2YCcAARwn4.jpg

Geri