Dini eleştirmenin hakaret olarak algılanması.

Konu sahibi son olarak 3 gün önce görüldü
Eleştiriye mi açık, yoksa sorguya veya karşılaştırmaya mı açık?

yanlış telaffuz kullanmış olabilirim eleştiriye açık zannımca ki şu zamanda çünkü kafadan uydurma hurafeler çokça kıyamet alemetleri Peygamber efendiimizin ölümüyle başladı gittikçe arttı şimdi farklı farklı şeyler türedi eleştirmeyi bu konu düşündüm ki eleştirirde araştırırımda bir hocanın lafı var İslam camiye kapananların dini değildir Camiyi ihmal etmeyip dünyaya hakim olanların dinidir gibi bilmem anlatabildim mi konuya ehliyetim yok aslında

Ben herkes eleştirsin vb. bir açıklama yapmadım zaten.Sadece insanların mantıklı bulmadığı ya da tutarlı bulamadığı ayet ya da hadisler olabilir ve bu düşüncelerini dile getirmeleride bir eleştiri biçimidir.Dini boyutta eleştiri bir şeyin kötülüklerini,eksik yanlarını aramak değil akla yatmayan kısımları uygun bir üslupla dile getirip ilgili mercilerden yanıtını beklemektir.Her insan bir müslüman da zaman zaman şüpheye düşebilir ve şüphelerini dile getirip tatmin edici bir açıklama bekleyebilir.Ancak ne yazık ki dünya üzerinde sırf bu yüzden öldürülen insanların haberlerini okuyoruz böyle olmamalı diyorum ben.Hakaret çok başka bir şey,her hangi bir yapıcılığı ya da bir şüpheyi tamamlayıcılığı yoktur.''Kahveyi sen de köpüklü yapamamışsın canım,ben de yapamıyorum acaba köpüklü yapabilmenin yolu nedir'' ile ''Kahveyi zehir gibi yapmışsın benden bile beceriksizsin'' cümleleri aynı duyguları yaşatmaz karşı tarafta. Böğürtlen

Pitre'ciğim, bak kendin söylüyorsun. Eleştiri ile sorgulamanın arasındaki farkı kendi sözlerinle ortaya çıkartmışsın işte. Karşı tarafa iletip cevabı beklemek. Bu eleştirmek değildir. Eleştiri cevap beklemez, sorgu cevap bekler. Bir şey aklına girmez, uymaz, çözemezsin ve sorarsın. Bu sorgulamaktır eleştirmek değil. Bir şeyi eleştirmek için o konuda soru soracak durumda olmamalısın, soru sormayacak kadar bilgili olmalısın ki eleştiri yapabilesin. Karşı taraftan tatmin edici bir cevap beklediğin zaman, ortaya attığın düşünce eleştiri değil, soru sormak olur, soru işaretiyle biter. Bu iki kavram arasındaki farkı anlamak bu kadar zor değil. Futbol eleştirmenleri kimlerden oluşuyor mesela? Hayatını futbala adamış futbol adamlarından oluşur. Onlar eksiklikleri ortaya çıkartırlar ve karşı tarafa iletirler. Herhangi bir cevap beklemezler. Çünkü onların mesleği yanlış giden şeyleri tespit etmek ve düzeltilmesine yardımcı olmaktır. Karşı taraftan cevap beklediğin bir göndermen asla eleştiri değildir. Bahsettiğim anlam kargaşası budur.

Dini konuda eleştiri yapan biri cevap bekliyordur bence.Bakın başta 'dini' sözcüğünü özellikle vurguluyorum.Burada görmüşsünüzdür,insanlar kafasına yatmayan ayetleri,hadisleri eleştiren olmuştur.Kimi usturupludur kimi usturupsuz o ayrı.Ancak hepsi kendilerine,şüphelerine cevap verecek bir merci bekliyordur -bana göre- Çünkü dindeki normlar bellidir.Hikaye ya da roman olmadığından yapın eleştirilerin altında zaten bir sorgulama vardır.Bir roman roman yazarını eleştirirsiniz mesela neden ileride ki yazılarında daha temkinli olmasını beklersiniz.Ancak söz konusu din,değişmeyen normları var.O yüzden yapılan dine eleştirilerin kapısı da dolaylı yoldan sorgulamaya gidiyorEn azından ben roman ya da şiir eleştirir gibi haşa 'Kur'an az sanatsal,ya şu ayet şu şekilde olmalıydı' tarzında bir eleştiride bulunanları görmedim.Daha çok 'Şu ayet bence çelişik,şı ayet kafama yatmıyor çünkü böyle böyle' tarzında açıklama yapanları gördüm..Anlatabildim umarım. Böğürtlen

