Dini (İslamî) konularda tartışmak doğru mu?

• Kullanıcı Mavi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Efendim, dini konuların tartışması ne kadar doğrudur ne kadar yanlıştır karar vermek biraz zor. Bunun sebebi, dinsel konuların yoruma büyük çoğunlukla kapalı olmasıdır. Dogma olmasından ötürü doğru olan şey kendisine göre baştan bellidir ve doğru belli olduğu için nedene göre sonuç değil, sonuca göre neden üretilir. Tartışmaları genel itibariyle kısırlaştıran da budur. Ve daha da ötesi bir kısım dinciye göre bunları tartışmak da günahtır.

Gerçekten tartışmak isteyen biri ile fikir alışverişi yapabilirim. Ama fundamental, köktendinci, daha dinlemeden okumadan baştan karşı çıkan biriyle bu biraz zor olur. Ayrıca çok kalabalık tartışmalar da kısırlaştırıyor. Daha az kişinin tartıştığı konularda kimin ne dediği belli olabiliyor ama forumun tamamının katıldığı tartışmalarda ortalık toz duman oluyor.

Kardeş şöyle bir şey var dini tartışırken falanca kişinin yaptığı şey üzerinden tartışılıyor, bunu tartışmak başlı başına saçma zaten neyi baz alarak tartışacağız kur'andan bir ayeti mi?

Kardeş şöyle bir şey var dini tartışırken falanca kişinin yaptığı şey üzerinden tartışılıyor, bunu tartışmak başlı başına saçma zaten neyi baz alarak tartışacağız kur'andan bir ayeti mi?

Kuran da bile 82 defa dusunun ne kadar az dusunuyorsunuz yazarken sen ne diyorsun ?

yavrucum sen o kadar düşünürsen zaten ortada tartışacak bir şey kalmaz emin ol

hadi Allah C.C diyor ki; tam olarak bağlanmazsanız, günahkar olursanız yakarım bunun nesini tartışacaksın acık acık yakarım diyor?

Dini inançlarımız bize özgüdür
Kişiler inanmak zorunda değildir ama saygı duymak zorundadır.
Her zaman tartışılır ancak seviyeyi bilmek gerek.

hadi Allah C.C diyor ki; tam olarak bağlanmazsanız, günahkar olursanız yakarım bunun nesini tartışacaksın acık acık yakarım diyor?

damn, size göre Allah'a bağlanmak nedir? Yalnış anlamayın, merak ettiğim için soruyorum.
Sizin inanma sebebiniz, yanmamak mı?
Yani, Allah ile pazarlık?

Kibirli insanla hiç bir şeyi tartışmam. Hele şu ben düşünüyorum sen düşünmüyorsuncularla. Allah'a ve Kuran-ı Kerime inanmayanların ayetlerle üstünlük taslaması falan komik duruyor. Bazıları sırf üste çıkmak için hakarete başvuruyor küçümsüyor. İnsan düşünen bir varlıktır sen nasıl düşünebiliyorsan karşındaki de düşünüyordur. Sen nasıl aklına yatmayanları düşünüyorsan oda düşünüyor araştırıyordur. Bir de sığındıkları bir şey var. Allah'ın varlığını kanıtla? diyenler. E sen yokluğunu kanıtla madem çok düşünüyorsun? Adı üstünde din = inanç. İnanmayan birine neyi ispatlayabilirsin? Allah'ın varlığını ispatlayamam belki ama hissedebilirim. Hissedilen ama varlığını kanıtlayamadığımız yada tarif edemediğimiz şeyler vardır. Hissetmeyen birine nasıl anlatabilirsin ki? Ben dua ettiğimde içimde o huzuru hissediyorsam senin inanıp inanmaman bir şeyi değiştirmez sanırım. Din 7/24 ibadet değildir. Bunu böyle algılayanlar var birde. Tasavvuf ilmini araştırmalarını tavsiye ederim. Mevlana onca şiiri boşuna yazmadı bence. O Kabe boşuna dikilmedi. Firavun boşuna Kızıldeniz de secde vaziyetinde bulunmadı. Hz. İsa boşuna çarmıha gerilmedi.

