Din kültürü ve Ahlak Bilgisi.

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Dinle ahlak tamamen alakasız bağımsız şeyler.
Ahlak dersi aileden alınır tamamen bana göre.
Din saçmadır yorum yok

• Beğenmedim
Tepkiler: W
Din kültürü dersinde sadece İslamiyet öğretilmiyor. Diğer din ve mezhepler de veriliyor. Hayal dünyanızdaki gibi islam öğretimi dayatılmıyor.

türkiye'de din dersi dayatılmıyor söylemin doğru değil çünkü normal şartlarda öğrenciler bu dersi almak zorundadır. ilkokul 4. sınıftan lise sonuna kadar müfredatta zorunlu bir ders olarak yer alır. bu durum 1982 anayasası'nın 24. maddesi ile belirlenmiştir.

ayrıca ben diğer din ve mezheplere yer verilmiyor demedim ancak yıl boyunca dersin büyük kısmı islam üzerine, özellikle de sünni islam yorumuna dayanıyor. yani diğer dinlere ve mezheplere yer veriliyor demek bu dersin çoğunlukla islam ve sünni perspektif ağırlıklı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

hepsini geçtim bu dersin çok büyük bir çoğunluğu olmak üzere hocaları müfredata uygun da gitmiyor. mesela yakın bir zamanda okuldaki kücücük öğrencilerin başına maket tabut koyup ağıt yaktırdılar, ağlattılar. bu beyin yıkamadaktan başka bir şey değildir. türbelere götürülüp ağıt yaktırdılar, mesela islam'ın temel kaynaklarında kuran ve sahih hadislerde ne mezar başında ne de türbeye gidip ağıt yakmak diye bir ibadet şekli yoktur hatta yasaklanmıştır bile. herkes dini kendi istediği gibi eğip büküyor okullarda da böyle, tarikatlarda da, cemaatlerde de.

özetle okullarda din kültürü ve ahlak bilgisi değil, kendi ideolojilerine dayalı bir eğitim veriliyor.

Küçükken din derslerini hiç sevmezdim zorla sure ezberletiyordu hoca birde tahtaya çıkartıp okutturuyordu

2000’lerin başlarında sınavlarda sosyalin son beş sorusu din kültürü olurdu. Beş tane de sosyal sorusu olurdu yine. Ben işimi garantiye almak için hep sosyali çözerdim. Din kültürü yapamıyorum, iki yıl önceki ÖSS’de de en zayıf sonucu felsefe-din grubunda aldım.
Maneviyatım güçlü ama sınavı geçmeye yetmiyor. Asıl sınavda böyle olmasın da… :)

Lisede en sevdiğim kitap din kültürü idi.Evdekiler senin dersin yokmu dediklerinde hep din kültürü kitabı elime alirdim.
Ama hepde dersde kalırdım.
Öyle bir zaman sonra aşkımızı yaşamadan alkole düştük

türkiye'de din dersi dayatılmıyor söylemin doğru değil çünkü normal şartlarda öğrenciler bu dersi almak zorundadır. ilkokul 4. sınıftan lise sonuna kadar müfredatta zorunlu bir ders olarak yer alır. bu durum 1982 anayasası'nın 24. maddesi ile belirlenmiştir.

ayrıca ben diğer din ve mezheplere yer verilmiyor demedim ancak yıl boyunca dersin büyük kısmı islam üzerine, özellikle de sünni islam yorumuna dayanıyor. yani diğer dinlere ve mezheplere yer veriliyor demek bu dersin çoğunlukla islam ve sünni perspektif ağırlıklı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

hepsini geçtim bu dersin çok büyük bir çoğunluğu olmak üzere hocaları müfredata uygun da gitmiyor. mesela yakın bir zamanda okuldaki kücücük öğrencilerin başına maket tabut koyup ağıt yaktırdılar, ağlattılar. bu beyin yıkamadaktan başka bir şey değildir. türbelere götürülüp ağıt yaktırdılar, mesela islam'ın temel kaynaklarında kuran ve sahih hadislerde ne mezar başında ne de türbeye gidip ağıt yakmak diye bir ibadet şekli yoktur hatta yasaklanmıştır bile. herkes dini kendi istediği gibi eğip büküyor okullarda da böyle, tarikatlarda da, cemaatlerde de.

özetle okullarda din kültürü ve ahlak bilgisi değil, kendi ideolojilerine dayalı bir eğitim veriliyor.

Dostum okuma yazma ve temel matematik dişinda beyin yıkama olmayan bir şey var mı?

Milli dersler de beyin yıkamaktır zaten ama bunu soylersen tepki alirsin. Dayatma olmasina rağmen herkes bu beyin yikamaya gonullu oldugunu soyler.

Sunni İslam da boyle bir şey.

Dostum okuma yazma ve temel matematik dişinda beyin yıkama olmayan bir şey var mı?

Milli dersler de beyin yıkamaktır zaten ama bunu soylersen tepki alirsin. Dayatma olmasina rağmen herkes bu beyin yikamaya gonullu oldugunu soyler.

Sunni İslam da boyle bir şey.

meseleyi genelleştirip relativize edince ucu başka yere kaçacak gibi hissediyorum ama yorum yapayım. okuma-yazma, matematik, fen, bilim gibi şeyler doğrulanabilir, evrensel bilgi üretir. ideoloji veya inanç aktarımı ise belirli bir dünya görüşünü benimsetmeyi hedefler, milliyetçilik, din, siyasi görüş vs vs. hepsi buna dahildir.

okullarda, milliyetçilik, din, inanç, siyasi eğitim verilmiyor zaten tam aksine telkin ediliyor. bilimle ve doğrulanabilirlikle çelişen her türlü şeyin ben bir dayatma olduğunu düşünüyorum zaten. ancak şunu da unutmamakta fayda var eleştiriyi ne kadar genelleştirerek etkisizleşir. o yüzden hata olan her noktaya ayrı ayrı değinmek ve düzeltmek gerekir, zaten hepsi böyle deyip geçmek çok doğru bir yaklaşım değil. yani her şey propaganda ise hiçbir şey propaganda değildir.

şimdi yukarıda da söylediğin gibi milliyetçilikten girdik ona da tepki almayalım; peşin peşin yazayım milliyetçilik tek tip bir şey değildir. ortak dil, kültür ve vatandaşlık bilinci oluşturmayı amaçlayan, bağımsızlığı merkeze alan sivil milliyetçilik başka bir şey, biz üstünüz, ötekiler düşman gibi aşırı ve etnik milliyetçilik farklı bir şey. tarih kontrolsüz milliyetçiliğin büyük zararlar verdiği konusunda çok büyük deneyimler yaşadı. bu yüzden modern demokrasiler genelde milliyetçiliği değil vatandaşlık ve çoğulculuğu öğretmeye çalışır. bizde olmayan şeyler yani.

üzerinde yazılacak çok şey var da, kime ne anlatacağız ki ipin ucu kaçtı artık.

sevgiler.

Geri