Sen anlatıyorsun ama o yapılanların eleştiri olduğunu zan ediyorsun. O söylenenler eleştiri değil işte ben de bunu anlatmaya çalışıyorum. İnsan ve insan eserleridir eleştiriye açık olan. İnsanın yapmadığı şeyin eleştirilmesi mantıklı bir tutum değildir. Dini eleştirmek de bir nevi sorgulamaktır diyemezsiniz. İkisinin arasında dağlar kadar fark var. Eleştirmek, elemek, ayrıştırmak, elden geçirmek, düzeltmek veya düzeltilmesine yardımcı olmaktır. Sorgulamak, adı üstünde sormaktır. İnsan ve insan eseri olmayan bir kavramı eleştiremezsiniz. Çünkü İslamiyeti yeniden yapılandıramayacağınız için, İslam nezdinde eleştirmek isyana tabidir. İslam dini, insanların doğruları öğrenmesine açıktır, eleştirmesine değil. İslam'ın eleştiriye açık bir yapısı yoktur. Yazanı, oluşturanı bellidir çünkü. Bir ağacı, bir su akıntısını (nehir, göze), yağan bir yağmuru eleştiremezsiniz. Eleştirdim dediğiniz zaman mantıksızlık ortaya çıkar. Düzeltilmesi mümkün olan bir şey eleştiriye açıktır. Bunun haricinde her şey sormaya ve sorgulamaya girer. Eleştirinin altında sorgulamak diye bir şey yoktur. Burada çok rastlıyorum. Bir mesajda hem eleştirip hem sorgulama yapan paragraflara şahit oluyoruz. Fakat bu eleştirinin altında sorgulamak var demek olmuyor. Eleştiri cümlesi farklıdır, sorgulama cümlesi farklıdır. Kelimelerin kökenleri, anlamları, akılda tuttuğu kalıp üçüncü defa bahsetmek zorunda kaldığım anlam kargaşasına neden oluyor. Eleştirmek ile sorgulamak farklı şeylerdir.
İslami eleştirip de faydası dokunan veya fayda elde eden bir insan veya fikir söyler misiniz bana?