Dini eleştirmenin hakaret olarak algılanması.

Konu sahibi son olarak 1 gün önce görüldü
öncelikle şunu beliteyim ; ateist olmak dinlerle dalga geçmek değildir. ne yazık ki bazı ateistler bu yanılgıya düşmüş durumda. ateistin yobazı diyorum ben bunlara. küfür ederek birşey savunamazsın, buna gerek yoktur. dalga geçmek aşağılamak hakaret etmek aksine farklı sonuç doğurur. karşıdakine haklı olduğu izlemini verir. bence hakaret etmek düşünce özgürlüğü değildir. eleştirmek düşünce özgürlüğüdür. herhangi bir konuda bir bilgisi ve fikri olmayanın gaza gelerek başvurduğu aciz bir yöntemdir küfür.

konuya dönecek olursak ama şuda var diyebileceğimiz bi durum söz konusu ;

insanlık tarihi boyunca çoğu dinin kendini eleştireni sevmediği biliniyor , hakaret olarak yorumladığı da ve farklı cezalar uyguladığı. çoğu ceza tahmin edebileceğiniz gibi ölüm idi.

herhalde 1000 yıl önce iskandinav ülkelerinin birinde yaşasaydınız ve vikinglere megafonla tanrı Thor'un aslında bir yalancı olduğunu söyleseniz dahi (ki bu hakaret değildir) ya o megafonu alıp ... neyse o ihtimali geçeyim, yada direk öldürülürdünüz. veya antik mısırda tanrı Ra'ya inananlara; bakın ben Mokoko adında bi puta inanıyom deseniz veya benim putum Ra gibi merhametsiz değil deseniz, sadece o putu kafanzıda kırıp bıraksalar şanslı olurdunuz ki öldürmeyip, öldürmekten beter ederlerdi.. bu bir gerçek. 1500lü yılların sonuna doğru italyan bilim insanı 'giordano bruno' evrende başka gezegenlerin(mars,venus, pluton vs vs gibi) de olabileceğini söylediği için engisizyonda yargılanıp sapkın ilan edilip diri diri yakıldı.

şu gerçeğide söylemeyi bir vicdani borç olarak görüyorum; insanlık tarihi boyunca hakaret etmeden dinden çıkanlara bile ölüm cezası uygulandığı görülmüştür.

söylediğim gibi dinler genelde eleştiriyi de hakaret olarak görebiliyor ama nedense başka dini eleştirmeyi kendinde bir hak olarak görüyor :) ne garip değil mi? :)

dine inanan ve dinsiz insanların bu konu hakkındaki yorumlarını gerçekten çok merak ediyorum.

hakaret etmeden ve forum kuralları çerçevesinde yorumlarınızı alayım :)

sanırım tartışma sadece ateistler için çünkü inanan biri olarak sözler çok kale alınmazdı sanırım neyse..

Levo, biri nickini mi hackledi? Sen böyle sosyal mesajlar içerikli konu açmayı bırak, bu tür konulara yorum yapmazdın. Ayrıca konuda genel itibariyle her şeyi söylemişsin. Aşağı yukarı öyledir :T:

Levo, biri nickini mi hackledi? Sen böyle sosyal mesajlar içerikli konu açmayı bırak, bu tür konulara yorum yapmazdın. Ayrıca konuda genel itibariyle her şeyi söylemişsin. Aşağı yukarı öyledir :T:

dimi bende o yüzden pek yorum yapamadım :D

pan uygun zemin yoktu forumda , şimdi açmak istedim açtım.. ama görüyorum ki hala uygun zemin yokmuş...konuyu tartışacaklar bekleniyor... :)

bu gece tanrı var mı yok mu görecez konudan alakasız oldu ama neyse.