Emir ve yasaklarına uymaktır, yani teslim olmaktır bu da iman ile olur, burada bir pazarlık yok kesin hüküm var:)

damn: Teslimiyet, tefekkür ile olur, tevhid ile sonuca varılır.
Yanii, düşünmek ile, yanii insanları olduğu gibi kabul etmekle olur. Hoşgörüyle olur, sen, ben olayı yoktur, sevmekle olur, sen inançlısın yada inançsızsın demeye hükmünüz yoktur.
Allah ateşte yakar diyemezsiniz. Siz kim oluyorsunuz da, Allah'ın işine karışıyorsunuz, Allah ile kul arasına giriyorsunuz. Kimin ne olduğunu sadece O bilir. Allah kullarını ayırmıyor, siz nasıl ayırıyorsunuz.

İlk Vahiy: Yaratan Rabb’inin Adıyla Oku. Bahsi geçen oku'mak, kendini okumaktır.
Yunuz Emre diyor ya, İlim ilim bilmektir, ilim kendini bilmektir, sen kendini bilmezsen, yaa nice okumaktır.

Emirlere uydunuz, yasaklara uymadınız, ibadetlerinizi yaptınız amma Allah'ın kulunu eleştirdiniz, gönül yıktınız olmadı efendim, olmadı.

Tartismayi karsisindaki insani alt etmek, alay etmek, kücümsemek olarak gören insanlarla tartisilamayacak kadar hassas bir konudur. Nasil yaklasirsa öyle bir tepki alacagini kestiremeyen insanlarla konusulmaz. "Inanmana saygi duyuyorum, düsünüp bunu mantikli bulmus olabilirsin" demek yerine "dogmatik bu, ailen buna inaniyor diye sen de hic düsünmeden ona inandin" mantigiyla, bastan yanlis yaklasan biriyle tartisilmaz.. Iki sözünden biri "düsünmediginiz icin inaniyorsunuz" olan biriyle tartisilmaz. Önce sana bakacak, onun inancsizligina "düsünmedigin icin inancsizsin" demeyecek kadar saygili oldugunu görecek ve en az o kadar saygili olacak ki tartisma ortami olussun.

Ben ayırmıyorum ki, Allah açık açık söylemiyor mu? Emir ve yasaklarıma uymazsanız yakarım diye ben hangi araya giriyorum anlamış değilim, sen emir ve yasaklarına uymazsan ne olacağını bildirmiş sana sen aldın konuyu nerelere götürdün, ben haşa Allah'ın işine karışmıyorum şayet okuyorsan ne demek istediğimi anlarsın Narcissus

Bakınız anayasamız ne diyor:

Allah'a veya dinlerden veya bu dinlerin peygamberlerinden veya kutsal kitaplarından veya mezheplerinden birine hakaret eden veya bir kimseyi dini inançlarından veya mensup olduğu dinin emirlerini yerine getirmesinden veya yasaklarından kaçınmasından dolayı kınayan veya tezyif veya tahkir eden veya alaya alan kimseye altı aydan bir yıla kadar hapis ve beş bin liradan yirmibeş bin liraya kadar ağır para cezası verilir.

Bu fıkrada yazılı suçlar, basın ve yayın yoluyla işlenirse ceza bir misli artırılarak hükmolunur.

Herkes inanir veya inanmaz; bu Allahla kulu arasındaki meseledir. İnsanları insanlar yargılayamaz, sadece Allah yargılar. Allah peygamberi aracılığı ile doğru yolu gösteren kutsal kitap ve İslâm'ı yollamıştır. Kul olarak bizler de ya inanir ibadet ederiz, ya da inanmayız, yok sayarız. Ama bu demek olmuyor inanmayan kesimin dinime, rabbime, peygamberime hakaret etmesi.