Sen anlatıyorsun ama o yapılanların eleştiri olduğunu zan ediyorsun. O söylenenler eleştiri değil işte ben de bunu anlatmaya çalışıyorum. İnsan ve insan eserleridir eleştiriye açık olan. İnsanın yapmadığı şeyin eleştirilmesi mantıklı bir tutum değildir. Dini eleştirmek de bir nevi sorgulamaktır diyemezsiniz. İkisinin arasında dağlar kadar fark var. Eleştirmek, elemek, ayrıştırmak, elden geçirmek, düzeltmek veya düzeltilmesine yardımcı olmaktır. Sorgulamak, adı üstünde sormaktır. İnsan ve insan eseri olmayan bir kavramı eleştiremezsiniz. Çünkü İslamiyeti yeniden yapılandıramayacağınız için, İslam nezdinde eleştirmek isyana tabidir. İslam dini, insanların doğruları öğrenmesine açıktır, eleştirmesine değil. İslam'ın eleştiriye açık bir yapısı yoktur. Yazanı, oluşturanı bellidir çünkü. Bir ağacı, bir su akıntısını (nehir, göze), yağan bir yağmuru eleştiremezsiniz. Eleştirdim dediğiniz zaman mantıksızlık ortaya çıkar. Düzeltilmesi mümkün olan bir şey eleştiriye açıktır. Bunun haricinde her şey sormaya ve sorgulamaya girer. Eleştirinin altında sorgulamak diye bir şey yoktur. Burada çok rastlıyorum. Bir mesajda hem eleştirip hem sorgulama yapan paragraflara şahit oluyoruz. Fakat bu eleştirinin altında sorgulamak var demek olmuyor. Eleştiri cümlesi farklıdır, sorgulama cümlesi farklıdır. Kelimelerin kökenleri, anlamları, akılda tuttuğu kalıp üçüncü defa bahsetmek zorunda kaldığım anlam kargaşasına neden oluyor. Eleştirmek ile sorgulamak farklı şeylerdir.

İslami eleştirip de faydası dokunan veya fayda elde eden bir insan veya fikir söyler misiniz bana?

Tamam işte ben de benzer şeyleri söylüyorum.Dinde ki kurallar değiştirilemez ve yapılan eleştiriler de dolaylı yoldan sorgulamaya gider diyorum.Bu zamana kadar.Misal 'Ya şu ayet bence tuhaf ya da şu hadis pek aklıma yatmadı nedeni de şu şu şu' tarzında yapılan bir eleştiri bir insan eserini eleştirir gibi sözü orada kesmek yerine ilgili mercilerden açıklama alıp tatmin olmak isterler.Yukarıda ki mesajımda Dini eleştirinin her hangi bir eleştiriden farklı olduğunu dile getirmek istedim.Sorgulama ve cevap arama da zaruri olarak beraberinde gelir.Çünkü dini normlar değiştirilemez.Neyse o dur inanan da buyruklara itaat eder.Ayrıca ZiFiR arkadaşımızda güzel bir yere değinmiş bir sürü hurafe var dini temeli olduğu sanılan.Bu gün hala nazar boncuğunun nazardan koruduğuna inanan bir ton insan var.Bu ve bunun gibi yüzlercesi ve ben bunu eleştiriyorum mesela.'Ne alaka diyorum bir taş parçası.temeli nedir dayanağı nedir?' bakın eleştirimin yanında sorgulamada geliyor ister istemez.Hani dini eleştiri denilince akla bir tek Kur'anı ya da hadisleri eleştirmek gelmemeli.Din eksenli her şey gelmeli.Ben sizin neyi kast ettiğiniz anladım esasında ve size demek istediğim dine yapılan eleştirinin temelinde gerçeği arama arzusu vardır.Farklıdır yani.İslamı eleştirmek çok genel bir kavramdan söz etmişsiniz.İslamı genellikle kim eleştirit,gayrimüslim biri eleştirir ve bu eleştirisinin altında gerçeği arama iç güdüsü vardır bana göre.Belki bir alime rast gelir ve düşüncelerinin öyle olmadığını anlar ve bence bu onun içinde iyi bir şey olmuş olur.Düşüncelerini içinde saklasaydı belki o alimle karşılaşmayabilir ve hala kendi düşüncelerine takılı kalabilirdi gibi.İnsanlar şüphelerini ya da aklına yatmayan şeyleri dile getirebilirler cevap verecek kaliteli alimlerimiz de muhakkak vardır. Neyse sonuç olarak paralel şeyler düşünüyoruz sadece sizin benim din eleştirisi konusunda neyi kast ettiğimi tam anlamadığınızı düşünüyorum sayın Böğürtlen

Üç kere tekrar ettim, aradaki farkı anlattım, hala bana anlamadığımı söylüyorsunuz. Hala ısrarla bir kelimeyi başka bir kelimenin manasının yerine koymaya çalışıyorsunuz. Ahmet'e Ahmet, Mehmet'e Mehmet denir arkadaşım. Aynı şeyleri savunmuyoruz şuanda. Hiç bir zaman Ahmet'e seslenirken, aslında Mehmet'e sesleniyorum diyemezsiniz. İki ayrı kelime, iki ayrı anlam. Daha fazla fark anlatmaya devam edemem artık.