İnançlı birisine göre yüce Tanrı zaten kendi inandığı dini tebliğ edene bazen doğrudan ve bazen de cebrail vasıtasıyla olabilecek bütün bilgileri sunmuştur. Aksini idaa edenler küfür içerisindedirler ve zaten onların bu sapıklıkları yüzünden bu tebliğlere ihtiyaç duyulmuştur. Tanrıyı yok saymak küfür olarak kabul edildiğine göre onlara göre her halükarda hakarettir. Bunun algısı mı kalmış :T: Allah yoktur demek Muhammed'i yalancı yaparsa, bu durumda bir müslüman bunu gayet doğal şekilde hakaret olarak sayar.

Kendini müslüman olarak gören bir kisi, Islamin elestirilmesini kabul etmemeli.

Kafirun suresini bilirmisiniz?
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- De ki: Ey kâfirler
2- Tapmam o taptıklarınıza!
3- Siz de benim kulluk ettiğime tapanlardan değilsiniz.
4- Hem ben tapıcı değilim sizin taptıklarınıza.
5- hem de siz, benim kulluk ettiğime tapıcılardan değilsiniz.
6- Size dininiz, bana dinim (sizin dininiz size, benim dinim bana)!
(Allahin sözleri)

Eger Allahin sözlerini, emirlerini elestirirsen bu küfürdür.
Bknz;
Kafir: İslam dini terminolojisinde küfür işleyerek dinden çıktığı düşünülen veya hiç Müslüman olmamış kişi, Allahi inkar eden, sözlerini yok sayan.

Bugün patronunu , anneni, babani bile elestiremezken, yada elestirirsen negatif tepki alacagini bildigin halde, Yaradani elestirdiginde ödül verilmesini mi beklersiniz?

Din nedir? Allahin yoludur.

Bu yüzden neler sacmaladiginiza dikkat edin...

Ben deistim dolayısıyla dinlere inanmıyorum.

Din konusu özeldir taa ki birinin gelip inancınızı sorgulamasına kadar. Bu sorgulara da gerçi aldırmıyorum..

Küfür ise heryerde ayıp her söz ve düşüncede.. Aciziyet başka bir şey değil

Gerçekten hakaret edip,hakaret statüsünde kelimeler kullanıp,eleştiri yaptım diyen de var.

Gerçekten hakaret edip,hakaret statüsünde kelimeler kullanıp,eleştiri yaptım diyen de var.

evet var.

peki onlar ile gerçekten eleştiri yapanları ayırt edecek merci dini yetkililer midir? tabi ki de hayır.

çünkü dindarların eleştiriyi hakaret olarak algılayabilme ihtimalleri vardır.

bunun iyi ayırt edilmesi gerekir.

ateisler türkçe meallerden yola çıkarak herkesde olduğu gibi açık yerden kapıyı kırmaya zorluyorlar malisef ki bu böyle değil İslam da eleştiriye açık bir din Paygamber Efendimiz(S.A.V) buyruğudur araştırmak öğrenmek bilim ve ilim öğrenmek yanlış kişilerin bunları kullanmasına sen izin verirsin İslamla dalga geçmiş yok küfür etmiş sallamam uyarmam iletirim çünkü yapabilceğim bişey yok klavye erkekliği yapıpta burdan sövsem küfrertsem ne yazar hem benim ağzıma küfür etmekte yakışmıyor insanın aklına olur olmaz şüpheler vesveseler illaki gelir biz müslümanların başına daha çok aynı fikirde kim bilir kaç kişi var benimle eminimde önereceğim araştır güzel kardeşim ne mutlu sana ki müslüman bir ülkede mülsüman ana babadan doğmuşsun safsatalara inanıpta küfre düşme onca fıkıh kitabı var hepsini oku ama doğru olanı bul okuduğun saçma kirtapları bırak bir kenara başıma geldiğinden söylüyorum şeytanı melek diye yuttururlar adama her bulduğunuz kitabı her takıldığınız videoya aldanmayın

evet var.

peki onlar ile gerçekten eleştiri yapanları ayırt edecek merci dini yetkililer midir? tabi ki de hayır.