Kur'an-ı Kerim'den bir ayet:

Enbiya - 41

"Andolsun ki, senden önceki peygamberlerle de alay edildi. Ben de o kâfirlere bir süre için meydan verdim. Sonra da tuttum onları cezalandırdım. O vakit azabım nasıl imiş (gördüler)."

Ah canim bi de prifilime yaznis ne oldu cevap veremedin diye.
Kahvaltidayfim misafirlerim vardi yavrucum.
Ayrica kurani kerim ucu acik kitap tanri sana iman etmezsen yakarim diyor ama sen gonullu oldugun icin degil sirf cehenneme gitmemek icin iman ediyorsan orasi sana kalmis.

Evli bir cifti kirasini odemiyor diye kapi disari atan haci mi bi kedi oldu diye aglayan ateist mi?
Namaz kilarken bile niyet ettim allah rizasi icin diye baslanmaz mi?
Dusuneceksin yoksa senin bilincin niye var anlamadan iman mi ediyorsun sen? Koru korune mi?
Okudugn sure nin ne anlama geldigini bilmeden mi okuyorsun?
Ihlas in turkcesini biliyor musun?
Peki ya kuran da turkce ye cevirilince her hoca nin onu kendine gore yorumladigindan haberin var mi?
Inandigin allah tan korkma yavrucum once sev.

K.bakma da bilgi caginda yasayip bu kadar sacma bi soruyu soranla tartismam.
Ac oku yahu.
Zarar gelmez okumaktan.hatta uc kitabida oku bak gor o zaman..

Bakınız anayasamız ne diyor:

Allah'a veya dinlerden veya bu dinlerin peygamberlerinden veya kutsal kitaplarından veya mezheplerinden birine hakaret eden veya bir kimseyi dini inançlarından veya mensup olduğu dinin emirlerini yerine getirmesinden veya yasaklarından kaçınmasından dolayı kınayan veya tezyif veya tahkir eden veya alaya alan kimseye altı aydan bir yıla kadar hapis ve beş bin liradan yirmibeş bin liraya kadar ağır para cezası verilir.

Bu fıkrada yazılı suçlar, basın ve yayın yoluyla işlenirse ceza bir misli artırılarak hükmolunur.

Herkes inanir veya inanmaz; bu Allahla kulu arasındaki meseledir. İnsanları insanlar yargılayamaz, sadece Allah yargılar. Allah peygamberi aracılığı ile doğru yolu gösteren kutsal kitap ve İslâm'ı yollamıştır. Kul olarak bizler de ya inanir ibadet ederiz, ya da inanmayız, yok sayarız. Ama bu demek olmuyor inanmayan kesimin dinime, rabbime, peygamberime hakaret etmesi.

Kur'an-ı Kerim'den bir ayet:

Enbiya - 41

"Andolsun ki, senden önceki peygamberlerle de alay edildi. Ben de o kâfirlere bir süre için meydan verdim. Sonra da tuttum onları cezalandırdım. O vakit azabım nasıl imiş (gördüler)."

Selamlar,

Forum yöneticilerine güveniyorum ve herhangi bir hakaret olması durumunda gerekli müdahaleyi yapacaklarına inanıyorum. Ayrıca forum yöneticilerinin görmemesi/gözden kaçırması durumunda forum kullanıcılarının kullanabileceği şikayet butonu da var. Ancak sizin buradaki önleminiz çok daha farklı. Açıkça tehdit ediyorsunuz. Aba altından sopa gösterip ayağınızı denk alın diyorsunuz. Bu çok çirkince bir davranış.

Bir önceki mesajımda tartışabileceğimi ama fundemental, köktendinci, herşeyi baştan reddeden, tartışmaktan ziyade üste çıkmaya çalışanlarla tartışmayacağımı yazdım. Bu sebeple aşağıdaki yazdıklarımı siz şahsınız adına görmezden geliniz. Sizinle tartışmak istmiyorum.

Efendim, yukarıda bir ayet paylaşılmış. Paylaşılan ayet üzerinden bazı olgulara değinmek istiyorum. Ayeti paylaşan zat-ı muhterem dışındaki arkadaşlar dilerlerse cevap yazabilir ve tartışmayı dallandırabiliriz.