Üç kere tekrar ettim, aradaki farkı anlattım, hala bana anlamadığımı söylüyorsunuz. Hala ısrarla bir kelimeyi başka bir kelimenin manasının yerine koymaya çalışıyorsunuz. Ahmet'e Ahmet, Mehmet'e Mehmet denir arkadaşım. Aynı şeyleri savunmuyoruz şuanda. Hiç bir zaman Ahmet'e seslenirken, aslında Mehmet'e sesleniyorum diyemezsiniz. İki ayrı kelime, iki ayrı anlam. Daha fazla fark anlatmaya devam edemem artık.

Bir kelimeyi başka bir kelimenin manasına koymaya çalışmıyorum.Ne düşünüyorsam onu söylüyorum.Düşünmüyorsam düşünmüyorum derim başka kılıflara sokmaya çalışmam.Din eleştirisinin normal eleştiri gibi olamayacağını,olursa manasız olacağını dile getirmeye çalıştım.Çünkü dinin kuralları değiştirileremez hiç bir şekilde dediğim gibi.Aynı şeyleri de düşünüyoruz demedim,paralel şeyler düşünüyoruz dedim.Neyse ben ne anlatmak istediğimi iyi ifade ettiğimi düşünüyorum.

İyi akşamlar.

Arkadaşlar bu konu kafama takılmıştı açıkçası bir kaç ilahiyatçı arkadaşıma mail attım dönüş yaptılar bana.Ben dini eleştirinin normal bir eleştiri olamayacağını, (Bir sanat eserini eleştirir gibi örn: bir tablonun eksiğini görüp şunlar şunlar eklenmeliydi tarzı eleştiriler olmayacağını)kapısının sorgulamaya,cevap aramaya çıkacağını anlatmaya çalışmıştım bunun bana sakıncalı olduğunu ifade ettiler.Sayın Böğürtlen ile yaptığım fikir alışverişi akabinde acaba yanlış deklare etmiş olabilir miyim diye işin ilmiyle ilgilenen kişilere danıştım.Bana da ''Murat eleştiri bir şeyin eksiklerini/yanlışlarını bulup dile getirmek olduğu için dini eleştiri tarzında farklı bir kavram olarak bile ifade edilse doğru olmaz'' dediler bir mümin açısından.İşin içeriğini bilmeyenler , farklı inançlardan olanlar ya da inançsızlar eleştirel tarzda bize gelip soruyorlar ama bir mümin dini din eksenli eleştiri kavramıyla değil cevap arama gözüyle bakmalıdır dediler.Eleştiri kelimesinin manası daha çok olumsuz kapılara açıldığından o şekilde bir kavram kullanmanın sakıncalı olduğunu belirttiler. Böğürtlen nickli arkadaşımız da bunu ifade etmek istedi sanırım ben anlamamışım tam.Tabi ben de zaten demiştim normal bir eleştiri tarzında olamaz diye ama sakıncalı olabilirmiş.Yazdıklarım yanlış anlaşılmaması adına bunu da ifade etmiş olayım.Gerçi içeriğinde yanıldığım şeyler var normal eleştiri din eksenli eleştiri diye ayırdığım kavramlar gibi ama din eksenli eleştiri= sorgulama olarak nitelendirdim.Bunun sakıncalı olduğu dile getirdi ilahiyatçı arkadaşlarım.Bir mümin olarak buna ''Kafamıza takılan yerlere cevap arama'' gözüyle bakmamız gerekiyormuş.

$imdi insan var dinini ele$tittirir,
insan var ele$tittirmez.
original.gif

Eleştiri= Bir insanı, bir eseri, bir konuyu doğru ve yanlış yanlarını bulup göstermek amacıyla inceleme işi, tenkit.

Hakaret= bir kimsenin, inanışın, kültürün ve ırk gibi kavramların onur, şeref ve saygınlığına zarar verebilecek bir fiil, olgu, yakıştırma veya söz"

Öncelikle bunun ayrımını yapabilmesi gerek insanın. Her türlü hakareti edip sonrasında ''aman ben sadece eleştiriyorum yeeaağğğ sizi örümcek beyinliler .s.s'' diyip işin içinde sıyrılmamak gerek.