çünkü dindarların eleştiriyi hakaret olarak algılayabilme ihtimalleri vardır.

bunun iyi ayırt edilmesi gerekir.

Ben yok demedim zaten.Dini sorgulamaları,ya da gayrimüslimlerin eleştirmeleri değil hakaret kafirlik - suç durumu olarak görenler bile vardır yani.Kas ettiğim buna paralel bir patolojik durumun karşı tarafta da var olduğu.

boş bi konu
özü ''inanmıyorsan da saygı duy'' esasına dayalı.
inanma hakkına saygı duyarım inanca değil.
ne yani sen pastafaryanın uçan spagetti canavarına saygı duyacak mısın ki benden saygı bekliyorsun?
''yobaz ateist'' tanımlaması eşyanın tabiatına aykırı.yorum bile yapılmaz.
kısaca,islamla ilgili konu açacaksan islamı bilecen
allahsız konusu açacaksan imansızlığı iyi tanıyacak ve bileceksin.

İslam dinini eleştirmek zaten başlı başına hakarettir. Allah'ın yazdığı yasayı, Allah'ın yarattığı kul eleştiremez. Eleştiriyi hakaretten ayırma çabalarına anlam veremiyorum. Boşa kürek çekiyorsunuz. Allah'ın hak dininden bahsediliyor, başka herhangi bir dünya işinden değil. Dünyaya ait neyi eleştiriyorsanız eleştirin, nasıl bir üslup seçiyorsanız seçin, o sizi ilgilendirir. Ama İslam dinini eleştirmeyin. Bu dini eleştirmek demek, haddi aşmak demektir. Tesfirine inmeksizin yüzeysel bakılan açılardan şurda şöyle çelişki var, burda böyle gariplik var demek büyük bir yanlıştır. Sorunca derler ki efendim biz başka dinlere de aynı tutumdayız. Valla ben İslamiyete acımasızca saldıran insanların başka dinlere vakit ayırdığını hiç görmedim. Hatta Müslüman olduğuna inanan insanların Hindu dinleriyle ilgili en basit yorumlarına karşı bile aslan kesilen İslam düşmanlarına şahit olduk. Bir Müslümanın yaptığı hatayla, bütün İslam coğrafyasına lanet okuyan ÇAĞDAŞ insanlar biliyoruz. Matematik sorusunu çözünce hoşunuza gider, çözemeyince lanet edersiniz. İşte çözemeyenler eleştirmeye başlar...

Gayrimüslim bir kişinin ya da aklında çeşitli şüpheler olan bir müslümanın aklına yatmayan bir ayeti eleştirmesine ya da sorgulamasına: ''hakaret ediyorsun,bana hakaret edemezsin'' tarzında tepki mi vermeliyiz yani Böğürtlen.
Benim bildiğim tatlı bir dille işin ehli şahıs karşı tarafın şüphelerini tatmin edici açıklamalar yapar dinime hakaret ediyorsun şeklinde tepki vermek yerine.

Eleştiri ile hakaret çok farklı kavramlardır bu arada evet.

Hayır hayır, katiyen öyle bir tutuma gerek yok. Fakat burada İslamiyeti öğrenirken kavram ve anlam kargaşası yaşayan insanlar var, bunu görebiliyorum. Eleştirmek ile sorgulamak farklı şeyler. Sorgulamak, doğruyu öğrenmeye çalışmaktır. Eleştirmek ise yanlışları ortaya çıkarmaktır, eksikleri bulmaktır. Şimdi hangi gayrimüslim İslamiyeti araştırıp sorguladı da müslim olan karşı çıktı ki? Tabi belli bir vakitten sonra iki kavram arasındaki farklı anlayıp, işe sorgulamakla başlayıp tekrar eleştiriye dönenlere de rastlıyoruz. Müslüman olan ancak buna karşı durabilir. Sorgulamaya karşı durulamaz. Aksine sorgulamaya karşı tebliğ görevi vardır.

Geri