Efendim ayet diyor ki, herşeye gücü yeten, mutlak ve kadir olarak atfedilen bir ilah "kafirlere" bir müddet meydan vermiş ve sonrasında ceza vermiş. Neden meydan verdiği ve nasıl, ne şekilde ceza verdiğini sorduğum vakit "senin aklın ermez o işlere", "o yapar" gibi argümanlar dışında bir argüman duyabileceğimi sanmıyorum. Ama yine de konuya derinlik katması açısından bunu kader bağlamında ele almak en doğrusu olacaktır.

İslamcı teizm anlayışına göre genel olarak burada iki farklı eğilim öne çıkar. Birinci eğilime göre herkesin kaderi baştan bellidir ve yapılan tüm hareketler ve ilerde yapılacaklar tanrının bilgisi dahilindedir ve hatta bunlar Levh-i Mahfuz ismi verilen bir yerde de kayıtlıdır. Dolayısıyla benim veya başka bir kafirin yaptıkları tanrının bilgisi ve tercihi dahilinde olduğundan bu bizim değil tanrının suçudur, benim veya diğerlerinin değil. Diğer bir deyişle tanrı bizi(inanmayanları) cezalandırmak için yaratmış gibi bir olgu ortaya çıkar. Bu durumda tanrıya bazı sıfatlar da uydurulabilir.

İkinci eğilim ise biraz daha yanıltmalı bir eğilim. Efendim burada da denirki insanların bir miktar özgür iradesi vardır ve insanın başına gelenlerin sebebi büyük oranda insan kaynaklıdır. Seçemediği kısımlar tanrının bilgisi dahilindedir ve tanrı imtihanı değerlendirirken bunları da hesaba katar ve ona göre sonuç verir. Yani kişi özgür iradesi sonucu yaptığı eylemler hesaba katılır ve sonuçlandırılır. İlk bakışta bu argüman kulağa hoş geliyor. Ama biraz derinlemesine bakalım. Tanrı herşeye gücü yeten, mutlak, kadir, işiten, gören biri olduğu için bunları da biliyor(bununla ilgili Kur'an'da ayetler mevcut). Yani burada bir tutarsızlık mevcut. Tutarsızlık, insana dinsel olarak atfedilen cüz-i irade ile tanrıya atfedilen küll-i iradenin çelişkisidir. Diğer bir deyişle insana özgür irade alanı kılmak tanrının iradesini kısıtlamak anlamına gelir. Yani insana tabii durumlar varsa ve tanrının elinden birşey gelmiyorsa bu tanrının iradesini kısıtlar. Oysa herşeye kadir, mutlak bir ilah için kısıtlama düşünülemez. Ama olsa olsa tanrı bunlara izin veriyordur denebilir. Yani tanrı insana verdiği özgür iradeye saygı gösteriyor ve yaptıkları eylemlere karışmıyordur. Fakat herşeyi baştan bildiği için, aslında seçimlerin neye sebep olacağının da bilincindedir ve pek çok durumda kişinin tercihleri çevre koşullarına da bağlı olduğundan, yani aslında Tanrı’nın dolaylı olarak sebep olduğu şeyler olduklarından, Tanrı yine de ortaya çıkan sonucun sorumlusu olmaktan kurtulamamaktadır. Dolayısıyla teist mentalite burada tutarlı değildir.

Kullandığım Kaynaklar:
Ateizmi Anlamak (Propaganda Yayınları)
Ateist Manifesto (Yurt Kitap)

Selamlar,

Forum yöneticilerine güveniyorum ve herhangi bir hakaret olması durumunda gerekli müdahaleyi yapacaklarına inanıyorum. Ayrıca forum yöneticilerinin görmemesi/gözden kaçırması durumunda forum kullanıcılarının kullanabileceği şikayet butonu da var. Ancak sizin buradaki önleminiz çok daha farklı. Açıkça tehdit ediyorsunuz. Aba altından sopa gösterip ayağınızı denk alın diyorsunuz. Bu çok çirkince bir davranış.