Ben eleştirdim demiyorum mesela direkt hakaret ettiğimi söylüyorum.

başlık şöyle olmalıydı dini sorgulamanın hakaret olarak algılanması. Bazı insanlar tanıyorum allah bizi neden yarattı sorusuna biz inananların senin gibilerin kafasını kessin diye yarattı die cevap veriyorlar...

bazı ateistler tanıyorum müslüman arkadaşı onu o şekilde kabullendi halde ısrarlar inanan adama bilimsel cümleler söleyip yahut sorularla egosunu tatmin etmeye çalışıo (:

iyisimi böle konuların tartışması olmamasından yanayım (: illaki bi yerde bişiler patlak veriyo

Din,inanç hassas konulardır ve insanlar inançları ile ilgili dalga geçilmediği takdirde bunu hakaret olarak algılamaz lakin bazı insanlar dozu ayarlayamayıp duracakları yeri bilemediklerinden dolayı tansiyon yükseliyor ister istemez..
her zaman saygıdan bahsediyoruz ya yani
Birinin sevdiğine diğeri tahammül edemediği vakit bunu düzgün bir üslup ile dile getirse sorun kalmayacak ama bu durum yıllardır kördüğüm olmuş artık çözülmesi mümkün gibi durmuyor...

oncelikle hangi din diye sorarlar adama.
Muslumansin diye muhammede kurana saygi beklemek iyi hosta , tutup isayla dalga gecerken , hindunun kutsal saydigi inegi kesip yerken aklin nerede ? sagduyun nerede demezlermi adama .
Aaa pardon adama , adam olana derler.

boyle bi konunun altinda birilerine ve biseylere laf sokarken bellliydi bizim kaybettigimiz bazi seyleri aslinda :dusun:

Eleştirmenin kelime anlamını bilmeyenler olduğu için hakaret olarak algılanıyor belki. Sorgulamak adı altında ayetlerimiz ve hadislerimizle alay edilmediği sürece kimse çıkıp sen kimsin böyle konuşuyorsun demez sanırım. Ben kendi dinime göre konuşuyorum elbette. Başka dine mensup olan arkadaşlarda kendi dinleri hakkındaki eleştrileri yorumlar. Ama şu da var ki , dünyada bir tek din yok. Bana göre evet tek hak din islamdır ama bir çok din var ve bir çok dine mensup insan var. Ben kendi dinime kötü laf söylenmesinden hoşlanmıyorsam başka bir dine mensup olan insana da kötü laf söyleyemem böyle bir hakkım yok. Bizim müslümanlar bunu yapıyor malesef, kendi dinini eleştirmeye bile müsade etmez iken başka dinlere hakaret ediyor. Bu yanlış, ben nasıl dinimin doğruluğundan eminsem benim peygamberim benim kitabım ne kadar kutsal ise ne kadar değerli ise başka biri içinde onun dini ve inandığı her ne ise o kutsaldır. İşte bunlar hep hoşgörü eksikliğinden olsa gerek. Halbuki islam denince bir zamanlar akla yalnızca hoşgörü ve doğru sözlülük gelirdi.

Neyse konuyu dağıtıyor gibi oldum :) Öyle işte. Kısacası ben bana benim dinim ile kesin bir dille hakaret edilmediği sürece olabildiğince hoşgörülü ve saygılı olmaya çalışıyorum, karşımdaki haddini aşar ise kensini konuşabileceğim biri olarak görmüyorum o kadar. Çünkü kimseye kötü söz söylemekten hoşlanmam.Herkesin inandığı ve inanmadığı kendinedir.Herkes kelimelerini özenle seçerse bütün dinleri sorgulayabilir ve eleştirebilir.

geçen PK (PeeKay) diye bir film izledim bu konu ile ilgili gayet güzel bir örnek olabilir.

Üslubun da bir eleştiri olduğu sürece kimse hakaret olarak algılamamalı. Din de zorlama yoktur zaten. Ama bizim insanlarımız dini görevlerini yerine getirmeseler bile dini sorgulayan, dini eleştirenlere küfür edip Dini savunuyorlar.

Herkesin düşüncesi kendine. Sen kalkıp sert ve küfürlü bir şekil de karşı tarafa laf dersen, kusura bakma o kişi dini her türlü sorgulayıp, inançsız kalmak isteyecektir. Dini insanalar zorlaştırıyor. Dini sorgulama sebepleri de Müslümanım diye geçinen ama her pisliği yapan kişiler yüzündendir.

Geri