Bir önceki mesajımda tartışabileceğimi ama fundemental, köktendinci, herşeyi baştan reddeden, tartışmaktan ziyade üste çıkmaya çalışanlarla tartışmayacağımı yazdım. Bu sebeple aşağıdaki yazdıklarımı siz şahsınız adına görmezden geliniz. Sizinle tartışmak istmiyorum.

Efendim, yukarıda bir ayet paylaşılmış. Paylaşılan ayet üzerinden bazı olgulara değinmek istiyorum. Ayeti paylaşan zat-ı muhterem dışındaki arkadaşlar dilerlerse cevap yazabilir ve tartışmayı dallandırabiliriz.

Efendim ayet diyor ki, herşeye gücü yeten, mutlak ve kadir olarak atfedilen bir ilah "kafirlere" bir müddet meydan vermiş ve sonrasında ceza vermiş. Neden meydan verdiği ve nasıl, ne şekilde ceza verdiğini sorduğum vakit "senin aklın ermez o işlere", "o yapar" gibi argümanlar dışında bir argüman duyabileceğimi sanmıyorum. Ama yine de konuya derinlik katması açısından bunu kader bağlamında ele almak en doğrusu olacaktır.

İslamcı teizm anlayışına göre genel olarak burada iki farklı eğilim öne çıkar. Birinci eğilime göre herkesin kaderi baştan bellidir ve yapılan tüm hareketler ve ilerde yapılacaklar tanrının bilgisi dahilindedir ve hatta bunlar Levh-i Mahfuz ismi verilen bir yerde de kayıtlıdır. Dolayısıyla benim veya başka bir kafirin yaptıkları tanrının bilgisi ve tercihi dahilinde olduğundan bu bizim değil tanrının suçudur, benim veya diğerlerinin değil. Diğer bir deyişle tanrı bizi(inanmayanları) cezalandırmak için yaratmış gibi bir olgu ortaya çıkar. Bu durumda tanrıya bazı sıfatlar da uydurulabilir.

İkinci eğilim ise biraz daha yanıltmalı bir eğilim. Efendim burada da denirki insanların bir miktar özgür iradesi vardır ve insanın başına gelenlerin sebebi büyük oranda insan kaynaklıdır. Seçemediği kısımlar tanrının bilgisi dahilindedir ve tanrı imtihanı değerlendirirken bunları da hesaba katar ve ona göre sonuç verir. Yani kişi özgür iradesi sonucu yaptığı eylemler hesaba katılır ve sonuçlandırılır. İlk bakışta bu argüman kulağa hoş geliyor. Ama biraz derinlemesine bakalım. Tanrı herşeye gücü yeten, mutlak, kadir, işiten, gören biri olduğu için bunları da biliyor(bununla ilgili Kur'an'da ayetler mevcut). Yani burada bir tutarsızlık mevcut. Tutarsızlık, insana dinsel olarak atfedilen cüz-i irade ile tanrıya atfedilen küll-i iradenin çelişkisidir. Diğer bir deyişle insana özgür irade alanı kılmak tanrının iradesini kısıtlamak anlamına gelir. Yani insana tabii durumlar varsa ve tanrının elinden birşey gelmiyorsa bu tanrının iradesini kısıtlar. Oysa herşeye kadir, mutlak bir ilah için kısıtlama düşünülemez. Ama olsa olsa tanrı bunlara izin veriyordur denebilir. Yani tanrı insana verdiği özgür iradeye saygı gösteriyor ve yaptıkları eylemlere karışmıyordur. Fakat herşeyi baştan bildiği için, aslında seçimlerin neye sebep olacağının da bilincindedir ve pek çok durumda kişinin tercihleri çevre koşullarına da bağlı olduğundan, yani aslında Tanrı’nın dolaylı olarak sebep olduğu şeyler olduklarından, Tanrı yine de ortaya çıkan sonucun sorumlusu olmaktan kurtulamamaktadır. Dolayısıyla teist mentalite burada tutarlı değildir.

Kullandığım Kaynaklar:
Ateizmi Anlamak (Propaganda Yayınları)
Ateist Manifesto (Yurt Kitap)

Af buyur? Tehdit mi? :) Ben anayasadaki maddeyi beyan ettim. Siz veya sizin gibi inanmayan kesimin neden inanmadığı gibi bi yargılamaya girmedim. Ama eleştiri ile alay ve küçümseme arasındaki nüansı kaçıranlar içindi. Herkes düşünce ve inançlarında özgür; ama bu benimsemediğiniz bi şeyi alaya alma hakkı vermez. Biz hiç sizinle alay ediyor muyuz? Rahatsız olunan nokta budur:"Alay etmek"
Onun dışında o ateistmis, o aşırı dinciymis vs vs beni enterese etmiyor. Sadece SAYGI!

okudum çogu yazıyı ama çok uzun yazmışsınız bayram dolayısıyla bende dahil çogu admin tam okuyamıyor gelen giden oluyor evlerimize eger hakaret olarak gördügünüz yazı olursa rapor et butonu var her postun altında orayı kullanabilirsiniz.Rahatsız oldugunuz mesajlar ve ya hakaret olarak gördügünüz mesajlar hakkında

bu iki simgeden biri mutlaka vardır :) yazılan postun altında

reports.gif
report.gif

Ah canim bi de prifilime yaznis ne oldu cevap veremedin diye.
Kahvaltidayfim misafirlerim vardi yavrucum.
Ayrica kurani kerim ucu acik kitap tanri sana iman etmezsen yakarim diyor ama sen gonullu oldugun icin degil sirf cehenneme gitmemek icin iman ediyorsan orasi sana kalmis.

Evli bir cifti kirasini odemiyor diye kapi disari atan haci mi bi kedi oldu diye aglayan ateist mi?
Namaz kilarken bile niyet ettim allah rizasi icin diye baslanmaz mi?
Dusuneceksin yoksa senin bilincin niye var anlamadan iman mi ediyorsun sen? Koru korune mi?
Okudugn sure nin ne anlama geldigini bilmeden mi okuyorsun?
Ihlas in turkcesini biliyor musun?
Peki ya kuran da turkce ye cevirilince her hoca nin onu kendine gore yorumladigindan haberin var mi?
Inandigin allah tan korkma yavrucum once sev.

K.bakma da bilgi caginda yasayip bu kadar sacma bi soruyu soranla tartismam.
Ac oku yahu.
Zarar gelmez okumaktan.hatta uc kitabida oku bak gor o zaman..

Sana ne desem boş yani vermiş olduğun örnek ile az çok belli etmişsin evli bir çifti hangi hacı kapı dışarı etmiş, kanun var nizam var kira kontratı denen zamazingo var, iki tarafta uymak zorunda ikincisi o hacı onları atıyorsa bunu islam ile nasıl bağdaştırıyorsun örnek alınacak Peygamber efendimiz (sav) var onun hayatını bir oku istersen sahabeler var, kalkıp böyle basit örnek vermen beni şaşırttı ölen kediye ağlayan ateyist binlerce insan katlediliyor ona ağlamıyor bu ne perhiz ya neyse sen böyle düz mantık bakmaya devam ettikçe hakikati bulamazsın:)

Hacı çok güzel bir yazı gerçekten okudum ve mantıklı geldi bana lakin şöyle bir şey var Allah bizi dünya üzerinde özgür kıldı bak insanlar istediklerini yapıyor, kendi isteğiyle hür iradesiyle yapıyor değil mi her şey bizim elimizde doğum ve ölüm dışında, bugün onun varlığını haşa reddedenler var, kabul etmeyenler var yine de onlara müsaade ediyor yani onun her şeyi bilmesi onun büyüklüğünden kudretinden sonuçta yeri göğü her şeyi o yarattı ver her şeye gücü kadir, doğa da muhteşem bir nizam var ve bunu tesadüf olarak nitelendirmek apaçık küstahlık olur.

Geri